Reklama

Reklama

Šílený Max, pronásledovaný svou pohnutou minulostí, je přesvědčen, že jediný způsob jak přežít, je vydat se na osamělou pouť. Narazí však na skupinu prchající pustinou ve vyzbrojeném obrněném vozidle, v jejímž čele stojí elitní Imperator Furiosa. Citadelu, odkud prchají, tyranizuje Immortan Joe, kterému kdosi odcizil něco nenahraditelného. Rozzuřený vojenský vůdce svolá všechny své gangy a ve vysokooktanové silniční válce nemilosrdně pronásleduje prchající rebely. (Warner Bros. CZ)

(více)

Zajímavosti (71)

  • Tržby ze severoamerických kin činily 154,3 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 380,4 mil. (NIRO)
  • Max (Tom Hardy) pronese ve filmu (mimo úvodní prolog) pouze 329 slov. Většina hlavních postav pronese ve filmech v průměru něco mezi 2 000 až 5 000 slovy. (LucasAbelle)
  • George Miller si přál, aby film stříhala jeho žena Margaret Sixel. Když se ho zeptala, proč si myslí, že by se měla tohoto projektu ujmout, když nikdy předtím nestříhala akční film, Miller odpověděl: „Protože kdyby to dělal nějakej chlap, vypadalo by to jako každý jiný akční film.“ Práce na filmu se jí nakonec vyplatila a dostala za ni Oscara. (raininface)
  • Ve filmu se objeví pistole Glock 17 Gen 1. (Octopus6.1)
  • Ve filmu můžeme vidět upravené trialové motocykly GasGas TXT 300. (Octopus6.1)
  • Natáčelo se od 2. června do 17. prosince 2012 a od 12. září do 28. listopadu 2013 v Namibii, Jihoafrické republice a Austrálii. Premiéra byla až v roce 2015. (Varan)
  • Během dlouhých příprav filmu byl pro roli Maxe Rockatanskyho (Tom Hardy) zvažován i Heath Ledger, až do jeho předčasné smrti v roce 2008. (Pirlo)
  • Max (Tom Hardy) má na zádech vytetováno: "Day 12045, ht 10 hands, 180 lbs, No Name, No Lumps, No Bumps, Full Life Clear, Two good eyes, No Busted limbs, Plies OK, Genitals Intact, Multiple Scars, Heals Fast, O-PLUS, HIGH-OCTANE, UNIVERSAL DONOR, Lone Road Warrior Rundown on The Powder Lakes V8, No Guzzoline, No Supplies, ISOLATE PSYCHOTIC, Keep Muzzled". Jde tedy o svéráznou katalogizaci "transfůzáka", v překladu: den 12045, výška 10 rukou (možná je tím myšlena píď, tedy délková míra odvozená z rozměrů lidské ruky), 180 liber (81,6 kg), beze jména, bez nádorů, bez boulí, celý život čistý, dvě dobré oči, žádné zlomené končetiny, kůže OK, pohlavní orgány neporušeny, vícero jizev, uzdravuje se rychle, O+, VYSOKOOKTANOVÝ, UNIVERZÁLNÍ DÁRCE, osamělý silniční válečník dostižen na Prašných jezerech V8, žádné pohonné látky, žádné zásoby, IZOLOVAT PSYCHOTIKA, vždy s náhubkem. (Pirlo)
  • Na hollywoodské premiéře se objevil i Mel Gibson, původní představitel Maxe Rockatanskyho (Tom Hardy), a spolu s Tomem Hardym zapózoval pro fotografy. (Steewe)
  • Dívka, která Maxe (Tom Hardy) straší v jeho vizích a vyčítá mu, že ji a další nezachránil, se jmenuje Glory - Sláva (Coco Jack Gillies). Objevila se v komiksu „Mad Max: Fury Road“ (který je prequelem k filmu), kde zemřela poté, co ji a její matku Max zachránil. Postava jménem Glory se také objevuje ve stejnojmenné videohře z roku 2015. Příběh této postavy se však výrazně liší od oficiální kanonické verze v komiksech. Při prvních testovacích projekcích postava Glory ve filmu oslovovala Maxe jménem, místo aby mu říkala „pa“ („tati“). Toto oslovení bylo ve finálním filmu změněno, což způsobilo velký zmatek mezi fanoušky série, kteří si pamatují, že Max měl v původním filmu syna místo dcery. Není jasné, proč Glory o Maxovi mluví jako o svém otci. Jednou z možností je, že mu tak říkala spíše kvůli jeho věku, než z důvodu pokrevního příbuzenstva. (MorningStar)
  • Jedná se o první film, kde hudební skladatel Tom Holkenborg v závěrečných titulcích zvolil své občanské jméno a nikoliv přezdívku Junkie XL. (Tom_Lachtan)
  • Na motivy filmu vznikla stejnojmenná videohra (2015), jejíž děj je zasazený do doby před filmem. Ve hře hráči ovládají postavu Maxe (ve filmu Tom Hardy), který bojuje s bandou nájezdníků vedenou Scabrousem Scrotusem, třetím synem Immortana Joea (ve filmu Hugh Keays-Byrne). (Jifo)
  • Muzikant iOTA (občanským jménem Sean Hape), který ve filmu hraje zběsilého kytaristu jménem Coma The Doof Warrior, uvedl: „Věděl jsem, že George Miller měl pro mou postavu vypracovaný příběh. Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne) našel Comu v opuštěné jeskyni a ujal se ho. Postupem času se z něj stal hudebník. Já jsem si tento příběh trošku přikrášlil. Má verze je, že Coma byl nalezen s hlavou své mrtvé matky. Když se ho Immortan Joe rozhodl zachránit, Coma si z hlavy ušil masku, kterou si oblékal, když táhl do boje. Uctíval tím památku zemřelé matky." Hudebníkova kytara byla na přání režiséra plně funkční.
    (Linkyc)
  • Pro film bylo angažováno kolem 300 kaskadérů. Mezi nimi byli i umělci ze zábavní společnosti Cirque du Soleil a olympijští atleti. (Skyfall)
  • Vůz záporáka jménem Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne), nazývaný "Gigahorse", byl postaven ze dvou Cadillaců DeVille z roku 1959. (Skyfall)
  • Vůz Interceptor, který na začátku snímku Maxovi (Tom Hardy) zničí, vznikl přestavbou Fordu XB Falcon Coupe z roku 1974. (Skyfall)

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

Marvel našel nového superhrdinu

Marvel našel nového superhrdinu

01.11.2022

Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, Ambulance) se musel kvůli nabitému diáři vzdát role v prequelu Šíleného Maxe Furiosa, jeho oceňovaná hra Topdog/Underdog na Broadwayi ale brzy končí (nebo minimálně… (více)

Anya Taylor-Joy dotočila prequel Šíleného Maxe

Anya Taylor-Joy dotočila prequel Šíleného Maxe

28.10.2022

Pro herečku a hlavní hvězdu chystané Furiosy Anyu Taylor-Joy (Dámský gambit) je hlavní část natáčení hotová. 26letá Američanka z Miami sdílela před pár hodinami fotky na svém instagramovém účtu, ve… (více)

O čem bude madmaxovská Furiosa?

O čem bude madmaxovská Furiosa?

26.06.2022

Natáčení snímku Furiosa je v Austrálii momentálně v plném proudu, a tak už na veřejnost vypluly také první oficiální informace o ději celého filmu. Jak už název napovídá, hraný prequel k Šílenému… (více)

Reklama

Reklama