Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva vykutálení pánové Burke a Hare se chtějí dát na vysoce výdělečný byznys, který spočívá v poskytování mrtvol lékařské škole v Edinburghu, tehdejšího centra lékařského výzkumu. Jediné, co jim chybí, jsou těla. Film je inspirován skutečnými událostmi. (JayZak)

Recenze (134)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

John Landis žije. Práve jeho réžia a skvelý timing pre vizuálne gagy držia film vysoko nad priemerom. Ale pomáhajú aj solídne hlášky (hoci scenár má aj diery), prekvapivo drahá výprava (a s tým súvisiaca výborná dobová atmosféra) a úžasná zbierka dobre sa baviacich hercov, vrátane famóznych ksichtov v malých vedľajších štekoch. Niekoľko hlasných smiechov poteší, ale ráta sa hlavne celkový dobrý pocit z filmu, ktorý očividne vznikol s veľkým nadšením všetkých zúčastnených. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Takhle úchylnou komedii o mrtvolách by nemohl vymyslet nikdo jinej než Angličan. Angličan jí ale představil řádně. S parádní historickou atmosférou, výbornými herci a tak trošku nad-nemorálním nadhledem. Nebejt jeho, dal bych filmu plnej počet. Bez něj by to zase ale nebyl tak originální film. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Věčná škoda, že to Landis nepojal vážně, protože tak silných témat jako jsou osudy dua Burke/Hare a lidí kolem nich zase tak moc není. A i když to nakonec není to co jsem čekal (něco podobného ražení jako byl Sweeney Todd), tak nemohu tvrdit, že jsem se nebavil. Byť spíše než na hurónský smích se tu hraje na pozvednuté koutky s poťouchlým úsměvem. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh je založen na skutečných událostech. Až na ty části, který na nich založeny nejsou..... Edinburgh roku 1828 je plný studentů medicíny, ale trpí nedostatkem mrtvol. Dva pobudové, Hare a Burke se o své štěstí dokážou postarat sami. A člověk nemusí bejt zrovna génius, aby zjistil, co ti dva dělají. Zejména úvod mě jako milovníka černého a suchého anglického humoru neskutečně navnadil! Škoda, že zbytek filmu je jen více méně černoúsměvný. A mimo jiné vypráví o vzniku fotografie, založení ..... (ano!) či provedení několikanásobné pitvy (mrtvol bylo dost). Sympatické obsazení, ale žádná pecka. Prostě veselé vyprávění o neveselých událostech, které se stali. Nebo nestali? Kdo ví? Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci vidět tělo plné červů. 2.) Rád bych se dozvěděl jeden úžasný trik, který se dá udělat jazykem. 3.) Jsem student patologie a chybí mi tělo. (Mrtvý). (Cizí). PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE * NAPĚTÍ ne ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Jasnou chybou filmu je to, že sa nepriklonil výraznejšie k jednému žánru. Atmosféra je skôr uvolnená. Nejaké temné (hororové) vraždy sa nekonajú. Čierneho humoru tiež chýba viac. Nevyužitý potenciál a priemerný zážitok. Aj napriek tomu sa to však vôbec nesleduje zle. Hlavná dvojka je sympatická a potešia aj ostatní herci. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Simon Pegg je třída, o tom neni třeba debatovat a u Sarkise jsem už u Cottage řikal, že je škoda, že moc nehraje, protože je fakt skvělej, ale tady to jaksi ani jeden moc nepotvrzuje, za což by zasloužili oba proplesknout, ničí mi tady reputaci, nicméně jsou docela srandovní, když se snaží vymýšlet vraždy tak,aby to vypadalo jako nehoda a vždycky se to nějak podělá, ale zbytek filmu se bohužel táhne tak trochu nudně a konec je vyloženě debilní. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

"Tento příběh je založen na skutečném příběhu až na části, které na něm založeny nejsou." Tohle je Skotsko, jak ho znám! Originální, vtipné, neotřelé, krásně vizuálně zpracované, plné míst, kde jsem byla, a osob s akcentem, kterému jsem v posledních týdnech podlehla (a postupně ho začínám chytat taky). Obyvatelé Glasgow se v kině smáli víc než u všech amerických komedií poslední doby. A já ostatně taky. ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Príjemný britský humor, Simon Pegg nesklamal a výborná hudba v pozadí počas celého filmu... miestami to bolo možno trochu suché, no inak tomu nemám čo vyčítať ;) ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Nic proti ničemu. Už v úvodu je jasné, jak film skončí, takže na moment překvapení Landis skutečně nehraje. Černohumorné je to tak akorát, ale celkově se z dané látky dalo vyždímat mnohem víc. Manifest britského černého humoru? Nikoliv, ale jednohubka, která se bez sebemenších problémů postupně vytratí z mysli aniž by napáchala nějaké škody. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Srovnám-li dva nejnovější filmy se Simonem Peggem v hlavní roli, můžu v klidu napsat, že čeho jsem se nedočkal od mimozemšťana Paula, toho mi vrchovatou měrou naložili pánové Burke s Harem. Roztomilá černohumorná hříčka o kradení, prodávání a samozřejmě i vyrábění mrtvol se povedla. John Landis si nebere servítky, s komediálním žánrem si očividně pořád tyká a humor je díky němu častokrát příjemně starosvětský, některé scény navíc jako by vypadly z hlav Monty Pythonů. K tomu všemu přidejme skvělou dobovou atmosféru a hudbu. Co se týče herců, Simon Pegg je sice lehce umírněný, ale spolehlivě hraje to, co od něho čekáte. Překvapil mě ovšem Andy Serkis, který mi mnohokrát připomněl komediální černozmijácké kreace Rowana Atkinsona. Výborné. Film se dále hemží spoustou hvězd a hvězdiček (Bill Bailey, Tim Curry, Christopher Lee... Mihne se i Ray Harryhausen), z nichž některých bych si možná ani nevšiml nebýt závěrečných titulků. Zkrátka velmi solidní čtyři hvězdy. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nezdálo se mi, že by Simon Pegg dostál nějak moc veliký prostor pro své komediální řádění. Celkově film přijímám trošku vlažně, hereckých osobností se sice objevilo dost, například charismatický Tom Wilkinson. Ve mě přesto převládá pocit, že se z filmu dalo vytřískat o něco více. Pro mě zatím nejslabší Peggův film. 50% ()

burina 

všechny recenze uživatele

Z mojej strany sklamanie, ten námet bol totiž tak sľubný! Od čiernej komédie so Simonom som veru čakala viac...vtipu? Počas tých 90-tich minút ním dosť šetria a potom mi prídu najvtipnejšie úvodný a záverečný preslov Billa Bayileho. PS. John Cleese tam alebo nie je alebo mal tak nenápadné cameo, že som si ho nevšimla. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Tak mám pocit, že jsem si zase pustila I sell the dead, až na to, že tahle o něco lépe obsazená verze se dá s mírným zíváním dokoukat do konce a to i bez rychloposuvu. Ale pořád žádný zázrak. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

"Tento příběh je založen na skutečném příběhu až na části, které na něm založeny nejsou." Pár opravdu famózních hlášek a dobrých nápadů, dokonce i výborné herecké výkony, což se dalo čekat od Simona Pegga. Dle mého vše přestalo fungovat na závěr a film se začal tvářit vážně a to byla chyba, která se nedá odpustit. Burke and Hare sám o sobě není špatný a divák se do poloviny příjemně pobaví, dále už jde jen o velmi průměrnou záležitost .. 6/10 = 65% ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

John Landis se vrátil a v dobré formě. Dvojice Simon Pegg a Andy Serkis v hlavních rolích snímek dokáží utáhnout a zvlášť Serkis je ve své úloze opravdu výborný, slizký a glumovsky vypočítavý. Minutka Christophera Lee a pár uřezaných končetin dodávají filmu punc starých britských hororů studia Hammer. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

To, že tam Isla Fisher aka Ginny, ani raz neukázala kozy, vypovedá o tom, komu je tento film určený -12 ročným tínejdžerom a invalidným dôchodcom ! ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Odehrává se v první polovině 19. století a pojednává o dvou "obchodnících", kteří rozjedou živnost na prodávání mrtvol lékařské škole. Mezi hlavní devizy filmu patří ztvárnění (kostýmy, exteriéry, vše vypadá věrně a takové historické prostředí se mi líbí), Skotsko a vše s tím související - přízvuk a zejména pak černý humor, dále Simon Pegg a pro mě Isla Fisher (kterou jsem dodnes mylně považoval za Američanku). 64%. Nezapomenu na dvě hlášky - první: Watch your language, you fuckin' son-of-a-bitch bastard! a druhou sem už napsal StarsFan. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem několik filmů s tímto námětem.. ale u žádného jsem se nebavil tak, jako zde. :) Pegg a Serkis jsou zkrátka velcí herci. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

O čom to vlastne ku*va bolo?! aáa jasné... Burke a Hare sa snažia zbohatnúť v starovekom Anglicku. Ako inak využijú svoje schopnosti a pre dobro veci obetujú všetok svoj voľný čas podnikaniu. Doba je ťažká a nové remeslo nenechá na seba dlho čakať, v rámci medicíny je potreba čerstvého materiálu. hmm, asi tak nejak... 3/10 NiČ mOc. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Burk a Hare patří k těm komediím, u kterých se sice nepopadáte za břicho při každé druhé scéně, ale úsměv na tváři máte prakticky celý film. Pak si k tomu ještě připočtěte nevybíravý britský humor a na dalších 90 minut máte o zábavu postaráno. Je pravda, že by film potřeboval místy nakopnout, aby zvýšil tempo a celý děj by neměl být tak předvídatelný, jenže té dobové atmésféře plné absurdností se jen těžko odolává. 7/10 ()

Reklama

Reklama