Reklama

Reklama

Začněme v Egyptě před dvěma tisíci lety, kde se velmi ambiciózní princezna Ahmanet (Sofia Boutella) chystala na převzetí vlády v zemi po svém otci a pro naplnění svého cíle se neváhala spojit s temnými sílami a provádět věci, z nichž tuhla krev v žilách. Potrestali ji mumifikací zaživa a pohřbili tak, aby ji nikdo nenašel. Jenže našel. O dva tisíce let později se v místě jejího věčného odpočinku ocitli dobrodruh Nick Morton (Tom Cruise) a archeoložka Jenny Halsey (Annabell Wallis). Ti nešťastnou náhodou objevili Ahmanetin sarkofág, který nechala Jenny urychleně převézt do Londýna k dalšímu zkoumání. Jenny totiž pracuje pro tajnou organizaci Prodigium, jejímž posláním je pronásledování a odchyt těch nejnebezpečnějších monster. Ředitel Prodigia Dr. Jekyll (Russell Crowe) má v tomto směru poměrně bohaté zkušenosti. Jenže letadlo převážející mumii prokleté princezny až na místo určení nedoletí, ale zřítí se k zemi krátce před přistáním. Nickovi se jako zázrakem podaří katastrofu přežít, brzy ale zjistí, že smrt v troskách letadla by pro něj byla mnohem lepším řešením. Princezna Ahmanet se totiž díky jeho neuváženým činům probudila a touží po nadvládě nad světem. K tomu ale potřebuje i svého domnělého osvoboditele – Nicka. (CinemArt)

(více)

Recenze (883)

marrjaana 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že mě ten film hodně bavil. A opravdu jsem se u něj nasmála. Bavila jsem se u něj více než u spousty komedii. Cožv bohužel bylo většinou ve chvílích, kdy to tvůrci zjevně nechtěli... ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Myšlenka vybudovat kolem známých monster nový filmový vesmír mě hned velice zaujala a opravdu jsem věřil, že by se mohli dít velké věci. Bohužel, hned po první vlaštovce, právě v podobě Mumie, mé natěšení ale poměrně výrazně ochladlo a pokud se vůbec onen projekt tedy ještě rozjede dál, budou muset tvůrci u dalších dobrodružství nových monsterhrdinů zatraceně přidat. Tato Mumie mě totiž překvapivě hodně nudila. Zvlášť teda úvodní zhruba půlhodinka filmu je rozvleklá a nezáživná až hrůza, hodně se mluví, hodně se zbytečně vtipkuje, a akce a dobrodružství je jaksi až na druhé koleji, a to samé se prakticky týká i efektů, kterých jsem v tomto snímku čekal také rozhodně mnohem víc, a ikdyž jsou tedy na vysoké úrovni, jejich množství je prostě doslova zarážející. Dějově mě nová Mumie přišla jinak hodně roztříštěná, podivně kostrbatá, bez výraznějšího tahu na bránu a ke konci to byl už jen jeden velký slepenec, s vážně divnou pointou. Co se obsazení týče, Tom Cruise samozřejmě opět kraluje a drží film hodně nad vodou, jen škoda že ho nikdo další nedokázal doplnit, ostatní tu jsou mdlí a nevýrazní, a zde se casting tedy vážně příliš nepovedl. Mile alespoň zapůsobila až nečekaně hororová atmosféra, kdy jsem čekal mnohem mládeži přístupnější pojetí, celkově jsem ale rozhodně zklamaný, Mumie s Tomem Cruisem se zkrátka fakt nepovedla, a to především co se zábavnosti týče. ()

James87 

všechny recenze uživatele

Asi jsem byl zrovna naladěn na vlnu tohoto žánru, proto tak vysoké hodnocení. Cruise si zase zkusil roli někoho jiného než agenta a bylo to znát, pivo a panáky tam klopil pěkně a samozřejmě nás neošidil o svůj běh, ale Annabelle běžela moc dobře. Škoda, že se větší část filmu neodehrávala v poušti, pro Mumii a samotnou atmosféru by to bylo lepší prostředí, ještě štěstí, že se Mumie netočila na London Eye, to už by zavánělo komedií. ()

Rudinsky 

všechny recenze uživatele

Na papieri musel ten jednostranový koncept Dark Universa, ktorým mávali pred dozornou radou, vyzerať cool. Možno preto do toho Cruise šiel. To ale ešte netušil, že dve tretiny budgetu bude jeho plat a zvyšok sa rozdelí medzi dva vizuálne efekty a Rusellovho terapeuta. Sakramentsky zlý film, ktorý mi v niektorých momentoch pripomínal slovenské seriály. Kurtzmanovi by som už do rúk nezveril nič a ak si Sofinka nebude vyberať starostlivo, zapadne prachom rovnako, ako Ahmanet. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Ty předchozí Mumie mám celkem rád, jsou to takový dobrodružný rodinný filmy, který jsou sem tam prošpikovaný humorem. Jo, tady ta snaha taky byla, nicméně nebudeme chodit kolem horké kaše - je to hrozná krávovina. Což o to, vizáulně je to slušný, ostatně v dnešní době se ani nic jinýho neočekává, a T. Cruise si střihne i nějaký ty kaskadérský scény. Ale to je tak všechno, protože to okolo prostě nějak nefunguje. Chvílema se to snaží být hororový, najednou tam do toho prohodí nějaký vtípky, příběh je poměrně lacinej a role R. Crowa je skoro zbytečná. Nicméně ať se nám to líbí, nebo ne, bude určitě další díl, protože ten konec si o to přímo říká. Otázkou ale je, jestli to je dobře. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

ani si nepamätám kedy mi tak rýchlo prešiel nejaký film. Postavy behajú, mlátia sa, bez zjavného dôvodu a nakoniec sa to skončí tak, aby mohlo byť pokračovanie. Deja to malo na 40 minútovú epizódu Mladého Indiana Jonesa, avšak tempo, ktoré nenechá vydýchnuť. ()

wooozie 

všechny recenze uživatele

Nová Mumie nedává vůbec žádný smysl, protože od začátku do konce je to totálně nepřehledný guláš s náznaky hororové atmosféry, ale s naprosto nulovou dobrodružnou stránkou, tak zábavně béčkovou ve starých dílech. Nic proti Cruisovi (spíš naopak), ale tomuto restartu by daleko více seděla nějaká nová tvář, protože jsem si jistý, že v původním scénáři muselo být hlavnímu hrdinovi tak o 25 let méně. Mimochodem Jake Johnson, ne, filmům s jeho účastí se budu snažit dalece vyhýbat, protože v každé jeho scéně je vážně na ránu. No a jestli chcete vidět Russella Crowea v jedné z nejhorších rolí jeho kariéry, tak tady máte ideální příležitost. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Síce určite nemastné, neslané, ale náhodou zaujímavé a s dobrým náčrtom do novej mytológie. Strašná škoda, že na poslednú chvíľu z Dark Universe vyškrtli posledného Draculu s Lukeom Evansom, pretože ten by do tohoto sveta sedel skvele. Som zvedavý na ďalšie prírastky, len musia prísť rýchlo, lebo ťahák, ktorý do filmu natiahli skrz Toma Cruisa bude kvôli jeho vyššiemu veku za chvíľu ťažko využiteľný. ()

Nassau 

všechny recenze uživatele

Welcome to a new world of gods and monsters. Vůbec ne tak špatné, jak by místní hodnocení naznačovalo. Když to sedne...(6/10) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Film z názvem Mumie bez mumie a hororovo-dobrodružné béčko, ve kterém se objeví Cruise a Crowe. Ona nová mumie nezačíná vůbec špatně - dvojice zlodějských vojáků v indianajonesovském módu bojuje s ISIS a pase po pokladech, je tu pár nechutností (pavoučci) a celkem pěkný flashback z minulosti. I když ten je vykradený z původní Mumie s Fraserem. A pak už to jde jen a jen do háje, vykrádačka Ptáků a pád letadla ze kterého bůhvíproč a bůhvíjak vyvázně Cruise nezraněn, temná hororová pasáž s mizernými efekty, záporačka jak z japonských hororů, hláškující duch, křižáci, armáda zombíků, zombie křižáci!! a doktor Jekyll se svoji supertajnou organizací. Pak už jsem přestal myslet a vnímal jen občas povedené akční scény (exploze skla), občas scény jak ze seriálu Hercules (souboj Cruise s mumií) a naprosto dementní konec. SPOILER: Cruise a všichni se celý film snaží zabránit mumii aby přivedla na svět Setha tím, že Cruise probodne dýkou. A jak to hrdina vyřeší? Probodne se sám! A protože je to frajer, tak prastaré zlo, které je ekvivalent Satana prostě ovládne a vydá se do pouště. Jestli to má být začátek nové série tak díky nechci, vystačím si s Fraserovou Mumií nebo se starými horory od Hammeru. Mimochodem Cruise umí hrát když chce, ale tady evidentně nechtěl. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Možná nejhorší film s T. Cruisem jaký jsem viděl...minimálně v poslední době. Tohle bylo opravdu špatné od začátku a ž do konce. S. Boutella mohla dostat více prostoru...holka je to hezká a nic z toho. Co mne pobavilo byl R. Crowe a jeho doktor Jekyll/Hyde. Zklamání.... ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

Death is but the doorway to new life. We live today, we shall live again. In many forms shall we return. - Egyptian Prayer of Resurrection ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Mohlo by to být mnohem, mnohem lepší, kdyby logika dávala smysl. Jenže ona nedává a to ještě o kousek víc než věci, které obvykle nedávají (smysl). ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Mumie se bohužel veze na současné holywoodské vlně povrchních, průměrných a zcela nevýrazných blockbusterů. Je to jako když jíte chleba s máslem - ten moment si docela užijete, najíte se, ale to je tak všechno. Žádný zapamatováníhodný gurmánský zážitek si neodnesete a vzhledem k tomu, že jste obyčejný chleba s máslem jedli už stokrát před tím, a budet ho jíst tisíckrát potom, tak si na tenhle konkrétní už zítra ani nevzpomenete. A s Mumií je to bohužel stejné - zcela a naprosto sterilní a bezcharakterní podívaná, která vás na hoďku a půl zabaví, ale po zaklapnutí dveří u kina si nevybavíte nic, co by vás nějak zaujalo (no dobře možná ten Russel v hydeovském módu vám cinkne). Postavy ploché, dějová linka mělká, tempo rychlé, akce celkem zábavná - prototyp současné kinopodívané, která neurazí ani nenadchne. Ani ten Tom mi v polohajzlíkovské roli moc neseděl. No myslím, že Universal bude muset své smělé plány na otevření rozsáhlého Dark Univerza trochu přehodnotit. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Mumie mě z traileru moc neoslovila, tak sem od ní moc nečekal. Díky tomu jsem byl velice mile překvapen. Tomovi sekunduje Jake Johnson (Nick z New Girl), který se stará o komediální vložku a později se přidá A. Wallis, která také pobaví. Film pěkně utíká a pořád se něco děje a tak se člověk nenudí. Akce je slušná, vtípky jsou povedené a hororové scény ujdou. Trošku zamrzelo, že tam nebyl nějaký větší odkaz na nadcházející filmy z Dark Universe, pokud nepočítáme exponáty z Jekyllovy laboratoře. Z kina jsem odcházel spokojen a už se večer těším na opáčko. ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (více)

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (více)

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

28.10.2021

Herec Ryan Gosling (Blade Runner 2049) opět spojí síly s režisérem Derekem Cianfrancem (Za borovicovým hájem), tentokrát u remaku slavného hororu Vlkodlak. Studio Universal Pictures totiž nadále… (více)

Reklama

Reklama