Reklama

Reklama

Všechno je sračka

(studentský film)
  • USA Everything Is Crap
Krátkometrážní
Česko, 2009, 23 min

Režie:

Tomáš Weinreb

Kamera:

Tomáš Weinreb

Hrají:

Tomáš Weinreb (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Miroslav David žil s Olgou Hepnarovou půl roku před jejím (zlo)činem. Olga Hepnarová byla drobná mladá dívka, která v roce 1973 úmyslně najela nákladním vozem do davu lidí. Osm z nich zabila. Čin vysvětlila jako akt pomsty za celoživotní příkoří, které byla nucena od společnosti nelidsky snášet. Film ukazuje Miroslava Davida jako neustále nespokojeného, nadávajícího, ale i přemýšlejícího „nekropábitele“. Portrét Davida jako osamělého schizoidního protějšku Olgy Hepnarové, který neztratil přes všechno utrpení humor. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (54)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že se dozvim něco o průkopnici hraní GTA Olze Hepnarový a dozvěděl jsem se v podstatě prd. Nicméně ten týpek je naprosto neuvěřitelnej a já bych ty jeho kecy dokázal poslouchat snad celej den :-) ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Natáčení se evidentně díky exhibici pana Davida, bývalého partnera Olgy Hepnarové (o které tenhle dokument zjevně měl být), změnilo jen v pološílenou změť jeho názorů na současnou společnost. Ještě že je to hodně barvitá a svérázná figura, jinak by to asi byla dost nuda. ()

MMR odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tyhle kecy mě vůbec nezaujaly. Znám člověka, který má též hodně keců, ale rozhodně o mnoho zajímavějších a záživnějších. ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Film, který ve mě ze všech děl na Famufestu 09 zarezovoval asi nejvíce. Úsporný střih důsledně potlačuje jakékoli možné směřování k citovému vydírání. M. David (a jeho světonázor) sám naplňuje celý prostor, vystačí si sám. Nějaký "všem viditelný tvůrčí vklad", jesli se to tak dá říct, by byl zbytečný a jen by odváděl pozornost mimo téma, Rosomáku. V rámci své funkce skvělá kamera. Vyvážené dílo. Jen by mohlo být (pro mě) (klidně) delší.. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Celkem zbytečné homevideo plné banálních "mouder". Takových lidí, jako je pan M. D., jsou mraky a jistě s originálnějšími myšlenkami. To, že chodil s Hepnarovou, z něj nedělá nic výjimečného. Hepnarová aspoň svůj problém nějak "zajímavě" řešila, byla to zajímavá postava(=zvláštní postava; stojí za to tázat se po příčinách jejího činu). Pan M. D. nijak zajímavý není, ten jen blbě kecá. Jako školní cvičení bych tento film hodnotil lépe, ale jako plnohodnotné a ucelené krákometrážní dílo, které je určené pro širokou diváckou obec, je to dost podprůměrné. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že objekt ještě dobrej dokument nedělá. Zajímalo by mě jaký vklad dal do filmu jeho režisér. Mě to přišlo celý bez koncepce, bez cíle, prostě nechej vykecat starýho zatrpklýho extrémistu do kamery a máš to - můžeš absolvovat na FAMU. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Dokumenty z FAMU mám hodně ráda, ale ať se snažím, co to jde, tenhle snímek si víc hvězdiček prostě nezaslouží. Odpornej chlap, co kritizuje vše, na co si vzpomene, ještě nemusí znamenat špatnej dokumet, muselo by to mít ale nějakou hlavní myšlenku, něco, co nám chce autor sdělit. A ne jen dokument ve stylu zapnu kameru, a nechám ho mluvit, vždyť on je to vlastně vtipnej člověk, ten David a ještě k tomu měl takovou slavnou přítelkyni... Přesto autorovi držím pěsti na další snímky:) ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Zájemce o případ Hepnarová bude dozajista zklamán, protože o něm se tu mnoho nedozví, ale pan David rozhodně není blbej a byť své názory prezentuje značně svérázně, za poslech docela stojí. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Není to žádnej zázrak a o Olze se toho taky moc nedozvíte, ale Mirkův koment stojí za to "..bych ty nacistický demonstrace rozháněl slzným plynem a plamenometem, ale to by se ty kreténi v Haagu posrali a mazali se celý hovnama...." :)))) To teda musel bej pár snů, svýho času. ()

Larky 

všechny recenze uživatele

Docela povedený, dokumentární Weinrebůb počin, který, spíš než nějakým souborem informací o pomatené Hepnarové je tvrdou kritikou společnosti ve všech jejích možných režimových formách.Weinreb zcela správně nenarušuje téměř půhodinový monolog někdejšího přítele Hepnarové a dobře pracuje i s kamerou.Otázkou ovšem je, jestli z gauče mudrujícího dědy můžeme vůbec brát vážně.Co se týče tvůrce tohoto snímku, tak uvidíme jak se mu bude dál dařit, nicméně na kvalitního dokumentárního režiséra má relativně dobře zaděláno.Lepší 3* ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

taky mám natočenou babičku, jak prohrabává archiválie a bordel a roní u toho arcimudra. tohle vážně stačí k vyštudování filmařiny? ()

befelemepsvz 

všechny recenze uživatele

Komentuju hlavně to, že tenhle film jde do kin. Sám sem ho viděl na velkém plátně (mém) a nemůžu říct, že by to byla tolik silná látka, abych na to šel do kina. Proti studijním filmům nic nemám, ale do kina si myslím nepatří. Téma je zajímavé, ústřední postava je kontroverzní, ale celý to nějak hapruje a nic (jako poselství) z toho neplyne. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Dokument o ničem. Neříkám, že Miroslav David není zajímavá figurka, ale jeho politické a životní "pravdy" mě absolutně nezajímaly. Přistupovala jsem k dokumentu s tím, že by pan David mohl světu sdělit něco o Olze Hepnarové, že se konečně dozvím něco, co si nepřečtu na internetových stránkách, kterých je internet plný. Ale dočkala jsem se pouze výplodů jednoho chorého mozku. Vlastně, když to shrnu, tak je tady jeden plešatý dědek, které mluví úplně o všem možném a nemožném. Takhle si dokument rozhodně nepředstavuji a tohle bohužel nemá pro mě žádnou hodnotu, natož aby ta hodnota byla vypovídající. To už by bylo opravdu lepší posadit se s kamerou do hospody mezi tamní štamgasty. Tam by se člověk dozvěděl věcí, možná, že i mnohem lepší. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s rosomákem, povídání toho pána je fajn a někdy jsou tam teda nehorázný hlody. To je fajn. Bohužel jsem ale nějak vůbec nepochopil, co to mělo být. Nemá to začátek, nemá to prostředek, nemá to konec. Je to prostě souvislý povídání jednoho zahořklýho člověka, který má v mnohém pravdu, mnohdy to ale vidí moc jednoduše. O osobě jeho přítelkyně Olgy Hepnarové se nedozvíme skoro nic, což je teda škoda, protože by to mohlo být zajímavý. Tak nějak nevim, co si o tom mám myslet. Fakt mi to přijde nekoncepční a trošku nezvládnutý. Prostě vezmu kameru, něco natočim, tak nějak to sestříhám a hotovo. Škoda. 30% ()

CageDepp 

všechny recenze uživatele

Dokument o staroušovi co má snad na všechno odpověd. Sice kecy o ničem, ale poslouchá se to hezky. Mohlo to být klidně delší. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

„Pánbůh si vás najde!“ Je to vlastně sračka, ale na druhou stranu... Rozjařené plkání a spontánní výkřiky životem zkrušeného zahořklého dědka, jež jsou náplní celého snímku, ničím moc nepřekvapí. Troufám si říct, že takhle uvažuje většina lidí, jenže zase většina z nás používá autocenzurní mechanismy — ne kvůli sprostým výrazům, na ty se sere, ale kvůli zjevným drobným demagogiím, nepředloženostem, unáhlenostem atd., jež nevyhnutelně při takovéto nenacvičené a spontánní tirádě musí vyplout na hladinu v míse, kde se pak převalují a otáčejí. Na to člověk ani nemusí být takový podivín. Autorovi snímku bych ani tak nevyčetl nedostatek vlastního uměleckého přínosu, jako spíš právě absenci externího cenzurního aparátu, s jehož pomocí mohl odfiltrovat (nejlépe ovšem autorizovaně) nejhorší „argumentační“ lapsy, jež by možná hlavní protagonista dokumentu sám s odstupem raději vynechal, aby tak pozornost zůstala více upřená na tu část názorů, jež nejenže mají hlavu a patu, ale normálně se s nimi ve sdělovacích prostředcích nesetkáváme. Je tu ovšem riziko, že bez toho klaunského, bláznovského či chcete-li ospravedlňujícího obalu by se celé sdělení dostalo do jiné, ještě méně přijatelné roviny. Závěr: poněkud příliš syrové, ale víc takových upřímných nenakašírovaných sond do uvažování lidí by nám obecně jen prospělo. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Po filmu 59-184-84 další krátký náčrtek barvité reliéfní (ne ploché) postavy staršího muže, který někoho pohorší, někoho pobaví, ale málokdo asi zůstane zcela lhostejný, když poslouchá ty perly, které z něj padají. "Smrt je rozhodně poctivější než lidi. Je absolutně neúplatná a nepodplatitelná." "Tahle katolická společnost ztroskotá na nevěře, chamtivosti a pohodlnosti." ___ "Chcípák", slovní agresor, svérázná figurka, nadávající dědek, sečtělý militantní důchodce - to jen několik jmen podstatných, které se objevují v komentářích k tomuto filmu. Nejvíce, čeho si tedy diváci všimli, jsou nadávky, již méně jich postřehlo, že tento člověk má své vlastní osobité trefné názory (ač s nimi vůbec nemusíme souhlasit) a že se mu nezamlouvá hlavně svět lidí, nikoliv sám život. Naopak cholerická energie z něj přímo tryská - i když již jen ve slovech a v pohledech na pěkné dívky. Přesto však větší část své vnitřní osobnosti tenhle člověk dokázal schovat v sobě ... pokud již na ni nezapomněl či nevymazal ji z paměti, aby ho netížila. Kdo by se chtěl dozvědět více o něm a hlavně o jeho přítelkyni Olze Hepnarové, která úmyslně zabila 8 lidí, nemusí čekat na připravovaný dokument - stačí zagooglovat: https://sites.google.com/site/misantropovacitarna/r-cilek-olga-hepnarova. ___ Přes nezdařilou kameru a útržkovitou krátkost dokumentu pět hvězdiček jen za sečtělého militantního "filosofa". Kolik podobných "filosofů" je nám utajeno :-) ()

eaten 

všechny recenze uživatele

Pocuvat toho pana bolo naozaj zaujimave , tie jeho prirovnania a co by s kym spravil a co si o com mysli ma viac krat rozosmiali. Vzdy som mal rad taketo rozpravania niekoho scitaneho. Viem, ze to nie je ziadne umelecke dielo ale tych 23 minut mi ubehlo ovela rychlejsie ako pri niektorych filmoch. Pacilo sa mi to jeho porovnanie ludi a slepcov. A scenu s kufrikom som nepochopil :-D. ()

Reklama

Reklama