Reklama

Reklama

Začněme v Egyptě před dvěma tisíci lety, kde se velmi ambiciózní princezna Ahmanet (Sofia Boutella) chystala na převzetí vlády v zemi po svém otci a pro naplnění svého cíle se neváhala spojit s temnými sílami a provádět věci, z nichž tuhla krev v žilách. Potrestali ji mumifikací zaživa a pohřbili tak, aby ji nikdo nenašel. Jenže našel. O dva tisíce let později se v místě jejího věčného odpočinku ocitli dobrodruh Nick Morton (Tom Cruise) a archeoložka Jenny Halsey (Annabell Wallis). Ti nešťastnou náhodou objevili Ahmanetin sarkofág, který nechala Jenny urychleně převézt do Londýna k dalšímu zkoumání. Jenny totiž pracuje pro tajnou organizaci Prodigium, jejímž posláním je pronásledování a odchyt těch nejnebezpečnějších monster. Ředitel Prodigia Dr. Jekyll (Russell Crowe) má v tomto směru poměrně bohaté zkušenosti. Jenže letadlo převážející mumii prokleté princezny až na místo určení nedoletí, ale zřítí se k zemi krátce před přistáním. Nickovi se jako zázrakem podaří katastrofu přežít, brzy ale zjistí, že smrt v troskách letadla by pro něj byla mnohem lepším řešením. Princezna Ahmanet se totiž díky jeho neuváženým činům probudila a touží po nadvládě nad světem. K tomu ale potřebuje i svého domnělého osvoboditele – Nicka. (CinemArt)

(více)

Recenze (883)

POMO 

všechny recenze uživatele

Tak trpko-kyselú áčkovú spatlaninu sme tu dlho nemali. Od "rozhovoru so zrkadlom" na dámach to ide do kytek. Dobrodružný horor zo súčasnosti s vtipkujúcim Cruiseom, to proste nemohlo vyjsť. Universal po mimoriadne úspešných rokoch vsadili sebaisto na osvedčených blockbusterových scenáristov, a tí šliapli sakramentsky vedla. Bez nápadu z nadšenia holt novú dojnú kravu nestvoríš. Najhoršia rola Russella Crowea? ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Tak v tom nakonec skutr Tomík toho zafačovaného Tutenchámovoda přeqapivě nehraje, ačkoliv je nabalzamovaný dost slušně. Ještě si tedy z posledních sil invazivní kosmetiky a digitálního retuše střihnul dalšího imposibilního misionáře a s urputně zatahovaným břichem, zoufale zatínanou atrofií a pečlivě progelovanou barvou na vlasy se nechává lačně narcisticky okusovat znechucenou kamerou výhradně z nedehonestujících úhlů. Ale nevadí, na prokrvování nekrotizujících tkání tam je Análbelka Voližová, prvotřídní sparingpartnerka k polohovému závodu na 4x100 pichů. Na tisíckrát exhumované téma svraštělých starověkých Egypťanů s banem u Osirise už moc kudrlin vymyslet nelze, a tak se jedná o ryze strojovou zábavu. Ale nevadí, ta je precizně vysekaná na céencé stroji, svižná, líbivá a hlavně přeqapivě temná. Avšak co naplat, nikdo tam nečurákuje v pestrobarevných elasťácích, nehází brutálně namejkapovaný kanálovým poklopem s americkou vlajkou ani přitepleným kladívkem, nebo se nepřevléká za blikající turbokonzervu, a už vůbec nikomu neprcají z dlaní pavučinky, tudíž kulantní přímočarý poctivý hororový akčňák postrádá pro náctileté e-mentály a nevkusné bukvolidi onu pověstnou supergejí filosofickou hloubku a rozhodně je nedostatečně žužu. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Zcela nehodné „starpower“ Toma Cruise. ___ No jo, o dobré originální scenáristy je v áčkové hollywoodské produkci nouze, nebo o ně není zájem a tak se recykluje a oživuje do zblbnutí a vytváří se nová filmová universa. Své má Marvel, své má DC Comics a počínaje tímhle filmem i Universal, s prudce originálním názvem „Dark Universe“, které se snaží oživit ikonická monstra z hororové série z 30. a 40. let minulého století. Jenže jako prvního běžce vyslali líného lempla, který by závod na sto metrů prohrál i se želvou. Tohle je veskrze rutinní, uzívaná, až béčková stominutovka. Dobře, dejme tomu že prvních cca 40 minut jde ve stopách nějakého průměrného dobrodružného kousku s hlavním hrdinou a sličnou vědkyní po boku, kdy se sympaticky střídají lokace a Cruise hláškuje jak o život a vrcholí to výbornou letadlovou scénou ve stavu beztíže. Jenže příchodem Dr. Jekylla (a Mr. Hydea – pro ty méně bystré) ze z filmu stává regulérní hovadina, která vrší jedno béčkové klišé za druhým a scéna neopustí doktorovu pracovnu a nudné kulisy londýnských katakomb, všechno utopeno ve tmě, aby se snadněji renderovaly CGI triky. Na konci nejsou dveře, ale rovnou vrata od stodoly otevřené pro další pokračování a já už u toho určitě nebudu. ___ Vždycky jsem měl Cruise za 100% profíka, který pečlivě vybírá role, ale tady šlápl do pořádného hovna. Přitom on je jediným pozitivem celého filmu, hraje s takovým nasazením, že si říkáte „taky bych chtěl mít v 55-ti tolik elánu jako on“. Ale tím pozitiva končí a zámořské recenze tentokrát skutečně nelhaly. Tohle je opravdu jeden z nejhorších filmů, na kterém nechal Cruise svůj podpis. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Já, jako fanoušek Sommersovy novodobé Mumie, mám u těch dalších pocit, jako kdybych je už viděl. Buď tyhle filmy používají stále stejné vyprávěcí postupy, nebo variují rovnou postavy a situace. Taky mi nejde na rozum, proč všude pořád čtu, že tahle mumie má navazovat na tu ze třicátých let, když odkazuje spíš k devadesátkám, kdy si tvůrci stejně z klasické Mumie vzali základ a přidali vtip a akčno. Snímek s Cruisem šlape, lehce jsem se smál, trochu dojal nad milostnou linkou, Crowe mě potěšil (dlouho jsem ho nikde neviděl), ale jinak není pro další reboot vůbec důvod. Prachy, sorry, já zapomněl. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ne tak tam bylo hezký snad jen, když se Sofia válela po Tomovi a šeptala mu do ouška, že je její vyvolený, jinak Alex Kurtzmanovi bych do ouška zašeptal za tenhle film sadu krásných českých vulgarismů. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Hm, tak teda nie. Škoda. Múmie s Brendanom Fraserom mám rád, ale toto sa na ne v žiadnom prípade nechytá. Dokonca ani na tú čudnú čínsku trojku. Má to pár momentov, hlavne úvod v štýle Uncharted, zopár scén s hororovým nádychom a súboj Toma Cruisa so zombíkmi, ale celkovo je to nemastná-neslaná, nenápaditá, zdanlivo lacná a tmavá (aby nebola vidieť slabšia kvalita trikov) zlátanina. Film postupne upadá až do úplnej otravnosti, vtipy nefungujú a Russell Crowe je v "hulk" móde dosť trapas. Plus teda mám dojem, že by tomu dark univerzu s klasickými monštrami stokrát viac pristala zvyčajná viktoriánska éra. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Co Vám mám vykládat. Nejdřív jsem si myslel, že se Tom Cruise posral, když se rozhodl pro remake dvacet let starého dobrodrůža s Brendanem Fraserem, abych následně zjistil, že se nejedná o remake této trilogie, ale o remake úplně kryptohistorický Mumie, která měla premiéru snad už skoro před sto lety. Dobře, odpustil jsem si a říkal jsem si, že na film budu koukat jinou optikou. A koukal jsem na něj optikou klasickýho hloupýho dobrodružství, kde divák vůbec netuší, co se děje, ale za to se docela příjemně baví. Je to takové to nenásilné dobrodružství na způsob Lary Croft. Námět je hrozná kravina, natočené je to kupodivu dobře a akční scény jsou vysloveně skvělé. Tom Cruise je tu s Jakem Johnsonem ten haha element, Russell by tu vůbec nemusel být, ale, co bych rád vypíchnul, tak hlavním opěrným bodem filmu jsou Sofia Boutella a Annabelle Wallis. Když už nic jiného, tak na ně koukat musí být radost snad každýho chlapa. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Vlastně dobrý. Mumie má svoje mouchy, ale charisma Toma Cruise, rychlé tempo a snaha představit nový svět na dvě hodiny bez problémů zabaví. Úvod připomene Indyho nebo herní Uncharted, hororové vložky překvapivě fungují a občas se Mumie pohybuje na hranici mezi PG-13 a eRkem. Vyloženě bát se asi nebudete, řeči o hororovém dobrodružství však nejsou přehnané. Víceméně pořád se tu něco děje, a jakmile se tvůrci přestanou snažit o legrační vložky, fakt to šlape přesně tak, jak byste po trailerech čekali a doufali. Nakonec trochu zamrzí, že je Mumie sice poctivá dobrodružná podívaná, bohužel ale nenabízí žádnou scénu, kterou byste kamarádům nadšeně popisovali a posílali je do kina. Jako start potenciálně zajímavého filmového universa ovšem funguje bez nejmenších problémů a rád u toho budu i příště. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $125miliónov║Tržby USA $80,227,895║Tržby Celosvetovo $409,231,607▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $10,120,624║ Tržby za predaj DVD v USA $7,087,651║ Nie je to dokonalé ale je to aspoň v medziach zručne natočené. Alex Kurtzman si odbil takpovediac takú rutinu, je to pozerateľné. Herci aj keď nehrajú svoje najlepšie úlohy sú znesiteľný. Triky a akcia ujdu, občas pobaví aj nejaký ten frk, či útok obživlých. Možno na škodu je príbeh, ktorý nemá nejaký lepší rozsah, hlavne v druhej polovici. /videl v kine: 70%/ ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Kdyby takhle nějak dopadlo Uncharted, vůbec bych se nezlobil. Mumie k němu má na začátku docela blízko, pak ale sympaticky uteče k dobrodružnému hororu a už v tomhle žánru (naštěstí) zůstane. Z Alexe Kurtzmana se vyklubal překvapivě dobrý řemeslník, který z PG-13kového ratingu vážně ždíme maximum. Mumie je tak působivá, napínavá i vcelku svižná, přičemž servíruje jednu dobrou akční scénu za druhou. Možná to chtělo víc momentů, které by šlo vypíchnout, a vůbec bych se nezlobil, kdyby se vystříhal Cruiseův vtipkující kámoš. I v téhle podobě se ale jedná o poctivou blockbusterovou jízdu, které rozhodně přeju finanční úspěch. (7/10) ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Cruise vedle nešlápnul. Sázka na nové temné univerzum vyšla a svižná Mumie vykopla hned několik postav, o kterých se rád dozvím víc. Zároveň však funguje i sama o sobě, a to je dobře. Rozumná stopáž zajišťuje, že se na nic zbytečně nečeká a i mých oblíbených, do očí bijících logických přešlapů jsem si všímal mnohem méně než v blockbusterech za poslední dobu. Herci jsou fajn, kombinace dobrodružství s trochou humoru a hororu docela taky. A hlavně se tvůrci drželi nohama na zemi a nepouštěli se do barevně či digitálně přeplácaných orgií, v důsledku ubírající na osudovosti vyznění. Nic hlubokého samozřejmě nelze čekat, ale v rámci žánru a popcornové vůně je nová Mumie sázkou na jistotu, která funguje. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Rozhárané až hanba; chvíli je to adaptace Uncharted se vším všudy, chvíli dobrodružná řachanda s otravným sidekickem à la novodobé Mumie, chvíli se jede v potemnělém módu gotického horroru, chvílemi by se to tuze moc rádo odkazovalo ke stylu starých dobrých universalovek, často se to uchyluje k soudobému blockbusterovému moru "CGI řeší vše", ve stylu všech těch současných universa budujících frančíz se více naznačují věci budoucí než skutečně odvypráví a... A představu asi již máte. Na druhou stranu to více než slušně odsýpá, většina akce má náboj a byť to místo Cruise chtělo najít nového Price/Leeho, tak zrovna jemu nelze vyčíst nic. O modernizaci (natož uctivé) monstr klasik ze stáje Universalu se nedá mluvit ani náhodou, ale jako (zatím čistě na papíře) vyspělejší alternativa všem komiksovým kinoseriálům to ujde. Speciálně pokud by se to ustálilo po celou stopáž v jedné rovině; nejlépe pak v Uncharted módu říznutého lehce horrorovou stylizací. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NĚKDY SE MŮŽE S MONSTREM UTKAT ZASE JENOM MONSTRUM…“ /// Svině, kterou úmyslně vymazali z historie a prokletej Cruise ve fantasy, která má bejt prej horor. Místy je přezombíkováno – vlastně přemumifíkováno (ale efekt je stejnej). Zaujme lamač kleteb Crowe (jako tím, že tam je), vztah Cruise a tý jeho archeoložky je jak z lacinýho románu. Natočený to není špatně (to snad ani nikdo nečekal)… jen je to trochu (asi víc…) blbý. Vůbec nefungujou vztahy, který prostě CGI nenahradí a ve finále se taky nevodehraje nic nezapomenutelnýho. Možná by stálo zato pouvažovat, jestli to nemělo bejt víc ve stylu Van Helsinga. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, vod koho nechcu dostat francouzáka. 2.) Mám bujnou fantasii. 3.) Thx za titule „espectro“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ne ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Parádní oddychový film a jako vždy skvělý a nikdy nestárnoucí Tom Cruise.. U scény s pavouky jsem skoro zatleskal :-) Mám jen jednu výtku: princezna Ahmanet mohla být hezčí. Se nedivím, že taková průměrka s knírem Toma Cruise neokouzlila... No a Russell Crowe? Ten by mohl hrát Tomovi tátu..... ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Universal // Počet premietajúcich kín v USA: 4,035 // Otvárací Víkend v USA: $31,688,375 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Začátek nového Universa a jeden z nejzábavnějších Blockbusterů roku. Tom Cruise jede opět v Mission Impossible módu a lepší volbu pro hlavního hrdinu zde být snad ani nemohla. Potěší i skvělý Russel Crowe, překrásná Annabelle Wallis a nejvíc sexy Mumie Sofia Boutella. Film šlápne na plyn hned na začátku a nepoleví až do samotného konce. Akce je perfektní, vizuálně pestrá a nápaditá, na PG 13 se film jeví slušně drsně, dojde i na lekačky a mírnou hororovou atmošku. ( Scéna s krysami či pavouky Brrr) Nejsilnějším momentem pro mne byl zřejmě pád letadla, což patří mezi nejintenzivnější scény roku. Po dlouhé době jsem odcházel z kina nadšený,pobavený a relaxačně oddychnutý a víc od zábavného hloupého blockbusteru snad nikdo čekat ani nemůže. 85% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Všechny ingredience, které jsou k dobrodružné vyprávěnce potřeba, jsou tu měrou vrchovatou. Líbivé lokace, pohledná dáma v nesnázích, odvážný hlavní hrdina, co pro ránu nejde daleko a mysteriózní příběh jako ústřední látka. K čemu to ale je, když zoufale chybí šťáva a vyváženost. Nick je v úvodu až příliš arogantní a postupem času zase nevěrohodně šlechetný, Ahmanet tráví většinu času ve vyschlé podobě, takže se nemám čeho konkrétního bát a vtipkující kamarád Vail je svým uřvaným přístupem čisté zlo. Největší radostí pak je fakt, že se Russell Crowe nestavil jenom na minutu, ale právě proto je drtivým zklamáním zjištění, že mu snad každou druhou větu psal jiný scénárista, což z potenciálního taháku dělá div ne sebeparodii. Nechci Mumii křivdit, protože v kině jsem se chvílemi opatrně bavil, ale její zarážející žánrová rozkolísanost, podivně antiklimaktický epilog a absence nějakého nového nápadu, kde jedinou adrenalinovou chvílí je v trailerech propálený pád letadla, mě jen pár hodin po projekci táhnou k otrávenosti. ()

tron 

všechny recenze uživatele

SPOILERY. Nepresvedčivé a nepostačujúce. Ako prvý, základný kameň hororového Universal univerza (ehm) ako-tak postačujúce (ale mne sa páčil už Dracula: Neznáma legenda s Lukeom Evansom, ktorý však napriek počiatočným plánom napokon nepatrí oficiálne do univerza). Čudný mix všeličoho. Najviac mi bilo do očí, že síce má ísť o prvý diel (potešili nenápadné indície, napr. ruka Netvora z Čiernej lagúny, ktorého by som mimochodom fakt rád videl), ale väčšinu času to pôsobí ako Mission: Impossible... bez Mission: Impossible. Tom Cruise sa to snaží pekelne dobre predať podozrievavému divákovi, ale celé to nakoniec skončilo uprostred cesty, niekde na vidieku, kde je hmla, bučia kravy a vy neviete, o čo ide a čo sa od vás očakáva. Veľkým mínusom sú i v lepšom prípade priemerné postavy, nanešťastie taktiež priemerná akcia, priemerné efekty, podpriemerné ústredné zlo a asi dva tucty logických blbostí. Týpek prežije megahaváriu armádneho megalietadla bez škrabanca, ale po bitke s babou je domlátený ako srnka po zrážke s kombajnom. Potom to vynorenie sa nad hladinu, aby sa znova nadýchol. Prečo sa musel opäť vynoriť? Došiel mu dych? Čo by sa stalo, ak by sa nevynoril? Utopil by sa? Veď bol nesmrteľný. Kam zmizli pavúky? V jednej chvíli ich boli stovky a o pár sekúnd ani jeden? Prodigium nebolo na Ahmanet bohvieako pripravené, to vám teda poviem – strieľať z obyčajných búchačiek do nesmrteľnej múmie je trošku zvláštne. A Jekyll vyzeral, že má záchvaty každé dve minúty, no na obesenie, človeče. A on, ako mentor celého univerza, nevie prísť na spôsob, ako hrdinu zbaviť kliatby, no jeho podriadená na to príde medzi rečou, na počkanie. Strašne otravné boli halucinogénne scény, ktoré sa hrdinovi zdajú, alebo spomína na dávnu minulosť, prípadne ide o mix obojeho. Nakoniec ma najviac potešil Russell Crowe ako „Nick Fury“. A pokúsil som sa vcítiť do kože úbožiaka Charlesa Dancea, ktorý v Draculovi hral osobu, ktorá všetky hororové ikony má zjednotiť a nakoniec je po troch rokoch odpísaný, vyhodený z kola, absolútne nebratý do úvahy a nahradený chlapákom z Austrálie. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Vsechny tri Mumie s Fraserem me bavily, stejne tak Kral Skorpion, tady jsem se sice bavil taky, ale o poznani min. Ale zase si nemyslim, ze by to byl az takovej prusvih. Misto velkoleposti filmu s Fraserem se tady sazi spis na hororovejsi atmosferu, coz je sice fajn pristup, ale bohuzel to je na ukor hlasek a akce a kdyby se film nejmenoval Mumie ale Zombie, mozna by to odpovidalo vic. Cruise je klasicky za super sympataka, i kdyz hraje trochu hajzlika a v podstate od zacatku tahne celej film. Kterej se sice rozjede docela pekne, ale jakmile se presuneme do Londyna, zacne to mit sestupnou tendenci. Dokazal bych filmu odpustit naprosto nesmyslny chovani postav i vymastenej scenar, kdy to vypada jakoze tvurci o Egyptu vubec nic nevi, co se ale neda u tohohle typu filmu odpustit je postupne dochazejici dech, kdy posledni pul hodinku clovek uz jen tak odziva. Co se tyce hercu, krome fajn Cruise tu vlastne nikdo zajimavej neni, Boutella je sice sexy, ale smrtici mumii ji fakt neverite, Crowe je fajn, ale jeho Hyde moc presvedcivej neni a Wallis je fakt tragicky nezajimava. Celkove jako odreagovacka na jeden vecer v pohode, ale v podstate zbytecnost. ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (více)

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (více)

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

28.10.2021

Herec Ryan Gosling (Blade Runner 2049) opět spojí síly s režisérem Derekem Cianfrancem (Za borovicovým hájem), tentokrát u remaku slavného hororu Vlkodlak. Studio Universal Pictures totiž nadále… (více)

Reklama

Reklama