Reklama

Reklama

Turandot

(divadelní záznam)
  • USA Turandot
Hudební / Drama
USA, 2009, 128 min (Alternativní 201 min)

Obsahy(1)

Opulentní inscenace Pucciniho poslední opery vytvořená režisérem Francem Zeffirellim je jedním z nejoblíbenějších diváckých kusů na repertoáru Metropolitní opery. Maria Guleghina se představí v titulní roli kruté čínské princezny, jejíž nenávist vůči mužům je tak silná, že všechny nápadníky, kteří neuhodnou její hádanku, nechává bez milosti popravit. Neznámého prince Calafa, který si nakonec získá její srdce a mezi jehož slavné árie patří i úchvatná „Nessun dorma“, zpívá Marcello Giordani. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Fingon 

všechny recenze uživatele

Moje páté, jubilejní nastudování Turandot (to není o příběhu, ale o hudbě, resp. zatím žádná jiná opera v sobě nemá tolik skvělých "čísel", přičemž Nessun Dorma mezi ně paradoxně nepočítám, moje srdce bije pro Gira la cote). Ale jestli to není legrace s těmi nastudováními a záznamy oper: Zeffirelli tuto verzi produkoval a navrhl kostýmy, ale o divadelní režii se tentokrát postaral někdo jiný. Záznam byl natočen v roce 2009, ale uveden byl až v roce 2010 (Decca).  No a fotky zde, včetně obalu DVD, patří pro změnu k inscenaci z roku 2008 (záznam vydán v roce 2009 na labelu C Major), která pro změnu vychází z vedení Kaige Chena (tato verze je na ČSFD taky, ovšem IMDB uvádí datum nového vydání 2016... (jinak takhle verze není z těch pěti, co jsem zatím viděl, ani nejlepší, ani nejhorší.) ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Ani tato inscenace me zatim nevyvedla z nazoru, ze Turandot je snad nejslabsi Pucciniho operou ("Nessun dorma" navzdory). Ten neskonale hloupy dej a ruzne orientalni stereotypy je opravdu tezke prekousnout. Toto zpracovani vyuzivajici opulentni Zeffirelliho sceny je ale i tak solidni, ovsem tenor Marcello Giordani mel lepsi dny nez tento. Za zvlastni zminku stoji 80lety Charles Anthony, rekordman v poctu vystoupeni v Met, v roli cisare a zajimavy prestavkovy rozhovor s nim (Anthony zemrel o dva a pul roku pozdeji). ()

Greny 

všechny recenze uživatele

mnohkrát se nestalo, aby mě něco chytlo a pustilo až nakonci. Bravůrní hlasové rozsahy a spoustu zajímavostí ze zákulisí to vše přináší The Metropolitan Opera HDLive. Neopakovatelný zážitek. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Krásne scénické stvárnenie Franca Zeffirelliho, dosť klasického charakteru, čo mám vždy radšej ako nejaké nepodarené moderné experimenty. Excelentné spevácke výkony, menovite: Maria Guleghina (Turandot), Marina Poplavskaya (Liú), Marcelo Giordani (Caláf), Samuel Ramey (Timur). A nad tým všetkým sa samozrejme nesie nadpozemsky krásna Pucciniho hudba. Menšie výhrady mám iba voči kamere, ktorá sa na môj vkus dosť často zameriavala na detaily, trochu zbytočne lietala a zoomovala (v tejto novšej Zeffirelliho inscenácii G. Puccini: Turandot (divadelní záznam) (2016) tento nedostatok nefiguroval). ()

Reklama

Reklama