Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dojemný snímek natočený podle skutečných událostí. Vypráví příběh Pedra Zamory, mladého HIV pozitivního gay aktivisty, který se v 90. letech účastnil reality-show The Real World, čímž se zasloužil o rozpoutání diskuze o předsudcích i mýtech spojených s nemocí AIDS. Film se soustřeďuje na klíčové, dramatické okamžiky Pedrova života, vrací se k jeho dětství na Kubě, zachycuje jeho cestu reality-show i romantický vztah s jeho partnerem, se kterým před televizními kamerami uzavře manželství. Scénář napsal Dustin Lance Black, autor oscarového hitu Milk. [Mezipatra 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Přestože Dustin Lance Black se později ukázal jako scénárista, který dokáže velmi dobře pojit dobové reálné prvky a vymyšlený příběh, u Pedra se tento jeho talent bohužel neprojevuje. Srovnání s Oscarovým Milkem se zde přímo nabízí. Ač se jedná o velmi odlišné snímky, v jednotlivých bodech jsou si velmi podobné. Black v obou případech vypráví příběh dvou reálných homosexuálů, jenž bojují za práva svých menšin. Zatímco Harvey Milk se zasadil za změnu pohledu na homosexuální minoritu skrze politickou scénu, Pedro Zamora se pokouší nejdříve díky televizní reality show, a později pomocí série přednášek na školách dokázat, že i HIV postižení jedinci si zaslouží ve společnosti stejné místo jako všichni ostatní. Příběh nás roztěkaně vleče z jedné situace do druhé, seznamuje nás s jednotlivými postavami a pár etapami z několika částí Pedrova života (emigrace, účast v reality show, informace o pozitivitě, láska...), přičemž ovšem nezvládá jít do hloubky. S postavami se divák nedokáže ztotožnit, na to se zdají být příliš jalové, a nepříliš zajímavě komponovaný příběh spíše nudí, než aby dokázal zaujmout. Vina zde leží téměř v celém rozsahu právě na bedrech Dustina Lance Blacka, který nedokázal zplodit souvislou dějovou linii s pevným dějovým obloukem, ale spíše se soustředil na epizodnost a zkratkovité vyprávění nepodstatných detailů. Na škodu je tu samozřejmě i fakt, že se Black příliš drží reálných záběrů, než aby zkoušel tvořit vlastní příběh (tak jak předvedl později u Milka). ()

tomeš 

všechny recenze uživatele

Kdo viděl strhující a rovněž životopisné drama Before Night Falls (2000), bude tímto počinem o kubánském imigrantovi (jakoby maličko filmařsky opsaném) poněkud zklamán. A kdo jej neviděl, tak vlastně možná taky, protože Dustin Lance Black si pozdějším snímkem Milk (2008) nastavil v očích diváků scénáristickou laťku mnohem výše. Původní show na MTV, kterou film Pedro zachycuje, bylo asi to pravější ořechové. ()

Reklama

Reklama