Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pro lásku většinou obětujeme více, než jsme původně chtěli… Film A. Sedláčkové je vzdáleně inspirovaný skutečnými událostmi, historii vztahu dvou nevlastních sourozenců a jejich marného boje proti vzájemné osudové lásce. Jako dospívající děti je na život a na smrt spojilo tajemství smrti otce, na které měli oba svůj díl viny. Z obyčejně lidské, hluboké a pochopitelné sourozenecké lásky se pak roztočí spirála citů až k psychické závislosti, proměněné ve stravující chorobný vztah. Tento vztah je „prokletý“ a nedovoluje jim žít ani spolu, ani bez sebe a zákonitě vrcholí záhubou obou. Hlavní postavy Jany a Miroslava napsala autorka pro I. Chýlkovou a K. Rodena. Jejich o dvacet let mladší představitele pak nalezla režisérka v M. Hilmerové a V. Škultétym. Snímek byl natáčen v Jaroměři a v Poličce, rodišti Bohuslava Martinů, jehož hudba ve filmu hraje velkou úlohu. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

Cival 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrné intimní drama, které se od zbytku české produkce odlišuje precizními hereckými výkony (Roden, Roden, Roden), originálním námětem a zajímavou režií. Velmi povedený debut. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Ani vynikající Karel Roden nemůže utáhnout snímek, který zůstal jen v půli cesty. Matný scénář a nenápaditá režie dělají ze zajímavého námětu jen průměrnou podívanou. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Všechny filmy (viděl jsem tři) Andrey Sedláčkové se mi velice líbily. Pojednávaly o citech a vztazích z tak trošku jiného pohledu, než jsme zvyklí. Tenhle kousek se nevymyká, není IMHO moc poznat, že jde o debut (jeden televizní snímek měla za sebou), takže odpustím i nějaké ty drobné chybičky. TO JÁ TO MÁM JEDNODUŠŠÍ. ROZDĚLUJI LIDI NA DOBRÉ A ZLÉ. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Naprostý souhlas s tím, co tady přede mnou napsala KevSpa. Karel Roden dokáže opravdu zahrát snad kohokoliv, jeho herecký rejstřík je na to dost bohatý a rozsáhlý. Horší už je to s ostatními. Chýlková s Hilmerovou byly poněkud nepřesvědčivé a Škultéty působil tak nějak mdle. Stejně tak mdle na mne zapůsobily i scénář a režie. Andrea Sedláčková je bohužel podle mne málo zkušená na to, aby dokázala natočit kvalitní film podle slabšího scénáře, proto je výsledek takový, jaký je. Ale díky námětu a Rodenovi je to alespoň za 3. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Karel Roden se předvedl, ale že by to byl výkon hodného Lva, to ani moc ne a fakt je, že ani ten film jako celek nemá pro mě co nabídnout. Nuda střídá nudu, vesměs se nic neděje, a jediné zajímavé na tom všem je akorát info o samotném filmu, kde by při čtení mohlo kdekoho zaujmout svým obsahem, leč se tomu nakonec u mě nestalo a ačkoliv film na to měl, tak mě si ničím zvláštním zezískal. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Komorní drama o dvou sourozencích, kteří nemohou žít sami spolu a nedokážou žít s nikým jiným. Na rozdíl od mnoha děl s podobným námětem je zde méně tragické romantiky, méně lásky, která se všemu vzepře, kterou nic nezlomí. Naopak, vztah postav Rodena a Chýlkové svým nenaplněním řádně zhořkl, ba zjedovatěl. Nikdy však nezmizel. Této odlišnosti, zvláště je-li podpořena skvělým herectvím Rodenovým, si cením. Zbylým hercům bych nevyčítal nevýraznost, od zahořklých stárnoucích lidí lze těžko očekávat výbuchy vášně. Silné *** ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela povedeny trochu ujety drama, ktery zaujme hlavne vykonem Karla Rodena. Nebejt neho tak si uberte tak 2* z hodnoceni, protoze predvadi fakt vybornej vykon. Ostatni herci nehrajou spatne, ale jsou takovy docela mdly. Vyber mladeho Rodena a Chylkove se docela poved, hlavne "mlada Chylkova" si je dost podobna. Skoda, ze film nereziroval nejakej schopnejsi reziser. Jelikoz scenar neni kdovijak promakanej, chtelo by to nejakeho schopnejsiho rezisera aby z filmu udelal neco vic. I kamera neni zrovna moc vynaleazava. Povedla se docela hudba. I kdyz mam k filmu spoustu vytek, tak se mi docela dost libil. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Dominantní jsou především herecké výkony, v případě Miroslava výtečný Karel Roden (Václav Škultéty mi přišel dost nevýrazný), zatímco u Jany byly výborné jak Ivana Chýlková, tak Monika Hilmerová (mladší verze byla možná ještě lepší, v každém případě velmi blízká podoba obou hereček byla velikým plusem). Příběh nebyl vyloženě špatný, možná trochu absurdní, ale přesto docela dobře uvěřitelný (tedy ta dospělost, mládí trochu skřípalo). Překvapil mě občasný výskyt humoru, který bych v takovém filmu nečekal ("Jé, vy máte ránu."). A nevyhnutelný konec byl asi tím nejlepším možným. Přesto všechno, od dramatu, navíc s takovým nosným tématem, bych čekal mnohem více emocí, silných scén, tento snímek mi přišel poněkud odtažitý, proto hodnotím pouze lepším průměrem. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Herecky skvělé, především Karel Roden a nádherná Monika Hilmerová jasně vévodí. Obsahově již o něco slabší, ale stále se pohybující na pomezí mezi průměrem a precizně vykresleným nevšedním a silným sourozeneckým poutem, které již přesahuje onu hranici sourozenecké lásky. Téma mohlo být zpracováno více do hloubky, ale i tak se jedná o zajímavý a zapamatovatelný počin. Jediný, kdo se mi příliš nelíbil, je Vladimír Škultéty coby mladý Mirek. Jeho herectví mi přišlo dost slabé a oproti špičkám tohoto filmu i docela bídné. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Sourozeneckou závislost s výborným prolínám minulého a přítomného děje drží v mém hodnocení hlavně závěr, který nakonec jednoznačně rozhodl, ale i lehký humor. Film plný hledání, ženského chtíče, obětování se i zrady. Dvojice Roden Chýlková perfektní. S dvojicí Hilmerová Škultéty je to trošku horší, ovšem podobnost herců je skoro dokonalá. Režie slušná, nenucená a chvílemi opravdu překvapí. Na novodobé poměry českého filmu, je tento snímek výjimečný. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Tohle je film, na který si moc neumím udělat názor. Neobyčejně působivý příběh, jak se zde uvádí, si osobně přece jen představuji trochu jinak. Ale zase mi přijde příliš příkré jen tak snadno smést OBĚTI A VRAHY ze stolu - minimálně po stránce hereckých výkonů je to na české poměry velmi dobrý počin. Velice příjemné je i použití hudby Bohuslava Martinů. Jinak to ale podle mě táhne dolů nepříliš zdařilá režie, a především pak skutečnost, že většina dobrých motivů je zde jen tak decentně naťuknuta, aniž by daly vzniknout skutečně přesvědčivému uměleckému tvaru. Otcovražda, incestní láska, bizarní vztahové propletence, maloměšťácká morálka... ech, to jsou všechno strašně silná témata - a Sedláčková si na nich podle mě vylámala zuby. Za mě osobně dost nuda a asi rozpačité 3 hvězdy. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Největším plusem filmu je jednoznačně Karel Roden. Líbili se mi i vydařené flashbacky. Téma filmu mi ale nesedlo - příliš kruté, mírně ujeté. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

So žiadnou osobou z tohto filmu by som sa nikdy nechcel stretnúť. Jeden z viacerých českých pokusov o psychologický art, ktorý je príliš vyumelkovaný na to, aby sa za art mohol vydávať. Dialogy sú na hrane uveritelnosti a tým pádom neverím ani tomu, že takéto postavy by mohli reálne existovať. Oni by mohli, ale to by musel byť film nakrútený iným spôsobom. Film má svoje svetlé momenty, svojim spôsobom sa jedná o sympatický pokus, ale cítiť z neho pachuť akejsi autorskej chcenosti, ktorú nedokáže Sedláčková zakryť. Ani prechody medzi minulosťou a prítomnosťou nie sú zvládnuté bez problémov, nedodržujú totiž žiaden časový rytmus, proste ak sa prechod chodí, tak tam je a je jedno, že raz po pár minútach a potom zase po pár sekundách. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce spracovanie silnej témy - to je základ pre kvalitnú drámu. Tu som toto všetko dostal, takže sa dostavila spokojnosť a príjemný divácky zážitok. Oceňujem výber a podobnosť hlavných herečiek Hilmerová - Chýlková. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Drama o vztazích vychází z nápaditého scénáře Andrey Sedláčkové. Prolínání časových rovin (Škultéty-Hilmerová/Roden-Chýlková) mě jako diváka udržuje v pozornosti. Filozofování o životě je navíc proloženo působivými obrazy (žlutavé pole, pohled z věže) i nosným motivem hudby. Herecky výborný výběr hlavních představitelů - pohled Moniky Hilmerové je dost podobný pohledu Ivany Chýlkové. Navíc skvělý výkon podává Veroniky Jeníkové. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Väčšinu filmu Hilmerová vojede, čo sa hýbe, celú dedinu, mesto, aj tam za humnom, dokonca aj so žiletkou si to sama dá, a to teraz nehovorím o žiletke Golonkovi, ale normálne že Wilkinson pod skuru. Potom sa nám rozšáfne aj Chýlková, čo už nie je tak vábivá podívaná, a preto našťastie do detailných záberov nejde. No ako vzťahová dráma celkom prijateľné dielo. ()

Reklama

Reklama