Reklama

Reklama

Pět lidí, kteří se navzájem neznají, nastoupí do výtahu, který se zasekne mezi patry. Pokojná nálada v malém uzavřeném prostoru nevydrží moc dlouho. Závada, která se zpočátku zdála být jen okrajovým technickým problémem, se mění v nevysvětlitelný problém, s nímž si nedokážou poradit technici ze správy budovy, přivolaní hasiči a ani policisté. Detektiva Bowdena sem původně přivedlo vyšetřování pádu člověka ze střechy, záhy ho čeká mnohem větší případ. Lidé ve výtahu totiž začnou postupně umírat. Tím se sice zužuje seznam podezřelých, jenže před každou smrtí záhadně vypadne světlo. V Bowdenovi navíc sílí podezření, že pětici lidí do výtahu nepřivedla náhoda, ale rafinovaný plán, jehož součástí je i on sám. (TV Nova)

(více)

Recenze (799)

POMO 

všechny recenze uživatele

Hororové béčko s lacnejšími hercami a nejednou logickou fackou. Ale technicky profesionálne zvládnuté, s parádnymi úvodnými titulkami, solídnou atmosférou a celkom funkčnou pointou. Nebyť ešte lepších starších hororových béčok Cube či Saw, ktoré ma knokautovali a dal som im "iba" štyri hviezdy, zrejme by som sa k štyrom uchýlil aj v prípade Devila. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Pět lidí v kabině a jeden z nich je Debil. Ten má nabiflenou "Teorii výtahů" a umí jej nejen zastavit, tak, že hasiči musí rozřezat půl mrakodrapu, aby se k němu dostali, ale navíc si nadrttil i vyhlášku padesát a tak si jako obvykle z elektřiny dělá papírové čerty... Noční Šajlamalajn nám unyle servíruje jednu ze svých indických bubu bajek, kde pravda a láska zase zvítězí nad lží a nenávistí a logika se zřítí do výtahové šachty, jen co pasažéři naklepou poschodí! A poučení? Zcela katolické! Ať uděláte cokoliv, stačí pár Otčenášů ve španělštině, hezky se omluvit a jste sp(r)aseni! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Je mi líto Johna Ericka Dowdleho. Vynikající Pásky z Poughkeepsie nikdo nezná, Karanténa je nejzbytečnější film desetiletí a Ďábla zabíjí Shyamalanova tvůrčí krize. Samotný Dowdle má ale řemeslo v ruce a jednou natočí pořádnou žánrovou pecku, alespoň doufám. No nic - věnujme se Ďáblovi. Inverzní úvodní průlet nad městem za zvuků skvělé hudby navnadí dokonale, ve zbytku stopáže to ale jde od desíti k pěti. Technicky je to v pohodě, ale těch pět uvězněných, detektiv, sekuriťáci - prostě všichni do jednoho jsou neuvěřitelně nesympatičtí, chovají se nevysvětlitelně a občas vypustí z úst slova, jež jsem v daném momentě naprosto nechápal. Když k tomu připočteme fakt, že herecký ansámbl hraje dosti bídně, dostaneme se k závěru, že ten film prostě nemůže fungovat. A kromě momentů, v nichž nikdo nemluví, opravdu nefunguje. Pointa sice dává odpověď na otázku "kdo je ďábel?", proč však ďábel činil to, co činil, to pro mě zůstává záhadou. Závěrečnou morální apel vznášející scénu radši ignoruju úplně, jinak bych snad musel jít v hodnocení ještě níž, což pro námět, technické kvality, pár mrazivých chvil a hudbu dělat nechci. 6/10 ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Báchorka, ktorá sa už po polhodine začne bezradne topiť vo svojej vlastnej nelogickosti. Príšerní herci, nulové napätie. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Sympatická žánrovka, který sice výtečný nápad nevytěží úplně na dřeň, ale v potemnělém sále, s výborným zvukem, funguje na jedničku. Na otázku ‚Kdopak asi by to mohl…?‘ si zřejmě nakonec hodně lidí tipne správně, ale vzhledem ke stopáži to funguje docela slušně, i když kamera stráví hodně času poletováním po budově a ne v inkriminovaném výtahu. Konec diskutabilní, ale přeci jenom to vychází z obyčejné povídačky... a Shyamalanovy hlavy. Dowdle je každopádně talent. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Lidi tady píšou, jak se nebáli, jak všecko očekávali včetně pointy, jak ani efekty jim nepřišli nijak zajímavý a jak je atmosféra nudila tak, že si museli na pětkrát zkontrolovat čas, a to i přesto, že film má sotva 80 minut. A já se ptám proč...proč se tohle tady musí řešit každý horor. Já sám horory v lásce nemám, ale když se nějaký zajímavý nápad objeví, rád se na něj podívám. A Ďábel je přesně to, co jsem od tohodle filmu očekával. Já si teda popravdě nedokážu představit, co by mohlo, například v takovém kině, navodit lepší atmosféru než tma a nejistota, co se v té tmě děje s pocitem, že určitě nic dobrého, protože zvuky z ní rozhodně nepřipomínají zvuky včeláka sbírajícího med z květu pampelišky. O co těm lidem pořád jde. Co od těch filmů očekávají? Ví to někdo? Já to zřejmě nikdy nepochopím. Pro mě osobně byl tenhle horor jedním z nejlepších za poslední dobu. Proč? Protože právě nabídl neskutečně jednoduchej nápad natočený naprosto perfektním způsobem. To mi stačilo k tomu, abych nad tím přemýšlel právě takhle. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $33,679,655Tržby Celosvetovo $63,354,114Tržby za predaj DVD v USA $7,569,840 //počet predaných kusov 403,718║ Za taký normálnejší rozpočet dosť slušne zvládnutý horror, kde najviac zaujme dusná atmosféra. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá horor s funkční zápletkou a kvalitní atmosférou. Tak kde je problém? Ve špatném (čti:průhledném) casting jedné postavy a tím pádem průhlednosti "překvapivého" konce. Ruka Shyamalana z postu autora původního příběhu je cítit, ale na všechno nestačí, stejně jako kontrast víry a racionality s perfektními úvodními titulky. Ovšem jinak film nezklame, jen nad tím nepřemýšlejte moc. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Brian Nelson .. Dobrej nápad s historkou, moc dobrá hudba a moc dobrá kamera, dobrá režie, dobrý zážitek, který svižně uběhne .. a zmizí. Jako ďábel sám. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

No uprimne povedane, takmer dokonale. Asi treba byt spravne naladeny, ale tato suhra vsetkych faktorov mi takmer vyrazila dych. Sice chyb ako maku, ale fuck it. Odbornici nech zhadzuju, my laici posuvame vyssie :) ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Vo filme sa sice pracuje so znamymi proprietami, avsak umne. I ked priznavam, ze viac ako horor je film v mojich ociach thrillerom, t.j. pocit strachu sa nedostavil, ale pocit napatia, nervozity bol pritomny takmer neustale. Predovsetkym vdaka vybornej hudbe, nachadzajucej inspiraciu v Herrmannovi, prip. obcas aj v Goldsmithovi (Omen) ako aj faktu, ze vsetci do jedneho neznami (a vdaka scenaru aj nesympaticki) herci stazovali presne urcenie poradia "vybijanej" ich zivotov. Inak v mojich ociach prave vztah horor - napatie robi odpoved na otazku "do akej miery je nazov filmu (ne)umyselne spoileroidny" znacne relativnu. Mat film iny nazov, a ak by vdaka tomu jednou z point filmu mala byt skrz pribeh snaha o odhalenie totoznosti "vraha", tak je film vacsinou odpisany ako totalne neoriginalny, s blbou pointou. Ovsem z pozicie "umyselneho" nasadenia tohto nazvu s cielom odstranit liniu patrania "kto je vrahom", ostal pre mna ako divaka vacsi priestor prave na uvedomovanie si tych momentov dobre budujuceho napatia (nie strachu) i vdaka osvedcenym postupom. Zaroven aj posunuta pointa filmu nevyzera po kratkom uvazovani az tak "na odpis". Inymi slovami, zvoleny nazov mi umoznil sustredit sa na ine aspekty filmu, ktore som si nasledne nalezite vychutnal. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Žánrovka par excellence. Řemeslně dobře odvyprávěný příběh o reinkarnaci Satana, těžící z žánrových schémat i z klaustrofobického prostoru. Velmi sugestivní úvodní titulky navozují hutnou atmosféru, která přebije i nějaké ty slabší chvilky v závěru a vcelku očekávané finále. John Erick Dowdle natočil sugestivní horor, to bezesporu, a to konstatuji s vědomím, že tenhle žánr nemám právě v oblibě... ,,Pokud existuje Satan, pak musí Bůh taky..." ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Sedmdesát minut si to pečlivě buduje znepokojivou atmosféru, vztahy i tenze mezi charaktery, aby to pak celé místo vygradování a úderné pointy vyznělo vlastně úplně do ztracena. Škoda, protože u těchto žánrových jednohubek jsou právě závěry/pointy tím co odděluje zrno od plev; "pouze" zdařilé počiny od těch, na které bude vzpomínáno. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Lži, které si nalháváme sami sobě nás vedou k NĚMU...... Ďábel se s tím nesere (je to ďábel..). Narve 5 lidí do výtahu a nechá nás přemýšlet, jestli je kravaťák, černoch, baba seniorka, týpek z armády či vyzývavá holčina. A jelikož je to ten správný tým (Ďábel se neplete!) můžeme si tak akorát přát, aby to takhle fungovalo doopravdy. Ale jinak to zase taková bomba není. Jistou zajímavost přinášejí lekačky, výtahová paranoia a čekání na NĚHO, ale že bych to musel vidět dvakrát...? A teď, když víte kdo jsem, jste připravení, až na vás bude řada? Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Z ničeho nic mi začal padat chleba namazanou stranou k zemi. 2.) Ďábla není nikdy dost. 3.) Mám rád filmy, který trvají 75 minut. 4.) Dneska určitě neumřu! PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Production Companies: Universal Pictures // Nepovedal by som, že je to horor ale skôr len mysteriózny thriller. Johnovy dowdeolovi sa podarilo celkom slušné dielo ktoré drží diváka stále v napätí, som spokojný. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Nezvratný osud ve výtahu, kde nahradíte smrt za ďábla a vypiplané smrti za tmu.. A já tmu nemám ráda! Pointa nepřekvapující, atmosféra ucházející, ďábel byl odhalen předem (i když váhala jsem ;o) Na Chrise a Logana se hezky koukalo. Nic co bych už neviděla a nic na co bych se koukla ještě jednou. Čistý průměr ve svém oboru. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Napětí Ďáblovi nechybí, otazníky se vrší také úspěšně, ale přesto je těžké utišit ten hlas, který říká, že vše mohlo být ještě mnohem lepší. Nesympatické postavy jsou možná záměrem, zklamání z pointy ale určitě ne. Logických děr se najednou vyrojí až překvapivě moc a z nervy drásajícího thrilleru se tak stane jenom mysteriózní jednohubka. ()

Související novinky

Shyamalanovy filmy bez Shyamalana

Shyamalanovy filmy bez Shyamalana

20.10.2009

Jeho pověst posledními filmy značně utrpěla, nápadů však má pořád na rozdávání. Klidně vymyslí každý rok nový thriller. Režírovat je však nestíhá, a tak založil produkční společnost The Night… (více)

Reklama

Reklama