Reklama

Reklama

Lesní duch

Trailer 2

Mia je mladá dívka, jejíž život je prostoupený zklamáním a závislostmi, požádá svého bratra Davida, jeho přítelkyni Natalie a přátele z dětských let Olivii a Erika, aby se společně s ní vydali do rodinné chaty v lesích, kde by jí pomohli vypořádat se s démony závislosti jednou provždy. Jakmile tam společně dorazí, Mia obřadně zničí své zásoby drog a přísahá před svými přáteli, že už na ně nikdy v životě ani nesáhne. V opuštěné chatě s překvapením zjistí, že se do ní kdosi vloupal. Sklep byl proměněn v bizarní oltář, obklopený desítkami mumifikovaných zvířat. Erika fascinuje prastará kniha, kterou tam objeví. V touze po odhalení jejích tajemství z ní nahlas předčítá, aniž by tušil, jaké následky bude jeho čin mít. Jak se zhoršují Miiny abstinenční příznaky, přestává se ovládat a pokusí se uprchnout, ale je zastavena děsivým viděním. V chatě se začíná chovat tak násilně, že jsou přátelé nuceni ji spoutat. Venku zuří nebezpečná bouře a lidé v chatě se zvolna začínají obracet jeden proti druhému. Jak stoupá brutalita útoků, je David postaven před nepředstavitelné rozhodnutí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 084)

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Minulost EVIL DEAD jako jedním z královských splatter hororů 80. let je nesmazatelná stopa hororového žánru. Alvarez dodržel všechna pravidla, pevně držel dějovou kostru a jeho rozsah zobrazeného násilí, krvavých scén a krvavých zranění (subžánr Gore). Při řezání ruky, jedna starší paní odešla z kina, není se čemu divit, některé scény jsou velmi intenzivní - velká škoda, že uříznutá ruka nezačala útočit jako ve Smrtelném zlu 2). Jen prvek humoru mi moc nesedl, v dramatičnosti a krutosti scén to malinko rozladí a nenechá diváka v napětí a zaraženého v sedačce. Závěr je perfektní a zvuk sirény je geniální tah, vytváří divákovi chaos a zaráží mu dech. Hlas démona v Mii je skvělý. Účinná a intenzivní krvavá lázeň. Cestou z kina domů pršelo, díky bohu, že ne krev. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pokud se přenesu přes všechna realistická i nerealistická očekávání ohledně vyslovení "další Evil Dead", jde o slušný horor s příšerně pomalým tempem. To není asi zrovna terno, ale co nadělám. V první řadě mě ale překvapila absence humoru - zkrátka nečekejte nic, co čekáte! A rozhodně je zbytečné a nerozumné, že se tvůrci rozhodli na Evil Dead vůbec upozorňovat, protože možná stojí za diskusi, jestli jde o dobrý horor. O dobrý Evil Dead ale určitě nejde. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Technicky bezchybná brutalita... A nic navíc. Není to ani perverzní, je to prostě jenom brutální a nechutné... ()

choze 

všechny recenze uživatele

Velmi smíšené dojmy. Alvarez zaplavuje plátno nechuťárnami, což mě nijak extra nebaví, ale ta zdůrazněná fyzičnost, kdy je hrdinům amputována jedna končetina za druhou (přičemž jejich reakce se mi nezdály moc adekvátní) a jejich tváře slouží za jehelníčky, mě zaujala. Vizuál je lahůdkově pošmourný, možná až moc sexy, postavy nesympatické a kromě ústřední dvojice sourozenců charakterově ploché, scény přetočené z originálu zaostávají (znásilnění stromem, sestup do sklepa...) a finále jsem odzíval. A bohužel jsem nedostal odpověď na otázku, kdo byli ti vymítači v úvodní scéně a proč tam nechali tu knihu jen tak válet, aby se mohl stát její obětí někdo jiný. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Je poznat, že tvůrci ctí originál. Citují ho všude, kde mohou, ať se jedná o bzukot mouchy v titulkové sekvenci nebo závěrečné přehrávání pásky z prvního dílu. Zároveň je hned zpočátku zřejmé, že jediné v čem se jim nejspíš může podařit originál překonat je v kvalitě gore efektů. Zatímco Raimimu se daří v první části snímku poměrně slušně budovat atmosféru pomocí originálních kamerových nájezdů, šmíráckých záběrů a naprosté nevědomosti co to v tom lese je, Alvarez hned od prvních záběrů ukazuje, s čím budeme mít tu čest. The Evil Dead byl ve své době snímkem, který výborně pracoval s dobovými filmařskými postupy a dokázal přicházet i se svými vlastními nápady, Evil Dead se jen inspiruje již vzniklými filmy a přestože vznikl o dobrých 30 let později než originál, nepřichází s ničím, pomineme-li feminizaci snímku, co bychom v Raimiho snímku neměli. Zároveň je s podivem, že se mu nedaří ani eliminovat nedostatky, které jsou kamenem úrazu staršího snímku. Zůstává tu tak ona podivná epizodnost, která má přednost před souvislým dějem, jež je tentokrát ještě komicky zdůrazněna zabuchujícími se dveřmi oddělující jednotlivé epizody. Přitom tu jistý náčrt zajímavých myšlenek byl (féťácké delirium), bohužel však všechny velmi rychle vyšuměly. Vrcholem všeho je pak několikrát nastavovaný závěr, který ještě prodlužuje subjektivní vnímání délky filmu. Sečteno podtrženo je nový Evil Dead jen sbírkou více méně povedených gore efektů, které však současnému hororovému publiku nemusí dostačovat k plnohodnotnému zážitku. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Slušný detox.. Samotným Raimim vybraný Alavarez se absolutně vykašlal na nějaký černý humor či pekelný sarkasmus a jen systematicky utahuje závity intenzivních jatek. Odkazy se to zhusta hemží, od sprchy v horké vodě nebývale přímočaré, ale… necítil jsem tam to tvůrčí nadšení originálu, spíš jen snahu zalíbit se sedíc na mráčku sebevědomých proklamací. Každopádně ponaučení, že vulgární označení dámského pohlavního orgánu na pět se nahlas nevyslovuje, obzvláště když to čtete z nějakého Saxánina lexikonu vázaného v kůži. On vám pak totiž do ní může vlézt lesní duch.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Zklamání úměrné očekáváním. A ty byly po oslavných zámořských recenzích zatraceně vysoko. Je fajn, že Alvarez umí podojit vizuál až na dřeň a že řezání, blití a chcaní je v jeho podání žaludek slabších jedinců svírající. Ale k čemu to je, když si panáček plete humus a nekonečné návaly gore za atmosféru, které se od prvních vteřin brutálně nedostává a ve spojení s regulérně idiotským scénářem bez nápadů tvoří jednu z nejútrpnějších devadesátiminutovek, co pamatuju za poslední půlrok. Prvních dvacet minut jsem jenom kroutil hlavou nad dialogovým zmarem (Diablo Cody, vážně?). Dalších dvacet jsem nevěřil demenci postav, které asi uvízly někde v polovině osmdesátek, a tak jednají jak podle učebnice "jak se nechat zabít v prvním Pátku třináctého". A zbytek filmu jsem bojoval s tendencí vytáhnout si bloček a odškrtávat jednotlivá scenáristická, vypravěčská a vizuální klišé, jichž je tenhle zmetek narvaný stejně jako nesympatickým hovězím, mezi kterým bolestivě chybí nějaký ten Ash a jeho "Groovy". Není divu, že atmosféru film nabere až v a po závěrečných titulcích a baví převážně jen tunou odkazů na Raimiho nepřekonatelný polo-amatérský debut. P.S.: Velkohubej slogan na plakátech je imho na žalobu za klamavou reklamu. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to podpriemerný horor, ktorý je remakom kultovej klasiky. Má celkom dobrý príbeh o pätici mladých ľudí, ktorí prídu do starej rodinnej chaty uprostred lesov, aby tu pomohli jednej z nich so závislosťou na drogách, lenže na mieste nájdu tajomnú knihu. Po prečítaní neznámych slov ale prebudia zlo, ktoré ovládne práve narkomanku a tak musia všetci bojovať o svoje životy, kým ich nenakazí všetkých a navyše kvôli počasiu odtiaľ niet úniku. Spracovanie ma ale vôbec nezaujalo, síce na jednej strane sa tu stále niečo deje, hluchých miest je minimum, oceňujem aj podanie bez tradičných otravných teenagerských prvkov, no tým klady prakticky končia. Celý čas to išlo nejak mimo mňa, vôbec ma to nebavilo, prišlo mi to až nechcene smiešne, nedokázal som sa zbaviť pocitu zbytočnosti a tak to vlastne bola jedna dlhá nuda. Jedine až záver je už celkom obstojný, no to už je neskoro. Po stránke hororových prvkov vôbec nie som moc spokojný. O nejakej atmosfére alebo aspoň napätí tu vôbec nemôže byť ani reči, zlo tu nevyvoláva žiadny rešpekt, tvorcovia vsadili všetko na nechutnosť na všetky možné spôsoby, ale ani to im moc nevyšlo. Aspoň chválim, že tieto drsnejšie scény nie sú vytvorené digitálne, ale je to poctivá práca, lenže všetkým týmto scénam úplne chýba nápad alebo aspoň pocit nepríjemnosti, pripadalo mi to skôr ako v paródii. Skutočne jedine ten finálny súboj bol celkom zaujímavý a až dva momenty ma zaujali, inak vôbec. Herecké obsadenie je celkom slušné, tvorí ho výhradne päť postáv a na moje prekvapenie mi úplne všetci prišli bez problémov, len škoda, že si ma nikto nezískal natoľko, aby mi na ňom záležalo, takže mi bolo úplne jedno, či to niekto prežije. Čo sa týka réžie a technickej stránky, páči sa mi vizuál, toto lesné prostredie má svoje čaro a chválim aj kvalitné efekty a masky, ale ako horor to vôbec nefunguje. Originál sa mi vôbec nepáčil, takže porovnávať nepotrebujem, bol som len zvedavý, ako dopadla nová verzia, no nanešťastie biedne. Je to dobre natočené a v rámci žánru aj celkom slušne zahrané, lenže to nefunguje a prišlo mi to až moc smiešne a to je pri horore celkom problém. Ale nepochybujem, že svojich fanúšikov si to nájde. 42% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Na mieste Raimiho vidieť finálnu verziu, tak ju ukradnem, spálim, zničím, roztrhám, vymažem, len aby ju neuzrelo oko fanúšika. Ja sa za nejakého kultového fanúšika považovať nemôžem, ale počas celého filmu som sa vedel vcítiť do toho, ako to je, keď mi niekto svojim remakeom ničí pred očami môj kultový snímok. Pre mňa týmpádom hodnotenie pomerne objektívneho charakteru znamená čistý priemer, ostatným ostávajú asi len oči pre plač. K samotnému filmu len toľko, že ak by neniesol názov originálu, vystrihla sa scéna s koreňmi a motorovou pílou, tak je z filmu totálne odlišný a absolútne tuctový priemerný horror, ktorý zapadá do zabudnutia hneď po zhliadnutí. A jediné, čo je na ňom desivé je jeho trúfalosť podpísať sa ako remake. Niektoré filmy je proste nemožné remakenuť a toť jasný príklad. 55%. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Totální absence atmosféry, laciné lekačky, překombinovaný závěr, už trochu omletý gore s pouze několika zajímavějšími scénami. S takovou výbavou Lesní duch neobstojí ani v rámci žánru. Příliš snadno zapomenutelný a naprosto tuctový horor bez špetky invence. A děsivý? Tak to už tuplem ne. Šel jsem do toho s čistou hlavou, bez jakýchkoliv očekávání (pozitivních či negativních) a výsledkem je lepší jedna. // EDIT: Ok, po další projekci (květen 2023) to jde o hvězdičku nahoru. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Perfektní surový horor s klasickým příběhem, kdy študáci najdou knihu a samozřejmě z ní přečtou náhodné pasáže, kterými omylem vyvolají něco temného. Přestože, je příběh řekněme pouze nadprůměrný, tak velice oceňuji míru strašidelnosti. Po skoro celou dobu sledování jsem byl napjatý a určité scény mne dostaly až z mé komfortní zóny. Dále musím říct, že jsem se i docela bál, což se mi již příliš často nestává. 90% PS: Sice netuším, v čem je kromě délky rozdíl, ale sledoval jsem prodlouženou verzi (SE: 97 min) ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Defektní lesní puch zas nemá svůj den aneb postmoderní lekce v sebepožkozování... Nesnáším, když mi krev z nebe chčije do ksichtu a já zrovna nemám deštník (!!!) Tohle prostě nejde srovnávat, z celé té série soudobých remakeů, tady speciálně nelze myslet na originál. Proč? Před víc jak třiceti lety, Sam Raimi si s démonem hrál, bral ho s nadsázkou, ironií a on pak dokázal být skutečně děsivý, nadčasový. Fede Alvarez oproti tomu bere démona smrtelně vážně a ta mrcha se mu pak vysmívá. I když se topí ve všech těch sračkách, odřezcích a nečekaně obrazným gore, přesto zůstává pouze zlem konzumním, povrchním, s okamžitým datem spotřeby. Přitom vizuálně Evil Dead šlape, skvělá kamera, výrazem skoro cítím zatuchlý analog a ta atmosféra dobrou polovinu filmu příjemně graduje. Jenže druhá půlka, samotný závěr, jakoby se v tom vizuálu začal utápět, jakoby to všechno šlo okatě na efekt, jakoby lesní duch neměl ducha (!!!) To samý muzika, Roque Baños nejprve exceluje, má to náboj, sílu a přesto vše zařízne vykrádačkou Goldsmithova legendárního Ave Satani. Kdyby byl Evil Dead vol. 2013 samostatným filmem, bez odkazů, šel bych z prožitku mnohem dál, protože v kontextu moderních hororů, tohle mělo chvílema víc než jen formu. Jenže tady je až příliš cítit ta snaha převést atmosferickou klasiku do soudobý šablony, samospásná brutalita, obřezaný potenciál. Klidně si skřehotej v suterénu šmejde, revize zahradního nářadí na uruguayský způsob u mě funguje na [final rate: 65%] ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Intervence bez legrace! Devadesátiminutová jízda vydlážděná odpadajícími končetinami, hloupými dialogy, podivně narýsovanými charaktery a nefungujícími vztahy končící jako proti-menstruační manifest o nelehkém údělu ženy, která jednou za čas musí svést boj o vlastní tělo se svým prémiově osobním démonem. Ve výsledku celkem neškodná "zábava" s ponaučením, že lepící páska zastaví jakékoliv krvácení. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Velice těžké pro mě tento film zhodnotit. Jednak nejsem fanoušek série (původní Raimiho filmy jsem neviděl, ovšem minimálně na Armádu temnot se chystám) a hororu vlastně také ne, i když to doháním. Každopádně mě ale zajímalo, co na nejkrvavější horor všech dob řeknu já. Takže, když pominu žánrová klišé, tak pro mě vlastně dobrej horor. Režisér Alvarez se prý kasal, že nemá zapotřebí jednak používat hudbu jako prostředek k prohloubení zážitku a jednak točit bezduchou lekačku. Jenže já si myslim, že právě tohle natočil. Ta mytologie okolo je pro mě novinka, takže nemůžu nijak srovnávat, ovšem dle mého skromného názoru si pro nás tvůrci připravili solidní rubačku. Že bych křičel či se nějak bál to vůbec (to je ale u mě velká vzácnost, spíše se, pokud jde o kvalitní zážitek, bojím otevřít dveře), ale nějakou atmosféru to má a bral bych to spíš jako thriller než horor. V brutalitě se nijak nevyžívám, ale nevadí mi, pokud je opodstatněná (v tom je rozdíl mezi Saw 1 a 2) a nejde jen o přehnaný jatka, což Evil Dead splňuje jen částečně. Abych to shrnul, zážitek to pro mě rozhodně je, ale nedá se říct, že bych z toho byl nějak extra odvařený. Spíš se jsem si jen splnil další rest z watchlistu a znova jej delší dobu vidět nepotřebuji. PS : Vím, kdo to je Bruce Cambell a chápu to nadšení fanoušků u potitulkové scény. (pro mě asi něco jako Thanos na konci Avengers) PPS : KUNDA STRATTA MONTOSA KANDA!!! ...70% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto v kině. Na nový Evil Dead jsem se těšil možná i víc, než malé děcko na Vánoce. Proto jsem si tento film nemohl nechat ujít v kině. A výsledek mě nezklamal. Když se tak koukám a hlavně čtu si ty komentáře kolem sebe, jsem jeden z mála, ale to beru jako následek kolektivní ztráty paměti. Proč? Protože lidi zapomněli na remaky velkých klasik let minulých, které dopadly MNOHEM hůře než tenhle film a byly prakticky nekoukatelné (všichni víme, o kterých filmech mluvím). Kdežto tento film byl opravdu parádní, scény jsou postupně vygradovány až do monstrózního finále, do něhož nám hraje v pozadí i siréna (vím, nejsem první, kdo si toho všiml, ale to neznamená, že to nepochválím) což byl geniální tah. Jediná věc mě trošku štvala a to byly ty tmavé scény, kde se navíc střihač vyřádil až moc - beru, že režisér to bral naturalisticky, takže kde není žádné světlo, bude logicky tma, ale já, jakožto divák, jsem občas neměl dobrý přehled o tom, co se to vlastně děje a to mě dokáže nas… vytočit. :-) Ale jinak, lahůdka. A už se těším na Blu-ray, kde (podle dostupných informací) bude ta nejdrsnější verze, kterou by zřejmě nepustili do kin. 90 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bubububudeme se bát.. Hodně recenzentů se zaměřilo na suverénní vzkaz tvůrců před premiérou ve smyslu, že půjde o nejděsivější film všech dob. Cha cha chi chi, znělo po projekcích z jejich pera. Já osobně mám nakoukané stovky hororů a přiznávám, že ho děsivým, světe, div se, shledávám. Samozřejmě jsem viděl silnější kousky, hlavně co se atmosféry týče, ale Evil Dead bych ze skupiny remaků zařadil docela vysoko. Původní film jsem neviděl a upřímně po tom ani moc netoužím (i když oceňuji, že ho Raimi dělal takřka na koleni a s partou přátel). Předělávku beru jako samostatný film, nesrovnávám, nepočítám inovace nebo amputované končetiny, prostě se chci slušně „pobavit“. Režisér je sice totální rutinér, ale tu a tam nějaký ten záblesk navíc vykřesal. Jsme v chatě uprostřed lesa, někteří z bandy kamarádů mají problém s dávnými křivdami, drogami i třeba s tím, jak nejvíc sexy se vystavit před kamerou. U daného žánru jsme na to ostatně zvyklí. Nikdo tu nijak zvlášť nevyniká, jen tu prokletou knihu neměli otevírat a vyvolat z ní zlo. Takže naše milá skvadra bere zatím nářky jedné tak trochu závislé brunetky, že ji v lese na intimních partiích otlapkával slizký strom, na lehkou váhu a připisují to abstinenčním příznakům. Chyba lávky. Napětí začne ustupovat, explicitní uřezávání končetin nebo rozřezávání jazyku má zelenou. Prostě jsme v roce 2013, takže je logické, že vše bude dynamičtější a brutálnější. Osobně z technického hlediska nemám co vytknout, film má tempo, casting se vydařil. Co víc si přát? ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mia je mladá narkomanka, ktorá dlhú dobu bojuje so závislosťou. Niekoľko krát chcela s drogami skoncovať, no vždy neúspešne. Najbližší priatelia z detstva sa rozhodnú, že sa už nebudú nečinne prizerať ako stráca svoj život. Ideálnym miestom v boji s odvykaním a abstinenčnými príznakmi by mala byť opustená chata v horách, ktorá patrila jej rodičom. Boj, ktorí čaká Miu a jej priateľov však bude tvrdší, ako si myslia. Diabol číha na každom kroku. Osobný názor na tento film musím rozdeliť do dvoch častí. Pokiaľ budeme Evil Dead hodnotiť z pohľadu hororového fanúšika, niet o čom. Najmä výber prostredia (les, chata), goore, efekty, originalita "mordovačiek", napätie, občasné, ale zato slušné lakačky, výber ksichtu či herecký výkon-nevýkon hlavnej hrdinky - toto všetko sú atribúty, ktoré zdvíhajú hodnotenie tohoto hororu k úrovni okolo 90%. To čo však zráža tento snímok k zemi, je debilita, dialógy či samotné správanie postáv. Šaňo "PIN" a "šéfko, šéfko" Boborovský sú proti nim Vilo "Rozboural" či na zvonček zvoniaci, neodbytný jehovista, "Kardzi" z Pošty pre Teba. Nemá zmysel tu spomínať všetky prešľapy. Ukončil by som to malou radou na záver. Naučte sa nejakú uspávanku. Človek nikdy nevie, kedy sa Vám to môže hodiť. Možno s ňou "ukecáte" aj samotného diabla. ()

Související novinky

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

21.01.2020

Horor Smrt ve tmě z roku 2016 režiséra Fedeho Alvareze (Dívka v pavoučí síti) sklidilo relativní úspěch jak u kritiků, tak u diváků – což se posléze promítlo na tržbách. Snímek proměnil 10milionový… (více)

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

05.01.2020

Když zhruba před půl rokem připlaval do kin aligátoří horor Kořist, naznačoval jeho producent kultovní režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Spider-Man), že se od něj fanoušci možná brzy dočkají i… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

16.10.2016

Fede Alvarez na sebe upozornil už remakem Lesního ducha z roku 2013, letos se pak díky Smrti ve tmě postavil na vlastního nohy. Jeho novinku pochválili diváci i kritici a tržby se zastavily u 140… (více)

Reklama

Reklama