Reklama

Reklama

Laře Croft (Alicia Vikander) je 21 let a právě zdědila obrovské obchodní impérium. Její otec, bohatý šlechtic a známý dobrodruh, Lord Richard Croft (Dominic West), zmizel beze stopy před sedmi lety, když byla ještě dítě. Od té doby se marně snaží najít nějaký smysl svého života. Když si přečte záhadný vzkaz, který jí otec zanechal, rozhodne se opustit Londýn a vyrazit do neznáma, aby přišla na to, co se jejímu otci doopravdy stalo. Vydá se po jeho stopách hledat legendární hrobku na mýtickém ostrově někde poblíž japonského pobřeží. Tato mise ale nebude jednoduchá – už jen dostat se na záhadný ostrov stojí Laru velké úsilí. Loď, která ji měla dopravit na pevninu ztroskotá v silné bouři a Lara se ocitá sama uprostřed neznáma, vybavená jen ostrým nožem, pevnou vírou a vlastní tvrdohlavostí. Pokud se jí podaří překonat své vlastní limity a přežít toto nebezpečné dobrodružství, stane se z ní skutečný Tomb Raider. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (920)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

No tak ježišmarjá, dvě hodiny koukat na Alici musí bavit i holky, natož pak mě! On si pak rejža nemusí moc lámat hlavu s efektama, když všichni stejně čučej akorát na efekt Vikander. Pojďme rychle udělat další díl, kde už nebude tak dlouhá předehra a půjde se hned na věc. Pasáž na ostrově byla totiž tak zábavná, že třeba taková Wonder Woman by měla okamžitě vrátit kostým a jít dělat Laře sekretářku. (Banff, Kanada) ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Videoherní adaptace nejsou mrtvé. Alespoň to dokázal norský rodák Roar Uthaug kterému někdo svěřil novou filmovou verzi Lary Croft AKA Tomb Raider. I přes nejistou trailerovou kampaň se Tomb Raider asi povedl víc než by kdokoliv čekal. Děj je jednoduchý ale funguje a divák si ho dost dobře užije. V podstatě jsem si vzpomněl na zlaté časy Indiana Jonese a dost často mě při filmu napadlo, že kdybych takhle nějak vypadal Indiana Jones 5 a Indy by v něm předal pochodeň (s bičem a kloboukem) dceři vůbec bych se nezlobil. Nový Tomb Raider v závěru opravdu připomíná závěr Poslední křížové výpravy a fajn je na tom to, že to nepůsobí jako vykradačka. Pozitivní jsou na filmu i postavy. O Angelině Jolie a jejím podání Lary Croft nemůžu říct nic špatného, přece jenom na první díl s Jolie ještě vzpomínám dostatečně dobře (na rozdíl od průměrné a výrazně horší dvojky). Přiznejme si však, že především sázela na šarm a pitvoření. Za to Vikander a její Lara Croft to je jiná. Vikander která byla od výhry castingu kritizovaná za to, že je málo prsatá, má totiž co hrát: Dokáže skvěle zahrát svůj vztah s otcem, dokáže působit zranitelně, věříme jí fyzickou sílu a inteligent a především když poprvé zabije člověka je z toho opravdu v šoku. A tím to působí reálně. Další výraznou postavou je hlavní záporák Vogel v podání Waltona Gogginse.Gogginsův Vogel je skvělý v tom, že má uvěřitelnou motivaci a jeho plán jaksi dává smysl. A především je Goggins opět neuvěřitelně sympatický, ať už s někým mluví nebo zrovna míří pistolí. Akční scény jsou uvěřitelné, Lara opravdu není nezranitelná hrdinka která by za sebou pobila 20 chlapů ale díky svému intelektu si poradí a zdatně je pobije. Jistá výtka je ta, že to určitě není tak originální a není to ani totální převratná pecka ze které byste si sedli totálně na zadek ale je to dost dobrá dobrodružná oddechovka která by si to pokračování rozhodně zasloužila. A ne jenom kvůli tomu, že chci tuto Laru vidět s pistolemi v akci! ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

5/10 Tá asi dvadsaťminútová pasáž v skrytom meste je výborná, ale inak je to strašne mdlý origin, ktorý berie z Lary Croft všetko, čo ju robilo zábavnou. Teda fantazijnú archeológiu, šialenú videohernú akciu a áno, pubertálny sexizmus v podobe kozatej sexy hlavnej hrdinky. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Až na zřejmé jisté tělesné nedostatky hlavní aktérky oproti herní předloze nemám pomalu co vytknout. Mladinká Alicia Vikander se své role zhostila velmi dobře. Bavil jsem se, jedná se o kvalitní dobrodružnák, který tady nebyl od prvních Lovců pokladů. Spokojenost. [CSFD premiréra IMAX 3D] ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočený polo-survival dobrodružňák, který bohužel doplácí na nepříliš nápaditý a i vcelku nezajímavý scénář, a který v závěru působí dost tuctově. Samotný "Tomb Raid" potom ohromné zklamání, protože kromě atmosféry (Himiko umí udělat své, ale i tak její poměrně nevyužitá linka zamrzela) to nebylo nic, co bysme už neviděli několikrát předtím a chování Lary v některých částech moc nedávalo smysl. Nicméně Alicia se snaží ze všech sil, až na pár úmorných scén to docela odsýpá a atmosféra her z toho cítit je. Fajn jednohubka, ke které se jen stěží budu vracet, ale pokud bude dvojka, rozhodně se na ní podívám. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Alicia na první pohled působí tak křehce, že jsem měla určité pochybnosti, ale od první scény jsem jí to všechno naprosto věřila a všechny pochybnosti šli okamžitě stranou. Film jako takový nebyl vůbec špatný, Lara sice poměrně často dělala rozhodnutí, u kterých se mi chtělo mlátit hlavou do stolu, ale konec dobrý všechno dobré. Vizuálně to působilo všechno hezky. 4* ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO Špalíček/// Obsazení 10/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Akce 9/10/// PLUS: Alicia Vikander je pro mně a podle mě konečně ta pravá Lara Croft, vizuál je perfektní, tempo je výborné, prostor je přehledný, film nenudí a kupodivu pozitivně překvapuje mnoha věcmi, dobře zvládnutým střihem, věrným převedením herní postavy, kulis a děje (nechť lépe posoudí, ti co hru hráli) MÍNUS: kompoziční motivace (rozuměj náhoda) na každém centimetru, pro některé diváky to tak může být nepřekvapující, šablonovité a předvídatelné, celou dobu si vás děj vede za ručičku, tak nejlépe, jak to jen dobrodružný žánr umí/// Shrnutí: tomuto zpracování Lary Croft, jsem věřil. Přesto jsem se bál, především toho, že mě film nebude bavit a že děj bude naivní, směšný až dětinský, tak jak jsem to zažil u mnoha nedávných i dřívějších dobrodružných filmů (Sahara, nová Mumie, Lovci pokladů atd.) Nicméně jsem spokojen. Není to vrchol filmařské tvorby a momenty hlavně v závěru, jsou až tak okatě nalajnované a je jich tolik, že to asi mnohý divák odsoudí. Mě to kupodivu nevadilo, film jsem si užíval, bavil se, občas se i smál (výše napsanému), takže bych pokračování uvítal. Nicméně jen doufám, že film komerčně uspěje, myslím, že by si to tento film zasloužil./// Celkem 85%/// ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Když opominu řadu klišé a nesmyslů, které vypisovat nebudu, je nová Lara dobrodružnou akční jednohubkou s pár dokonale epickými momenty, zajímavou zápletkou a příjemným obsazením. Alicia je sympaťanda, jen jí jaksi chybí figura Lary Croft, zato se jí dá uvěřit její mrštnost a styl. Záporák Goggins je správně úlisnej a zarostlej West tady vypadá jako starej Luke Evans. Škoda, že film někde v půlce usne a probudí se až na finální podzemní dobrodrůžo, které je vymazlené. Filmy podle her jsou začarované téma, ale když to porovnám třeba s Warcraftem, tak ten mě bavil o dost víc, ale taky měl o skoro polovinu větší budget. A Assassin's Creed byl zase o něco víc cool. Každopádně jestli je tady někdo současný král tohohle žánru, tak je to Nathan Drake, tak už sakra zfilmujte Uncharted. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Na úvod přiznávám, že s hrou jsem se fyzicky nikdy nesetkala, takže nemám tušení, zda se jí podobá spíše verze s Angelinou Jolie ze začátku tisíciletí či tato novinka. Nový "Tomb Raider" je možná (OK, určitě) realističtější, ale čistě subjektivně musím říct, že i když nejsem fanynkou zmiňované Angeliny, Alicia je za mě obrovský krok vedle. Ač se snažím sebevíc, Laru v ní prostě nevidím... Navíc jsem se během filmu několikrát přistihla, že se obávám o její zdraví, protože vzhledem k jejím tělesným proporcím by stačila jedna dobře mířená rána a bylo by po Laře. Nezničitelnost byla taky špatně, ale tohle je zase druhý extrém. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na moje počudovanie to nebolo vôbec zlé, dokonca sa mi to páčilo viac ako staršie verzie Lary Croft. A to nebolo len tým, že si Laru zahrala mne podstatne sympatickejšia herečka. Dej, aj keď vo svojej podstate hrozne jednoduchý a tak typicky šablónovito dobrodružný, no stále sa tu niečo dialo, niečo riešilo, bádalo, skúmalo, behalo, strieľalo.. takže aj keby sa chcel človek nudiť jednoducho na to nemá čas ani priestor. Na slabší nadpriemer to stačí. 70/100 ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Pokud se natočí dvojka a většina lidí zůstane, věřím, že si to opravdu užiju. Tahle jednohubka mi "pouze" nastínila, co všechno by se mohlo ve světě Lary Croft dít. Za mě 65% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(50%) Viděno v kině. ANI DOBRÉ, ANI ŠPATNÉ. Předem upozorňuji na 2 skutečnosti. Ta první, co se týče dvou filmů Tomb Raider s A.Jolie, tak ty už si moc nepamatuju, v té době jsem tu herečku měl rád, ale nebyl jsem nijak z těch filmů uchvácen, dal jsem tuším 3*. Druhou skutečností je, že herní sérii Tomb Raider mám rád, ale nehrál jsem úplně všechny díly, takže až tak zarytý fanoušek do téhle ságy nejsem. Na tento filmový počin, resp.remake jsem šel do kina z čistou hlavou a zcela nezaujat. Očekával jsem ledacos, ale tak nějak jsem netušil, že mě to víceméně nebude vůbec bavit. Rozhodně jsem nechtěl, aby to byl pouhopouhý akční a nesmyslný výplach. To se sice nestalo, přesto jsem se místy relativně nudil. Po cestě domů z kina jsem si v hlavě uvědomil pár věcí. Mělo to jeden klad a dva zápory. Kladem bylo, že to nebylo přehnané, přeakčnělé, hlavní hrdinka zakopla, spadla, párkrát nezvládla souboj, nestřílela tu kuší celý film a její dvě klasické pistolky si v obchodě koupila až v posledních pár vteřinách. Takže, toto se dá chválit, ale není to vše. No a nyní ty dva zásadní (alespoň pro mě) zápory. A sice: Lara Croft zde není nijak superhrdinská fajn, ale co se týče jejích vědomostí o bádání pokladů či různých dobrodružstvích co se týče hrobek atd. Tak tohle jsem fakt nepobral, ta holka přece nepůsobí nijak moc chytře, je to dcera génia, ale i tak mi přišlo, že v něčem tápala atd. No a za druhé. Nějaká ta dobrodružná sekvence, dobrodružné prvky filmu, to zde skoro vůbec není. Celá ta sekvence uvnitř hrobky mi přišla dost nudná a nezáživná. Někdo tu píše, že je to kopie Indiana Jonese. To jako vážně? Ani náhodou, není to vykrádačka, přece to žádné dobrodružné aspekty neobsahuje. Hudba byla celkem ok. Jako opravdu nevím, jak mám film popsat, je to celé takové nevyvážené, jak už píši úvodem, Ani dobré, ani špatné. Akce je tedy natočena dobře. Nejvíc se mi líbily dvě scény. Ta, kdy ztroskotali s lodí a ta s útěkem, kde skončila v ztroskotaném letadle, které se postupně řítilo do řeky. Ostatní akční sekvence mě už tolik nechytli, ale celé to bylo po akční stránce natočeno solidně. Herecká sestava byla taková normální. Alicia Vikander to sehrála obstojně, ostatní – bez připomínek. Takže čistý až slabý průměr a hranice 2 a 3*. No znám horší filmy, přeci je toto áčkové provedení, nic zásadního a nelogického jsem tu nespatřil, ale čekal jsem o něco lepší snímek. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Herní zážitek se sice nedostavil a asexuální herečka v hlavní roli nutně nemusí znamenat prohru pro film. Na režisérovi Roar Uthaugovi, který možná je uchvácen herním titulem Tomb Raider, je ale znát, že jeho hraní věnoval nějaký ten čas. Je totiž lepší než jeho předchůdci, tedy dva filmové tituly s Angelinou Jolie. Film je v podstatě akční jízdou, která v divácích moc neevokuje herní zážitek, ovšem po dobrodružné stránce tomu nelze moc co vytknout. A také je nutné podotknout, že stejně jako hráči herních konzolí, tak i Lara Croft prošla fyzickým vývojem. Nemáme zde tedy bujnou prsatici. Film se snaží dohnat veskrze právě moderní herní konzole, přičemž neudělal úplně dobře, když fyzicky i militantně přebujelou Laru Croft udělal jako plochou dráhu Markéta. Lara Alicii Vikander je v podstatě "polidštěná" slečinka od vedle, co si skočí rekreovat svoji anorexii na tajuplný ostrov. Být hra, jako tenhle film, tak nemilosrdně letí rozlámaná do koše, a do herní smrti mastím piškvorky, lodě a pexeso s Večerníčky. Být na přebalu hry tohle Vikander vyžle, tak druhý den herní vývojáři nemají co žrát. Ale jsme ve filmovém světě, který je s herním nesrovnatelný/neslučitelný, akčních scén je hojně, jsou technicky kvalitně provedené až vypiplané, drobnou příměs (herní) absurdity nepostrádají. Level zábavnosti se tedy vyhoupl do akčně dobrodružného sedla. Předvídatelnost děje se neodbourala a na to pravé "tombraiderování" je vymezen až závěrečný úsek filmu. Ze všech hereckých účastníků je kvalitní pouze Alicia Vikander, záporák Waltona Gogginse je pro mě zklamáním, zbytek herců mě neuchvátil. Opravdu jsem byl velice napnut, když se film pokoušel vyrovnat se "spielbergovským" komplexem, druhou polovinu filmu pojal v duchu Indiany Jonese, což příběhu velmi prospívalo a vizuálně slušelo. Když se oprostím od srovnávání s herním světem, je zde film, jehož zhlédnutí neruší ničí kruhy. Má to tempo a nějaký ten (vizuální) nápad i rébus se najde, což (za)baví. Se současnými možnostmi, které dnešní filmaři mají, mohla být hra klidně překonána. Alicia nedostala svůj prsatý den/level/, nicméně odehrála to se ctí. 7/10 ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Pokud milujete Indiana Jonese a Aliciu Vikander (přesně můj případ), se zhlédnutím neváhejte. "Staré" filmové Lary Croft mi nebyly sympatické ani svým stylem (hlavně silně nefunkční snahou být za každou cenu strašně cool), ani hlavní hrdinkou (Angelinu mám jinak docela rád, ale jako LC byla strašně kyselá a otravně "bezchybná"). S novým Tomb Raider je to přesně naopak - stylově mi sedí svou nečekanou "civilností" a skromností (žádné ultra-mega-hyper epické digitální šílenosti se zde naštěstí nekonají) a titulní postava svou "lidskostí", nezkušeností (většinu svých specifických a zásadních skills během filmu teprve získává) a pochopitelně svou (pro akční hrdiny nezbytnou) odhodlaností a odvahou. Navíc v případě závěrečného dějového aktu snad nikdo nemůže pochybovat o (neurážející) inspiraci božským a legendárním finálem IJ a poslední křížové výpravy... V širším kontextu tenhle reboot samozřejmě není žádný velký zázrak, ale minimálně v rámci filmů podle videohry patří tahle záležitost určitě k tomu nejlepšímu, co dosud vzniklo (ano, zejména kvůli velice slabé konkurenci). 70 % ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatný, ale zase mě to po dějové stránce nijak zvlášť nepřekvapilo, ani „nezvedlo ze židle“. Na druhou stranu musím říct, že tahle trochu nezkušená a poznávající Lara se mi moc líbí a v rámci filmu se mi líbilo poselství a závěr – pro mě příslib do budoucna. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Tedy popravdě tahle adaptace působí navzdory svému rozpočtu dost chudě. Tomb Raider má mít indianajonesovský feeling úžasného dobrodružství, mystična a exotických lokací. A všeho má tahle adaptace pomálu (nějaké čtyři hlavní lokace, čtyři hlavní akční scény...), absolutně je nevyužité řešení hádanek, finální rozuzlení je slabé. Odpustila bych slabý a předvídatelný scénář (nejhorší je linie s papa Croftem), ale nudné akční a dobrodružné scény ne. Podívejte se třeba na tenhle otevírák herního Tomb Raidera z roku 2013, ze kterého si tenhle film mohutně půjčuje: https://www.youtube.com/watch?v=BjBLyJKWgrQ. Vizuálně zajímavý, drsný, napínavý. Tahle nová adaptace není vyloženě průšvih, ale je vidět, že hollywoodské studio opět nepochopilo, co je na původním produktu zajímavé. Pokud je vám Alicia Vikander sympatická a pokud vám neuráží záměrná průběrnost filmu, pak jděte do toho. Já si stokrát radši zahraju s Larou na PCčku. ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Po trapné Angelině přichází konečně někdo schopný a to Alicia. Má to zajímavý nápad a solidně natočenou akci a právě té je sice málo, aspoň se nezvyšuje riziko, že bude přeplácaná nebo nepodaření. Alicia je neuvěřitelně charismatická a více přesvědčivá hrdinka než její filmová předchůdkyně a dodává celému filmu úplně jiný rozměr, mě si film získal. ()

Související novinky

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

28.01.2023

Herním adaptacím se po letech nezdarů a posměchu začíná mimořádně dařit. Sony slaví úspěch s Uncharted nebo The Last of Us, Netflix zase s Arcane podle světa League of Legends, no a Amazon teď zkusí… (více)

Druhý Tomb Raider je mrtvý

Druhý Tomb Raider je mrtvý

29.07.2022

Adaptace herní série Tomb Raider se bude oficiálně znovu rebootovat. Chystané pokračování s Aliciou Vikander (Jason Bourne) se tak bohužel ruší, jelikož studio MGM, které bylo nedávno koupeno… (více)

Reklama

Reklama