Reklama

Reklama

Živí mrtví

(seriál)
  • USA The Walking Dead (více)
Trailer
USA, (2010–2022), 134 h 18 min (Minutáž: 40–67 min)

Tvůrci:

Frank Darabont

Režie:

Frank Darabont, Ernest R. Dickerson, Greg Nicotero, Michelle MacLaren (více)

Předloha:

Robert Kirkman (komiks), Tony Moore (komiks) (více)

Hrají:

Andrew Lincoln, Chandler Riggs, Norman Reedus, Melissa McBride, Lauren Cohan, Danai Gurira, Steven Yeun, Alanna Masterson, Sonequa Martin-Green (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(177)

Kdo je chodící smrt? Zombie, kam se podíváš, nebo hrstka vyčerpaných lidí v děsuplném prostředí? Zemi ovládly položivé zrůdy. Boj zbytků lidstva o přežití v postapokalyptickém světě může začít. Živí mrtví zachycují příběh skupinky lidí, kteří přežili virovou epidemii, jež změnila většinu lidstva v agresivní zombie. Pod vedením Ricka, který byl ve starém světě policistou, cestují americkou Georgií a snaží se najít nový bezpečný domov. Čím je situace zoufalejší, tím je jejich vůle přežít silnější. Jsou ochotni udělat téměř cokoli, aby zůstali naživu. Jak dlouho si udrží zbytky lidskosti? Zástupce šerifa Rick Grimes se probere z kómatu v opuštěné poničené nemocnici. Zjistí, že zatímco byl v bezvědomí, svět postihla epidemie viru, jenž své oběti nejen zabíjel, ale po smrti z nich udělal zombie, které teď požírají živé lidi. Jeho žena a syn nejsou k nalezení. Rick se od jiného přeživšího doslechne, že prý federální Centrum pro kontrolu nemocí v Atlantě v Georgii vymezilo bezpečnou zónu, kde by možná mohl rodinu najít. Ozbrojí se a vydá na dlouhou nebezpečnou cestu zničenou krajinou. Na kraji Atlanty se opravdu ukrývá jeho žena Lori se synem Carlem. Navíc je s nimi Rickův policejní parťák a nejlepší kamarád Shane, se kterým se však domnělá vdova Lori mezitím zapletla. Našli tu útočiště ve skupině dalších přeživších. Tvoří ji Dale, který vlastní obytný vůz, jenž se stal centrem komunity, sestry Andrea a Amy, Glenn, který dříve roznášel pizzu a teď ho často posílají na nebezpečné mise, a spousta dalších. S Rickem coby neformálním vůdcem se snaží za každou cenu zůstat naživu, i když je mrtví pronásledují na každém kroku. Dokážou si ale udržet při hledání kousku bezpečí a domova lidskost? Nebo se nakonec sami stanou chodícími stroji na přežití, živými mrtvými? (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele paddy35 k tomuto seriálu (7)

Živí mrtví (2010) 

První série je výborně rozjetá, ale ta druhá je tak zkoněná, až to bolí. Od akce se seriál přesunul k nekonečnému tlachání až mám pocit, že sleduju nějakou telenovelu. Nicméně třetí série všechno zachránila a vyvážila misky vah tak, aby akce i dialogů bylo vyrovnaně, čímž mě opět přitáhla zpět k obrazovce. Čtvrtá série mě naprosto připoutala k obrazovce a co se týče páté, místy mi přišla naprosto skvělá, avšak pár dílů bylo naprosto šedivých a nevýrazných, místy mi přišlo, jako by se děj trochu opakoval. Avšak vyvrcholení série mě opět přesvědčilo, že tenhle seriál je naprostá špička! Pátá série trocu utahaná, ale přesto nesmírně poutavá. Šestá začíná ve velkém stylu a týden, co týden se těším na další díl! ()

Zrůdy (2017) (S08E03) 

Zatím je to opravdu jízda ve velkém stylu. Tvůrci zabrali, přepli na vyšší level a Walking Dead momentálně s přehledem poráží celou Hru o Trůny. ()

Evoluce (2018) (S09E08) 

Poznatky k dílům bez Ricka. Michonne v roli vůdce je vyloženě trapná a potenciál Daryla je nepochopitelně odsunut do pozadí. Zbytečně se oddaluje viditelný cliffhanger, který si všichni přejí rozluštit, stupidními dialogy o ničem a Walking Dead začíná pohřbívat sebe sama...Je to velká škoda. Ale v téhle tlupě všemožných postav není ani jedna, která by něčím vynikala. ()

Ticho (2019) (S09E15) 

No...už vážně nevím, co si o tom myslet. Asi to vezmu hezky od začátku. Snad každý díl začíná tím, jak se mají všichni rádi, jak musí věřit ve vyšší dobro, jak musí držet při sobě a jak se mají strašně fanfárově. Nejen, že to je otravné, ale postupně se to stává přímo nesnesitelné a začíám tyto části myšlenkama ignorovat a přeskakovat, takže tuhle výplň ani moc nesleduji. Další jsou tak k uzoufání nudné, nevýrazné a herecky nezvládnuté postavy. Většia ani neví, co chce hrát, jak by to mělo vypadat a nebo prostě není jejich charakter natolik zajímavý, aby nějak vybočil z řady. Proč? Protože se všichni začínají podobat jeden druhému jako vejce vejci! Všichni mají plnou hubu morálních zásad a snad si vidí do hlavy, protože co řekne jeden, v další scéně ihned zopakuje ten druhý. Druhá věc je Judith, protože to už někomu muselo rupnout v hlavě. Ne snad proto, že by v seriálu vadila malá holka, ale ve svých osmi (?) letech toho umí víc než Vinnetou s Old Shatterhandem dohromady a na co nestačila celá komunita, to hravě zvládne jedna malá holčička, která se ohání Rickovým revolverem, tváří se jak Clint Eastwood a neváhá se postavit do cesty samotnému Neganovi. Nehledě na to, že její osvícené promluvy na to, kolik jí je let, donutí k zamyšlení i samotného Daryla, který si jinak nikdy nenechal nic vysvětlit. Po 45 minutách se (hurá, volejte slávu) začalo konečně něco dít, aby šechno skončilo před finálem sezóny pochopitelně napínavě a diváci poslední díl neodpískali, což by byla pro seriál docela ostuda. No, něco se stalo, ale na skoro hodinový díl se toho stalo zatraceně málo a ani nejsem nijak v šoku. Stačilo odstranit tu nekonečou vatu, která se seriálem táhne snad od druhé série a nechat klasickou délku. Divák by o nic nepřišel a ještě by se ušetřilo. ()

Bouře (2019) (S09E16) odpad!

Plusy: je tam zima Mínusy: trvá asi půl hodiny, to je fakt vtip. Dále: Vůbec, ale vůbec nic se tam neděje. Žádný scéna mě nevytrhne z polospánku, a seriál pohřbívá sám sebe. Snůška pitomých keců, stagnující děj a spousta nelogických a hloupých věcí. Seriál se snaží vzbuzovat jakési emoce, ale když už snad podesáté točí scénu, jak se všichni opět shledají a jsou neuvěřitelně šťastní a dojatí, tak je to fakt k zbláznění. Není to ani dojemné, ani uhrančivé a už vůbec ne zábavné. Tvůrci zařadili velkou zpátečku a zatímco dříve se nebáli trochu povolit opratě, letos se vyhýbají byť jen sebemenší kontroverzi či převratů. Walking Dead ztratili to, co je tolik zdobilo. Překvapení a vývoj hlavních postav. Protože ať už se stane cokoliv, stjeně se všichni poplácají po ramenou a řeknou si, jak se nedalo nic jiného dělat. To je fakt k zbláznění. Nikdo na sebe ani nezvýší hlas, ani krapet se nepohádá, čímž by vytvořil konflikt, který následně eskaluje v zápletky. Neskončilo to navíc ani žádnou napínavou situací, jenom opět trapným žvaněním. Letos mě zklamali už Vikingové a doufal jsem, že se Walking Dead po odchodu Ricka ze seriálu pokusí trochu vzkřísit uvadající slávu. Bohužel se tak nestalo a nezbývá, než se seriálem definitivně rozloučit. ()

Jak daleko zajdem (2019) (S10E01) odpad!

Stejným problém jako ve Hře o Trůny. Z nepředvídatelného seriálu se stala komediální fraška. Tvůrci opustili psychologickou a dramatickou linku a místo toho se vrhli na ujeté scenérie ve stylu Šíleného Maxe. Do popředí postavili nezajímavé a herecky nestabilní postavy. Akce ve filmu nemá žádný souvislý význam, občas se objeví proto, aby v seriálu byla a diváci definitivně nezdrhli jinam. Kam se, proboha, ztratili všechny střelné zbraně? Walking dead byl o krvavých přestřelkách, spadaných patronách a máváních pistolemi, místo toho se tu všichni řadi do formací jako za starého Řecka a Říma. Vážnost seriálu se bohužel rozpíjí v hluchých dialozích, opakujících se smyčkách a nevyužitého potenciálu. Z postapokalyptického seriálu se stává místo pohody a štěstí. Všichni se mají rádi, nikdo se s nikým nehádá. Středověká poloha seriálu citelně ubližuje. Zvláště pak potom, co komunity disponovali poměrně rozsáhlými technickými zásobami, které se prostě ztratili. Bohužel, rapidní propad prozatím trvá. Otázka je, zda diváci budou seriálu dávat šanci donekonečna. PS: Michonniho neherectví mi leze krkem. Roli, kterou dostala, příliš nezvládá, její šeptání má navodit pocit ostrosti a důležitosti, ale působí jako pěst na oko. Do toho výraz její tváře až neuvěřitelně přehrává. Na její obranu, není v tom sama, většina jí zdatně sekunduje. ()

My jsme konec světa (2019) (S10E02) odpad!

Zbytečnost tohoto dílu tedy nebudu více rozepisovat. Omáčkový flashback je rarita, kterou Walking Dead ovládá na jedničku. Nezajímavý a nedůležitý díl pro celé univerzum. ()

Související novinky

Kevin Costner kraluje televizním ratingům

Kevin Costner kraluje televizním ratingům

19.11.2022

Rod draka? Obi-Wan Kenobi? Nebo snad Pán prstenů? Kdepak. O největší americkou televizní premiéru letošního roku se nakonec postaral Kevin Costner a seriál Yellowstone scenáristy a showrunnera… (více)

Rick Grimes se vrací

Rick Grimes se vrací

23.07.2022

Stanice AMC oznámila nový spin-off svého zombie seriálu Živí mrtví, jenž se bude točit okolo bývalých protagonistů Ricka a Michonne. Šestidílná minisérie se tak zaměří na vztah a lásku obou postav,… (více)

Živí mrtví se dočkají dalšího spin-offu

Živí mrtví se dočkají dalšího spin-offu

08.03.2022

Stanice AMC oznámila další spin-off ze světa Živých mrtvých. Adaptace slavného komiksu o lidech, kteří přežili zombie apokalypsu, se pomalu ale jistě chýlí ke konci, stanice už má ale rozjetých hned… (více)

Dočkáme se Fortnite filmu?

Dočkáme se Fortnite filmu?

12.10.2021

Herní společnost Epic Games údajně zvažuje start své vlastní filmové a televizní divize. Podle informací serveru Eurogamer by se společnost měla začít v blízko době soustředit na zábavní průmysl, a… (více)

Reklama

Reklama