Reklama

Reklama

Souboj s mozkem

(studentský film)
  • USA Fighting the Brain
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

"Chtěl jsem natočit portrét třech svých kamarádů, kteří jsou pro mně důležití, inspirativní a se kterýma jsem strávil hodně času. Ukázat jejich svět. Jak ho vidim já. Dostat se co nejblíž. Ale jak mi později řekl jeden z nich, možná něco takovýho do filmu ani nepatří. Taky jsem si myslel, že mají hodně společného a že by se skrze film mohli sblížit. Nakonec se ale ukázalo, že o sebe navzájem nemají moc zájem a tak jsem si uvědomil, že jediné, co je spojuje, jsem vlastně já -- a stal jsem se tak čtvrtou postavou tohoto filmu." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Mezinárodní festival dokumentárních filmů 28.10.2009 Jan Šípek má zvláštní kamarády (Vaška, Shadacka a Luboše). Prostřednictvím medailonů, které o nich natočil, se sám stal další postavou dokumentu. V prologu působí všichni tři Šípkovi přátelé dost zvláštně, ale v jednotlivých cca pětadvacetiminutových portrétech jsem vnímal i jejich jiné tváře než ty, kterými se prezentují na první pohled. A zajímavý názor na Luboše řekl po premiéře dokumentu Vašek, který trefně vystihl, že „bohémský umělec“ Luboš za svou maskou pohodáře skrývá asi nějaké složitější zážitky. Stojí za zhlédnutí nejen za nespočet hlášek, ale za intimní odkrývání vnímání světa kolem nás. Stránky o filmu - http://eldar.cz/mozek/. ()

Aelita odpad!

všechny recenze uživatele

Ještě ani v jednom dokumentu jsem neviděla tak okaté parazitární a manipulativní jednání s natáčenými lidmi, které autor filmu pokrytecky nazývá "kamarády". Ze snímku je zcela evidentní, že mu šlo ne o ty tři velice osobité a inteligentní lidi, ale o jejích neordinárnost, jež má podobu, které se lidově říká podivínství či magorství. ___ Psychologická charakteristika samotného autora snímku: melancholický, romantizující, sebe sama obdivující člověk, za nímž se skrývá vypočítavý, zrádný, vychytralý, nestálý a nepořádný jedinec se slaboškou a zpátečnickou povahou. Jeho koncept dokumentu a jeho styl a způsob natáčení je amorální, chaotický a ledabylý. Naprosto nechápu, co takový člověk dělal na FAMU. Nejlépe ho vystihl třetí hrdina filmu Luboš, který ho nazval fízlem. Souhlas – je to fízl, který zneužil důvěry tří lidí pouze proto, aby natočil svůj ubohý bulvární paskvil. Nejvíce se tím ztrapnil on sám ()

Don82 

všechny recenze uživatele

Pochopit kamarády Honzy Šípka není v lidských silách. O to se ale ani dokument nesnaží. Jemnou formou pozoruje podivuhodné lidi kteří žijí někde na pomezí vlastního světa a toho reálného. Všichni tři si to více či méně uvědomují, ale to jim nijak nebrání tvořit a zabývat se tím, o čem si myslí, že dává smysl. Většinovou společností nijak zvlášť neopovrhují. Oni ji nepotřebují, ona nepotřebuje je. Jsou to silné osobnosti, nelehké s nimi vyjít. Paradoxně, nejvíce "normální" byl Shaddack, hacker a technologický mág, který skoro nevychází ven. Vašek se potácí v mlhavém, nekonečném snu a na skutečnost se dívá skrz kameru. Luboš, který se ze začátku zdá pouze jako výstřední umělec, na konci ukáže svoji pravou tvář, když chce svoji část dokumentu hodit do koše. Myslím, že nikdo nemůže tyto lidi soudit. Je to jejich věc, jejich život, jejich realita. Divák může jen mlčet a sledovat. ()

Reklama

Reklama