Reklama

Reklama

Collapse

Trailer

Obsahy(1)

Film pojednává nejen kolapsu naší civilizace jak ji známe, ale také o životě bývalého policisty Michaela C. Rupperta. Michael představuje svou vizi kolapsu na konci věku ropy, kvůli které lidé válčí, podplácejí a vraždí a kterou v budoucnu nebude možno ničím nahradit. V dokumentu jsou použity jak oficiální dokumenty a prohlášení, tak i selský rozum a kritické myšlení zmiňovaného protagonisty. Námět vychází z knížky A Presidential Energy Policy. Dokument je vyústěním Ruppertovy práce investigativního žurnalisty, kterým byl po zhruba třicet let, kdy se zabýval problematikou pašování drog CIA, vládní korupce, 11. září, války na Středním východě, ekonomiky, fosilních paliv atd. (InsideJob)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (63)

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Tohle není obyčejný dokument o člověku, který něco předpovídá. To je o člověku, který předpověděl konec systému blahobytu na této planetě a sám se toho dožil. Bude konec ropy. Jakmile dojde ropa, je konec. Nikdo tuto látku nemůže ničím jiným nahradit. Ok, sice můžeme jezdit autem na vodík, ale nebudeme schopni vše předělat najednou. Nebudeme schopní změnit systém našeho žití a tím možná zanikneme. Je to depresivní, varující a nyní to probíhá. Je to nezastavitelné a celý svět bude přesto hrát divadlo dále a vymýšlet si různé strůjce těchto problémů. Finanční krize v USA, která dopadla nyní na celý svět, je jen zlomek toho, co se na nás valí a my se tu raději budeme rozhodovat, komu poslat hlas ze zpěváku v nějaké talentové soutěži. Předkládáná vize bude jistě ještě daleko horší. Otevřelo mi to oči. Carpe diem. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Niekedy normálne ľutujem, že nie som pokrytecký alibista a jednoducho nad tým všetkým nemávnem rukou so slovami, že Ruppert je jeden veľký falošný prorok, ktorý sa nám snaží natlačiť do hlavy, že svet kolabuje aj keď to tak nie je. Ale ono to tak je. Svet kolabuje a nikto to nezastaví, domino efekt je už dávno spustený a človek ako druh sa dostal len do úlohy akéhosi štatistu, pozorovača, ktorý tomu všetkému môže len prihliadať s otvorenými ústami a čakať, čo príde zajtra. Jediné, čo môžeme urobiť aby sme zachránili seba a svojich blížnych je začať znovu žiť v súlade s prírodou, znovu pestovať rastliny, udržiavať statok, tešiť sa za každého litra pitnej vody, ktorý sa nám dostane pod ruku. Treba si uvedomiť, že kolaps nepríde zo dňa na deň. Nebude to tak, že sa jedno ráno zobudíme a svet bude zrazu v ruinách, zničený a zbombardovaný ako v postapo filmoch. Tento mechanizmu prebieha práve teraz, ale len málokto si to uvedomuje. Práve nám pred očami hnije náš svet a naša budúcnosť a my nie sme schopní s tým nič urobiť. Túto skutočnosť som si začal plne uvedomovať po zhliadnutí podobného, no omnoho známejšieho snímku Zeitgeist: The Movie a jeho pokračovania Zeitgeist: Addendum. Už tam som si uvedomil, že niečo nie je v poriadku. A naneštastie, každý deň, každá hodina, čo prežijem a vnímam dianie okolo seba ma v tomto mojom názore len utvrdzuje. Naozaj niečo nie je v poriadku. A nie je toho málo. Všetky tie náboženstvá, cirkvi, všelijaké občianske organizácie, politické strany, masmédia. Každý sa nás snaží udržať vo vedomí, že všetko je v poriadku a že sa môžme s pokojom oddať svojim každodenným radostiam. Ale tak to nie je. Čo zanecháme našim deťom, vnukom, pravnukom? Budú môcť viesť rovnaký život ako my, kde máme takmer všetko čo len chceme? Alebo budú musieť budovať celú civilizáciu od bodu nula, bez ničoho, a tentoraz aj bez tak dôležitej suroviny, ako je ropa? Jedno je isté. Svet v tom čase už bude iný. A záleží len na nás akým ho spravíme. Ak máte záujem o zachovanie našej planéty Zem a takisto aj zlepšiť životné podmienky všetkých živočíchov na nej, podporte prosím Projekt Venus: http://www.thevenusproject.com/ a Zeitgeistmovement: http://www.zeitgeistmovement.sk Základná myšlienka Projektu Venus: http://www.youtube.com/watch?v=68Y363-gPX8 Ďakujeme. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Byla by škoda, kdyby se posuzování tohoto dokumentu zaseklo u pochyb nad Ruppertovým psychickým zdravím. Ano, možná je to magor, ale mohl by jinak znát tolik informací o tolika tématech? Působí jako člověk zběhlý v politice, ekonomice, zemědělství, masových médiích i otázkách spirituálních (nebetyčná arogance a víra v boha spolu však moc neladí), zkrátka se zdá být chytrým jako (stá) opice. I kdyby s ostatními prognózami nezabodoval, s řeckou revolucí byl/je pravdě nebezpečně blízko. Z hlediska formálního není příliš co řešit. Vadily mi akorát dlouhé zámlky, které nejspíš měly dodat na dramatičnosti slovům, z nichž mrazí tak jako tak. Jiné dokumenty vám řeknou všechno, tento nechává dostatek prostoru pro vlastní přemýšlení, jakkoli by byla škoda zůstat jen u něj. 80% Zajímavé komentáře: Wormboy, Forsberg11 ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o neveselých veciach. Michael Ruppert to má premyslené a podložené, a jeho pesimizmus je vďaka tomu zdrvujúco presvedčivý. Až natoľko, že som nadobudol pocit, že v prípade Collapse nejde o bežnú konšpiračnú teóriu, ale o prorockú víziu budúcnosti, ktorá obohacuje zaužívané "svet ide do sračiek" o nové poznatky a pohľady. Navyše úzko prelína osobnú drámu Ruppertovho života s teóriou kolapsu modernej spoločnosti vo vizuálne a faktograficky prvotriednom spracovaní. Je zázrak, že chlap, ktorý toho toľko vie, je ešte nažive a točí o tom dokumenty. (8/10) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument stojí jednoznačně za vidění, dále to už jen rozepisuji:)) Hodně depresivní povídání jednoho muže. Michael C. Ruppert hází na každého diváka možná větší depresi, než si sám představuje, protože staví lidstvo proti obrovským problémům, které se zatím nikdo neodvážil řešit, nastiňuje především ty pesimistické varianty a působí jako chladný vědec s matematickým mozkem, který neustále počítá. Jeho slova však mají obrovskou sílu, posilují pochopení směru této společnosti, kterou mnozí považují za skvělou, vycházejí z minulosti, jasných předpokladů a mají jasný cíl. Donutit lidi uvědomit si pravdu, kam tohle všechno směřuje. Nejsou tu odpovědi, jen slepé uličky, před kterými v podstatě pan Ruppert varuje a tím deprimuje každým okamžikem ještě více. Ano, není to biolog, chemik, ani nic podobného, ale empirický výzkum má svůj smysl. Je to čisté one-man-show, kam autor skáče pouze občasnými štiplavými otázkami, na které jsem i já v ten samí okamžik myslel... Při jedné prezentaci asi před dvěma lety jsem narazil na tento graf a myslím, že nejen s ropou, ale i s lidskou populací bude ten graf hodně podobný... Žijeme v konzumní době, kdy se nemyslí dopředu, neplánuje se, ale žije se dokud nedojde ropa, jídlo a peníze, ty papírky, který si tak ceníme... Z lidí přírody se z nás staly oběti vlastního pokroku, technologie a zrychleného životního tempa. Jak tohle skončí... bojím se, že se toho ještě dočkám... (proč Rupper neřeší lidskou inovaci? Dyť je to jasné, on vychází ze zkušeností, výpočtu a jasných znaků. Inovace se nedá jednoduše předpovídat, dá se jen hádat a on se nesnaží být futurologem...) ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama