Reklama

Reklama

Začněme v Egyptě před dvěma tisíci lety, kde se velmi ambiciózní princezna Ahmanet (Sofia Boutella) chystala na převzetí vlády v zemi po svém otci a pro naplnění svého cíle se neváhala spojit s temnými sílami a provádět věci, z nichž tuhla krev v žilách. Potrestali ji mumifikací zaživa a pohřbili tak, aby ji nikdo nenašel. Jenže našel. O dva tisíce let později se v místě jejího věčného odpočinku ocitli dobrodruh Nick Morton (Tom Cruise) a archeoložka Jenny Halsey (Annabell Wallis). Ti nešťastnou náhodou objevili Ahmanetin sarkofág, který nechala Jenny urychleně převézt do Londýna k dalšímu zkoumání. Jenny totiž pracuje pro tajnou organizaci Prodigium, jejímž posláním je pronásledování a odchyt těch nejnebezpečnějších monster. Ředitel Prodigia Dr. Jekyll (Russell Crowe) má v tomto směru poměrně bohaté zkušenosti. Jenže letadlo převážející mumii prokleté princezny až na místo určení nedoletí, ale zřítí se k zemi krátce před přistáním. Nickovi se jako zázrakem podaří katastrofu přežít, brzy ale zjistí, že smrt v troskách letadla by pro něj byla mnohem lepším řešením. Princezna Ahmanet se totiž díky jeho neuváženým činům probudila a touží po nadvládě nad světem. K tomu ale potřebuje i svého domnělého osvoboditele – Nicka. (CinemArt)

(více)

Recenze (883)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Neskutečně nevyváženej film. Hororové úseky dobré, dialogy a veškerý vztahový drama naopak instantní headache, Tom je snaživej, tady ale hraje s prominutím vola, kterej 3/4 filmu netuší, co dělá. Russell a budování univerza taky nuda, takže to vlastně nakonec zachraňuje jenom akce, komediální momenty a taky Sofia Boutella, která je šíleně hot i v mumifikovaném stavu. #nonecro #badmummy 5/10 ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Marně si lámu svou žlutou tykev co na tomhle byl horor. Štěkala jsem temnou fantasy a bla bla bla a místo toho celkem komedie kde nejvíc hororová scéna bude pro všechny buzíky fakt, že Tom Cruise v tý márnici neukázal péro a oni si tak nemůžou pomačkat šuldu. Těšili jste se co kuřbuřtové? Ha, hovno !! Film se točí hlavně kolem píchání jelikož přes dva tisíce let stará princezna Ahmanet se celej film snaží Tomíka vopíchat. Ten ze starý nabíječky moc nadšenej není a tak se nechce nechat touto starožitností zprznit. Do toho tam gladiátor v roli Jekylla (jako vážně?) píchá sám sebe a bacha...jako bonus chce taky opíchat Toma. A stejně tak ho chce opíchat jeho kámoš v letadle....Jediná osoba která Toma opíchat nechce tak zůstává archeoložka a víte proč ho opíchat nechce? Protože spolu už píchali. Tááák myslím, že jsem nevynechala nic důležitýho prostě další veleočekávanej blok a bástr kde jde jen o to, kdo Toma vopíchá jako první. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"No tak, synku. Přemýšlej o tom. Zkáza. Chaos. Záhuba. Ženský na nás poletí." Z vykopání další mumie jsem měl jisté obavy, ale ono to nebylo tak špatné. Zlá princezna Ahmamet mě bavila, zmatený Morton i "dobrácký" Jekyllohyde měli taky své chvilky a já jsem v tom slušném tempu, které snímek poměrně brzy nasadil, ani neměl čas napsat vědeckou práci na téma: Jak vypnout mozek při blockbusteru. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tak jestli je tohle začátek univerza, na které jsem se tolik těšil, tak to fakt potěš. Co má být zábavné, je tu nudné a co má být vážné, je nechtěně trapné. Z hororového odkazu zbyly jen tupé lekačky a tak ospale bez zájmu jako Cruise nebyl ani Depp v posledních Pirátech. Sommersova Mumie měla aspoň rošťáckou duši, tohle je jen výblitek šedivých pixelů bez tónu. A jestli si má Crowe zopakovat svůj výstup, tak ať je to příště aspoň rovnou parodie. Universal zabil jedinečný potenciál neschopností zvolit si jasný žánr a styl. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Trailer působil zajímavě, Toma mám rád a říkal jsem si že jeho účast spolu s Kurtzmanem, bude jedna velká jízda. Bohužel to se vyplnilo pouze z části. Mumie se snaží hrát si na hororový snímek ale ve finále je to spíše k smíchu a zhruba po celkem zajímavé první půl hodině, jsem si už jen zbytek filmu říkal, děláte si ze mě "prdel? Hloupé, nepromyšlené, neoriginální, nudné, spoustu scén působí opravdu směsně, nechci tu házet spoilery ale tohle je vážně slabota. Filmu by prospělo více vážnosti, nemíchat komedii a horor dohromady, lepší a hlavně promyšlený scénář a rozhodně i úplně jiný konec. Deformace Russella Crowea to už byl totální vrchol trapnosti. Myslím, že Tomovi role v takovémto béčku prostě nesluší a šlápnul vedle. Za mě 40% a v roce 2017, jednoznačné umístění v TOP3 toho nejhoršího. Škoda :-( ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po náleze vzácnej múmie princeznej Ahmanet je jej telo pripravené na prevoz do Londýna, kde sa dostane do rúk expertov. Nálezci však ešte netušia, že s otvorením jej sarkofágu prebudili aj krutú kliatbu, kvôli ktorej bola princezná pred tisíckami rokov usmrtená a zaživa pochovaná. Kliatba teraz zastihne každého, kto s múmiou príde do kontaktu, a jediný, kto ju môže zastaviť, sú Nick (Tom Cruise) a Jenny (Annabell Wallis), ktorí celú túto akciu začali. - Ja osobne som od toho očakával absolútne nepozeratelnú záležitosť, ale príjemne ma prekvapilo to, ako to celé dopadlo. Je to dosť zábavné a chémia medzi postavami tu funguje perfektne. Aj keď herci nie sú hororoví, bol som s nimi spokojný, teda až na výnimku Russella Crowea, ktorý hrá katastrofálne. V malej úlohe sa objavil aj môj oblúbený Javier Botet, ktorý ničí všetky prihlúpnuté CGI efekty lavou zadnou a pomaly sa začína objavovať v každom horore, ktorý v Hollywoode vzniká. Múmia je atraktívna, aj keď by mi vôbec nevadilo, keby dostala viac priestoru. S maskami sa tiež mohli tvorcovia trochu viac pohrať a namiesto nezmyselných CGI efektov by bolo lepšie investovať práve do tejto oblasti. Nie je to nič prevratné, ale ak do toho pôjdete bez očakávaní, dá sa na to pozerať a zabaviť sa. + Javier Botet + herečka z Steel Trap a Annabelle + herec z Final Destination 5 + herec z The Autopsy of Jane Doe a Don't Hang Up + herec z Open Windows + herec z The Rezort ()

choze 

všechny recenze uživatele

Nevyšlo jim to s VLKODLAKEM (2010), nevyšlo jim to ani s DRACULOU: NEZNÁMOU LEGENDOU (2014), ale Universal exhumaci svých klasických monster nevzdává a dokonce naivně sní o celém vlastním vesmíru propojených monster filmů. Jenže Kurtzmanova MUMIE opět žádné slibné základy pro Dark Universe nepoložila. Zatímco ta Sommersova působila fresh díky fajn stylizaci do retro dobrodružného blockbusteru, kupě nápadů a dobrému castingu, Kurtzmanova vypadá zoufale okoukaně a nudí, i proto, že tu Sommersovu okatě vykrádá - od oné stylizace (ale bez retro výpravy), přes hlavního hrdinu-sobeckého drobrodruha s dobrým srdcem, až po "storm face". Podle trajlerů by si ji člověk zase spletl s další MISSION: IMPOSSIBLE, ze které sem přiletěl Tom Cruise i se svým oblíbeným letadlem. Absenci vlastního xichtu, nápadů a humoru pak příliš nezachrání Tomovo vtipné xichtění, sexy záporáčka, ani frenetické tempo, kdy sotva se hrdina seznámí s dr. Jeckyllem, už dostává na budku od (krajně nudně pojatého) pana Hydea (flákající se Crowe), a pár scén poté, co se poprvé podíváme do ústředí boje proti Zlu, je už ústředí srovnané se zemí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Spíš bych čekal, že se Imhotepovi zamotají vlasy do ventilátoru, než že zvolám: „Zlatá Sommersova Mumie!“ Ta i přes své mouchy aspoň bavila svým lumpstvím a rozpustilostí, ale čeho jsme se dočkali od Universalu tady? Faceliftovaného Tommyho, který rolí tentokráte šlápl do Anubisova trusu, doktora Jekylla a pana Funnyhydea, moderních zombie podržtašek, do šera schovaných tuctových efektů a především tvůrčí rutiny rezignující na de facto božskou možnost stvořit si vlastní vesmír. Kurtzman sice občas vystrčí drápky (pád letadla) a snaží se o temnější vyznění, ale pokud ani jméno McQuarrie není zárukou dobře odvedené práce, může si mumifikovaná Boutella oblizovat jazyčiskem stovky Cruisů a na pomíjivý výsledek to nebude mít vliv. Nechci tvrdit, že se jedná o profanaci, ale pokud se Dark Universe hodlá ubírat tímhle směrem (beru v potaz i Dracula Untold), neměli by se někteří mrtví raději budit.. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Nadvláda strojů nastane očividně tak, že stroje začnou točit filmy. Novou Mumií to začalo, protože generičtější a zaměnitelnější blockbuster jsme tu ještě letos neměli, a to počítám i páté Piráty. Tohle monstrum je šité vyloženě horkou jehlou a představuje nezajímavé univerzum, v němž si logika a jakékoliv nápady vzaly dovolenou. Takovouhle akci, humor i postavy fakt klidně může generovat nějaký program: na začátku v temném hrobě to ještě mělo esprit dobrodružství a smrtelného nebezpečí, v Londýně to ale najednou dostane fazónu zmateného tajtrdlíkování a budování něčeho, co vlastně vůbec nechci vidět. Pokud film s větou "Kéž bychom měli víc času", tak určitě Wonder Woman. 40% ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Už mi dávno žiadny film nepripomenul, aké je skvelé, keď faktor dobrodružstva funguje. Prvá pólka filmu disponuje so skutočným napätím a očakávaním diváka, čo sa stane v ďaľšiom momente. Hlavne pasáž s odkrývaním "väzenia" a lietadlovej prepravy ma zašrubovalo do sedadla. Od vstupu do laboratória to začne byť nekonkrétne, miestami nechcene smiešne, a scenár zrazu nevie, čo chce divákovi povedať, a hlavne, čo je potreba vysvetliť, aby to dávalo zmysel. Malo to našlapnuté výborne, no skončilo to pre mňa viac, než rozpačite. Scenár, scenár, scenár... Pravdepodobne sa všetko vysvetlí až v ďaľších dieloch, a s tým aj tvorcovia počítali. Len aby nebolo neskoro... | Atlas Praha, 7.6.2017 | ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Toto chystané Dark universe ma rovnako ako väčšina súčasných blockbusterov prakticky vôbec nezaujíma, aj keď nejakým jeho budúcim príspevkom možno šancu dám, ale na Múmiu som bol celkom zvedavý, za čo ale môže výhradne Tom Cruise, ktorý si buď nevyberá zlé projekty, alebo ich svojim vplyvom zmení na obstojnú žánrovú zábavu a to je presne tento prípad. Bez neho by to bol len ďalší sterilný blockbuster, ktorých je plno, len by bol možno trochu temnejší, ale takto ma to celkom bavilo. Hlavne spočiatku si film drží prekvapivo vysokú úroveň, je to dynamické a rozmanité, úvod v Egypte, akcia v Iraku a prvý vážny stret s vplyvom múmie. Potom sa film ukľudní, tempo sa zmierni a celkovo jeho zaujímavosť a zábavnosť trochu klesne, čo sa už nezmení až do konca a aj finále by som si teda predstavoval trochu veľkolepejšie a zaujímavejšie, ale ani toto nebolo zlé. Výraznejšie hluché miesta tu nie sú, občas sa nájde nejaká slušná sekvencia a hlavne Tom Cruise to svojou živelnosťou drží neustále dostatočne nad vodou. Obsadenie nie je najhoršie, bez Cruisa by to ani nemalo zmysel, ten ma tu bavil po všetkých stránkach, ale sadla mi aj jeho partnerka Annabelle Wallis a ani záporáčka nie je zlá. Oproti tomu Cruisov priateľ ma vôbec nezaujímal a po premene bol dokonca otravný a Russell Crowe síce sám o sebe nie je zlý, ale táto jeho postava ma vôbec nezaujímala a tak aspoň viem, že keď si ju zahrá v hlavnej úlohe, ja pri tom nebudem. Akčná stránka mi neprišla zase tak moc výrazná, pár akčných sekvencií sa tu nájde a vôbec nie sú zlé, len sa mi zdalo, že sa až moc často zbytočne odohrávajú v noci, prípadne v tmavých priestoroch a takéto scény ma ani moc nezaujímajú. Ale aj tak časť v lietadle sa mi páči, akcia v Iraku je tiež dobre zvládnutá, len mohla byť dlhšia a ešte sa občas nájde niečo zaujímavé, ale už väčšinou len nejaký kratší úsek z dlhšej akcie. Humor nie je výrazne nápaditý, ale práve vďaka Cruisovmu prístupu som sa celkom zabával. Režijne to tiež nie je zlé, len mi vadila tá častá tma. Ale aj tak to na ten blockbusterový priemer stačí. Takže Mummy stojí a padá čisto na Cruisovi, bez neho by ma to nezaujímalo, ale s ním som sa bavil a povýšil ho o dosť vyššie. A za tú jeho neustálu živelnosť sa prikloním k lepšiemu hodnoteniu. 70% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Poměrně povedené volné pokračování příběhu, který je natočený hororově akčním stylem. Film je to bezpochyby dobrý, ale postrádá poutavé kouzlo svých předchůdců a tak dávám jen 3 hvězdy. Starší mumie jsem schopen pustit i vícekrát, tohle však stačí pouze jednou. 60% ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

No to je ale hovězina! Nuda, nuda, šeď, šeď. Je těžké být originální, když už něco podobného bylo natočeno a nutno říct s mnohem větším úspěchem.  edit. 6.12.2022: nedávno jsem tento film viděla znovu a jako kdyby to bylo poprvé. První zhlédnutí ve mě absolutně nic nezanechalo. Ani barvy ani zvuk ... Přijdu sem, chci ohodnotit a ejhle, už jsem hodnotila :-) ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Mumie lapená ve snaze o gotický horor, který ale místy působí spíš jako parodie na Noc oživlých mrtvol, než jako plnohodnotný restart monster universa. Chudokrevný blockbuster, kterému vedle silnějšího příběhu chybí hlavně výraznější ksicht. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelný janek Cruise, si našel další záminku pro kaskaderské blbnutí tentokrát v Iráku a v Anglii. Mumii chybí režisér s koulema. Kurtzman zvládá, ale nepřekvapí žádnou vizuální parádičkou nebo chytřejším nápadem. Naštěstí scénář působí poměrně originálně. Padouch je holka a Cruise za joudu co ji omylem osvobodil v honbě za pokladem. Velmi osvěžující. Jako začátek většího příběhu o monstrech funguje Mumie výborně a zajímá mě co bude dál. Pánové budou stejně jako Tom celý film přemítat jestli Sofia Boutella nebo Annabelle Wallis. P.S: Se Sommersovou Mumií to nemá nic moc společného a upřímně na ni tahle verze nemá, ale to málokterý film. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Předem bych chtěl říct, že Kurtzman narozdíl od režiséru Kon-Tiki a nových Pirátů očividně miluje akci, a proto je jí tu dost a většinu akčních scén si budete pamatovat opravdu hodně dlouho. Nová Mumie překvapuje v tom, že PG-13 rating ždímá na maximum ... a ano dokonce je to i dost hororové. Takhle nějak si představuji kvalitní rozjezd letní blockbusterové sezóny a upřímně se nemůžu dočkat dalších filmů z tohoto filmového univerza. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nového pokusu o Dark Universe je fakt škoda. Vždycky je fajn, když klasika získá nový kabátek a i nejmladší generace si tak může oblíbit nové zpracování a zároveň objevit originál. Ale tady to celé zkončilo předčasně. Žánrově je to nevyvážený guláš a celé to působí hrozně sebejistě, žádná varianta nepřipouští, že by Mumie měla být solitérní film. Ale bohužel je a zpětně tak zůstává pachuť z nenaplněného fragmentu. Navíc Tom Cruise už není takový rošťák, jakým by rád zřejmě zůstal až do smrti. A nijak zvlášť neoslnila ani Annabelle Wallis, královna historických seriálů (Tudorovci, Gangy z Birminghamu nebo Pan Am). Sofia Boutella a Russell Crowe jsou o něco lepší, ale nestačí to. Doufala jsem, že klasické duo Kurtzman & Orci je už natolik otrkané, aby to byla bomba, ale Herkules nebo Zorro se jim povedli víc. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Nebudu zastírat, čekal jsem víc. Rozhodně ne z trailerů, jelikož ty mi přišly takové mdlé a doufal jsem, že tají černého koně léta. Tom Cruise už to samé přece dokázal před třemi lety. Jenže z reimaginace Mumie je jen fajn dobrodružnej film s temným podtónem, nepřekvapivými lekačkami a vážně míněným příběhem, který je ale skrz naskrz prošpikován humorem (i když možná ne vždy chtěným). Vlastně se mi na tom nejvíc líbilo to propojování s naplánovaným Dark Universe a jako jeden z mnoha článků řetězu to třeba celé bude působit kompaktněji. Takhle se jen dobře kouká na Annabelle Wallis (ta je sakra sexy, jaktože jsem si toho dřív nevšiml?) a občasné souboje Toma s Russelem Crowem. ...6,5/10 ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Star Trek miluju, Transformers mi nevadí, ale Mumie je hodně velkým omylem. Zprvu jsem film odhadoval tak na 4 hvězdičky. Mělo to tempo, herci také celkem v pohodě (na Jenny si musíte zvykat) a dokonce ani flashbacky nebyly postavené na papundeklovém Egyptě. Což o to, vizuál měla Mumie skvělý a trefila se mi s ním i do vkusu. Nicméně je to prd platné, když se všechna ta akce až překvapivě utápí v nudě a sebeparodii. Jak řekl POMO... Od scény se zrcadlem to šlo totálně do kytek. Dialogy byly plytké (ty výkřiky Jenny, když šel Nick v lese na Ahmanet s klackem, vyzněly vyloženě trapně), Jekyll nevýrazný a prozatímní pojetí universa vypadá zbytečně strojeně a nepromyšleně. Nemluvě o tom, že lekačky mají nulový účinek - a to jsem člověk, který je snáší špatně. Tolik potenciálu skončilo v hromadě nudy a já nemůžu jít jinak, než na 2 hvězdy. I nová Samara mě bavila více... ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (více)

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (více)

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

28.10.2021

Herec Ryan Gosling (Blade Runner 2049) opět spojí síly s režisérem Derekem Cianfrancem (Za borovicovým hájem), tentokrát u remaku slavného hororu Vlkodlak. Studio Universal Pictures totiž nadále… (více)

Reklama

Reklama