Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životopisný snímek zachycující příběh velmistra Yip Mana (Tony Leung Chiu Wai) především v období kolem 2. světové války. Nezaměřuje se však pouze na hlavního hrdinu, ale věnuje se i dalším velmistrům kung-fu té doby, vztahům a konfliktům mezi nimi. Ačkoliv se nejedná o akční film, je v něm poměrně velké množství soubojů prezentujících jak styl jung-čchun, tak i jiné styly kung-fu. (Tamten)

(více)

Videa (23)

Trailer 1

Recenze (147)

sheen 

všechny recenze uživatele

Yip Man, Wing Chun. To už jsem někde slyšel a viděl ne? Ano, Donnie Yen se s jeho postavou nesmazatelně zapsal do paměti a srdcí fandů filmů s bojovou tématikou, co jim může nabídnout The Grandmaster? Výborné herecké obsazení, bojové scény, které berou dech, hudbu u které jsem se vznášel v oblacích u Klanu létajících dýk, skvělý scénář, pomalé a rozvážné vypravěčské tempo, zajímavé postavy, to vše z tohoto filmu dělá výtečnou, životopisnou kung fu operu. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Dobrý film. Pomalý, jeden by řekl skoro utahaný, plný přesahů a myšlenek, které asi Evropan nepobere. Není to typická asijská mlátička, i když i tady jsou neuvěřitelné scény. Je to spíš o zapadání do historických souvislostí, asi třikrát jsou ve filmu autentické záběry. Nebylo to zlé, ale dvě hodiny je docela dlouhá doba, na to že se tam skoro nic neděje. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Umělecká vizuální stránka filmu měla nejspíš sloužit pouze jako podkres a rámování "dokonalosti" osobně laděné legendě o Yip Manovi, nicméně vzhledem k rozmělněnosti příběhu a ne až tak působivé emocionální rovině se z ní spolu s bojovými scénami stává středobod diváckého zájmu. Zpomalené záběry, ve kterých vyniknou i ty nejmenší detaily letících kapiček deště berou dech, akční scény jsou také naprosto špičkové, jenže je jich málo. Pár moudrých slov způsobí uznalé pokývnutí hlavou, ale celkově děj nepřesahuje intence žánru kung-fu filmů. Rovina neuskutečněné lásky s náznaky poetiky se s opusy Hrdina a Tygr a Drak opravdu nemůže rovnat. Závěr je poněkud natahovaný, evidentně chce prohloubit citovou katarzi, jenže dle mého názoru se film dostatečně nevěnoval prožívání hlavní postavy (resp. dvou postav), a tudíž celé bolení srdíčka tolik nevyzní... 7/10 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Melodramatický pokus o poetické zprostředkování filozofie kung-fu na ploše nežánrového a artového filmu o posledních velmistrech, kde se po celou stopáž bolestivě bije přístup "nad šálkem čaje si filosoficky podiskutujeme" s akčním "nejefektnější neefektivní bitky široko daleko vyšperkované hollywoodskými nesmysly typu nekonečné vlakové soupravy". V obou polohách to mohlo samostatně skvěle fungovat, ale takto dohromady to funguje asi tak stejně jako film Terrence Malicka říznutý bayovskou akcí. Jediná soubojová scéna, která do nastoleného přemýšlivého kursu zapadne, je ta "uzmi mi/si koláček". ()

haj 

všechny recenze uživatele

Výrazně pomalé tempo vyprávění, kde se ani přes značnou délku filmu o životě Yip Mana zase až tolik nedozvíme a velkou část filmu ani není součástí dění. Navíc velkým zklamáním jsou pro mě bojové sekvence, kde hlavním problémem není ani tak choreografie jako způsob natočení, který je někde na pomezí mezi Asií a Hollywoodem s velkým množstvím střihů, častými záběry zblízka, přílišným zpomalováním a na můj vkus až moc dynamickou kamerou, takže choreografii si nelze příliš vychutnat. Výsledkem je velmi průměrná akce bez jediné scény, kterou bych si chtěl pustit znova, což v kombinaci s nepříliš zábavnou příběhovou částí filmu vytváří smrtící kombinaci. Zkrátka zklamání. 2,5* ()

Galerie (144)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Wong Kar-wai, který podle vlastních slov něměl hlubší vědomosti o světě bojového umění, se na natočení filmu připravoval sedm let. Tři roky strávil výzkumem různých škol bojového umění a rozhovory s různými mistry. Wongovi podle vlastních slov šlo o znovunalezení moudrosti a hodnot kung-fu, které se v dnešním světě ztrácí. (KlonyIlony)
  • Akční režii na filmu dělal Yuen Wo-Ping. Na 50. ročníku filmového festivalu Golden Horse, který se konal 23. listopadu 2013, byl nominovaný v kategorii Nejlepší akční choreografie. (Rominator)
  • Výroba filmu zabrala tak dlouhé období hlavně díky neobvykle dlouhému pobytu ve střižně, kde se film takřka jeden celý rok editoval do podoby, s kterou byl režisér Kar Wai Wong spokojen. (Conspi)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Wong Kar-wai vyučuje kung-fu

Wong Kar-wai vyučuje kung-fu

31.12.2009

Stejně jako jiní asijští režiséři, kteří se prosadili spíš dramaty (Zhang Yimou či Ang Lee), i Wong Kar-wai (foto) si chce vyzkoušet film s větší porcí akce. Pro něj to ale nebude první setkání s… (více)

Reklama

Reklama