Reklama

Reklama

Nejnebezpečnější bývá pravda. Kanadsko-německé drama z neklidného Balkánu. Prvotina kanadské režisérky ukrajinského původu Larysy Kondracké, nazvaná Informátorka (2010), vzbudila po svém uvedení značnou pozornost a mj. získala šest nominací na domácí výroční cenu Genie (nejlepší film, scénář, režie, hudba a ženské herecké výkony v hlavní a vedlejší roli – Rachel Weiszová a Roxana Conduracheová). Její kvality byly oceněny i na několika menších festivalech (Brusel, Palm Springs, Seattle). Tvůrkyně se inspirovala skutečným příběhem nebraské policistky Kathryn Bolkovacové, která se na začátku devadesátých let přihlásila do služby k mírovým sborům OSN na území poválečné Bosny. Tento krutý příběh tehdejší balkánské reality líčí utrpení několika, často nezletilých dívek, jež jsou prodávány do sexuálního otroctví. Kathryn začne rozplétat osud jedné z nich, což ji dovede až k organizátorům nelegálního obchodu. Když na situaci upozorní, dostává se do problémů. S výnosným byznysem totiž souvisí činnost dalších členů mírových sborů a zejména jejich zaměstnavatele, tajemné americké privátní bezpečnostní firmy, jež všechno kryje. Režisérka rozehrává působivou atmosféru všudypřítomného mužského šovinismu a skrytých hrozeb (Kathryn je i pro řadu svých kolegů pouhým sexuálním objektem). Přesvědčivost snímku ještě znásobují herecké výkony, zejména Angličanky Rachel Weiszové v hlavní roli a potom debutující rumunské herečky Rosany Conduracheové v úloze jedné z obětí. Vedlejší postavu jednoho z Kathryniných velitelů Nicka Kaufmana ztělesnil tehdy ještě nepříliš známý Benedict Cumberbach. (Česká televize)

(více)

Recenze (191)

zette 

všechny recenze uživatele

Namet je vyborny, zpracovanim vsak film celkem trpi. Nepresvedcily me ani herecke vykony, atmosferu to ma ale dobrou. Cela OSN je jen obycejny parazit. ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Hodně silné pokoukání pro otrlejší nátury. Alespoň ve mně to vyvolávalo dost emocí a nasranost na ty přičmoudlé parchanty a na systém. Nejhorší na tom je, že se to fakt dělo a v jiných částech světa ještě děje. Smutné, myslím si, že by to mělo vidět hodně lidí, aby si z toho vzali ponaučení. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Za prvé vidět. Za druhé přemýšlet o tom. Za třetí bavit se o tom. Za čtvrté doufat ve schopnost najít v sobě někdy i kdyby jen zlomek její odvahy. No a kdo už fakt neví co by, může řešit filmovou kvalitu. Je to sice to nejméně podstatné při takovém nelehkém tématu, ale zaplaťpánbůh, je to ok. Až moc. Ještě mám zaťaté pěsti a těžký žaludek a chuť mlátit palicí po hlavě. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Veľmi presvedčivo zahratý film Rachel bola skvelá. Kto si myslíte, že vždy je všetko "kóšer " pod vlajkami OSN, či UNPROFOR, či iných "pomocí", nech si pozrie tento film snáď si poopraví názor. A to sa netýka iba krajín bývalej Juhoslávie, kde takéto pomoci pod záštitou "mierových síl" boli , alebo sú. :( ()

3n3my 

všechny recenze uživatele

So sebazaprením dám dve. Cítiť z toho ženskú ruku, a to nielen raz. Nie že by to bolo na škodu, ale tlačilo sa na miestach, kde sa malo uberať, a naopak. A do toho zas tí nešťastní Amíci. Všade boli, všade sa hrali na hrdinov, vždy to ešte viac rozvrátili a zakaždým nechali tak. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Pustit se do takto emocionálně vypjatého dramatu vyžaduje odvahu, ale taky přináší jistotu úspěchu. I průměrné drama se prodá, pokud jeho tématem takováhle hrůza. A to je případ filmu Whistleblower. Vše zůstává zcela na povrchu, jakoby ani dnes tvůrci de facto nesměli o problému do podrobna hovořit. Nepustí nás do příběhu a pořád chodíme kolem horké kaše. Výsledkem je nuda v druhé polovině. A tak zbývá polovičaté poselství, že lidi jsou kurvy a OSN není o nic lepší...60% ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Co je platný silný příběh, když se v něm člověk občas úplně ztrácí stejně jako Jeníček s Mařenkou v pohádkovém lese. Jo, tenhle námět je pro mě zajímavý, ale forma kulhá nejmíň na jednu nohu. ()

Struhy 

všechny recenze uživatele

Americký patos byl vždy dobře vystřídán velmi reálným vylíčením hnusu, o kterým film pojednává."Whistleblower" je z řady filmů, který si zaslouží být co nejvíc viděny, aby si lidi uvědomili, jaký sračky se běžně dějí v dnešním světě ... a to i na půdě mezinárodních organizací, které se nazývají mírotvůrci. ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

Nezáživná inspekce do mírových složek a soukromých bezpečnostních agentur, kde si chce každý vrznout... obchod s bílým masem vesele frčí a chudák Rachel je proti všem... Film postrádá jákekoliv tempo a nezáživně klopítá ke konci, kde všichni všechno popřou a jdou si po svých... ()

markuc 

všechny recenze uživatele

Tento film mel na daleko lepsi vyzneni. Dobra herecka v hlavni roli proste k uspechu nestaci. Dost veci se zde nepovedlo, od mizerneho scenare (avsak vzniknuvsi jiste na dobrem napadu), spatny strih, blba kamera (doslova, spatna je slabe slovo), o rezii radeji nemluve (je videt, ze to tocila zena, zamerila se na naprosto nepodstatne veci). Proste celkem nepovedeny snimek, ktery mel na vice. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Nudný hektický úvod. Poté už pouze, mrazivé, ponuré napínavé vynikající drama rozplétající nit po nitce. Bude Vám z toho naskakovat husí kuže, a bude Vám z toho zle-ono je to totiž asi bohužel pravda. Vynikající Rachel Weisz (až na spoustu vedlejších rolí, tady s ní v podstatě nikdo není). ()

st.jim 

všechny recenze uživatele

Ač jsem celý film seděl, tak jsem si stejně sedl na pr...del. Pověsit je všechny za koule....do jednoho!!!! ()

potas 

všechny recenze uživatele

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi. Kathryn Bolkovac (Rachel Weisz) a její bezmoc v boji proti obchodu s bílým masem. Zajímavý komentář: Struhy. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

The Whistleblower nemá smysl hodnotit podle ryze filmových měřítek, protože plní spíše úlohu osvěty. Oceňuji na něm věcnost, nejslabší jsou právě ta místa, která se neopírají se o přímou výpověď hlavní aktérky a snaží se domýšlet příběh v místech, kde chybí fakta. ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Příběh o zhýčkané Američance, která přijíždí do Bosny a čelí všem hrůzám poválečné oblasti, obchodu s bílým masem a nezájmem úřadů. Hrdinka má obrovské štěstí, že všichni Bosňané, Srbové a Chorvaté, se kterými se dá do řeči perfektně ovládají angličtinu a jí skvěle rozumí každé slovo a používají dokonale idiomatické hovorové výrazy. To jsem ani netušila, že v roce 1999, kdy se příběh odehrává, bylo bosňanské školství na tak úžasné úrovni, že i postarší hlídač na hranicích dobře šprechtí anglicky. Už jen tento fakt mi dost znepříjemňoval požitek z filmu a dost to ubírá na autentičnosti. Ovšem kontrast typické Američanky, pro kterou je tragédie, když se jí z dvorku zaběhne kočka a najednou se ocitne v Bosně, to už má něco do sebe. ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Ať žije naše pokrytecká a prohnilá západní společnost! Pod záminkami míru, spravedlnosti a demokracie vykořisťovat bezbranné... A když se na to příjde? Však se se to zamete pod koberec. Nebo ne? Může pohár přetéci, nalezne se onen spravedlivý a pokusí se o obrat? ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Tento snímek mě hodně emočně oslovil, protože mě stejně jako Rachel dokáže skutečně dožrat, když vidím, jak se někde děje bezpráví nebo je někomu ubližováno a svědci příhodně mlčí, případně to ještě popřou. Takové situace bohužel nastávají u obětí násilí nezřídka, což je také důvod, proč stále pokračuje. Násilník buď drží oběť v šachu skrze strach, co by se jí stalo, kdyby něco řekla, nebo ji natolik psychicky vydeptá, že nemá dostatečné sebevědomí cokoliv říct a nemyslí si, že by jí někdo věřil. Současně s fyzickým tedy probíhá i násilí psychické. Někteří lidé dokáží být skutečné hyeny, to je prostě fakt, ovšem těch je naštěstí minimum. Co mě ale zaráží víc je to, že většina těch ostatních, kteří věřím, že s násilím nesouhlasí, nedokáže povstat a něco s tím udělat, nebo to minimálně někomu říct. Rachel je v tomto snímku odvážnou Američankou, která musela přijít do Bosny a říct jim tam, že to, co se tam odehrává, skutečně není přijatelné chování. Nicméně jak už to bývá, ten kdo říká nepříjemnou pravdu není zrovna populární a je nutné se ho zbavit. Smutné je, že je film podle skutečné události a Kathryn skutečně po tomto incidentu nezískala žádnou omluvu, ani podobnou práci. Jaké je tedy poučení? Raději mlčet? Nemyslím si. Jsou tací z nás, kteří by nemohli v noci spát, pokud by nějak nezasáhli a jsou také tací, kteří raději zodpovědnost za akci přehodí na jiné lidi a spí klidně. Já bohužel či bohudík? patřím do té první skupiny. A stejně tak Kathryn, která alespoň jednala podle svého svědomí a pomohla zlepšit byť třeba jen pár lidských životů - a to se počítá. ()

Kurikmoon 

všechny recenze uživatele

Film poukazuje na to, že vo svete sa dejú svinstvá, na ktoré obyčajný človek nemá dosah a spravodlivosť nie je samozrejmosťou. Že prižmúriť oči často znamená, dať priestor rozpuku zvrátenosti. A nevylučujem, že niekde na svete sa tak nedeje. Rachel Weisz mám rád, rovnako i Nikolaj Lie Kaas je sympoš, ale až tak strhujúci pocit som ku koncu nemal. Možno som trošku nadhodnotil, ale na druhej strane aj pre to, že to donúti diváka zamyslieť sa. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Nádherný příklad toho, jak OSN již od svého vzniku dodržuje tradici, do ničeho se nemíchat a jen přihlížet zvěrstvům. Pak se není čemu divit, když NATO nebo sama Amerika jedná v rozporu s politikou OSN. Organizace, která živí neskutečné množství byrokratů a nemá koule na to, aby šla tvrdě po tom, po čem by jít měla. A teď k filmu. Kondracki natočila hodně realistický příběh, ve kterém krom Rachel Weisz dominují i veškeré dívky. ()

Reklama

Reklama