Reklama

Reklama

Alexandra je 23 letá studentka z Krska, malého městečka ve Slovinsku, která studuje angličtinu v Lublani, hlavním městě Slovinska. Zdá se, že víc než učení ji inspiruje jiný způsob, jak získat peníze na lepší bydlení. Nikdo totiž netuší, že Alexandra si zadala osobní inzerát pod přezdívkou "Slovinka", a že prostituce je jejím tajným zdrojem finančních příjmů. "Slovinka" se však brzy stane velmi slavnou, píše se o ní v bulvárních novinách, a pro Alexandru je čím dál tím těžší i nadále klamat své přátele a nejvíce svého srdečného a upřímného otce. Říci pravdu by totiž znamenalo přijít o všechno. Navíc náhodná smrt ji vrhá do konfrontace s novými pocity strachu, samoty, zmatku a zodpovědnosti. Film SLOVINKA měl světovou premiéru na Mezinárodním Filmovém Festivalu v Sarajevu roku 2009 a mezinárodní premiéru na MFF Toronto 2009. Kozoleho snímek byl od té doby uveden na více než 50 mezinárodních filmových festivalech a Nina Ivanišin - představitelka hlavní postavy získala tři hlavní ceny v kategorii Nejlepší herečka na Filmovém Festivalu Mostra de Valencia 2009, na Evropském Filmovém Festivalu Les Arcs 2009 a na Cinessonne Festivalu Evropského filmu 2010. (Film Europe)

(více)

Recenze (28)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Depresivní film s hrdiny, kteří nemaj moc hezký vyhlídky na fajnový život. Film má velmi zajímavou atmosférou, kterou neumím popsat, ale líbil se mně ten kontrast, kdy kamera mění záběr z hlavní hrdinky na proježdící kolonu mocipánů z EU v drahejch autech, to bylo fakt přesný. Epizoda s pasákama působila hodně syrově a ve filmu jsem na ně pak vysloveně číhal a měl se na pozoru za hlavní hrdinku, kterou skvěle zahrála Nina Ivanšin, ostatně i chlápek co hrál jejího tátu...vlastně všichni hráli moc dobře a Mario Schneider dal tomuto syrovému příběhu dokonale padnoucí hudební oblek. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Sny jsou často větší než naše možnosti. Někdy je splnění snu nad naše síly. Co je ochoten každý z nás obětovat? Jak daleko jsme ochotni jít? Stojí mám sen, co jsme si vysnili opravdu za to? Alexandra si kousla větší sousto, než je schopna spolknout. Vydělává si na byt prostitucí. Stává se zranitelná. Nemůže se svěřit kamarádce ani otci. Aby uchránila svoje tajemství, dostává se do pozice štvance. Kamera nás decentně navádí na dataily ze Sašina života. Příběh se odehráva taky a teď, sledujeme reální prostředí Lublaně i slovinského venkova. Nina Ivanišin je přesvědčivá. Ve své rozporuplnosti ukazuje nakonec sílu osobnosti. Kozole natočil velice citlivě snímek ze současnosti, kterému nechybí ani napětí ani psychologie hlavních postav. Za zdařilý považuji závěr filmu, který není ani příliš optimistický ani vyloženě depresivní. Není bez zajímavosti, že podobnou tématiku (touha po zlepšení životních podmínek výdělkem z prostituce) zpracoval ve stejném roce i polský režisér Robert Gliński ve filmu Sviňky. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Hlavná hrdinka mala takú obrovskú charizmu, že som v momente aj ja dostala chuť ísť sa predávať na ulicu. Za to jej patrí miesto v mojej naj desiatke, nech ju tam má aspoň niekto. No a fakt, že si študentky privyrábajú prostitúciou, nie je žiadne špecifikum len pre bývalú Juhosláviu. A Bratislava je na tom teraz ako? Už študentky nešlapú na Krížnej, ale chodia do Trafa, či? ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Depresivní příběh ve stylu rumunského či polského realismu, ale postrádá ideu. Podle mne ještě horší než české filmy, oproti nim tu všechny postavy (ta hlavní snad nejvíc) byly jednobarevné a ploché. Pro mne velké zklamání ze slovinského filmu. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Velmi neambiciózní a obyčejný snímek, snažící se vysokou míru realismu (ze kterého vybočuje snad jenom zbytečně vyhrocená scéna na balkóně) - dalo by se říci evropský art ve své nejsušší podobě. Přesto se na to dívá dobře, hlavní i vedlejší postavy fungují a má to i jakýsi drobný přesah. Zaujme několik nenápadných narážek na EU. A hezky se tam pracuje s rekvizitami (váza, mlýnek). Sympatický film, který rád lehce nadhodnotím. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Obyčajný príbeh o študentskej prostitútke, ktorá je tuhou fajčiarkou a má klientov najmä medzi zahraničnými delegátmi, poslancami a diplomatmi. Náhodou jej jeden zomrie, vystopujú si ju pasáci a má o problémy postarané, navyše nezvláda školu a splácanie hypotéky za byt, ktorý si kúpila v hlavnom meste jedného z najmenších a najvyspelejších štátov východnej Európy a Európy vôbec. Taktiež sa náhodou jej klientom stal aj priateľ jej otca a chlap, s ktorým v minulosti chodila a rozviedol sa kvôli nej, jej príde na toto najstaršie remeslo. Útechu nájde ako tak, až na konci u kamarátky, ale neustále klamstvá, sklamania a len slabo vyriešená situácia jej šťastie veľmi nezlepšia. Príbeh s kamarátom z malého mestečka už zostane nedopovedaný. Film však nie je ničím zvláštny, toto všetko sa dalo od tohto filmu očakávať, vlastne je dosť predvídateľný. Nechápem prečo sa to volá v preklade do nášho jazyka Slovenka, keď by to malo byť Slovinka. Slovenka to môže byť akurát v pôvodnom jazyku, ale nie v našom. Hlavná hrdinka už vôbec nie je ideálom krásy a to, že o nej hovoria, že je krásna, to potom je 90% žien v našej republike krásnych princezien, lebo s týmto veľmi nesúhlasím. Film sa nenaťahuje, ale opäť hudba nič moc, dej sa odohráva zväčša na pár rovnakých miestach a je taký hluchý až prázdny. Jednoducho úplne priemerný obyčajný film. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh o slovinské dívce Alexandře z malého městečka žijící a studující ve velkém městě. Zde si chce žít lepší život než její otec, a koupí si byt na splátky a vydělává si na něj jako prostitutka pod přezdívkou Slovinka. Vše se jí daří, dokud se z jednoho klienta nevyklube pasák, který chce donutit Alexandru, aby pracovala pro něj a jeho kolegu. Nakonec se jí podaří uprchnout, ale tímto momentem se její dosavadní "poklidný" život zcela hroutí. Filmek se mi celkem líbil. Jen zde zas nechápu český překlad, který by podle mě měl být Slovinka a ne Slovenka. Za mě 55% :) ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Obyčejná studentka z malého města, obyčejný rodiče - rozvedení, ale žádná dramata, obyčejní přátelé. Sem tam lež, zklamání. Všechno je podáno v takovém normálním, všedním úhlu pohledu. A to bylo to nejsilnější. Alexandra není žádná sexy dračice, ale obyčejná hezká holka, která si chce koupit byt. I konec filmu se nese v tomhle sympatickém realistickém duchu. Proč se ale v češtině jmenuje film Slovenka místo Slovinka vážně nechápu... ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Vôbec som nečakal, že to bude až také dobré. Mám pocit, aj keď asi zveličujem, že tento film dokonale vystihuje slovanský naturel a je to akási jeho sebakritika. Hlavná hrdinka s permanentne zachmúrenou tvárou (ako väčšina Slovanov), zahĺbená do vlastných existenčných problémov, do ktorých sa vedome (hoci nie úplne dobrovoľne) stále viac zamotáva, v dôsledku neochoty priznať si pravdu a tobôž jej čeliť. To sme my - Slovania - pštrosie národy, ktoré útrpne dúfajú, že niekto odhrabe ten piesok, do ktorého sme od strachu strčili hlavy. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tento týden ro už je třetí film ze školního prostředí, a nyní z toho nejvyššího. Asi je to inspirativní film, protože mě při něm napadl text písně (zpívá se na Mercedes Benz, který proslavila Jani s Joplin): "Božíčku kup mně Mecedese Benze / a taky pár euro, strč mi do kredence. / Dřela jsem se celej život, ale už se mi nechce. / Božíčku kup mi Mecedese Benze // Božíčku dopřej mi jeden den ve městě / a kup mi hezký prádlo, jako nevěstě. / Nekoukej na stovku, nekoukej na dvě stě. / Božíčku dopřej mi jeden den ve městě." A tak dál. A tak to tu máme. Hlavně je třeba cvičit výslovnost anglických samohlásek - není to sranda, i když ostatní taky nevypadá srandovně. Prostě "job" není "čáp" a "suck'n'fuck" "sarkofág". Ale tak jako tak, realizační tým (dporučuji převzít tento pojem ze sportu, jelikož je jedním z nejfrekventovanějších) odvedl profesionální práci (jedna z mnoha floskulí, které Vladimíru Justovi v jeho Slovníku unikly). Přestože ve filmu nikdo neodpočívá, je to film veskrze odpočinkový. Známe to i z jedné nejapné reklamy: "Byt, o to tu běží!" V samém závěru se opět vracíme do světa písní. Tentokrát je to Zappův "Bobby Brown" v podání pana otce, který z toho dělá opravdovský čoromoro. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mam rad drama, evropsky film a nemene ten balkansky. Namet prostituce je samozrejme taky lakavy... Film me bavil, ma zvlastni atmosferu a zajimavou hlavni postavu. Ti pasaci a dramaticke sceny (balkon)..., tomu se moc verit nedalo, to mi tam pasovalo nejmene a nakonec zustanu jen u silneho prumeru. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Ty pasáky jsem čekal za každým rohem - to tam udržovalo slušné napětí i ve chvílích, kdy se relativně nic nedělo..... ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Malo to všetko čo to malo mať, dokonca i zahrané to bolo presvedčivo....akurát, že som mal pocit, že film trvá raz toľko ako je skutočná stopáž (90 minút).....inými slovami: už som netrpezlivo vyčkával na záverečné titulky ( takže, niekde sa stala chyba). **/*** P.S.: Chybička sa vloudila aj do samotného prekladu názvu filmu: Slovenka???....no, no.....Slovinka ...yes, yes. Fatálna to chyba. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Klišovitý příběh, mizerně zahraný, neobjevný, s mizernou režií. Vysokoškolačka nemá peníze a proto šlape. Kolik jich u nás máme. Nechápu, proč distributor prodává toto béčko pod názvem Slovenka a ne Slovinka-se Slovenskem nemá tato děvka co dočinění. Navíc není sexy ale ani půvabná. ()

Tomyfrok 

všechny recenze uživatele

Žádné očekávání, žádné zklamání. Pouze pocit stejně prázdný, jako pohled hlavní hrdinky Alexandry v podání Niny Ivanišin, který je dle mého srovnatelný s tím americké mimoňky Kristen Stewart. Naprosto si dokáži představit, že námět tohoto snímku vypadal někde u piva báječně, pak se hodil na papír v podobě scénáře a tím začala jedna velká krize, která vyvrcholila dnešním odpolednem, kdy ke mě A Call Girl dorazila. Špatná kamera, nepříliš dobře zvládnutá režie, odfláklý a neúplný scénář a v neposlední řadě nikterak oslnivý výkon většiny herců v popředí právě s Ivanišin. Těžko se mi hodnotí něco víc, protože toho ve mně příliš nezůstalo. Takže nakonec snad jen to, že nikomu nedoporučuji, těch kvalitnějších snímků je pořád ještě většina. Slovinskou kinematografii příliš neznám, ale pokud by měl být tohle vypovýdající vzorek, mají se Slovinci ještě hodně co učit a jsem docela rád za české filmy, které snad v zahraničí udělaly větší dojem. (40 %) ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý příběh studentky, která dělá na vlastní pěst prostitutku v Lublani, takže řeší nepříjemné klienty, vyděrače, bývalého milence, který vytrubuje do světa její tajemství, svého otce jehož život stojí za hovno a otcova kamaráda, který se stane náhodou jejím klientem. Děj plyne odnikud nikam, ale film působí atmosférou deprese. Krom jedný bušící scény a jedné thrillerové na balkóně se jedná o hodně komorní záležitost. Nina Ivanišin utáhne celý film sama. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film, který zůstal trochu stranou pozornosti. Hlavní hrdinka mi z počátku moc sympatická nebyla, nicméně celému snímku nelze upřít specifické kouzlo. ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Zajímavé sociální story o jedné Slovince, která studuje vejšku a přivydělává si prostitucí. No a ejhle, narazí na grázly, kteří jí chtějí pást a kola osudu se roztáčí a my nevíme, zda jí máme držet palce nebo říci nahlas, však si za to může sama.... Tento jev je všude, výzkumy uvádí, že snad 30% studentek si přivydělává touto brigádou, ale myslím, že je to přehnané i v době krize. ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Slabý příběh tvářící se jako silný. Hlavní hrdinka je k uzoufání nudná a její dva pasáci snad v životě neviděli ženskou. Tohle bylo opravdu šlápnutí do vosího hnízda. ()

Reklama

Reklama