Reklama

Reklama

Alexandra je 23 letá studentka z Krska, malého městečka ve Slovinsku, která studuje angličtinu v Lublani, hlavním městě Slovinska. Zdá se, že víc než učení ji inspiruje jiný způsob, jak získat peníze na lepší bydlení. Nikdo totiž netuší, že Alexandra si zadala osobní inzerát pod přezdívkou "Slovinka", a že prostituce je jejím tajným zdrojem finančních příjmů. "Slovinka" se však brzy stane velmi slavnou, píše se o ní v bulvárních novinách, a pro Alexandru je čím dál tím těžší i nadále klamat své přátele a nejvíce svého srdečného a upřímného otce. Říci pravdu by totiž znamenalo přijít o všechno. Navíc náhodná smrt ji vrhá do konfrontace s novými pocity strachu, samoty, zmatku a zodpovědnosti. Film SLOVINKA měl světovou premiéru na Mezinárodním Filmovém Festivalu v Sarajevu roku 2009 a mezinárodní premiéru na MFF Toronto 2009. Kozoleho snímek byl od té doby uveden na více než 50 mezinárodních filmových festivalech a Nina Ivanišin - představitelka hlavní postavy získala tři hlavní ceny v kategorii Nejlepší herečka na Filmovém Festivalu Mostra de Valencia 2009, na Evropském Filmovém Festivalu Les Arcs 2009 a na Cinessonne Festivalu Evropského filmu 2010. (Film Europe)

(více)

Recenze (28)

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh o slovinské dívce Alexandře z malého městečka žijící a studující ve velkém městě. Zde si chce žít lepší život než její otec, a koupí si byt na splátky a vydělává si na něj jako prostitutka pod přezdívkou Slovinka. Vše se jí daří, dokud se z jednoho klienta nevyklube pasák, který chce donutit Alexandru, aby pracovala pro něj a jeho kolegu. Nakonec se jí podaří uprchnout, ale tímto momentem se její dosavadní "poklidný" život zcela hroutí. Filmek se mi celkem líbil. Jen zde zas nechápu český překlad, který by podle mě měl být Slovinka a ne Slovenka. Za mě 55% :) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tento týden ro už je třetí film ze školního prostředí, a nyní z toho nejvyššího. Asi je to inspirativní film, protože mě při něm napadl text písně (zpívá se na Mercedes Benz, který proslavila Jani s Joplin): "Božíčku kup mně Mecedese Benze / a taky pár euro, strč mi do kredence. / Dřela jsem se celej život, ale už se mi nechce. / Božíčku kup mi Mecedese Benze // Božíčku dopřej mi jeden den ve městě / a kup mi hezký prádlo, jako nevěstě. / Nekoukej na stovku, nekoukej na dvě stě. / Božíčku dopřej mi jeden den ve městě." A tak dál. A tak to tu máme. Hlavně je třeba cvičit výslovnost anglických samohlásek - není to sranda, i když ostatní taky nevypadá srandovně. Prostě "job" není "čáp" a "suck'n'fuck" "sarkofág". Ale tak jako tak, realizační tým (dporučuji převzít tento pojem ze sportu, jelikož je jedním z nejfrekventovanějších) odvedl profesionální práci (jedna z mnoha floskulí, které Vladimíru Justovi v jeho Slovníku unikly). Přestože ve filmu nikdo neodpočívá, je to film veskrze odpočinkový. Známe to i z jedné nejapné reklamy: "Byt, o to tu běží!" V samém závěru se opět vracíme do světa písní. Tentokrát je to Zappův "Bobby Brown" v podání pana otce, který z toho dělá opravdovský čoromoro. ()

Reklama

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Velmi neambiciózní a obyčejný snímek, snažící se vysokou míru realismu (ze kterého vybočuje snad jenom zbytečně vyhrocená scéna na balkóně) - dalo by se říci evropský art ve své nejsušší podobě. Přesto se na to dívá dobře, hlavní i vedlejší postavy fungují a má to i jakýsi drobný přesah. Zaujme několik nenápadných narážek na EU. A hezky se tam pracuje s rekvizitami (váza, mlýnek). Sympatický film, který rád lehce nadhodnotím. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Obyčajný príbeh o študentskej prostitútke, ktorá je tuhou fajčiarkou a má klientov najmä medzi zahraničnými delegátmi, poslancami a diplomatmi. Náhodou jej jeden zomrie, vystopujú si ju pasáci a má o problémy postarané, navyše nezvláda školu a splácanie hypotéky za byt, ktorý si kúpila v hlavnom meste jedného z najmenších a najvyspelejších štátov východnej Európy a Európy vôbec. Taktiež sa náhodou jej klientom stal aj priateľ jej otca a chlap, s ktorým v minulosti chodila a rozviedol sa kvôli nej, jej príde na toto najstaršie remeslo. Útechu nájde ako tak, až na konci u kamarátky, ale neustále klamstvá, sklamania a len slabo vyriešená situácia jej šťastie veľmi nezlepšia. Príbeh s kamarátom z malého mestečka už zostane nedopovedaný. Film však nie je ničím zvláštny, toto všetko sa dalo od tohto filmu očakávať, vlastne je dosť predvídateľný. Nechápem prečo sa to volá v preklade do nášho jazyka Slovenka, keď by to malo byť Slovinka. Slovenka to môže byť akurát v pôvodnom jazyku, ale nie v našom. Hlavná hrdinka už vôbec nie je ideálom krásy a to, že o nej hovoria, že je krásna, to potom je 90% žien v našej republike krásnych princezien, lebo s týmto veľmi nesúhlasím. Film sa nenaťahuje, ale opäť hudba nič moc, dej sa odohráva zväčša na pár rovnakých miestach a je taký hluchý až prázdny. Jednoducho úplne priemerný obyčajný film. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Depresivní film s hrdiny, kteří nemaj moc hezký vyhlídky na fajnový život. Film má velmi zajímavou atmosférou, kterou neumím popsat, ale líbil se mně ten kontrast, kdy kamera mění záběr z hlavní hrdinky na proježdící kolonu mocipánů z EU v drahejch autech, to bylo fakt přesný. Epizoda s pasákama působila hodně syrově a ve filmu jsem na ně pak vysloveně číhal a měl se na pozoru za hlavní hrdinku, kterou skvěle zahrála Nina Ivanšin, ostatně i chlápek co hrál jejího tátu...vlastně všichni hráli moc dobře a Mario Schneider dal tomuto syrovému příběhu dokonale padnoucí hudební oblek. ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama