Reklama

Reklama

Cukrárna

(seriál)
Rodinný
Česko, 2010, 12 h 26 min (Minutáž: 57–58 min)

Režie:

Dušan Klein

Scénář:

Jan Míka

Kamera:

Josef Špelda

Hrají:

Naďa Konvalinková, Iva Janžurová, Jana Štěpánková, Veronika Žilková, Jan Hrušínský, Luba Skořepová, Petra Tenorová, Simona Stašová, Eva Holubová, Jana Šulcová, Jitka Čvančarová, Václav Postránecký (více)
(další profese)

Epizody(13)

Radka Sladká je majitelkou malé cukrárny u hřbitova v Praze. Má čtyři děti: dospívající zamilovanou dceru Ivanku, dva malé rošťáky fotbalisty, malou holčičku a k tomu navrch manžela Františka, kterého zajímá jenom středověk. Je na všechno sama, a tak něco občas zanedbává. Momentálně to vypadá, že bude muset svou cukrárnu pronajmout, aby se mohla naplno věnovat rodině.

Jednoho dne přijde na dort roztomilá trojice důchodkyň: Bláža, Dana a Olga. Když si zákaznice oprávněně stěžují na kvalitu obsluhy i zákusků, netuší ještě nikdo z nich, jak se změní osudy všech čtyř žen po tomto náhodném setkání. Blážina rodina totiž právě odjela na dlouhodobý pobyt v USA a babička, zvyklá starat se o všechno a o všechny, najednou neví, co si počít. Neumí žít se samotou. Svým životním optimismem, energií a elánem strhne Bláža k aktivitě nejen své kamarádky Danu a Olgu, ale rázně vstoupí i do fungování cukrárny a rodiny zoufalé Radky. I v těch nejdramatičtějších situacích vítězí nadhled tří zkušených babiček, které si za všech okolností vědí rady. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Cukrárna chutnala trochu hořce a já hořké čokolády moc nemusím. Celý projekt spíše vypadá, jako práce na zadání a úkol pro Jana Míku na vyplnění prostoru. Nebylo by to poprvé. Druhým adeptem na něco podobného je dle mého Šípková růženka, mimochodem taky s Veronikou Žilkovou. Malé bolestné v podobě šlehačky beru paní Plecitou a Lubu Skořepovou, protože Náměstíčko jsem měl rád. V prvních dílech to tak sice nevypadá, ale postupně dochází k neskutečnému natahování děje, aby to vyšlo alespoň na těch více dílů. A na konci to už tahá za oči, jak se to celé táhne. Dramaturgicky je seriál poněkud slabší, ale je na tom vidět typická práce pana Kleina. Nebýt pana Postráneckého, asi by o zábavu byla nouze. Z dob minulých pak působí úvodní grafika s titulky. Seriál se dá zhodnotit slovy úvodní písně - je hořkoslaně cukrový. Z průměru rozhodně nevybočuje. ()

tančísvlky 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ celkom milé v porovnaní s obludnosťami zo súčasnej českej seriálovej tvorby. Neviem , či to skutočne sama utiahne na svojích bedrách "pani herečka" Iva Janžurová. O tom , že režíserovo obsadenie je príšerné niet pochybnosti . Môže sa však stať zázrak , a môže to byť pozerateľné. Už keď sa zdá ,že to je úplná kravina vždy sa niečo slušné stane. Tak bohužiaľ nedá sa inak ako znížiť hodnotenie, úplne nerealné .Autor scenára je slaboduchý a režisér ešte niečo horšie , posadiť do tohoto také kvalitné herečky ... ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Když se poprvé ve Čtyřlístku objevila teta Bobina z Ameriky v příběhu Zaostřeno na šelmy, psal se rok 1976. Po té se objevovala až do roku 1990 a společně s otevřením hranic ztratila její postava základní smysl. Dál nebylo o čem psát a veškerá exotika vzala za své. Případné návraty by působily jen jako odér interview s Waldou Matuškou... A stejný problém má i základní dějová linka Cukrárny. Společně se solitérní postavou pozorovatelky Plecité se sice jakoby nalézáme v současnosti předchozí trilogie Jana Míky Náměstíčko - Náves - Příkopy, nikoli jakoby náhodou potkáváme také Šípkovou Růženku v očekávání Života na zámku, ale stále netušíme, kam směřuje tento nový tvar? Vizuál zůstal hluboko v minulosti, herečtí představitelé zamrzli také kdesi v normalizaci, ale co je neuvěřitelnější, i přes to všechno Janžurová a Remundová dokázaly tyto balvany v prvním díle překročit a ponechat všechny ty Vlachy a Medvecké daleko za sebou. Bohužel díl druhý přivedl na scénu namísto očekávané příjemné praxe z cukrářského prostředí jen faleš a množinu amatérských scén rozvrstvených mezi seladona Přeučila a učitelu Holubovou, která doslova a do písmene vypadla z Občanského průkazu. Stydět se musím i za výkon Konvalinkové, samozřejmě Dolanského, nezáživná byla bohužel i Pazderková. Malé světélko naděje zůstává jen u Jana Hrušínského. Takže naivně doufám, že se během pár dílů stane zázrak a bude to minimálně o řád lepší než-li primácké Cesty domů, ale to by se musel Klein rozpomenout na minimální zákonitosti práce s herci a mizanscénou. ()

transbeskyd 

všechny recenze uživatele

Cukrový seriálový začátek na mě působil celkem slibně, ale pak to mělo bohužel sestupnou tendenci spojenou se ztrátou soudnosti, což vygradovalo posledním dílem s všeobjímajícím hepáčem - ta třináctka nebyla opravdu štastná. Veřejnoprávní pejsek a kočička zkrátka zase jednou vařili dort a dali do něj všechno co doma měli. No a pak toho kočkopsa dali divákům sežrat a..však víte jak to pak dopadlo. ()

Natabar odpad!

všechny recenze uživatele

Zkusil jsem první dva díly a musím konstatovat, že škoda peněz, které do toho ČT vrazila a ztráta divákova času. Pomalé, nijaké, ztracené, utopené v sobě samém, nezáživné, nevtipné, debilní. Vše ilustruje kauza "cukrárna". To, že ani po prvních dvou dílech se to v ní nerozběhlo a teprve na konci druhého dílu je jakýsi náznak, že majitelka se dá na změnu, vypovídá o úžasném spádu a dynamice celého příběhu... ~~~~~~ Ne ne ne - shlédnul jsem další dva díly a i tu jednu * se shovívavosti musím rychle stáhnout. Co to jako je?? Naprosto dementní a nerealistický scénář (o dialozích ani nemluvě) a herci hrají jakoby nedostali zaplaceno. Tedy fakt nevím, co jako chtějí tady řešit 13 dílů. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (4)

  • Během produkce seriálu bylo využito 13 námětů, 939 stran scénáře, 91 herců, 1600 komparzistů a představitelů epizodních rolí, 60 členů štábu, 128 natáčecích dní, 3250 hodin materiálu a 2 kamery. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama