Reklama

Reklama

Dracula: Prince of Darkness

Trailer

Obsahy(1)

Navzdory varování místních se dva páry rozhodnou navštívit Carlstad. Vystrašený kočí je v noci opustí uprostřed lesa a čtveřice turistů nachází útočiště a překvapivou pohostinnost na nedalekém zámku, v jehož sklepení mrtvý hrabě Drákula čeká deset let na své vzkříšení… (liquido26)

Recenze (32)

obitus 

všechny recenze uživatele

Hammerovske pokracovani Draculy z roku 1958 se odehrava deset let po smrti hrabete. Bohuzel je to pokracovani se vsim vsudy, takze chybi hlavni hvezda Peter Cushing, pribeh je hodne slabej a cely se odehrava prakticky v nekolika mistnostech Draculova hradu. Hlavni vytka ale opet smeruje k Leemu, ktery je v roli hrabete zase dost nevyrazny, i kdyz rude oci delaji sve. A Draculova smrt? Checht, v porovnani s prvnim dilem je to opravdu slabota. V prumeru film drzi hlavne prijemna atmosfera hammerovskych filmu a standardni rezije Terence Fishera. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Slabší pokračování Draculy z roku 1958. Christopher Lee je tu zase dost nevýrazný, ke slovu se dostane až v druhé půlce filmu, tudíž na nějakých 45 minutách toho moc neukáže. Draculovo znovuzrození v kamenné rakvi jeho sluhou je docela povedené, naopak jeho smrt dost obyčejná a rychlá. Mimochodem, je mi docela novinkou, že se upíři mohou utopit. Den s nocí se tu střídá taky abnormálně rychle, někdy dokonce splývají. Ale na druhou stranu se mi líbil otec Šandor, byl to takový mnich činu a s ničim se moc nesral. Princ temnot tedy na svého předchůdce nemá, ale stále je to obstojná podívaná, kor když máte rádi Hammer. Ale raději budu opatrný a dám mu silnou šestku, než slabou sedmičku. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Báječná hammerovka, kterou jsem si po letech vychutnal plnými doušky krve. Pravda, krve zde tolik není, ani hřbitovy zalité mlhou, netopýři a pavučiny, přesto jde o klasický gotický horror v papundeklových dekoracích tak, jak ho musí mít fanoušci Draculy rádi. Ch.Lee nemusí vůbec hrát, stačí, když se vynoří, vytřeští oči a pozvedne koutky úst, aby odhalil zvířecí tesáky. Dva manželské páry příliš pozdě zjistí, že je dobré dát na rady domorodců. Zapovězený hrad, jenž není ani zanesen na mapě, se jim stane osudným. Velmi působivé je oživení mrtvého hraběte stejně, jako lapení jeho družky, se kterou je třeba zúčtovat. Závěr sice není příliš bombastický, ale jako celek funguje film stále skvěle! ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Priamočiary jednoduchý dej je príjemný. Pekne bublá a speje k peckovému zmŕtvychvstaniu Draculu. Ten, ako je všeobecne známe, nepovie vo filme ani slovo a premieňa sa na klasické čiernobiele nemé monštrum. Bohužiaľ, kto by čakal, že s nástupom Leeho sa film ešte viac naštartuje, zistí, že opak je pravdou. Film začne kľučkovať v nezmyselných zvratoch a vrcholom je absurdné zavraždenie Draculu, ktoré by sa skôr hodilo Jasonovi ako princovi temnôt. ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Zcela průměrné pokračování výborného Draculy z roku 1958... Ačkoliv je atmosféra klasicky "hammerovsky" skvělá, film do nadprůměru rozhodně sama nevytáhne... Problémem je, že Christopher Lee je stejně jako v původním snímku hodně nevýrazný, navíc se ve filmu objeví až někdy v polovině, děj je plytký a navíc silně chybí charismatický Peter Cushing v roli upírobijce Abrahama Van Helsinga... Směšná smrt Draculy je pak kapitolou samou o sobě... Pro zkompletování klasických Hammerovek, proč ne, ale pochybuji, že se na tenhle kus ještě někdy podívám... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Terence Fisher vytvořil v 60. letech určitý standard upírských filmů. Tento přímo navazuje na jeho Draculu z roku 1958 a určitě není horší, spíše naopak. Pokud tyto filmy přijmeme jako do obrazů převedený brak, ušmudlaný rodokaps (a tak všelijak podobně), pak je nutno uznat, že na to Fisher měl určitě větší talent než jeho následovníci a napodobitelé (takoví dryáčníci jako např. R. W. Baker, A. Gibson aj.). Položil důraz na vizuální aspekty a s minimálními prostředky dokázal divadelně vytvořit ponurou atmosféru 19. století (podobné Cormanovým hororům dle E. A. Poea). Zde navíc dobré sepětí hudby Jamese Bernarda s dějem. Mám tyto slaboduché horory 60. let raději než ty dnešní hyperrealisticky provedené. A mezi tu tzv. béčkovou klasiku patří i tento film, určitě spolu se soudobými díly Rogera Cormana a (bohužel) jediným od Haralda Reinla, jehož Hadí jáma a kyvadlo je dle mého názoru vůbec nejlepší.. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Hammer. Váhal jsem mezi třemi a čtyřmi hvězdami, chvílemi měl film kvalitou spíš ke třem, ale jsem teprve ve třetím dílu série a čeká mě jich ještě šest, tak si raději nechávám rezervu, ať je kam klesat. Zábavná je lokace děje: zdejší obsah se mýlí, nejde o žádný Carlstad, ale o Carlsbad, takže děj se sice odehrává v německy mluvících Karpatech, zároveň ale také na hradě "dva kilometry od Karlových Varů". Žertovné. Děj je slaboučký a místy ne úplně logický, vyvažují to ale tradiční hammerovské atributy: skvělá atmosféra, okouzlující kulisy a zářivě červená krev, kterou tvůrci nešetřili. Vůbec krutostmi se film jen hemží (samozřejmě na rok 66), to je velké plus. Minusem je však Dracula - snad poprvé vidím tak démonickou postavu, jako byl Christopher Lee, strašně nevýraznou, bez charismatu, nezábavnou. Nebýt Barbary Shelleyové, není se po upírské stránce na co koukat. A pochopitelně předlouho trvající expozice, než je Dracula vzkříšen, a naprosto nevydařený konec. Přesto si film za atmosféru, bezcitnost a Suzan Farmerovou (Diana) cca zdejších 70 procent zasluhuje. Ale jen tak tak. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Nuda nezáživná natolik, že i Dracula by samotným zoufalstvím navlíkl Boratovy plavky a šel spáchat sebevraždu lehnutím na prosluněnou pláž. Karpaty u Karlových Varů... no toto. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Lee sa síce vrátil v úlohe krvilačného grófa, chýba však Cushing v úlohe Van Helsinga. Až tak to zase nevadí. Film má opäť tajuplnú a strhujúcu atmosféru a je to jeden z veľmi kvalitných kusov pred 50 rokmi velahlasného štúdia Hammer. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Po druhém shlédnutí jdu s jednou hvězdou nahoru, protože mě tento film bavil mnohem víc než napoprvé. Postava Drákuly je sice hodně slabá (objeví se asi až v půlce a nemluví), ale i tak se jedná o hodně povedený horor od Hammeru. ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Dracula, jeho krvavý voči, mrazivý úsměv. Super. Hlavní hrdina je hezoun, sličná manželka ještě víc okouzluje. Prostě staré dobré poctivé herecké umění. Bohužel příběh je vcelku nudný, příjemná je krátká stopáž filmu. I konec vypadá dost narychlo splácnutý. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

I přes určité klady ale nemám pocit, že by horor „Dracula: Prince of Darkness“ nějak zásadně vybočoval. V rámci draculovské mytologie je to relativně normální film, který nepřináší nějaký zásadně nový pohled na věc, ale prostě se zabývá tím, že je zde upír, který by měl být nějak poražen, případně je zde ještě upírka, kterou je třeba sprovodit ze světa. Škoda, dalo by se z toho vytěžit možná víc. Na druhou stranu ve srovnání se současnými draculovskými filmy je to pořád dobré. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Největším minusem filmu je určitě postava Draculy, nebyl schopný pořádné akce a velkou měrou k tomu určitě přispívá i fakt, že první polovina filmu je o znovuzrození Draculy, Cristopher Lee se tak na scénu dostane až později a mnoho prostoru zrovna nedostane. Menší minus pak představují některé nelogičnosti v chování postav, např. otec Šándor se nejprve vysměje pověrčivým vesničanům, že jim visí v hospodě česnek jako ochrana proti upírům, ale jakmile se dozví, že cestovatelé z Anglie mají namířeno do Carlsbadu, tak je od tohoto plánu pro jejich bezpečí zrazuje a tváří se velice „tajuplně“. Celkově jsem se ale pobavil, sakra rychle se tu stmívá a vůbec, jak to, že se Dracula na konci filmu neproměnil v netopýra a prostě neodletěl pryč? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak, tak suhlasim aj ja ze Drakula 1958 bol proste u mna vyssie, je tu sice o5 Christopher lee, ale nijak moc neoslnim, dohromady nic nepredviedol ....aspon keby ten rad bol uprostred hlbokych mlznych sychravych lesov, tak jo, to bych poskocil s hodnotenim : 67 % ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha volných pokračování o hraběti Drakulovy z produkce studia Hammer. "Princ z temnoty" nás opět provede po temných zákoutí svého tajemného hradu a neskončí to u nejednoho zakousnutí. Christopher Lee se zhostil své role opět bravurně! Škoda, že jeho soka Van Helsinga v podání Petera Cushinga zde neuvidíme. 75% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nebylo to o moc lepší, než jednička, ale v něčem přece. Rozhdně se zlepšila atmosféra a prostředí Draculova hradu, takže ten film hned působí o něco lépe. Zlepšil se i Christopher Lee - sice nemluví, jen tam zmateně pobíhá z místa na místo a neví, co dělat, ale je rozhodně démoničtější než v prvním filmu, takže mu tu roli už věříte o něco víc. Jeho absence v první polovině filmu je ale přece jen znatelná a tvůrcům by určitě neublížilo, kdyby zjistili, že umí i mluvit. Postava sluhy je skvělá, ale strašně nevýrazně zahraná a pokud to o ostatní herce, tak ženský jenom ječej a chlapi nedělají nic. A mimochodem, co to bylo za strašnou hovadinu s tou vodou? Autor téhle genialitky si zaslouží kůl do srdce! Jedinou opravdu dobrou postavou je otec Šandor, víc prostoru by ani jemu neuškodilo. Tenhle film stojí za zmínku vlastně kvůli jen povedené atmosféře, prostředí a...to je vlastně všechno, i když se mi docela líbilo to Draculovo vzkříšení. Je to blbost, ale čím více starých hammerovských filmů vidím, tím víc mě to zajímá. A někdy v budoucnu třeba mrknu i na další díly téhle legendární série, ale zatím mi to stačí, Lee má totiž dost co zlepšila a pokud takhle pokračoval i dál, tak jeho nejlepší rolí zůstane asi navěky Saruman Bílý. 50%. ()

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Dracula, toho času mrtvý nemrtvý, se s pomocí svého sluhy přestěhoval do Carlsbadu, kde se stmívá během dvou sekund. Pravděpodobně mělo rychlé setmění zvýšit napětí, protože hrabě se tak díky tomu mohl vynořit naprosto kdykoliv, ale vypadá to spíš směšně. Ztráta Van Helsinga (potažmo i Petera Cushinga) je citelná, Dracula potřebuje svou nemesis, obzvlášť když sám se příliš nedostane ke slovu (a když přece, jeho scény zahrnují především zírání a pokud si dobře pamatuji, dialogy neměl vůbec v repertoáru). Film tak úplně postrádá jakoukoli charismatickou postavu. Scéna oživování se však Fisherovi povedla na výbornou a potěšil i malý odkaz na Draculu prostřednictvím služebníka pojídajícího mouchu. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Na to jaké je to retro, je to docela napínavá podívaná s dobrou atmosférou a svižnou režií. Lee je smaozřejmě skvělý, byť se vlastně mihne jen na pár scén. Příběh je jednoduchý, ale vůbec to nevadí. Tomuto Draculovi nic nechybí. Super žánrovka. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Pokud pominu poněkud táhnoucí se první půlku a to že se setmí během pár sekund, tak tohle pokračování nedělá prvnímu dílu vůbec ostudu. Čtveřice hrdinů přijždí na Drákulův hrad víceméně nedobrovolně, přičemž jejich počet je rychle zredukován, Drákulovo znovuzrození dává smysl a navazuje přímo na konec prvního filmu. Nechybí sympatické vedlejší postavy (otec Šandor) a Christopher Lee je děsivý ikdyž nepromluví ani slovo. Líbilo se mi i nastolení pár nových pravidel do upírského žánru (upíra je nutno pozvat dovnitř, může ho zabít tekoucí voda) a celkem akční finále. Horor roku 1966. ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Snaží sa to byť viac hororom než fantasy rozprávkou, čo sa dá považovať zároveň za plus aj mínus.  Pomalý rozbeh my nevadil, aj keď sledujeme cestu vyložených anglánskych trotlov čo idú do karlových Varov, ktoré sú 2 kilometre od Draculovho zámku. Dracula je síce 10 rokov mŕtvy, ale na zámku operuje jeho sluha Klove pripravujúci pánov návrat, k čomu samozrejme potrebuje krv a preto láka turistov. Scéna s obetovaním je prekvapivo krvavá a zmiešaním malinovky s popolom dostaneme princa temnôt. To je vlastne absolútny vrchol filmu, lebo ďalší dej už definitívne nemá čo ponúknuť a sotva sa z neho dá niečo vybaviť. Nechcem len bezmyšlienkovito vyplakávať, ale ten Cushing tam strašne chýba, lebo žiadny iný ťahúň proste nie je a jedinou postavou ktorá sa dá ešte zapamätať je rázny bojový mních otec Šandor. Samotný Dracula je síce Christopher Lee s ukrutne zlým a hnusne krvavým pohľadom, ale akonáhle začne komicky syčať a zmätene pobehovať je kompletne v háji. Za celý film nepovie ani slovo a často vyzerá že ani sám Lee netušil čo má vlastne robiť. To už ten jeho sluha pôsobí ako väčšia hrozba a strašne mi pripomínal Tallmana z Phantasm. Takže upír a jeho sukuba občas urobia bububu, trochu sa s hrdinami naháňajú na kočoch a nakoniec sa Dracula prepadne do hradnej priekopy po vyklápacej kre, čo bolo celkom efektne a originálne. Má to pár svojich  okamihov, ale inak patrí táto záležitosť do kolonky amnézia. ()

Reklama

Reklama