Reklama

Reklama

Alexandra je 23 letá studentka z Krska, malého městečka ve Slovinsku, která studuje angličtinu v Lublani, hlavním městě Slovinska. Zdá se, že víc než učení ji inspiruje jiný způsob, jak získat peníze na lepší bydlení. Nikdo totiž netuší, že Alexandra si zadala osobní inzerát pod přezdívkou "Slovinka", a že prostituce je jejím tajným zdrojem finančních příjmů. "Slovinka" se však brzy stane velmi slavnou, píše se o ní v bulvárních novinách, a pro Alexandru je čím dál tím těžší i nadále klamat své přátele a nejvíce svého srdečného a upřímného otce. Říci pravdu by totiž znamenalo přijít o všechno. Navíc náhodná smrt ji vrhá do konfrontace s novými pocity strachu, samoty, zmatku a zodpovědnosti. Film SLOVINKA měl světovou premiéru na Mezinárodním Filmovém Festivalu v Sarajevu roku 2009 a mezinárodní premiéru na MFF Toronto 2009. Kozoleho snímek byl od té doby uveden na více než 50 mezinárodních filmových festivalech a Nina Ivanišin - představitelka hlavní postavy získala tři hlavní ceny v kategorii Nejlepší herečka na Filmovém Festivalu Mostra de Valencia 2009, na Evropském Filmovém Festivalu Les Arcs 2009 a na Cinessonne Festivalu Evropského filmu 2010. (Film Europe)

(více)

Recenze (28)

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Malo to všetko čo to malo mať, dokonca i zahrané to bolo presvedčivo....akurát, že som mal pocit, že film trvá raz toľko ako je skutočná stopáž (90 minút).....inými slovami: už som netrpezlivo vyčkával na záverečné titulky ( takže, niekde sa stala chyba). **/*** P.S.: Chybička sa vloudila aj do samotného prekladu názvu filmu: Slovenka???....no, no.....Slovinka ...yes, yes. Fatálna to chyba. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Obyčejná studentka z malého města, obyčejný rodiče - rozvedení, ale žádná dramata, obyčejní přátelé. Sem tam lež, zklamání. Všechno je podáno v takovém normálním, všedním úhlu pohledu. A to bylo to nejsilnější. Alexandra není žádná sexy dračice, ale obyčejná hezká holka, která si chce koupit byt. I konec filmu se nese v tomhle sympatickém realistickém duchu. Proč se ale v češtině jmenuje film Slovenka místo Slovinka vážně nechápu... ()

Reklama

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Velmi neambiciózní a obyčejný snímek, snažící se vysokou míru realismu (ze kterého vybočuje snad jenom zbytečně vyhrocená scéna na balkóně) - dalo by se říci evropský art ve své nejsušší podobě. Přesto se na to dívá dobře, hlavní i vedlejší postavy fungují a má to i jakýsi drobný přesah. Zaujme několik nenápadných narážek na EU. A hezky se tam pracuje s rekvizitami (váza, mlýnek). Sympatický film, který rád lehce nadhodnotím. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Hlavná hrdinka mala takú obrovskú charizmu, že som v momente aj ja dostala chuť ísť sa predávať na ulicu. Za to jej patrí miesto v mojej naj desiatke, nech ju tam má aspoň niekto. No a fakt, že si študentky privyrábajú prostitúciou, nie je žiadne špecifikum len pre bývalú Juhosláviu. A Bratislava je na tom teraz ako? Už študentky nešlapú na Krížnej, ale chodia do Trafa, či? ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Sny jsou často větší než naše možnosti. Někdy je splnění snu nad naše síly. Co je ochoten každý z nás obětovat? Jak daleko jsme ochotni jít? Stojí mám sen, co jsme si vysnili opravdu za to? Alexandra si kousla větší sousto, než je schopna spolknout. Vydělává si na byt prostitucí. Stává se zranitelná. Nemůže se svěřit kamarádce ani otci. Aby uchránila svoje tajemství, dostává se do pozice štvance. Kamera nás decentně navádí na dataily ze Sašina života. Příběh se odehráva taky a teď, sledujeme reální prostředí Lublaně i slovinského venkova. Nina Ivanišin je přesvědčivá. Ve své rozporuplnosti ukazuje nakonec sílu osobnosti. Kozole natočil velice citlivě snímek ze současnosti, kterému nechybí ani napětí ani psychologie hlavních postav. Za zdařilý považuji závěr filmu, který není ani příliš optimistický ani vyloženě depresivní. Není bez zajímavosti, že podobnou tématiku (touha po zlepšení životních podmínek výdělkem z prostituce) zpracoval ve stejném roce i polský režisér Robert Gliński ve filmu Sviňky. ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama