Reklama

Reklama

Na jídle záleží

(festivalový název)
  • USA Food Matters
všechny plakáty

Tento užitečný propagační počin osvětluje vztah mezi nemocemi a stravou. Popisuje nenáročným způsobem na četných příkladech, kterak je pro zdravé tělo důležitá vhodná strava. Dále se zaobírá účelovým potlačováním informací o léčbě nemocí vysokými dávkami živin. Potlačování se děje, jak jinak, z důvodu zisku. Je to levné, funkční. Na klasické medikaci léky lze mnohonásobně vydělat, na léčbě stravou už to jde hůře. Tvůrci dokumentu také poukazují na nutnost lidí zajímat se o své zdraví a stravu. Dokument je zajímavým postrčením pro všechny, kteří o tématu správné životosprávy mnoho nevědí. (MortUARY)

(více)

Recenze (58)

schizmo 

všechny recenze uživatele

Ok, možná trochu agitační a jednostranně zaměřený dokument, v němž si čísla údajných výzkumů asi nemůžete jen tak ověřit, ale co si ověřit můžete, jsou selské počty 1+1 = 2 a logické úvahy o tom, že čerstvá zelenina je víc jak smažený kuře, že pohyb na čerstvém vzduchu je víc jak pařit play station nebo že prevence je víc jak složitý náročná léčba. Šokující na tom je, že člověk ví, jak se chovat, co dělat a co nedělat, aby trvale udržitelný rozvoj jeho zdraví a okolí mohl být funkční. Tak co s vámi lidi kurva je, že se těma logickýma poznatkama neřídíte??? ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

"Jste to, co jíte" Zajímavý dokument o hodnotě potravin i jejich nutričních hodnot, ale především o "špatném" zdravotnictví a "zlém" farmaceutickém průmyslu, ve kterém se točí spousty peněz. O skutečném jídle se tu moc nedozvíte a ani vám neporadí konkrétní jídelníček, zato dostanete téměř hodinovou přednášku o vitamínu C, který je bezpochyby kouzelným nástrojem přírody proti nemocem, ale i v dnešní době kdy máme nepřeberné množství možností jak se stravovat, spousta lidí volí stále prášky, ozařování a řezání, místo toho aby se šli proběhnout a místo Big Macku si dali zeleninový salát. I když je to dokument téměř jen o zdravotnictví a jeho fungování v USA, tak stejný problém je i v Evropě, kde se nehledá podstata problému, ale pouze řešení, které je rychlé, je sice pravda, že některé věci se jen pomocí mrkve a špenátu nevyléčí, ale rozhodně je to lepší řešení než čtyřnásobný bypass pro obézní jedince. Zbytečně dlouhý dokument, který zahltí abnormálním množstvím argumentů a důkazů, kterým by stačilo pouhých 20 minut a následně by se tak mohlo ukázat na spoustu dalších problémů a jejich případných řešení. Hlavním posláním tohoto dokumentu je ukázat i na jiné a levnější způsoby léčení nemocí, které především vychází z východní medicíny, která funguje lépe, levněji a šetrněji. A také na způsob fungování zdravotnického systému, který funguje na principu "čím více nemocných, tím více práce a to znamená i více peněz". ()

whack 

všechny recenze uživatele

Aby sme mohli jedenie mäsa označiť za prirodzené a normálne, museli by sme sa vrátiť do čias zberačov a lovcov. A to nielen našim životným štýlom a myslením, ale aj naším počtom. Vtedy to bolo prirodzené. Dnešné veľkochovy, bitúnky, umelé oplodňovanie, malé železné klietky, elektrické kliešte, jatočné pištole, mnohohodinové transporty, mláďatá oddelované od matiek hneď po narodení a znova umelo oplodňované, poodsekávané zobáky kuriatok, prasatá ktoré sa strachom pomočujú, pesticídy, antibiotiká, steroidy vyvolávajúce u ľudí desiatky chorôb, to nemá s prirodzenosťou vôbec nič spoločné. Každý deň je zabitých 159 miliónov suchozemských zvierat pre mäso (celosvetovo), pritom tony jedál končí v košoch. Čo je na tom normálne? Každý jedinec sa môže pridať k desiatkam miliónom vegánov - k tým, ktorí sa rozhodli tento krvavý biznis prestať financovať. Ak nie pre svoje morálne uvedomenie, tak aspoň pre svoje vlastné zdravie. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Dokument o nezdravé stravě a především o významu vitamínů. Všechny špatné hypotézy jsou samozřejmě ty nejkatastrofičtější (střelci na Amerických školách byly pod vlivem antidepresiv), ty které mluví ve prospěch vitamínů jsou naopak zcela zázračné, jako například léčení rakoviny vysokými dávkami vitamínu C. Nechápu, jak to, že se dokument vůbec nezmiňuje o tom, co ví každý, kdo měl na střední škole biologii: vitamíny rozpustné v tucích (A,D,E,K) nejsou rozhodně vhodné k neomezenému užívání. Ale ať už je zde s fakty nakládáno jakkoliv, rozhodně se jedná o zajímavý film, který stojí za zhlédnutí. Vždy je užitečné znát obě strany mince. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Klasický případ dokumentu, kde se díky podání dobrý záměr může snadno roztříštit o desítky argumentů. Pro shrnutí stačí poslední pětiminutovka. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Všetkých nás tu pomaličky kŕmia jedmi a tvária sa, že sa starajú o naše zdravie. V mene svojho globálneho megabiznisu sa neštítia doslova troviť celé ľudstvo. Farmaceutický priemysel je sprostredkovateľom tejto všeobecnej ľudskej genocídy. V nadnárodných obchodných reťazcoch si s radosťou a úsmevom na tvári kupujeme potraviny, ktoré nás postupne, potichu zabíjajú. Klamú nás, vraždia nás a my si to ani neuvedomujeme. A keď nás niekto na to upozorní, povieme si, že sú to len bláznivé konšpiračné teórie. Možno sú, možno nie sú. Nebuďme ako ovce, rozmýšľajme! *** ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Dokument asi nejvíce vystihuje: "Jsi to, co jíš. Na jídle záleží." a "Víte, dobré zdraví dává smysl, ale nevydělává tolik peněz." ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokument, který nevtíravým způsobem prezentuje divákům informace, s jejíchž pomocí by mohli lidé vylepšit své žalostné stravovací návyky a dotvořit si obrázek o fungování zdravotnického systému, který je stejně jako všechny sféry života řízen penězi. V tomto případě zcela na úkor blaha lidí a mnohdy i životů, což je smutný obrázek současnosti. Značná část stopáže se soustředí i na fenomén současnosti - rakovinu. Dokument nabízí alternativní možnosti, které nevykazují o nic horší statistiky než jediné 3 metody, které jsou dnes financované a lze je tedy provádět - ozařování, chemoterapie a chirurgické odstranění. V dokumentu jsem postrádal přímočařejší rady. Tvůrci neustále opakují, že stačí zasypat tělo potřebnými živinami a samo si hravě poradí s jakýmkoli problémem, přičemž tedy nejvíce doporučuje konzumaci syrových potravin. Dokumentu chybí lepší struktura, aby mohl být pro diváky více přínosný. Takhle si z něj odnáším pouze několik hodnotných výkřiků, které mi zapadly do mého myšlenkového systému, nikoli celistvý obrázek, jak bych se tedy měl správně stravovat. Každopádně oceňuji, že se jedná o dokument, který divákům pouze něco nabízí. K ničemu diváky nenutí. Přitom vše co nabízí dává smysl. Slabší 4 hvězdy. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, jak se tu tříští názory i hodnocení. Já osobně jsem nadmíru nadšený. Je to v podstatě vše, co už každý slyšel od doktorky Kateřiny a inženýra Havlíčka v pořadu: Jste to, co jíte! Akorát zde to slyšíme ještě v odbornější rovině. Já s tím naprosto souhlasím. Když si tento dokument pustíte v kombinaci s dalšími dokumenty: třeba jako Super size me a Potraviny a.s., tak dostanete poměrně jasný obrázek o čem to zdraví je. Škoda, že je film po určitém čase trochu monotónní, ale téma je to opravdu zajímavé a rozhodně si zaslouží větší pozornost než pouhých cca 400 zhlédnutí. ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

tak sem si pustil asi 25 min a pak sem si dal sestrih protoze me tam vsechno sralo:) no co z toho plyne? kupte si pole a tam pestujte zeleninu... pak si kupte kravu na maso a jednu na mleko... a nic jineho nikdy nejezte:) .... myslim ze zdraví neni jenom o tom co jime... kdyz budu jist porad zdrave a nebudu se hejbat nebudu sportovat tak je mi to platny jako sane v lete ()

jerry12 

všechny recenze uživatele

100%. Tento film se stal mojí modlou. Dokument, který dává mnohem víc, než jen informace o jídle. Poukazuje na to, jak farmaceutická lobby prakticky řídí globální zdraví podle potřeby, jak jsou lidé naivní a důvěřiví, jak se nikdo nezabývá stravou, která může léčit příčinu nemocí, a místo toho léčí jen jejich symptomy na základě rádoby lékařských doporučení. Zároveň se mi líbí, že dokument není žádnou propagandou, nijak neútočí na lékařství, naopak, uznává jeho kvality v řadě oblastí, ale poukazuje na skutečnost, že se medicína obecně málo zabývá alternativní léčbou. Proč? Protože "zdravý člověk nepřináší peníze" a lékařství je přímo napojené na farmaceutický průmysl. Už dlouho se chystám změnit svůj životní styl, Food Matters mi dal podnět k tomu, abych udělal první krok. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Vidím to tak na 90%. Je to dosť diskutabilný, šokujúci a pritom tak skvelý a hodnotný dokument, ktorý vás prinúti zamyslieť sa, že ho odporúčam vidieť. S tým, že sme to, čo jeme, v podstate súhlasím, taktiež s tým, že súčasná kapitalistická spoločnosť má veľké príležitosti, možnosti, ale aj chyby, kde ziskuchtivosť a chamtivosť v rôznych smeroch nám škodí. Len všetko, čo ste tu videli a počuli musíte spojiť s celkovým zdravým životným štýlom, so zodpovedným životom a správaním sa k prostrediu a to vám ešte nič nezaručuje, lebo musíte byť aktívny a bojovať za dobré veci, lebo k čomu vám to bude ak chemikáliami nejaká továreň na druhej strane Zeme spôsobí hrozné škody na životnom prostredí a vás a vaše jedlo to zasiahne, či ak nebudete mať peniaze na zdravé jedlo, ako je to u nás v domácnosti? No bude problém, preto treba brať tento film ako ponuku alternatívnych názorov, názorov na zdravé jedlo, vitamíny, jedlo bez chemikálií. Opäť sa jedná o americkú tvorbu, takže treba chápať iné poňatie s typickými hudobnými vložkami na záver ukazujúcimi, že všetko bude dobré, lebo veci môžme zmeniť. Mne sa tento film páčil, lebo súvisí s mojimi názormi, či tým čo ma zaujíma, no myslím, že ľudia by po jeho vzhliadnutí nemali ostať ľahostajní. ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Chvályhodné téma mi místy nevyhovovalo způsobem zpracování. Nesouhlasím taky s některými tezemi, které jsou v dokumentu opakovány (jako používání potravinových doplňků, dary moře). Celkově mi ale mluvil z duše. Současné lékařství je byznys, kterému je naprosto ukradený holistický přístup k léčbě člověka a nejvíce prostředků vynaložíme na ničení svého zdraví. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nekorektně nevyvážený poněkud neuspořádaný, nicméně velmi přesvědčivý pohled na naše stravování je sice zbytečně dlouhý, ale v rámci dokumentárních filmů jde o slušný počin. 1) Snímek v podstatě říká jedno: rozhodují peníze. Soukromé firmy existují kvůli zisku a všechen pokrok dělají v principu jen tehdy, pokud lze očekávat, že bude generovat zisk (čest výjimkám). Stinnou stránkou nesporného technologického pokroku, který tento přístup přináší, je určitá větší či menší míra odlidštění. Pak může docházet a očividně i dochází k tomu, že zisk dostává přednost před zdravím či jinými obecně prospěšnými faktory. To je kapitalismus._____Problém je v tom, že zatím lidstvo na nic lepšího nepřišlo. ...democracy is the worst form of government except all those other forms that have been tried from time to time (Winston Churchill)._____ 2) Základním problémem věci je neochota lidí nést zodpovědnost. Ta si totiž žádá, aby si lidé vyhledali informace, určili jejich relevanci, poznatky nastudovali, posléze aplikovali a vydrželi. Většina "hledačů pravdy" skončí u vyhledávání a po deseti minutách na netu mají pocit, že nyní všechno vědí. Jak odolat lákání medicíny, která údajně všechny ty kroky udělala za nás a nám poskytuje jen plody svého úsilí?_____ 3) Mnozí komentátoři si stěžují, že film není dost konkrétní, neposkytuje jídelníček, nedává jasný návod. Jasně, že nedává, jak by mohl? Návodem je - jdi, zajímej se, studuj. To mnozí lidé (snad většina) nechtějí slyšet. Pak ovšem mají, co si zaslouží. ()

Jonash87 

všechny recenze uživatele

Sice dost zaměřeno na (léčbu) vitamíny, hlavně vysokými dávkami céčka, ale zajímavej dokument, který jednoduše říká JSTE TO, CO JÍTE. A že správná strava a životní styl předcházejí nemocem. Už dlouho je pak známo, že léky léčí, ale nevyléčí (příčinu). Kdyby tomu tak bylo, celý miliardový farmaceutický průmysl by šel do háje. Těch 80 minut, které vám nabídnou zcela jiný úhel pohledu na toto téma, za to stojí. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu hodně zbytečný dokument, který sice z velké většiny hlásá pravděpodobně pravdu či velmi zajímavé skutečnosti, ale problémem je jeho forma a vlastně celkové poselství, že jsme z velké části, co jíme asi tak nějak přijímáme všichni, že jíst nezpracované jídlo a zeleninu by bylo ideální, ale neděje se tak, to víme asi taky. Bohužel sledovat 80 minut mluvící hlavy, které na Vás chrlí jednu informaci za druhou je velmi nezajímavou formou. Michael Moore vše podává alespoň atraktivní formou a tak dokáže více zviditelnit dané téma. ()

Jackxx 

všechny recenze uživatele

Ačkoli mi zpracování dokumentu a některá "fakta" , která se navíc poměrně často opakovala, příliš nelíbilo, je důležité a je jen dobře, že takové dokumenty vznikají. Účelem je, aby se lidé zamysleli. Vytrhnout z davového myšlení, na chvíli se zastavit, rozhlédnout, to je velice důležité. Tento dokument beru jako jednu z částí, z velkého komplexu věcí, ze kterých se skládá náš život, naše planeta a o kterých je důležité mluvit, ale jako nedostačující sám o sobě. Jelikož je všechno spojeno se vším, určitě je důležité nezůstávat jen u farmaceutických firem, ale jít dál a hledat podstatu toho, proč jíme dnes jíme jak jíme, proč máme rakoviny, atd. Koukněte na dokumenty jako Potraviny a.s., všechny Zeitgeisty a další a další postuně se Vám snad začne dávat dohromady koplex dnešního fungování světa a toho, jak je všechno vlastně převrácené a hodně věcí špatně. Tak jako tak, je důležité začít u sebe a zdravého stravování. Ale! Pouze v kontextu se zdravou přírodou. To je základ. Když bude zdravá příroda, budeme jíst zdravé potraviny, budeme me zdraví my, bude i společnost. ()

Reklama

Reklama