Reklama

Reklama

Živí mrtví

(seriál)
  • USA The Walking Dead (více)
Trailer 3
USA, (2010–2022), 134 h 18 min (Minutáž: 40–67 min)

Tvůrci:

Frank Darabont

Režie:

Frank Darabont, Ernest R. Dickerson, Greg Nicotero, Michelle MacLaren (více)

Předloha:

Robert Kirkman (komiks), Tony Moore (komiks) (více)

Hrají:

Andrew Lincoln, Chandler Riggs, Norman Reedus, Melissa McBride, Lauren Cohan, Danai Gurira, Steven Yeun, Alanna Masterson, Sonequa Martin-Green (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(177)

Kdo je chodící smrt? Zombie, kam se podíváš, nebo hrstka vyčerpaných lidí v děsuplném prostředí? Zemi ovládly položivé zrůdy. Boj zbytků lidstva o přežití v postapokalyptickém světě může začít. Živí mrtví zachycují příběh skupinky lidí, kteří přežili virovou epidemii, jež změnila většinu lidstva v agresivní zombie. Pod vedením Ricka, který byl ve starém světě policistou, cestují americkou Georgií a snaží se najít nový bezpečný domov. Čím je situace zoufalejší, tím je jejich vůle přežít silnější. Jsou ochotni udělat téměř cokoli, aby zůstali naživu. Jak dlouho si udrží zbytky lidskosti? Zástupce šerifa Rick Grimes se probere z kómatu v opuštěné poničené nemocnici. Zjistí, že zatímco byl v bezvědomí, svět postihla epidemie viru, jenž své oběti nejen zabíjel, ale po smrti z nich udělal zombie, které teď požírají živé lidi. Jeho žena a syn nejsou k nalezení. Rick se od jiného přeživšího doslechne, že prý federální Centrum pro kontrolu nemocí v Atlantě v Georgii vymezilo bezpečnou zónu, kde by možná mohl rodinu najít. Ozbrojí se a vydá na dlouhou nebezpečnou cestu zničenou krajinou. Na kraji Atlanty se opravdu ukrývá jeho žena Lori se synem Carlem. Navíc je s nimi Rickův policejní parťák a nejlepší kamarád Shane, se kterým se však domnělá vdova Lori mezitím zapletla. Našli tu útočiště ve skupině dalších přeživších. Tvoří ji Dale, který vlastní obytný vůz, jenž se stal centrem komunity, sestry Andrea a Amy, Glenn, který dříve roznášel pizzu a teď ho často posílají na nebezpečné mise, a spousta dalších. S Rickem coby neformálním vůdcem se snaží za každou cenu zůstat naživu, i když je mrtví pronásledují na každém kroku. Dokážou si ale udržet při hledání kousku bezpečí a domova lidskost? Nebo se nakonec sami stanou chodícími stroji na přežití, živými mrtvými? (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele kery- k tomuto seriálu (14)

Živí mrtví (2010) 

Můj nejoblíbenější žánr konečně v seriálovém podání, měl jsem radost. Zombies jsou skvělé, ale nedostávají moc prostoru. Ten se bohužel ještě víc zužuje s každým přibývajícím dílem/sérií. A pak jsou to jen keci, keci a znova keci. Kdybych chtěl koukat na dialogy úplně o ničem, pustím si Ulici. Mrzí mě že s každou dobrou částí nebo nápadem (farma, vězení) které tomuto žánru přímo nahrávají, si tvůrci neumí moc poradit, protože akční jízda se skoro nekoná. A pak přijdou zase jen dialogy. Herci bez "kouzla", každý umí jen jeden a ten samý výraz (přesně tohle mě začalo štvát na Dexterovi a už mě to štve i tady - představte si 15 Dexterů pohromadě..brr), občas mezi tuhle smečku přidají tvůrci skupinku pár lidí, takových 4-5 obětních beránků na pár dílů postačí. A hned jsou na světě další nudné a ještě nudnější dialogy, když už to chce nějakou akci, tak tyto vedlejší postavy samozřejmě zařvou. Pak chvilku nic, následně se objeví další přeživší, dialogy, dialogy, dialogy..nuda. Za polovinou třetí série snižuji ze 4 na 2, po druhé neskutečně utahané sérii jsem si myslel že bude líp, ale nebude. Woobury nesnáším, stejně tak jako většinu hlavních aktérů. Jelikož mi umřel T-Dog a ten dědula v druhý sérii, už zbývá jen Daryl, který taky už přestává zářit:( Sakra, je to fakt škoda.. edit 28.3.16: Šestá série je opět TOP, zvyšuji hodnocení a doufám, že při takové kvalitě i nadále zůstane! ()

Na stopě (2020) (S10E10) 

I přes spoustu kecání konečně trochu víc zajímavých zvratů a fightů. Nad životnostní některých postav jde hlava kolem, ale to už k seriálu tak nějak patří. ()

Řemdih (2020) (S10E11) 

Po upoutávce, která byla kvalitou a obsahem téměř na úrovni filmu, je v tomhle díle příliš mnoho kecání, než aby vás to celou dobu mohlo bavit. Ta slibovaná akce se totiž rozjede až v posledních 5-10 minutách. Pozitivní je, že ten cliffhanger na konci a boží, a snad ho v příštím díle hned neutnou; negativní je, že sledujete 40 minut Carol, která má asi tak 187. záchvat sebereflexe; Daryla, který jí opět odpouští; a Ezekiela, který se po několika dílech bohužel vrátil, aby si ho nechal kvalitně pobafat a dostat zase chuť do života. Bohužel pro nás. ()

Kráčej s námi (2020) (S10E12) 

Topka jak čurák. Dali si na čas.. ()

Čím se stáváme (2020) (S10E13) 

Michonne je u mě černá ovce (ehm) už několik sérií, takže jsem do této epizody šel s očekáváním převážně nudy (obzvláště po posledním díle), ale opět jsem byl mile překvapen. Vize a vzpomínky na vlně tripu a dokonalé hudby přinesly skvělou atmosféru, při které si i ten největší hater Michonne musí přát, aby tato dějová linka pokračovala. Dokonale emocionální a nostalgický díl. ()

Dívej se na kytky (2020) (S10E14) 

Příjemný díl, který spíše než na akci jede převážně v duchu velkého příběhového posunu většiny hlavních postav. Linka Negana a Daryla je prostě skvělá (hlavně potom "zrození" nové Alfy). Tentokrát mě ani tolik nenudila Carol (ale to je zásluha asi spíš Alfy). Na Betu a Eugena jsem moc zvědavý. ()

Jistá zkáza (2020) (S10E16) 

Od finále jsme dostali jen to, co jsme očekávali. Ale bylo to tak sakra dobře zabalený, že nemůžu dát méně, než plný počet. Ta atmosféra, to napětí, ta výborná hudba a celkové interakce mezi postavami.. bomba! ()

Svou cestou (2021) (S10E21) 

O malinký chloupek lepší, než předchozí díl s D&C (=tento díl jsem alespoň dokoukal); ale i tak má díl pro seriál naprosto nulovou hodnotu - kdyby nevznikl, neděje se vůbec nic. Tyhle odlehčené komediální historky - postavené mimo jiné třeba na trapném nahánění myši - prostě do TWD nepatří. A to, že je to "bonus", nelze brát jako argument - i Tříska byla docela koukatelná.. ()

Acheron: 1. část (2021) (S11E01) 

Po "vydařené" předchozí sérii jsem čekal ledacos, ale tohle mě teda poslalo do kolen. Tenhle hororový masterpiece je šupa jak kretén. Negan is fucking back baby! ()

Acheron: 2. část (2021) (S11E02) 

Tahle série se naprosto urvala ze řetězu. Stejně jako minulý týden, i tento díl výborně pracuje s postavami a ukazuje nám i jejich odvrácené strany. Scénáristi si pro nás opět představili několik naprosto senzačních momentů - eskalující vývoj Maggie/Negan, monolog Yumiko, nebo třeba dilema se "zavřenými" dveřmi..a nejenom tyhle. Těch parádních tématických detailů a drobností je tam tolik, že je nelze ani všechny vyjmenovat. Jak už to (evidentně) bývá zvykem (nestěžuju si!), celé je to zabalené do atmosférického hororového kabátu, který mě jako fanouška hororu dovádí k šílenství. Opět jsem se nenudil ani na chvilku - ba naopak - celé jsem to hltal jako dítě v hračkářství. Poprvé v historii seriálu můžu říct, že jsem absolutně naladěný na to, jak věci probíhají, a opět se, jako o 10 let mladší, hystericky těším na další týden. Jediné, co mě trochu sere, je to, že Kang nabrali až skoro ke konci seriálu, protože kdyby tam byla několik let předtím, tenhle seriál mohl být o řády jinde. S inspirací v Hannibalovi bych komentář rád uzavřel slovy "This is all I ever wanted for you fans, for all of us". ()

Lovená zvěř (2021) (S11E03) 

Znatelný propad kvality oproti předchozím dílům. Začátek se smrťáky byl poměrně našlápnutý, ale z jejich příchodu jsem lehce nesvůj - ačkoliv působí poměrně "schopně", již v prvních scénách je jasně vidět, že jejich ostří neunikne pouze ten, kdo se scénáristům nehodí do krámu. Je to trochu škoda, protože nástup hlavního záporáka série má být dramatičtější a z hlediska dalšího vývoje má dojít i ke smrti výraznějších postav, než jen postav do počtu - jako to bylo při příchodu Negana. Celé to navíc trvá jen pár minut - zbytek jsou jen samé kecy, pláč, western hudba (asi nová móda, nechápu) a debilní rozhodnutí - co ale taky čekat od dílu, který má tahat hysterická no-brain Carol. Nyní bych prosím rád přeskočil tu Rambo frašku, která nás nejspíš čeká v dalším díle, a vrátil bych se trochu více na cesty nepříjemným prostředím a poznávání Commonwealth - přeci jen, času už moc nemáme. Děkuji. ()

Provedení (2021) (S11E04) 

V předchozím díle jsem si stěžoval na ne úplně adekvátní nástup hlavního záporáka série, ale tento díl nám to plně vynahradil a celý se věnuje jen tomu, aby nám nastínil, jak nová skupina funguje a čeho se vlastně máme obávat. Smrťáci jsou sekta, která má zajímavého vůdce i pevně nastavená vnitřní pravidla. Sekta, která má důvody, které někomu sice můžou přijít absurdní, ale mají hlavu i patu. Je to zase úplně jiný pohled na to, co s lidmi dokáže udělat apokalypsa. Navíc celé to náboženství v tom.. jo - tohle by šlo. ()

Nevyzpytatelný prvek (2022) (S11E11) 

Nevím - nenapadá mě nic, co bych mohl říct pozitivního. Už samotný příchod do Společenství ve mě nespustil žádné pozitivní emoce, díky kterým bych si snad měl myslet, že nás čekají díly, na které se bude z celkového hlediska seriálu koukat jako na ty "lepší". Konkrétně tento další byl jedna velká, nezáživná nuda. Jedna část týmu hledá odpovědi, které vlastně celou dobu znají (a divák taky) a druhá část osazenstva - konkrétně Eugene - spustí rádoby vyšetřování, které pro něj naprosto nečekaně končí dalším psychickým zhroucením (wow, to tu bylo asi jen tak stoosmdesátčtyřikrát). Otravným a zdlouhavým psychotraumatem jsme si prošli už i s Rickem nebo Carol a nějak nemám zájem to zažít ještě jednou (a nejspíš i ještě hůře). Pokud je to příprava na to, že Eugene v dalších dílech vezme spravedlnost do vlastních rukou, tak to šlo udělat i jinak, než tím zasrat celou epizodou poslední řady. Osobně pomalu ztrácím naději, že by toto mohlo pro fanoušky dopadnout dobře - chápu, že seriál je nalajnovaný podle komiksu, ale seriálové TWD zkrátka neumí pracovat s velkým množstvím postav (které jsou v seriálové verzi fakt nezáživné) + navíc ještě mimo apokalyptické prostředí. A argumentovat klasickým výblitkem "TWD bylo vždycky o postavách" neberu - to si můžu pustit Ulici. ()

Odpočívej v pokoji (2022) (S11E24) 

Nevim no. Čekal jsem nabušenou akci od začátku do konce (když už toho měla poslední epizoda uzavřít tolik) a místo toho jsem dostal převážně pár desítek minut trvající umírání ne zase tak hlavni postavy. Jinak nikdo zásadní neumřel a všichni spolu žili šťastně až do smrti v tom duhovém ráji - tedy kromě těch, které se rozhodli vydojit v dalších projektech. Jo a ještě se zvýšil počet přiznaných lesbiček, což se v této době náramně hodí. Tak takhle teda ne. ()

Související novinky

Kevin Costner kraluje televizním ratingům

Kevin Costner kraluje televizním ratingům

19.11.2022

Rod draka? Obi-Wan Kenobi? Nebo snad Pán prstenů? Kdepak. O největší americkou televizní premiéru letošního roku se nakonec postaral Kevin Costner a seriál Yellowstone scenáristy a showrunnera… (více)

Rick Grimes se vrací

Rick Grimes se vrací

23.07.2022

Stanice AMC oznámila nový spin-off svého zombie seriálu Živí mrtví, jenž se bude točit okolo bývalých protagonistů Ricka a Michonne. Šestidílná minisérie se tak zaměří na vztah a lásku obou postav,… (více)

Živí mrtví se dočkají dalšího spin-offu

Živí mrtví se dočkají dalšího spin-offu

08.03.2022

Stanice AMC oznámila další spin-off ze světa Živých mrtvých. Adaptace slavného komiksu o lidech, kteří přežili zombie apokalypsu, se pomalu ale jistě chýlí ke konci, stanice už má ale rozjetých hned… (více)

Dočkáme se Fortnite filmu?

Dočkáme se Fortnite filmu?

12.10.2021

Herní společnost Epic Games údajně zvažuje start své vlastní filmové a televizní divize. Podle informací serveru Eurogamer by se společnost měla začít v blízko době soustředit na zábavní průmysl, a… (více)

Reklama

Reklama