Reklama

Reklama

Cukrárna

(seriál)
Rodinný
Česko, 2010, 12 h 26 min (Minutáž: 57–58 min)

Režie:

Dušan Klein

Scénář:

Jan Míka

Kamera:

Josef Špelda

Hrají:

Naďa Konvalinková, Iva Janžurová, Jana Štěpánková, Veronika Žilková, Jan Hrušínský, Luba Skořepová, Petra Tenorová, Simona Stašová, Eva Holubová, Jana Šulcová, Jitka Čvančarová, Václav Postránecký (více)
(další profese)

Epizody(13)

Radka Sladká je majitelkou malé cukrárny u hřbitova v Praze. Má čtyři děti: dospívající zamilovanou dceru Ivanku, dva malé rošťáky fotbalisty, malou holčičku a k tomu navrch manžela Františka, kterého zajímá jenom středověk. Je na všechno sama, a tak něco občas zanedbává. Momentálně to vypadá, že bude muset svou cukrárnu pronajmout, aby se mohla naplno věnovat rodině.

Jednoho dne přijde na dort roztomilá trojice důchodkyň: Bláža, Dana a Olga. Když si zákaznice oprávněně stěžují na kvalitu obsluhy i zákusků, netuší ještě nikdo z nich, jak se změní osudy všech čtyř žen po tomto náhodném setkání. Blážina rodina totiž právě odjela na dlouhodobý pobyt v USA a babička, zvyklá starat se o všechno a o všechny, najednou neví, co si počít. Neumí žít se samotou. Svým životním optimismem, energií a elánem strhne Bláža k aktivitě nejen své kamarádky Danu a Olgu, ale rázně vstoupí i do fungování cukrárny a rodiny zoufalé Radky. I v těch nejdramatičtějších situacích vítězí nadhled tří zkušených babiček, které si za všech okolností vědí rady. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Milý Dušane Kleine. Odkazuji tě na tvůj film Jak básníkům chutná život, konkrétně na pasáž, kdy Kendy říká Štěpánovi "Dyť to má 13 dílů tak si něco říct musej." Doufám, že tě při tom něco napadne. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem po dlouhé době kouknul na telku, abych zjistil, které chujoviny u nás zase "letí". Jéjej, zrovna dávali Cukrárnu. Moje žena leta pracovala v cukrárně - no to bude podívaná, řekl jsem si pln optimismu. Konečně seriál z prostředí, kterému trochu rozumím. Ejhle, zase ústřel vedle. Seriál byl děsný. Příběh stál za vyližpepu, Janžurová jako rakvička ale celkem ušla. Ostatní kremrole za jednu hvězdu. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Když se poprvé ve Čtyřlístku objevila teta Bobina z Ameriky v příběhu Zaostřeno na šelmy, psal se rok 1976. Po té se objevovala až do roku 1990 a společně s otevřením hranic ztratila její postava základní smysl. Dál nebylo o čem psát a veškerá exotika vzala za své. Případné návraty by působily jen jako odér interview s Waldou Matuškou... A stejný problém má i základní dějová linka Cukrárny. Společně se solitérní postavou pozorovatelky Plecité se sice jakoby nalézáme v současnosti předchozí trilogie Jana Míky Náměstíčko - Náves - Příkopy, nikoli jakoby náhodou potkáváme také Šípkovou Růženku v očekávání Života na zámku, ale stále netušíme, kam směřuje tento nový tvar? Vizuál zůstal hluboko v minulosti, herečtí představitelé zamrzli také kdesi v normalizaci, ale co je neuvěřitelnější, i přes to všechno Janžurová a Remundová dokázaly tyto balvany v prvním díle překročit a ponechat všechny ty Vlachy a Medvecké daleko za sebou. Bohužel díl druhý přivedl na scénu namísto očekávané příjemné praxe z cukrářského prostředí jen faleš a množinu amatérských scén rozvrstvených mezi seladona Přeučila a učitelu Holubovou, která doslova a do písmene vypadla z Občanského průkazu. Stydět se musím i za výkon Konvalinkové, samozřejmě Dolanského, nezáživná byla bohužel i Pazderková. Malé světélko naděje zůstává jen u Jana Hrušínského. Takže naivně doufám, že se během pár dílů stane zázrak a bude to minimálně o řád lepší než-li primácké Cesty domů, ale to by se musel Klein rozpomenout na minimální zákonitosti práce s herci a mizanscénou. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem pár dílů a velmi mě zaujalo, jak se v nich nic neděje. Jestli Kleinův záměr je natočit seriál o tom, jak pár lidí prožívá naprost normální a nudný život bez jakýchkoliv zajímavostí, povedlo se mu to. Nepomáhá ani herecká sestava - trouba Hrušínského, provařená Žilková, pár otravných členů zlaté mládeže, zbytek dobrých herců hraje karikaturní postavy (Čvančarová, Postránecký, Přeučil), Janžurka má ode mě tu jednu * ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Prozatím 3*. Cukrárna se tváří dosti komediálně, jsem zvědavý, co z toho vyleze v dalších dílech. Od Jana Míky jsem možná očekával víc, ale po prvním díle je brzy na závěry. Doplnění komentáře: Přiznám se, že jsem vydržel a sleduji poctivě každý díl..a bavím se! Po Ranči u Zelené sedmy je tu opět pocitvý seriálek, u nějž lze krásně vypnout, bavit se naivitou některých vtipů a kochat se přirozeností, kterou většina nových seriálů (VKV, Pojišťovna, Cesty domů,...) postrádá (např. v kolika seriálech vidíte herce se po příchodu domů přezouvat? Myslím, že stále je to v českých domácnostech běžné, ale z většiny seriálů se to vytratilo). Ústřední zápletky (láska dcery, hádky s rodiči,...) nevyznívají trapně a vykonstruovaně, myslím, že takto to opravdu v životě bývá...Jak jsem již napsal, bavím se, tudíž zvedám hodnocení o jednu hvězdičku. 4*. ()

paascha odpad!

všechny recenze uživatele

Když se nemůžeme v seriálu vysmát debilům, menšinám nebo mrzákům, vysmějem se aspoň sockám. A do hlavních rolí dáme pár provařených rypáků z bulváru, aby se ti, o kterých a pro které to je, nemuseli moc namáhat s identifikací. Odporná věc s odpornou Žílou. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Nic pro mě. Přesněji kolikrát už tohle tady bylo. Pochopil jsem, že jelikož hodně diváků nemá paměť, tak to berou jako novinku, proto to má sledovanost. Stokrát ohrané situace, fóry... ()

triatlet odpad!

všechny recenze uživatele

Míkovy scénáře jsou opravdu vyčpělé a evokují předpotopní čas. Posun proti Šípkové Růžence je dozadu než dopředu. Pilotní díl nezaujal - pokud se jako klíčový problém řeší, že na rodinnou služební cestu do USA nemůže jet babička... Ve druhém díle mě uzemnila "realisticky" vykreslená scéna zhrzené milenky, která s pomocí dvou bodygardů vezme postel svého bývaleho milence s jeho novým objevem (zbytečná nahota, která není snad ani podbízivá). V konkurenci takovýchto novinek zůstane Ordinace v růžové zahradě dál trvalkou... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Vztahová předvídatelná nuda, kde jedno WTF stíhalo druhé... Ale největší si asi zaslouží básník, který kdysi dělal s moduritem, a tak udělá dokonalý dort. Možná to mohlo být zajímavější a lidštější, kdyby Hrušínský tu svou šéfovou fakt vojel. Jan Míka už vaří, žel, z vody. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem příběhy z prostředí cukrárny. Prostě žrádlo a podnikání. Ale zatím se řeší hlavně vztahy a ještě mi to přijde celé takové mndlé, bez šťávy, nereálné,...snad budou další díly lepší. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

O tuhle upocenou pseudonormalizační vopičárnu jsem omylem zavadil hned třikrát. Proto si dovoluji tvrdit, že jsem viděl opravdu d-o-s-t na to, abych se celý slavný Cukrárně vyhejbal hodně širokým obloukem. Kdybych měl tenhle seriál přirovnat k nějaké té pokroutce, byla by to nejspíš zmrzlina. Tedy "zmrzlina"... Spíš rozbředlá, hnusná vodová kejda bez chuti, co se vám při konzumaci rozteče po kornoutě, umatlá prsty a zakydá předloktí. Zpočátku jsem se s tím trochu pral, nevěděl odkud to celé nakousnout a nakonec rezignovaně konstatuju, že tenhle produkt byl stvořen pro nejbližší odpaďák. Nebudu se tu rochnit v povrchním, plytkém a zcela nevtipném scénáři. Ani nebudu ventilovat pocit, že Dušan "Velká Fajfka" už je taky tragicky za zenitem, neboť autorsky zkysnul někdy v devadesátých letech. Scénářů o ničem a úděsných režisérů mají české seriály dvanáct do tuctu. Co ale Cukrárnu definitivně potápí, jsou imho herci. Titul zasloužilá rachomejtle televizní zábavy již tradičně náleží neherečce Žilkové, které v jejím neumětelství zdatně sekunduje milostpán Hrušínskej. A to prosím pěkně v účesu, za který by se nemusela styděť ani ta nejmentolovější mentoska, a s panděrem třikrát větším než Steven Seagal, si mladej Hrůša furtevá hraje na sexy svůdníka. Následuje celá plejáda seriálových otlemených ksichtů a těch pár dobrých herců na chvostu hereckého pole (Honza Dolanský například) nedostalo prostor cokoli předvést. Jedinou chvíli prchavého štěstí jsem zažil při pohledu na Čvančarovic žábu a její dvě mohutná obluzovadla poskakující ve spodním prádle. Jenže jedny rozhoupaný špumprnágle ...to je na třináctidílnej seriál zatraceně málo. ()

blackrain odpad!

všechny recenze uživatele

Uf, tak tohle už je vážně nad moje síly. Ještě, že Dušan Klein nenatočil svůj nejnovější seriál třeba o autoservisu, to bych asi rovnou omdlela. ()

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama