Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pro lásku většinou obětujeme více, než jsme původně chtěli… Film A. Sedláčkové je vzdáleně inspirovaný skutečnými událostmi, historii vztahu dvou nevlastních sourozenců a jejich marného boje proti vzájemné osudové lásce. Jako dospívající děti je na život a na smrt spojilo tajemství smrti otce, na které měli oba svůj díl viny. Z obyčejně lidské, hluboké a pochopitelné sourozenecké lásky se pak roztočí spirála citů až k psychické závislosti, proměněné ve stravující chorobný vztah. Tento vztah je „prokletý“ a nedovoluje jim žít ani spolu, ani bez sebe a zákonitě vrcholí záhubou obou. Hlavní postavy Jany a Miroslava napsala autorka pro I. Chýlkovou a K. Rodena. Jejich o dvacet let mladší představitele pak nalezla režisérka v M. Hilmerové a V. Škultétym. Snímek byl natáčen v Jaroměři a v Poličce, rodišti Bohuslava Martinů, jehož hudba ve filmu hraje velkou úlohu. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Dominantní jsou především herecké výkony, v případě Miroslava výtečný Karel Roden (Václav Škultéty mi přišel dost nevýrazný), zatímco u Jany byly výborné jak Ivana Chýlková, tak Monika Hilmerová (mladší verze byla možná ještě lepší, v každém případě velmi blízká podoba obou hereček byla velikým plusem). Příběh nebyl vyloženě špatný, možná trochu absurdní, ale přesto docela dobře uvěřitelný (tedy ta dospělost, mládí trochu skřípalo). Překvapil mě občasný výskyt humoru, který bych v takovém filmu nečekal ("Jé, vy máte ránu."). A nevyhnutelný konec byl asi tím nejlepším možným. Přesto všechno, od dramatu, navíc s takovým nosným tématem, bych čekal mnohem více emocí, silných scén, tento snímek mi přišel poněkud odtažitý, proto hodnotím pouze lepším průměrem. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Tohle je film, na který si moc neumím udělat názor. Neobyčejně působivý příběh, jak se zde uvádí, si osobně přece jen představuji trochu jinak. Ale zase mi přijde příliš příkré jen tak snadno smést OBĚTI A VRAHY ze stolu - minimálně po stránce hereckých výkonů je to na české poměry velmi dobrý počin. Velice příjemné je i použití hudby Bohuslava Martinů. Jinak to ale podle mě táhne dolů nepříliš zdařilá režie, a především pak skutečnost, že většina dobrých motivů je zde jen tak decentně naťuknuta, aniž by daly vzniknout skutečně přesvědčivému uměleckému tvaru. Otcovražda, incestní láska, bizarní vztahové propletence, maloměšťácká morálka... ech, to jsou všechno strašně silná témata - a Sedláčková si na nich podle mě vylámala zuby. Za mě osobně dost nuda a asi rozpačité 3 hvězdy. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela povedeny trochu ujety drama, ktery zaujme hlavne vykonem Karla Rodena. Nebejt neho tak si uberte tak 2* z hodnoceni, protoze predvadi fakt vybornej vykon. Ostatni herci nehrajou spatne, ale jsou takovy docela mdly. Vyber mladeho Rodena a Chylkove se docela poved, hlavne "mlada Chylkova" si je dost podobna. Skoda, ze film nereziroval nejakej schopnejsi reziser. Jelikoz scenar neni kdovijak promakanej, chtelo by to nejakeho schopnejsiho rezisera aby z filmu udelal neco vic. I kamera neni zrovna moc vynaleazava. Povedla se docela hudba. I kdyz mam k filmu spoustu vytek, tak se mi docela dost libil. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Oběti a vrazi jsou zamyšleným snímkem s intelektuálními dialogy a dramatickými zvraty v duchu těch lepších dramat české literatury. Film mi připomíná romány Ivana Klímy, Milana Kundery a spol. a jediné, co mi na něm nevyhovuje jsou herecké výkony hlavních postav, tedy zejména Vladimíra Škultétyho, Jána Kronera a místy i Ivany Chýlkové. Zážitek z filmu alespoň podpoří hudební doprovod, skládající se výhradně z tvorby Bohuslava Martinů, v jehož rodném městě Poličce se drama odehrává. Skladba vyprávění a prolínání časových rovin potěšila, protože držela pohromadě a filmu se podařilo převyprávět komplikovanou psychologickou zápletku o intimním vztahu bratra a sestry, ve které je jediné jisté, že oběťmi svého života, svých rozhodnutí a svého osudu jsou svým způsobem všichni...V českém diskurzu nemám s Oběťmi a vrahy problém, je to dobrý film. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Andrea Sedláčková pojala svůj první film se sebevědomou jistotou a natočila komorní příběh o jednom sourozeneckém vztahu. Zdatně jí při tom pomohlo herecké obsazení ve kterém nad všechny vyčnívá především Monika Hilmerová a Karel Roden. Naopak za nepříliš štˇastné, ale funkční a do příběhu zapadající, považuji použití klasické hudby Bohuslava Martinů a také jsem měl občas pocit, že mě mnohem více zajímají osudy úplně jiných lidí, než hlavní dvojice. I přesto se jedná o velmi dobrý film. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Andrea Sedláčková natočila film podle vlastního scénáře. (M.B)
  • Andrea Sedláčková napsala scénář přímo pro Karla Rodena a Ivanu Chýlkovou. (rakovnik)
  • Inspirací k natočení filmu byla skutečná událost. (M.B)

Reklama

Reklama