Reklama

Reklama

Megamysl

Trailer 4

Megamysl je neskutečně vtipný film, který dává všem příběhům o superhrdinech nový rozměr. Sny ďábelského zločince Megamysla o ovládnutí města Metro City se stávají skutečností, když se mu podaří přemoci ochránce města, Metromana. Pak se ale na scéně objeví další zloduch, který rozpoutá chaos, a největší „mozek“ na světě se svým legračním kumpánem Minionem se náhle ocitají v rolích zachránců... (Magic Box)

(více)

Recenze (750)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Animovaná variace na komiksové a filmové příběhy Supermana, převrácená postmoderně tak nějak na hlavu, neboť ustálená dualita superhrdina - hlavní padouch je tu variováním narušena a negována, až dojde k úplné záměně obou pólů. Jestli má Megamysl nějaký velký klad, pak samozřejmě aluze na různé popkulturní odkazy a ikony, kterých je tu citována skutečně přehršel, ale to už je vlastně v tomto odvětví počítačově animovaných snímků takřka standard. Druhým kladem tak zůstává výrazný důraz na pohrávání si s pravidly žánru, která, jak již bylo dříve řečeno, staví zpravidla na hlavu (superhrdina ničí a ohrožuje své vlastní město atd.). Originální je též samo rozvíjení a variování supermanovské předlohy - kupříkladu Supermanovo maskování se za nemotorného novináře Clarka Kenta tu tvůrci transformovali do podoby 3D hologramu se zdrojovým kódem v hodinkách, které jsou pak využívány ještě v mnoha dalších proměnách identity... Dívat se na superhrdinská klišé z nezvyklých úhlů pohledu je poslední dobou v kinematografii takřka trend (namátkou připomenu mimořádně ulítlý britský seriál The Misfits, stejně jako záplavu snímků hollywoodské provenience), Megamysl přináší ale potřebnou přidanou hodnotu. Celkově patří k tomu lepšímu, co v daném ranku vzniklo... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Můžete nemít rádi film, který vtipně nabourává komiksová superhrdinská a superpadoušská klišé a do toho zní pecky od AC/DC, Black Sabbath a Guns´n´ Roses? Těžko. Spolehlivý zvedač nálady a příjmené překvapení v jednom. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Chvíľu som váhal, ale za úderné finále, hardrockový soundtrack a niekoľko ženiálnych fórov (hlavne imitovanie Marlona Branda) tie štyri dám. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $130miliónovTržby USA $148,415,853Tržby Celosvetovo $321,887,208Tržby za predaj Blu-ray v USA $26,819,546 //počet predaných kusov 664,916Tržby za predaj DVD v USA $51,006,145 //počet predaných kusov 3,242,267║ Tak tento rok 2010 prináša jednu animovanú lahôdku za druhou, DreamWorks potešili ako len mohli, veľmi príjemný film, ktorý baví, dramatizuje, šokuje, oči animačne poteší, pre mňa slasť a veľký konkurent pre Ja zloduch. Plus skvelý Slovenský dabing. /videl v kine 3D verziu: 95%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Alan J. Schoolcraft, Brent Simons .. I'm Bad, I'm Bad. You know I'm Bad. You Know, Hoo! _ Dobrá, dobrá, dobrá. V tomto pomysleném souboji "špatných" pro mne bude konkurent Despicable Me vždycky až dvojkou, protože ze schématu nakonec mnohem lépe vyplouvá MegaMind, i když mi v úvodu lehounce drhla. Naštěstí se neutopí v infantilitě a jde si svojí satirickou cestou. Za rok 2010 v animácích patrně stříbrná pozice, co se Hollywoodské produkce týče (kde s přehledem vítězí Toy Story 3), a celkově spíše to lepší, v čem se Dreamworks kdy namočil. Nejde sice o prvoplánově zábavnou, natož nějak třeskutně vtipnou podívanou, naproti tomu se chytře a zajímavě pracuje s konceptem (anti)hrdinů a rozhodně tím znalé nenudí. 75%. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Ústřední trojici můžeme vzhledem k soundtracku číst i jako hudební ikony – pány scénáristy zastihla během psaní smrt Krále popu do té míry, že Megamind připomíná Michaela Jacksona, ambiciózního outsidera s úžasným talentem, kluka z ghetta, o němž se prozpěvuje v singlu Bad, který film uzavírá. Metro Man s načesanou kakadu představuje reminiscenci na Elvise Presleyho, o jehož smrti se vedou dodnes pochybnosti – tzn., že není obživlý mrtvý (zombík), ale umrtvený živý (pohřešovaný), který se může kdykoliv vrátit a spasit svět, z čehož film celkem neporytě čerpá. No a výlupek vší záludnosti a krutosti, rival Titan, který si umínil rouhat, vraždit a znásilňovat, prostě dělat něco špatného, to jsou ty osmdesátky, ten ne úplně přizpůsobivý hardrock, který zaznívá při pustošení města v rytmu Welcome to the Jungle od kalifornského kvintetu Guns N' Roses, za jehož rachotu vrhají Titanovy perutě smrti svůj stín na Metro City a proměňují jej v nehostinnou džungli. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Neumí řešit problémy, neodlétá do západu slunce a ví jak je to s padouchy: ,,VŽDYCKY PROHRAJOU!!“..... Je to barevný, zábavný a svižný. Příběh o superpadouchovi, kterej touží po tom bejt normální, může nám dospělejm připadat lehce hloupoučkej. Ale dostatek nápadů mu nemůže upřít nikdo! A jestli je lepší Padouch Megamysl? Tohle děti neřešej a já... já si cením toho, že konečně někdo pochopil, jaká hudba je pro ně nejlepší! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Jsem pořád zavřenej a nejsem z týhle planety. 2.) Chystám se sestrojit paprsek negramotnosti! (nemáš dojem, že už tě někdo předběhl?) PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE ** NAPĚTÍ * ()

JFL 

všechny recenze uživatele

"Megamysl" může sloužit jako typický příklad projektů DreamWorks Animation. Jejich produkce co do technické kvality vždy pokulhávaly za konkurencí, ale jejich síla spočívala ve scénářích. Vedle svého času nápaditého a skvěle vytěženého konceptu, který můžeme popsat jako záporácký protipól vůči "Úžasňákovým" si ale tentokrát studio zasloužilo také ovace za animaci. Ta staví na plasticitě postav a kombinuje zveličenou tvárnost 3D modelů s extrémně expresivní mimikou typickou pro klasické animované grotesky. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Samozrejme se nabizi srovnani s Despicable Me, oproti kterymu to ma ale navrch. Coz je ale dany tim, ze i kdyz i tady se hlavni hrdina ocekavane polepsi, neni to zadna infantilnost s malejma holcickama. Co se tyce pribehu, vetsinou se da docela dobre predvidat, co se stane dal, ale presto je na pomery animaku docela vymakanej. Jinak neni moc co resit, prijemnej dabing, fajn animace i hudba a slusna zabavna jizda od zacatku do konce bez nejakejch hluchejch mist. Ja jsem spokojenej. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Po výborném TOY STORY 3, TANGLED a vikinzích vs. dracích je tohle o třídu slabší animák, někdy až nudný, se dvěma doslova iritujícíma postavama (Titan Hal a Minion - nehledě na ROBOT MONSTER). Ten nápad (villain without a hero) se mi ale líbil, pár hlášek mě fakt rozesmálo, celkově lepší průměr, takže to vůbec nemám důvod nějak odpravit. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Na to jak prvoplánové, neoriginální a neustále se opakující to je, si to jde užít docela hodně. V podstatě Já, padouch, jen trochu odrostlejší. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Dreamworks se do toho opět obuli a opět s takovou vervou, že prošplápli podrážky! Megamysl je další z již docela dlouhé série lehce pokřivených žánrovek a zase to šlape jako hodinky. Překvapivé ale je, že už to opravdu není film pro děti. 1) proto, že občas brnká na opravdu docela seriózní notu, 2) pak především pro naprosto enormní množství parafrází a odkazů, které desetiletý capart prostě nepobere. 20 letý Nerd si tak Megamysla užije paradoxně třikrát tolik... A já jsem moc rád, že mohu být 20 (resp. 22)letým Nerdem... Hudební dramaturgie je mimochodem krutě originální a dokonale funkční... Je mimochodem velmi zajímavé sledovat vedle sebe Megamysla a Padoucha... Stejné téma zpracované naprosto odlišným způsobem, s dokonale obrácenými funkčními a disfunkčními momenty... ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Celkom milé prekvapenie. Očakával som mega infantilnosť ako Ja, zloduch a miesto toho som dostal úsmevný a nápaditý animák so skvelým výberom piesní. Na 4* to však nemá kvoli škaredej animácii a záverečnej tancovačke. 6/10 ()

Shit 

všechny recenze uživatele

MegaMind je něco jako Já padouch, akorát bych řek ještě krapet lepší a to prohození typický konceptu, kdy hlavní postava je padouch je prostě zábavný a neokoukaný, i když je to tu už podruhý za sebou. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si říkal, co by si takový superpadouch počal, kdyby skutečně ovládl svět (který bývá v superhrdinských filmech suplován supermegapolí, ať už je to Gotham nebo Gothaj). Ať už je to Joker nebo pandimenzionální nestvůra z Mogadonova mračna, bavilo by ho to? Autoři Megamindu si položili stejnou otázku a odpovídají na ni: nebavilo. U tohoto závěru ovšem nekončí a nejen že ho rozvádějí dál, ale ještě si přitom zvládnou pohrát si typickými postupy superhrdinského příběhu. Celkově nápadité, zábavné a svižné. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Po mém interním srovnání tak trochu podobného Já, padouch musím uznat, že Megamysl prohrává na plné čáře a mé 4* považuju až za příliš velký projev štědrosti. Čtvrtou hvězdu nakonec přidávám zejména díky ozvláštňujícím prvkům (žánrové přechody a důmyslné porušování pravidel jednotlivých žánrů - filmy/komiksy o (super)hrdinech apod.) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Od natočení Shreka se neobjevil animák, který by tak systematicky parodoval popkulturu a ustálená výrobní schémata zábavního průmyslu. Zatímco ale Shrek parodoval tradiční disneyovky, tedy vycházel ze všeobecně známého světa pohádek, Megamysl ironizuje superhrdinské komiksy a jmenovitě Supermana, což je oblast, která poněkud zužuje jeho působení. Je ještě jeden zásadní rozdíl, Shrek byl plný účinných fórků a postav, mezi kterými si každý našel to své. Megamysl má základní kostru podstatně jednodušší a má i méně účinných gagů. Je to určitě chytrý film, ale to ještě neznamená nejzábavnější a komerčně nejprodejnější. Spíš naopak, jakkoli ho považuju za lepší než nedávno zhlédnutý kousek Já, padouch, a taky odvážnější, bude s největší pravděpodobností Padouch podstatně úspěšnější, protože je mnohem konvenčnější a méně náročný na přemýšlení. Megamysl, jakkoli má podobu klasického rodinného animáku, dokážou ocenit spíš ti starší, kteří můžou uplatnit nadhled a znalost žánru. Megamysl si střílí z žánrových konvencí, právě z těch, které Já, padouch striktně dodržuje. Zatímco starší Úžasňákovi komiksových hrdinů pouze využívali a vycházeli z nich, Megamysl s žánrem pracuje víc tvůrčím způsobem a obrací ho naruby. Celkový dojem: 75 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Superman trochu jinak. Premisa dobrá, těch několik zvratů taky, ale humor infantilní (zasmál jsem se jen imitaci Marlona Branda) a potřebovalo by to zatlačit na akci. Takhle je to jen chudý příbuzný ÚŽASŇÁKOVÝCH. ()

Související novinky

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

16.02.2023

Je veškerá fantazie v Hollywoodu definitivně mrtvá? Možná. Následující oznámení ale rozhodně nepomáhá přesvědčit veřejnost o opaku, studio Universal Pictures totiž oznámilo, že chystá hraný remake… (více)

Reklama

Reklama