Reklama

Reklama

Zrození legendy

  • Čína Su qi er (více)
Trailer

VOD (1)

Su can se celý svůj život intenzivně věnuje bojovému umění, jeho snem je založit si svojí vlastní školu. V životě lpí nejvíce na dvou věcech - na snu o vytvoření jedinečného bojového umění předávaného z generace na generaci a na své milované manželce. O tu však díky vlastní tvrdohlavosti přichází. Sám být nedokáže, tudíž se začne utápět v alkoholu. Přesto je však stále posedlý svým snem o vlastní škole bojového umění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (96)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $10,150,000║ Woo-ping Yuen na režisérskom poste dosť nezvláda tento príbeh, je to rozhárané, bez pevnej kostry, navodenie dramatu skôr na smiech, človek ani nevie či to chcel podať ako rozprávku ale hmm historický film?, počítačové triky prevažne odbité, jedine čo mu ako tak ide je akcia, ináč strata času lebo podobných a lepších filmov je už nespočet. /40%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Scénář jak od Tsui Harka (toho novodobého), digitální (dokonce 3D) guláš jak ve Storm Riders a snaha něco sdělit prostřednictvím na sebe vršených akčních scén, které jsou tu bez ladu a skladu poskládány tak hustě, až vás začnou otravovat. Upřímně, hrdinové stráví ve vzduchu víc času než na zemi a běžná konverzace tu nemá místo - buď se tu řve (před bojem) nebo heká (při boji). Vysoký podíl bojových pasáží ale zachraňuje Pingovi alespoň trochu krk. Osobně mám pocit, že by v momentální formě neurežíroval ani reklamu na žužu, ale cit pro choreografii mu zůstal a pár dobrých nápadů se taky najde (brnění našité přímo do těla). Věčná škoda, že těch špatných je o tolik víc a někdo je do scénáře pouští pod tlakem. Jsou to vlastně tři braky v jednom, navzájem se překřikující a hlásící se o slovo... příběh o pomstě, národní hrdosti a mravní čistotě, přičemž všechny složky se snaží mít svůj vlastní dějový oblouk, skřípavě narážejíc do těch ostatních. S ovladačem v ruce je to hezká procházka po spíše čínských než hongkongských filmových dějinách, okořeněná úchvatným comebackem Chiu Man Cheuka... ale jako epický celovečerák? Dokonalý overkill, který chce mít od všeho trochu jako děcko při první návštěvě cukrárny. Záleží jen na vás, kolik sladkého snesete. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Abslutna zbytocnost natacit niektore sekvencie v 3D (umelost prostredia bila o to viac do oci, hold nie kazdy je Cameron - nema tolko financii a neobmedzeny cas na pilovanie efektov) a koncepcia rozdelenia filmu na dve polovice boli veci, ktore mi bud vadili, pripadne som nad nimi krutil nepochopiac hlavou. Ak Bodyguards and Assassins kombinovali suboje v intenciach "realnost" versus "fantazijnost" v pomere, ktory dost rusil, tak True Legend v tom ide oste ovela dalej. Ten predelovy skok je sity tak hrubou nitou, ze vdaka tomu som sa na druhu polovicu filmu nedokazal az do konca naladit a stale som mal pocit, ze sledujem kotuc z uplne neho filmu. Choreografia je miestami vynikajuca a da spomenut na Yuenove najlepsie rezijne kusky, miestami ak sa do toho zacne motat prilis vela pixelov schadzame do priestoru priemieru (ovsem je to stale ten lepsi priemer nez napr. to, co predviedol Daniel Lee v 14Blades). Pribeh liciaci zivotne osudy popredneho majstra tzv. "Drunken fist" stylu je rozpravany tradicne (teda az na spominany necitlivy predel na dve kapitoly), ako sme si zvykli u cinskych historickych filmov hlavne z dekady 80' s[EFM 2010] ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Slaboch umírá doma, bojovník na bojišti.... Poté, co mu nevlastní bratr změní plány na poklidný život, musí se Su Can uzdravit, potrénovat, dát do pořádku psychiku a pak vyrazit za pomstou. Mám rád wuxia filmy. Líbí se mi ta skvělá levitovací schopnost, ty efektní obrázky padajícího listí. A že je souboj s Bohem Wushu kravina? Já vím, ale hezky to vypadá! A kdyby snímek skončil v 80tý minutě, psal bych o solidním kung-fu zážitku. Bohužel pokračuje a příběh ztrácí na přitažlivosti, zábavnosti a vlastně všem, co stálo za zmínku. Pravda, neviděl bych D.Carradine ani ultimátní souboje s chlapíky patřící spíš SEM. Na rovinu však říkám, že by mi to nechybělo! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Rád zase potkám starého mudrce Pai Mei. 2.) Zjistím, u koho se TAHLE Ruská holčička naučila levitovat. 3.) Poznám jaké to je, když někoho chrání blázen. 4.) Hledám pravdu ve filosofii ,,opilcovi pěsti“. Začal jsem chlastat! PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE **** NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Na začiatku som nevedel čo mám od filmu očakávať, ale bol som milo prekvapený , koľko akcie, smútku a bojových scén Woo-ping Yuen vytvoril v tomto podarenom Historicky akčnom filme. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tohle mě rozsekalo. Měl jsem pocit, že z Asie jsem už viděl všechny špičkové Martial Arts mlátičky, ale tohle byl hrubý rest. Už jen úvodní dech beroucí akční scéna mě posadila na zadek a věděl jsem, že tohle mi sedne. Příběhově to sice vykrádá lec který kultovní akční film, ale na to sere pes, vizuálně je to pestré, akční scény úžasné ( dobré slow motiony i solidní choreografie) a víceméně akce střídá akci, takže o nudu není nouze. Akce má také dobře zvolené lokace, hlavní záporák namáčející si ruky v jedovatých hadech, škorpionech, aby dostal větší sílu bylo refrešující. Příliš mě nebavila filosofická wu xia stránka ve středě filmu, ale to krásně vynahradilo 15 minutové finále proti spoustě gorilám, za což musím jít na 5*. Za poslední dobu mi True Legend udělal největší radost. 85% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Obžérsky opulentní spektákl jakoby představoval tři filmy scuknuté do jednoho. Pomyslně lze takto film přirovnat k amerického sestřihu "Shogun Assassin", kde z původních dvou filmů byly vynechány dějové pasáže a naopak zachovány veškeré souboje, což ve výsledku dávalo vágně propojenou koláž atrakcí. Stejně tak zde v každé třetině filmu diváci dostanou stejnou porci soubojů jako v jiných hongkongských/čínských celovečerních bojových filmech posledních let. Co do příběhu je "True Legend" na první pohled hloupoučká fantasy oslavující patriarchální hodnoty, ale z hlediska bojových scén představuje vrchol soudobých wire-fu filmů. Yuen má ohromný cit pro tempo a to, co bude fungovat na kameru, takže díky tomu spektakulární bitky nepůsobí uměle a nezáživně jako v jiných dráty prošpikovaných eskapádách typu tristního "Fatal Move". Snímek sice v kontextu dnešních trendů vyznívá jako absurdita, ale na druhou stranu se ani nesnaží jít stejnou cestou. Naopak se obrací k tradici efektně akrobatických fantaskních báchorek jako "Evil Cult" či "A Warriors Tragedy". Právě v tom spočívá jeho osobitost a přitažlivost. Navíc lze zdejší míru schematičnosti, která dosahuje až karikaturní rozměry, chápat jako nadsazenou reflexi zákonitostí bojových filmů. Ostatně ne náhodou je film pojatý jako kapitola z fiktivní knihy Letopisy o mistrech bojových umění a pojednává o údajném zakladateli stylu opilá pěst. V tomto ohledu pak i vyprávění dává smysl jako skrumáž všech nabízejících se klišé z životopisů velkých bojovníků - od historického rámce, přes tréninkové montáže až po boj proti monstrózně gigantickým cizincům. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Pro mne tedy velmi milé překvapení, které se dostavilo zvlášť po vlažném ohodnocení zde na csfd ... Film má sice celou řadu vad a chyb, které asi lidem vadily, ale co se týče akční stránky, soubojů a choreografie, tak je to naprosto špičková řežba, ze které mi šla chvílemi hlava kolem ... Chyb je hodně ... jednak film dějem vykrádá spoustu podobných martial ats filmů, takže končí zápasem v ringu s jakýmisi wrestle-gorilami. Souboj špičkovej, ale nechápu, proč a co tam dělal, film už vypadal, že skončí a tohl jako by tam bylo ještě "přilepený" na poslední chvíli, aby se film prodloužil či tak něco ... sám nevím, ale to je chyba další. Podivný scénář, který osciluje někde mezi vlasteneckým dramatem až fantasy .... Ale i tak, je to prostě výborný zábavný film plný martial arts soubojů a neuvěřitelných nakládaček, osobně jsem byl spokojen i přes ty dráty, wuxia prvky, střih a zmatený děj. Prostě parádní MA řežba!! ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tak ani do třetice to v Číně/HK letos nevyšlo a ani True Legend neoslní. což mě osobně docela udivuje, protože Woo-Ping Yuen je největší machr přes akční filmy za posledních 20-30 let. Nicméně je fakt, že samotá akce je tu fakt na skvělý úrovni, mnohdy mi to připomínalo Hrdinu nebo Tygra a Draka, i když triky a scény viditelně natočený před modrým pozadím jsou na dnešná dobu docela trapas, ale i tak zejména ze začátku film drží tempo a zdá se, že by z toho něco mohlo být, jenže v dalším průběhu se film začne dělit na jednotlivý pasáže, který se tváří jakoby k sobě ani nepasovaly, působí to nesourodě a epizodně a jako celek to nemá téměř co říct, navíc i přes zápletku s pomstou nemá True Legend téměř žádnou hrdinskou atmosféru a ani atmosféru pomsty, takže ve výsledku všechny ty souboje a zabíjení působí jako pěkná podívaná, ale divák si to jinak moc neužije. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: To Chi-Long | Hudba: Shigeru Umebayashi | Produkcia: Bill Kong, Zhang Zhenyang | Distribúcia: EDKO Films Ltd | Rozpočet: 20 miliónov $ | Tržby: 10,150,000 $ || Také niečo nemôže byť ničím iným, než prepadákom. A nie preto, že by to bolo vyslovene zlé. Ale s tou naivitou, umelosťou napätia, a predovšetkým nútenia diváka ľutovať ožralu, ktorý zanedbáva svojho syna je True Legend len miestami otravnou videohrou bojového umenia. A to je pramálo v dobe psychologicky vyspelých diel. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný historický film od Yuen Woo-pinga. Má dosť dobrý príbeh o bývalom generálovi, majstrovi bojových umení, ktorý sa vzdal svojej úspešnej kariéry, aby sa mohol venovať svojej žene a synovi, ale všetko sa pokazí, keď jeho starý priateľ a švagor vo funkcii guvernéra na priateľskej návšteve neočakávane zavraždí jeho otca a pokúsi sa aj jeho. Ale jemu sa s ťažkými zraneniami podarí prežiť a tak trénuje, aby sa raz mohol spolu so svojou ženou vrátiť pre syna, ktorého sa guvernér ujal. Spracovanie je celkom slušné, film tvorí prakticky niekoľko dosť odlišných častí, ktoré pôsobia takmer, ako z rôznych filmov, ale filmu to našťastie neubližuje a dobre to funguje aj takto. Najviac ma mrzí, že samotný motív pomsty nepôsobí až tak dobre, ako by mohol, kvôli čomu som sa na stret s hlavným záporákom výraznejšie netešil a napríklad scény s bohom wu-shu ma vôbec nebavili, tie to zbytočne kazia, ale aspoň sú len v jednej časti. Inak sa už dá len chváliť, dej ma väčšinu času bavil, tempo je príjemne svižné a navyše z toho často cítiť to pravé čínske čaro, aké mám na týchto filmoch tak rád. Takže väčšinu času je to príjemná žánrová zábava. Akcie je tu dosť a je aj celkom dobrá. Tvoria ju prakticky iba súboje, ktoré majú slušnú choreografiu, až na pár výnimiek nie sú ani moc prehnané, viaceré majú výbornú dynamiku a aj vizuálne sú zvládnuté bez väčších problémov. Jedine ma mrzí, že sa tu nenájde ani jeden, ktorý by pôsobil skutočne dychberúce a chcel by som si ho pozrieť znovu, ale väčšina ma bavila. Najviac sa mi páči celé finále s belochmi, súboj s opitým bojovníkom alebo stret s dvojicou schopných vojakov. S hereckým obsadením som dosť spokojný, Vincent Zhao síce v akcii nie je až tak schopný, ale nesklame a mimo nej je úplne bez problémov, k tomu Xun Zhou ako jeho manželka, sadla mi aj postava jeho syna, hlavný záporák Andy On a v malých úlohách potešia aj legenda Michelle Yeoh, David Carradine a Luxia Jiang. Réžia a technická stránka sú celkom slušné, vizuálna stránka je až na pár detailov veľmi dobrá, sadla mi aj atmosféra, len by som ocenil menej zbytočných efektov. Takže True legend sa určite nezaradí medzi žánrové klasiky, z podobnej kategórie som videl množstvo lepších filmov, ale aj tento film sa mi páčil a o dobrom hodnotení nepochybujem. 71% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Schátralý zjav, túlanie a nadmerná spotreba vína zaručia, že zákerných grázlov sa dokáže zbaviť Čína! A nielen to. Najväčšou výhodou Zrodenia legendy je totiž ekletické pospájanie rôznych žánrov. Letecké bojové akrobacie sú tak obohatené o mix dobrodružného filmu, meditačného vyrovnávania sa so zranením v tichu hôr, mystického blúznenia, nenávistného súboja zla s dobrom a znovuzrodenia Fénixa z popola spustnutia a pijatiky. Plus občasné upozornenia na presahy východných bojových umení, pracujúcich dôsledne s energiami, vlastnými zmyslami a filozofiou. A humor: napríklad vybrnkávanie bielovlasého starca - majstra bojovníka na strunový nástroj kdesi vo vybájenom tmavom sklanom meste pripomenulo čímsi úvodnú gitarovú scénu z filmu Oslobodenie (Deliverance, USA 1972) od Johna Boormana. Prehnané množstvo počítačom dorobenej akcie však podobne ako mnohým spolukomentárorom, prekážalo a spolu s veľmi diétnym dejom posúva celkom slušne vybudovaný koncept zase len kamsi k lepšiemu priemeru. ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Akční scény a famózního Vincenta Zhao beru jako plus, zbytek na můj vkus až příliš překombinovaným gulášem, i když právě v tom jsou mnohé odkazy na dřívější klasické čínské martial arts filmy (7/10). ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Tento film má své nedostatky v podobě slabších počítačových triků a nešikovně přidanou poslední třetinu snímku, ale nabídne dostatečné množství choreograficky zvládnutých soubojů. HODNOCENÍ 70% ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Dokonalá akční choreografie, žal bohu absentuje tařka příběh, postavy průhlednější, než papír, o scénáři se tu nedá mluvit, prostě druhá část filmu hrubě nepasuje k první a dostavuje se nuda. Na druhou stranu Shigeru Umebayashi složil pěknou hudbu, Vincent Zhao se ohání velmi dobře, občas pěkné kompozice scén, příjemná kamera, hezká minirole, kterou má Jay Chou. Škoda, že nebylo více využito cameo Michelle Yeoh a Davida Carradina. Na obranu True Legend je třeba říci, že to pořád rozhodně poráží 14 Blades, StormWarriors 2, Bodyguards And Assasins a mnohá jiná zklamání za poslední rok, které nám tvůrci z Číny a HK uštědřili v akčním ranku. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Byl jsem docela mile překvapen! A několikrát jsem si říkal, že toto je opravdu "husté"! Milovníci soubojů Kung-fu nedostatkem akce jistě trpět nebudou a ty ostatní možná potěší rozmanitý příběh s romantickou nitkou. Takřka po 20-ti letech přichází Woo-ping Yuen, co by režisér s pořádnou dávkou čínského bojového umění, nejlepšího vína, lásky a utrpení. 80% ()

Reklama

Reklama