Reklama

Reklama

Začněme v Egyptě před dvěma tisíci lety, kde se velmi ambiciózní princezna Ahmanet (Sofia Boutella) chystala na převzetí vlády v zemi po svém otci a pro naplnění svého cíle se neváhala spojit s temnými sílami a provádět věci, z nichž tuhla krev v žilách. Potrestali ji mumifikací zaživa a pohřbili tak, aby ji nikdo nenašel. Jenže našel. O dva tisíce let později se v místě jejího věčného odpočinku ocitli dobrodruh Nick Morton (Tom Cruise) a archeoložka Jenny Halsey (Annabell Wallis). Ti nešťastnou náhodou objevili Ahmanetin sarkofág, který nechala Jenny urychleně převézt do Londýna k dalšímu zkoumání. Jenny totiž pracuje pro tajnou organizaci Prodigium, jejímž posláním je pronásledování a odchyt těch nejnebezpečnějších monster. Ředitel Prodigia Dr. Jekyll (Russell Crowe) má v tomto směru poměrně bohaté zkušenosti. Jenže letadlo převážející mumii prokleté princezny až na místo určení nedoletí, ale zřítí se k zemi krátce před přistáním. Nickovi se jako zázrakem podaří katastrofu přežít, brzy ale zjistí, že smrt v troskách letadla by pro něj byla mnohem lepším řešením. Princezna Ahmanet se totiž díky jeho neuváženým činům probudila a touží po nadvládě nad světem. K tomu ale potřebuje i svého domnělého osvoboditele – Nicka. (CinemArt)

(více)

Recenze (883)

necisty 

všechny recenze uživatele

Slabší děj, ale pořád to šlo. Škoda, že to nebude pokračovat, ale fakt to podcenili. Tom ani Kurzman vždy nejsou zárukou kasovního trháku. ... 3D ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Takže Dark Universe v překladu znamená boj o duši Toma Cruiseho. Bohužel tato červená knihovna zabírá skoro celou druhou polovinu filmu, a představa pokračování ve mně moc nadšení nevzbuzuje. Už proto, že fandím černovláskám, obzvláště pokud vypadají jako Sophia Boutella. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Na originál nebo dobrodružství to nemá ani náhodu. Jako Cruise je fajn, mumie taky, Russel Crowe je skvělý, ale pořádně si snad nepamatuji jedinou scénu. Prostě popcorn na jedno shlédnutí, 3 hvězdy. ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Nové Mumii jsem zpočátku důvěřoval a byl jsem na ni zvědavý. Nakonec ale musím říct, že i když moje očekávání přece jen nebyla až tak velká, jsem trochu zklamaný. Díky atmosféře trailerů jsem se těšil na Mumii, která bude o něco hororovější a možná přinese i něco nového. A výsledek? Film má bohužel úplně jinou atmosféru. Není moc záhadný ani hororový, spíš se místy snaží o trapný humor, který mi tu absolutně nesedl (Cruise se sem absulutně nehodí a Jake Johnson). Akce není nic moc, i když jsem na jednu stranu neměl ani pocit, že se jí sem snaží napcat až příliš. Zajímavá mi tu přišla sama Ahmanet, ale mám pocit, že tu moc prostoru ani nedostala, přestože jistý potenciál v sobě měla. Myslím, že mohla být jako postava i mnohem psychologicky výraznější, ale skutek utek. Zážitek z filmu mi tu navíc opět kazila snaha o vytvoření univerza (kdy už to skončí?). Kdyby se film opravdu zaměřil na Ahmanet a necpal by sem i Jekylla, bylo by to nejspíš mnohem lepší. Koneckonců, film může být počátkem univerza i bez odkazů na budoucí filmy, nebo se už na to snad zapomnělo? Takhle se bohužel jedná o slabší průměr. ()

fars 

všechny recenze uživatele

Je to sice divné takto říkat, když nemluvím o režii a tak, ale prostě Mumie je Cruiseuv standart, se vším dobrým i špatným. První půlka super, druhá už jela spíš setrvačností, finále mi přišlo fakt vlažné. Což je škoda, protože právě u té první půlky jsem přemýšlel o vyšším hodnocení. I tak jsou to silné 3*. Ale slabší 4. A 4* už jsem dal Fraserovi, takže sorry Tome. Btw. já bych se od Sofia Boutella překecat nechal a vůbec by jí to nedalo tolik práce jako s Ethanem Cruisem :-) Another Btw. ty zdvojené oči, které byly už v každém traileru, mě neskutečně sraly. Kdo to vymyslel? Bylo to vůbec nutné? ()

Prometheus69 

všechny recenze uživatele

Nakonec to byl jen souboj o to kdo má větší baterku! XD ... Konec nepřekvapil. ;) Nicméně, to beru jako první Dark Vlaštovku... Se to povedlo, i když z odřenýma ušima, to nějak dobelhalo do cíle. I když z pohledu jiného vesmíru" IronMan taky přece nějak začínal... ;) Závěrečná myšlenka... Rudý kámen? Že-by fragment kamene mudrců? Ta inspirace anime je přímo nakažlivá... ;) Bohužel i světem POP... ta finální scéna byla spíš už jen takový nevkusný vtípek scénáristů... jako že to prostě musí mít otevřený konec... ve stylu Avengers: Mnooo.. LOLO. Co mě ale fakt vyloženě štvalo byla až infantilní retardovaný nezranitelnost hlavního hrdiny... Halušky ve stilu, Amerického vlkodlaka v Paříži... bych ještě překousl... Ale to že se někde doslova rozsekáte z tetadlem jak cihla mrštěná o zeď a pak se vcelku probudíte na pitevním stole... z tím že to takhle bude po celí film plného pádů, kolizí a vzejných zlomenin na různých částech těla... Když pominu vnitřní a vnější krvácení.. pernamentní nezranitelnost na základě "POHLEDU" aNO TEMNOTA SI VÁS PROSTĚ VYBRALA PROTOŽE JSTE JÍ PADLI DO OKA... No ty vole, tak to nepřekousnu. To bylo fakt infant. Přitom tam je scéna která přímo vybízí k jejímu využití... jo z tím Amuletem. Proč to tam vůbec teda dali? Postrádá smysl úplně. Mimo jiné že se opět tak trochu jedná o Mummi fópa.. Kdy hlavní hrdinka/záporačka? je spíš taková nekromanka než plnohodnotná Imothepanka... Písečná stěna je jen dalších ester egg.. jako Osirisova kniha živých která filmem jen tak vtipně proletí... takže úplně k hovnu nevyužitý mummi potenciál utopený v tupé nesmyslné akci... v někdy moc nepovedeném vtipu... se potácí jak nevidomí zombík temnou chodbou.. kdy mu občas i něco upadne... Vstříc svému předvídatelnému konci... Se opravdu o nic světoborného a zapamatovatel-hodného nejedná... Jen čistý akční průměr z opravdu malou špetkou příměsi hororu a fantasy. Nic tak epicky výpravného barevného a technicky trikově vyšperkovaného se prostě neděje. Chvílemi jsem měl pocit že se snad koukám na úplně jiný film než na který jsem přišel a těšil se celí rok a půl... jak malej Jarda až si poprvé vrzne. Ale každopádně jak jsem už psal výše... je to zatím jen začátek.. střípek fragmentu něčeho co nás "možná ještě čeká" Takže na jedno shlédnutí a vypnutí mozku či chtíče po epice a úchvatných interierech a mythologii... se na to kouknout dá. Za mě 55% ()

majo0007 

všechny recenze uživatele

Hodne nezdarený remake Sommersovej Múmie a vy len budete hádzať vyjukaný xicht ako Cruise po celý film - v čom to kurva hrám?! ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Není to nic extra a taky nic špatného a poněvadž jsem čekal nějaký propadák tak jsem vcelku překvapený. Příběh se brzy rozjel a držel se v překvapivě dobrém tempu a pak ho utnul tam kde měl a pak skončil. U některých filmů toto zvládnuto není. Ale je jistě že tento film to nebere tak úplně vážně a je to nejspíše dobře, tento styl na tento film perfektně sedl. ( 28.9.17/MAC ) ()

Deyw 

všechny recenze uživatele

zacatek bomba..scena na hajzlech pecka..cruise hlaskuje je vtipnej slape to..ale stane se ztoho strasna sracka...uplne to dojebali..mohl to bejt zabavnej indy like film.ale bohuzel..skoda penez.. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Na konci filmu jsem měl pocit, že tedy snad už něco začne. Připadalo mi to jako úvod k prvnímu dílu ságy. Takový ten úvod, který divák může a nemusí vidět, jelikož i bez toho úvodu se dá na první díl ságy koukat. Tak asi tak 40% ()

alchac 

všechny recenze uživatele

No ještěže to stihli natočit před zahájením globálního vymetooní zlovilných pyjů – nymfomanická černá vdova sexuálně napadající veškeré muže v dosahu a následkem pětitisíciletého půstu je vysávající do sucha, činíc z nich takto vůle zbavené otroky? Kdokoliv by měl koule tohle v současné době pustit do produkce, byl by jich hystericky řvoucí feminternacionálou přinejmenším veřejně zbaven za podlou manipulativní snahu popřít nezpochybnitelný posvátný fakt, že všichni chlapi bez výjimky jsou sexuálně predátorující dobytek a ženy výlučně a naprosto, kdykoli, kdekoli, jakkoli, cokoli… jen oběti jejich chlípné zvůle! A to bez ohledu na fakt, že filmík sám je téměř stejně nevtipný, jakýkoliv šarm postrádající a celkově blbý asi jako většina oněch drůbežích džihádistek a navíc je osazen skutečným exhumantem, vulgo skutrem, kterého – přestože sám vypadá i hraje jako mumie přinejmenším z období Staré říše – ta svrběním stižená nemrtvá barakuda nahání po půlce Anglie s úmyslem opíchat ho xmrti. No fuj. ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Nemá to ani hlavu ani patu. Totálně nezajímavé ve všech ohledech. Nefunguje tady akce, budování napětí, herci, příběh. Vůbec nevím, k čemu bych to celé přirovnal a abych byl upřímný, nic mě ani nenapadá. Do původní Mumie tomu chybí hlavně odlehčený humor a svěží, akční scény a tenhle pokus dopadá mnohem hůř po všech stránkách. Tom Cruise je stále dobrý, ale sakra vždyť on i Russell mají na dost lepší role než byli tyto. Bez dobrého scénáře prostě pořádný film nenatočíte... Film si zasloužil snad i zlatou malinu. Hloupé a zbytečné! Jeden z propadáků roku. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Tak niekedy sa predsa len aj Tom Cruise sekne! A keď už, tak kolosálne! Alex Kurtzman je totálny amatér, ani nepamätám, kedy som videl tak katastrofálne zle režírovaný "veľký" film. Horšie je snáď už iba napísaný. Vážne sú pod týmto blábolom podpísaní D. Koepp a Ch. McQuarrie !?! Aj tí museli byť v ťažkom zatemnení mysle. Takáto nezvládnutá kombinácia hororu, komédie a akcie prinajlepšom pripomína nevydarené žánrovky z 80. rokov, ale paráde Sommersovej MÚMIE nesiaha ani po členky! Zaujímavo pôsobil jedine Dr. Jekyll a jeho ústav, ale aj tam ma už hneď iritoval jasný zámer spustiť ďalšiu superhrdinsky - hororovú sériu, do ktorej budú môcť chytrí scenáristi napratať čokoľvek sa im bude hodiť do krámu. Megatrapas. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Pokud se nejlepší scéna (havárie letadla) do filmu vůbec nehodí a sedla by úplně jinam, je něco sakra špatně. Ten film absolutně neví, čím chce být, chvilku je to akčňák, chvilku horor, chvilku dobrodružný a nutno zdůraznit to slovo chvilka, ony se totiž tyto žánry napříč neprolínají (jako třeba ve Fraserově Mumii), ale jsou od sebe násilně oddělené právě na tu chvilku, jako by jste rozsříhali tři filmy a napřeskáčku ty útržky slepili dohromady. U Cruiseho jsem zvyklý na určitý kvalitativní standard a tohle místy působilo jak od Uweho Bolla - rozuměj - áčkový rozpočet a herci, ale nudná režie, přihlouplý děj, efekty na sílu, nezáživný styl vyprávění. Dokonce i ten Cruisův parťák (mimochodem strašně otravná postava) byl neCruisovský. Mumii s Fraserem mám moc rád, viděl jsem ji snad stokrát, protože ona prostě šlape jako dobře promazaný stroj, všechno tam má svoje místo, zatímco tady je to plácání páté přes deváté viz písečná bouře ve městě s ksichtem mumie, která tu nemá lautr žádný význam, prostě tam jen je, aby tam byla. To, jak mi šel film jedním okem tam a druhým ven, ukazuje už to, že jsem nějak nepostřehl, že Crowe měl být Jekyll a zjistil to až z komentářů a popisku filmu zde. Vážně. Strašně mě pobavil úvod filmu s "tajemným" uvedení do děje - Londýn před tolika a tolika lety v minulosti, aby se divák jakože ponořil do hlubin historie, co se tak jakože odehrálo a tak a ve výsledku čumíme 10 sekund na to jak se nese nějaký drahokam, aby jsme okamžitě skočili do - Londýn současnost. To bylo strašně trapné a už to dalo tušit, jaký průser to bude. Maximálně neCruisovský film. ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Mumie měla být první vlaštovkou v nově budovaném "dark universu", které obsahuje všechna klasická hororová monstra. (Ne nadarmo si tu vedle Mumie odbude origin ještě jedno monstrum.) Film je stejný jako jeho trailerová kampaň. Nepřesvědčivý. Nevýrazný Tom Cruise se sice snaží prodat film za každou cenu, ale je mu to prd platné, když mu scénář hází pod nohy berličky typu "dělám vše kvůli lásce". Nevýrazná akce, tmavost scén, nulová práce s prostorovým efektem či měřítky a absence jakékoliv atmosféry nebo napětí. Mumie není vyloženě špatná, ale ani nijak zvlášť převratná, což v rámci budovaného universa zamrzí. 2.5* ()

ing.Frosty 

všechny recenze uživatele

Celkem slabý odvárek Sommersovi Mumie. Ta je mnohem koukatelnější, zábavnější, epičtější, se sympatičtějšími postavami a je zasazena do mnohem atraktivnějšího prostředí než do londýnských laboratoří a sklepů. Tomíkovo charisma a fešná Sofia, pokud se zrovna neplazí ve stylu Vymítače ďábla, vytahují film alespoň do šedého průměru. ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (více)

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (více)

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

28.10.2021

Herec Ryan Gosling (Blade Runner 2049) opět spojí síly s režisérem Derekem Cianfrancem (Za borovicovým hájem), tentokrát u remaku slavného hororu Vlkodlak. Studio Universal Pictures totiž nadále… (více)

Reklama

Reklama