Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životopisný snímek zachycující příběh velmistra Yip Mana (Tony Leung Chiu Wai) především v období kolem 2. světové války. Nezaměřuje se však pouze na hlavního hrdinu, ale věnuje se i dalším velmistrům kung-fu té doby, vztahům a konfliktům mezi nimi. Ačkoliv se nejedná o akční film, je v něm poměrně velké množství soubojů prezentujících jak styl jung-čchun, tak i jiné styly kung-fu. (Tamten)

(více)

Videa (23)

Trailer 1

Recenze (147)

Dont 

všechny recenze uživatele

Lyricky laděný snímek, kde důraz je kladen na dokonalý vizuál podpořený výborným hudebním doprovodem. Do toho jsou zasazeny perfektně nasnímané bojové scény. Chybí klasický úvod do dění, takže to chce dávat od začátku důsledně pozor kvůli ztížené orientaci v postavách a ději. Velmistr ukazuje jiný pohled na život Yip mana, než předchozí díla o tomto čínském mistrovi. Yip man je jen jednou z hlavních postav, přičemž každá zastupuje různé školy a styly. Nejcennější a nejobávanější technikou je 64 rukou a Yip není tím, kdo jí vládne. Ve filmu se snoubí síla starého dobrého čínského kung-fu s úžasně poetickou atmosférou a celým snímkem se táhne romantická linie nenaplněné lásky. Charismatický Tony Leung Chiu Wai a půvabná Ziyi Zhang jako by byli stvořeni pro tyto role. Kdo se od Kar-wai Wonga nechá naladit na stejnou vlnu s filmem, neminou ho nesmírně emotivní momenty. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky a znalce všech těch mnoha různých variant kung-fu věřím, že jde o velmi zajímavý film s ponaučením, historií a hlubokými myšlenkami. Nejsem milovník ani znalec bojových umění a tak mi celý film přinesl jen jedno poznání: bojové ukázky a zpomalovačky by byly pěkné do videoklipu, u filmu jsem ale takřka usínal a stále čekal, až se něco někde stane. V podstatě nic se nestalo a jak unyle, pomalu a vláčně film začal, tak i skončil. Alespoň vizuiálem je to tak o něco zajímavější než Yip Manovské filmy od 2010 dále. Taky mi nějak uniká smysl dělat všechny ty eposy o Yip Manovi chronologicky napřeskáčku. První díl byl druhým, druhý díl je třetím a třetí díl je prvním. Pak se do toho zamotal ještě čtvrtý díl, který chronololgicky už ani nevím, kterým dílem vlastně byl a teď tu máme 'Grandmastera', který se nějak stává chronologicky asi předposledním dílem, ale to ještě nevím, kde se v tomhle všem marastu zabydlí nyní plánovaný Yip Man 3, který rozhodně nebude třetím dílem chronologicky - ani by mě nepřekvapilo, kdyby to už bylo ve vesmíru. Tápu. ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Nečekejte další díl Yp Mana ... Tohle je o "GRANDMASTERS". Je to o mistrech kung-fu, jejich vztazích, stylech, lásce, lásce k bojovým uměním. Yp Man zde není hlavní postava, ale jedna z hlavních. Celý film má pomalé a klidné tempo, vše dokonale vizuálně vytvořeno, velký důraz na detaily (padajícísníh, déšť, kapky, ...). Je to tak intenzivní, že ten film úplně cítíte, jakoby "žil", dýchal, úplně s člověkem splývá ... Neuvěřitelně úžasný umělecký a estetický zážitek. Souboje nejsou hlavní tahoun, ALE - fighty, když nadejde ten pravý čas a nějaký se ve filmu spustí, tak to je něco úúúchvatného!!! Člověk jako by úplně cítil vlny, vibrace a intenzitu, která z úderů a kopů vychází. Je to těžko popsatelné. Tolik zmiňovaný fight na vlakovém nádraží je asi to nejlepší, co zde uvidíte a co jsem za posledních pár let v kung-fu filmech viděl...to se musí prostě vidět. Řada fightů v dešti působí hodně "matrixovsky", jenže choreografie strká Matrix do kapsy a to, co tady ti herci/kaskadéři předvádí, to je neskutečná sada. Ty pěstní sady a výměny, šílená rychlost a kadence, použití nohou a příšerná zdrcující síla z kopanců. Scéna "Yp Man a jeho 8 kopů" ... úžasné!!! Prostě film nezklamal,je to nádhera, je to kus umění, ale je to i to klasické čínské kung-fu,na které jsme zvyklí od počátku 70.let ... ;-) 5/5 ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Naprosto jiné podání než od Wilsona Yipa s Donnie Yenem. Už obsazení Tony Leunga značí o dramatizaci a né o takové řezbě, jak by někteří očekávali. I když nebudu dělat zase dělat moc velké rozdílí. Obě podání života Yip mana mají mnoho společného. Jen je na věc pohlédnuto z jiných úhlů....V tomto snímků je význačná živost, emociálnost a detailnost. Na souboje, které sice nejsou moc dlouhé se kouká krásně. Hudba, která podtrhuje bojové scény je skvělá. Dlouho jsem neviděl snímek, který by tak klidný a zároveň nabyl pozitivní energii. Pan Yip man musel být pozoruhodný člověk. A ani se nedivím, že byl učitelem Bruce Leeho. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

O legendárním Yip Manovi, jsme tu v nedávné době měli několik snímků, kde ho precizně ztvárnil Donnie Yen a ta preciznost, byla znát převážně v zobrazených bojových uměních. Kar-wai Wong, to samozřejmě pojal jinak a i když ani zde nechybí akční scény, nejsou tím hlavním tahounem. Už jen obsazení Tony Leunga, který se zaměřuje spíše na charakterní role nenapovídá tomu, že se zde budou konat akční hody. Celkově je snímek zaměřen na vyprávění o mistrově osobnosti a jakákoli akce je pouze bonus navíc. Ve výsledku, utahaný, ale vizuálně přitažlivý snímek. ()

Galerie (144)

Zajímavosti (11)

  • Hongkongskí zástupcovia zvolili snímku Veľmajster ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2013. (MikaelSVK)
  • Film mal medzinárodnú premiéru 7.2.2013 na MFF Berlinale, kde otvoril celé podujatie, na ktorom však nesúťažil, pretože jeho hongkongský režisér Kar-wai Wong predsedal sedemčlennej festivalovej porote. (ludovit14)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Wong Kar-wai vyučuje kung-fu

Wong Kar-wai vyučuje kung-fu

31.12.2009

Stejně jako jiní asijští režiséři, kteří se prosadili spíš dramaty (Zhang Yimou či Ang Lee), i Wong Kar-wai (foto) si chce vyzkoušet film s větší porcí akce. Pro něj to ale nebude první setkání s… (více)

Reklama

Reklama