Reklama

Reklama

Epizody(4)

Emma má celkom iné vlastnosti ako ostatné mladé dámy. Tým, že vyrastala po boku neschopného otca, si musela zobrať na starosť riadenie rodinného panstva sama. Tieto okolnosti v nej vypestovali až prehnané sebavedomie: len ona všetkému rozumie a vie, čo je pre každého najlepšie. To v nej podporí aj myšlienku dohodiť svojej priateľke Harriet snúbenca. Týmto spôsobom, napriek svojim najlepším úmyslom, kráča od maléru k maléru a jediný, kto sa ju snaží umravniť, je jej švagor, pán Knightley. (RTVS)

(více)

Recenze (56)

Morien 

všechny recenze uživatele

Příjemná jednohubka na pozadí k ručním pracem, ale nedá mi to než srovnávat s filmovou adaptací, nad kterou jsem přemítala zrovna loni touto dobou. Slečna Emma (2009) bohužel nejvíc dosáhla toho, že jsem zpětně ocenila, jak Emma. (2020) kondenzuje události z knihy do srozumitelného filmového celku a vynechává ty aspekty, které nejsou úplně potřeba, a obecně tomu dává svůj vlastní rytmus a punc a smysl. Filmu jsem sice původně vyčítala, že vztahy mezi postavami nejsou dobře zobrazené, ale teď koukám na minisérii, která má dvojnásobnou stopáž, ale paradoxně mi přijde, že o postavách toho víme mnohem míň, a jejich chování je mnohem plošejší, respektive méně vrstevnaté než v kratší formě filmu. Romola a Jonny se mi sice ve svých rolích velmi líbili, ale spíš to bylo jejich osobním charismatem, než že by měli nějakou zvláštní podporu od scénáře a režie. Škoda. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Emma je austenovským zosobnením ženskej vnímavosti, vynaliezavosti, vnútornej hĺbky (navzdory obmedzeným konvenciám), slovnej obratnosti a osobnostného vyžarovania. Zo všetkých sfilmovaných austenoviek sála nenapodobiteľná atmosféra podtrhnutá nežným vzájomným doberaním, priliehavou iróniou, ktorá však nie je krutá a nenávistná, ale citlivá a láskavá. Brilantná Romola Garai vdýchla svojej bystrej Emme svieži dobrosrdečný podtón a jej vznetlivé emócie a citové rozpoloženia som s ňou intenzívne prežívala. Výborný herecký casting, okúzľujúce lokácie anglického vidieka, romantická hudba, záplava ľúbostných pochabostí a nedorozumení v ďalšom vydarenom spracovaní románu Jane Austen. Na tieto filmy a minisérie by som sa vedela dívať donekonečna. Mimoriadne krásne zobrazenie nevinnej dievčenskej bezprostrednosti. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Příjemný výlet do prosluněného anglického venkova, ve kterém často znějí svatební zvony a středem všeho bývají pletichy. Muset někomu popsat příběh, pak nastane problém, protože hlavní zápletku to tak úplně nemá. Od začátku jsem měla podezření (knihu jsem nečetla), že něco bude mezi Emmou a panem Knightley, ale většinou jsem mezi nimi nezaznamenala příliš emocí nebo chemie, snad až na dvě hádky. Proto mi jejich láska nepřipadá úplně pravá, ale spíše vynucená okolnostmi. Nicméně Romola Garai jako Emma zářila, snad jen ve chvilkách vypjatých emocí se mohla mírnit. Ke komu nemám výtky, je Michael Gambon, tak roztomilého staříka jsem snad ještě neviděla. I přes mé pozitivní hodnocení mne trochu mrzí, že téměř celou dobu se jen řeší dohady "kdo s kým" a tuším, že o jeden díl méně by příběh také snesl; na druhou stranu poslední díl vše vynahradil. Snad až na ne příliš přesvědčivou postavu Harriet, která byla každou chvíli zamilovaná do někoho jiného a tak působila jako nerozhodná jednoduchá husička. Rozhodně slabší 4*. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Po dvoch kvalitných spracovaniach Emmy, ktoré som predčasom videla som túto minisériu brala tak trochu s rezervou. Nemala som veľké očakávania, ale mýlila som sa! Aký svieži a nový pohľad na tento austenovský príbeh! Mám veľmi rada Emmu, jej živelnosť, otvorenosť, láskavé srdce, úprimnosť, oddanosť otcovi - áno, aj jej nedokonalosti (občasnú detinskosť a domýšľavosť), ale najviac ma dojíma a teší jej postupná zrelosť a objavenie pravých hodnôt v tom múdrom, láskavom a prenikavo inteligentnom mužovi, ktorý ju dokázal aj kriticky formovať a napriek jej nedostatkom ľúbiť. Krásny príbeh! Učí nás o živote, o vzťahoch a o.i. aj o tom, aké dôležité je vybrať si pre spoločný život správneho partnera, ktorého si môžeme vážiť a obdivovať.... Milo ma prekvapila nielen réžia, ale aj scenár, strih, exteriéry - zvlášť zábery prekrásnych prírodných scenérií. A prekvapili aj herecké výkony. Tradičná kvalita BBC sa nezaprie. Práve takáto duchaplná romantika ma dokáže vtiahnuť do iného sveta a pohovieť si v ňom....Občas to potrebujem. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Jane Austenová uměla být romantická i bez polibků, v jejím světě se páry nelíbaly na veřejnosti, ale tady mi to tolik nevadí. Budu se opakovat, ale způsob, jakým BBC zachází s britskou literární klasikou, je nedoslovný, stejně jako zpětná vazba mezi čtenářem a divákem a způsob, jakým se navzájem inspirují. A nejnovější "Emma" je osvěžující právě tím, jak se nesnaží otrocky přepisovat román, místy hravou kamerou i optikou a zajímavě zvolenými herci. Přestože mému srdci nejmilejším panem Knightleyem zůstane Jeremy Northam, Jonny Lee Miller se nijak zahanbit nenechal. Moc se mi líbíla Laura Pyper jako Jane Fairfaxová, ale co tuto adaptaci opravdu povyšuje, je Romola Garai, po Keiře Knightley v "Pýše a předsudku" další herečka, která do starosvětského prostředí vnesla živoucí emoce. Energie, kterou vyzařuje, má lví podíl na tom, že působí celé dílo svěže a moderně. Příjemné překvapení, kterému k dokonalosti jistě leccos chybí... třeba podmanivá hudba Rachel Portmanové. Ale tak krásný účes, jaký zdobil Garaiovou, se hned tak nevidí, nemohla jsem se na ni vynadívat. ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Já rozhodně nebudu tak kritická, mě tato adaptace celkem nadchla. Musím dát sice za pravdu těm, kdo Romole Garai vyčítají příliš emotivní reakce, někdy mě to taky praštilo, ale rozhodně mi to nezkazí celkový dojem. A mezi námi, tolik vzpomínaná G. Paltrow byla sice velmi umírněná a jaksi se tak asi lépe hodila do obrazu té doby, ale nemyslím si, že by to byl až tolik její úmysl, ona je v každém filmu taková pro mě "nijaká". Pro mě vychází zajímavější a svěžejší Romola. Je zvláštní že stejná "přílišná rozjařenost" není vyčítána Keiře Knightley v Pýše a předsudku, tam bylo toho zubení také přespříliš. Co se týče ostatních postav, dle mého je naprosto úžasný M. Gambon v roli pana Woodhouse a i když J. Northam ve verzi 1996 nasadil vysokou laťku, myslím, že mu J. L. Miller v roli pana Knightleyho nezůstal nic dlužen. A Harriet se mi více líbila v podání Louise Dylan, než v již zmiňované verzi 1996, kde ji ztvárnila Toni Collette, kterou jakkoli mám ráda, její H. na mě působila až moc jako slípka. A určitě stojí za zmínku i výkon Jodhi May v roli paní Westonové. Jsem moc ráda, že i Emma se dočkala rozsáhlejšího ztvárnění v podobě miniserie, mě tyto 4 hodinky rozhodně nenudily, skvěle jsem se bavila. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Poprvé, kdy mi hlas Jitky Ježkové lezl krkem. Ale ona za to, fešanda, nemůže. Příběh venkovské, užvaněné, nesympatické slepice, která je mezi jednookými hotovou královnou a jako taková se domnívá, že se smí vměšovat či zlomyslně strefovat do všeho, co se hýbe, ubližuje lidem pro zábavu, přitom si nevidí na špičku nosu, štěstí by nepoznala ani kdyby ji kouslo do zadku, její rozhled je omezen prvním mírně zvlněným kopcem, za kterým nikdy nebyla, ačkoli pohledná, je protivná i těm, kteří ji milují a přesto se ji nikdo neodváží poslat do háje. Skoro nikdo. Díla Austenové a jejich filmové, či seriálové adaptace si užívám, některé doslova miluju a líbí se mi, s jakou obřadnou chutí se jich Angličané ujímají. Emma má mezi knihami Jane asi nejvíc nesympatických postav, přesto je zábava brilantně popsanou tehdejší společnost sledovat. Pro mě je sice problémem závěrečné rozuzlení, jakoby bylo ušito horkou jehlou, prostě dvě linie příběhu mi nesedly, takže tuhle knihu zas až tak nemusím. Co se týče tohoto zpracování, první tři díly mě nádherně chytily, já na to čumákovala do jedné v noci, bohužel díl poslední citelně zvadl. Podobně jako předloha. Kdo se mi ale líbil nejvíc? Johny Lee Miller, škoda, že ho nevídáme častěji. Na to, že Austenová dávala ve svých knihách mužům minimum prostoru, jelikož vlastně nevěděla, jak se muži projevují v nepřítomnosti žen, tak Miller a Michael Gambon jako hypochondrický tatínek vypálili své role na vcelku malém prostoru parádně. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

V nějakém životopisném filmu o Jane Austen si oblíbená autorka říká: "přijmou čtenáři Emmu? Je tak jiná, než Elizabeth nebo Eleanor či Marianne... Budou ji mít rádi? " Budou, právě proto, že je taková, jaká je, živá, pohotová, výřečná, citlivá. U tohoto filmu jsou mé pocity úplně stejné jako po natočení minisérie Rozum a cit- více prostoru, nové tváře, jiné prostředí, ale i tady hodnotím kladně nový přístup a snahu natočit něco jinak, přestože mnoho dialogů je daných = Jane Austen psala prakticky scénáře a tudíž se některé věty musí opakovat. Romola Garai uchopila postavu velice dobře, Jonny Lee Miller jako kritický pan Knightley mě nadchnul a za výběr herečky hrající slečnu Batesovou jsem plesala, protože jsem před zhlédnutím byla přesvědčená, že nikdo nemůže překonat tu z roku 1996. Ostatní postavy taky stojí za zmínku- Christina Cole hraje stále mrchy, paní Eltonovou si střihla dobře, přestože neříkala ono věčné "Mojí přátelé říkají, že mám dobrý vkus na..." Nebo samotný tatínek Emmy, Michael Gambon "Pan Knightley už odešel? Já jsem věděl, že to poslední kolečko už nemám chodit". A samozřejmě nesmím zapomenout domýšlivého faráře pana Eltona, kterého nejlépe charakterizuje George Knightley: "Ten muž je tak zaujatý sám sebou, až je s podivem, že se udrží na tom koni." Dodatek- tato jediná verze Emmy řeší její vztah k cestování a také krásně vykresluje, jak jí pan Knightley pomáhá a chápe, v jaké je Emma situaci- její místo je vedle otce a jeho přátel, chraň bůh aby někam jela nebo něco podnikla. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Mnou nejméně oblíbená austenovská hrdinka Emma si mě nezískala ani tímhle seriálem. Protivná, namyšlená a hloupá káča, která se montuje lidem do životů, jen protože nemá co dělat, a myslí si, že jí to její nadřazené postavení povoluje. Kdepak, Emmo, my dvě kamarádky nikdy nebudeme. ____Jen jedinkrát napsala Austenová svou hrdinku ne jako Popelku, ale jako její privilegovanou nevlastní sestru - a ještě, že to zkusila jen jednou. Tahle poloha jí nesedla. /31. 3. 15./ ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilé zpracování příběhu pozoruhodné i rozporuplné Emmy s kouzelnou atmosférou, půvabným hudebním podmazem a sympatickým hereckým ansámblem.. Jonny Lee Miller se mi jako pan Knightley moc líbil a Romola je v každém ohledu zajímavá, po pravdě vůbec jsem ji neznala.. Pro mě příjemné pokoukání na deštivé nedělní odpoledne a krásné čtyři hvězdy.. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

3 a pol *. Po 1. minúte som bola nadšená. Očakávala som veľmi sviežu sériu novej Emmy so zaujímavým obrazom, skvelými hercami, II. Bleak House v podobe J. Austen. Prišlo veľké sklamanie. Romola je skvelá herečka ale ... ako Emma?:( Príliž veľa emócií, smiechu, mračenia sa, mávania... Kde je určitá rezervovanosť, kt. platila v ich dobe? Okrem toho na mňa robí dojem slabosti. Také bledé stvorenie, akoby som videla cez ňu. Druhý extrém bol Mr. Knightley, kt. nám ukázal, že dokáže neskutočne dlho držať pevne zavreté pery a nedať na javo žiadny iný výraz. Podľa mňa im to spolu vôbec nesvedčalo. Ako páru. Max. ako priateľom. Proste ich lavičková posledná scéna mi prišla absolútne umelá. Nesympatická Harriet, krom toho modrooká blondínka a také už sú predsa Emma a Mrs. Elton. Mr. Elton si zase zaslúži uznanie. Skutočne veril svojej postave, úžasne sebavedomý. Trošku mi pripomenul podobnosť jeho postavy s Mr. Collinsom z Pýchy, ibaže tento pastor je považovaný za dobre vyzerajúceho. /čo skutočne herec bol;) / Ďalšieho fešáka predstavuje Frank Churchill. Veľmi príjemné zjavenie. A.. potešil Mr. Michael Gambon. Má štýl. Charizmu. Cítim prítomnosť vzácneho človeka, keď je na scéne. Jane F. je mierne nevýrazná i keď veľmi krásna! __ Čo ma potešilo ďalej je rozhodne zaujímavý príjemný obraz. Hl. začiatok série. Tiež náročné scény typu bál, scéna (v Bathe by o takomto čase ohlasovali večeru) :), symetricky obrátený 2x príchod Mr. Eltona do domu Emmy...____ Hudba? Ma prekvapilo, že často som si musela pozastavovať film, lebo som nevedela spoznať, odkiaľ ju spoznávam. Mnohé prvky sme už počuli. Napr. v Becoming Jane to, čo hrá Jane Fairfax /Bond Street Airs/, Cranford /úvodná zvučka/, The Duchess ... Takže som neskutočne zvedavá na soundtrack list. __ Lokácie - ktorú z nich sme už nevideli?:) /Wives and Daughters - Knightlyho dom, Emma- Taylorovci, to mesto mi pripomína Emmu 1996 alebo Pýchu 1995.. atď. Ku kostýmom.. pekné detaily niektoré. . Jo a potom, ten Emmin účes je perfekný. Rada by som sa ho naučila. Škoda však, že jej nečesali aj iné.__ Celkovo. Nie zlé, mohlo však byť lepšie. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Opravdu mile ztvárněná červená knihovna, na níž je vidět pečlivost, již BBC věnuje zpracováním anglické literární klasiky. Na své si přijdou milovníci dobových kostýmů i beznadějní romantici, těm přemýšlivějším je v girlandách marcipánových ozdůbek na idylickém dortu ponechán dostatek prostoru k zamyšlení nad společenskou diferenciací anglické společnosti (nejen) té doby. Dokonce i ta přímočarost až černobílost postav se v rámci žánru snese. Snad jen v závěru jsem byl poněkud zaskočen chvatnými zkratkami v ději, které na mě působily, jako by dílů seriálu mělo být původně pět, ale nakonec je bylo nutné směstnat do výsledných čtyř. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracovaná předloha, kde k dokonalosti stačilo méně uječené, ubrečené, hysterické Romoly, kterou mám jinak ráda. ()

Sammya 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších adaptací Emmy, kterou znám. V mnohém u mě převyšuje tu s Gwyneth Paltrow z roku 1996. Romola Garai je v roli Emmy naprosto perfektní, tak živoucí a přitom příjemné předvedení Emmy jsem ještě neviděla. Jonny Lee Miller se role pana Knightleyho zhostil výborně (i když Jeremy Northam byl ještě o chlup lepší). Co se mi na téhle adaptaci obzvlášť líbí je celá ta barevnost a atmosféra, která umí být veselá, romantická i smutná. BBC má na tyhle věci opravdu talent. Z dalšího hereckého obsazení bych vyzdvihla Louise Dylan jako Harriet, Ruperta Evanse jako Franka, Blakea Ritsona jako pana Eltona a Christinu Cole jako jeho manželku. Jedinou výtku bych měla proti Lauře Pyper jako Jane Fairfax, protože vypadala až moc ubrečeně, i když se smála, byla až moc zoufalá. Líbilo se mi, že tu tvůrci i načtrli nelehký osud slečny Batesové. Tato adaptace má i neménš úžasnou hudbu jako ta, s kterou ji srovnávám. Plesová scéna je klenot celé minisérie. ()

sallyann 

všechny recenze uživatele

Tleskám! Jako fanynka Jane Austenové můžu říci, že se mě tato verze nadchla. Romola Garai se zkrátka do historických snímků hodí (viz její filmografie). JLM snad nestárne - viz jeho Edmund v MP. Překvapil mě Michael Gambon. ()

R´Hell 

všechny recenze uživatele

Emma je nádherná. Prostě okouzlující. Milá. Vtipná. Jane Austen ve svých románech nikdy nešetřila romantikou a tato prosluněná minisérie jí vzdává holt. Tým BBC si dal velmi záležet aby Emma opravdu žila a aby nebyla jen vyšňořenou slečnou na dobové fotografii. Obsazení hlavních rolí je výtečné, Romola Garai skvěle ztvárnila rozmarnou a občas trochu nezdvořilou, ale hlavně přívětivou a laskavou příslušnici vyšší společnosti, která si ke svému štěstí nemusí dělat starosti o budoucnost a proto s co nejlepšími úmysly organizuje životy jiných. Za zmínku jistě stojí i Michael Gambon, jenž za celou dobu pronese jen pár vět, ale co slovo to perla. Doporučuji shlédnout i přidaná videa o natáčení na youtube. ()

zuza99 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem dvě adaptace na román Emma. Emmu s Gwyneth Paltrow a Toni Collette, která byla hodně nudná a celkově se mi to nelíbilo. Tato minisérie je opravdu povedená. Hezké prostředí, světlo a taky herci. Oba dva hlavni hrdinové (Romola Garai a Jonny Lee Miller) jsou velmi sympatičtí. O přehnaných emočních reakcích nemůžu nic říct, protože až tady v komentářích jsem se dočetla, že nějaké byly :D Velmi příjemná minisérie, doporučuji milovníkům austenovských adaptací. trailer ()

Reklama

Reklama