Reklama

Reklama

Until the Light Takes Us

Trailer

Obsahy(1)

Dokument o jednom z nejkontroverznějších hudebních proudů - o norském blackmetalu. Film pomocí interview s nejvýznamnějšími osobnostmi scény rozebírá a mapuje samotný vznik, životní názory a postoje, nechvalně proslulé události devadesátých let (zapalování kostelů, vraždy a údajný satanismus) a v neposlední řadě i to, kam se až původně undergroundové hnutí pár zasvěcených dnes dopracovalo. (Traktor16)

(více)

Recenze (57)

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Pro mě jako veskrze oddaného fanouška norského blackmetalu povinný snímek, který ovšem celkově nepřináší v podstatě nic nového. Nejzajímavější jsou určitě úryvky z rozhovoru s Varg Vikernesem alias Count Grishnackhem. S tím jsem už viděl/četl rozhovorů spousty a musím říct, že nejsem zrovna jeho velkým fanouškem (a to se týká i jeho kapely Burzum). Nicméně tady Varg až neskutečně hláškuje a NAPROSTO PŘESNĚ pranýřuje všeobecně oslavovanou falešnou západní (křesťanskou) morálku. Tady s 99% jeho názorů souhlasím, člověk si říká, že být ve stejný čas na stejném místě, možná by nějaký ten kostelík mohl mít taky na svědomí - kteréžto zjištění mě teda doslova vyděsilo k smrti… Kromě něj tam ale nikdo jiný nic kloudného neřekne. Takže tři hvězdy, průměr. ()

Corpsegrinder 

všechny recenze uživatele

Problém tohohle dokumentu je, že neznalej člověk se ze začátku špatně orientuje a sám sebe se ptá kdo je sakra ten Fenriz a Varg Vikernes. Přesto si myslim že i takovejm lidem to za pár minut secvakne dohromady. Nejzajímavější jsou určitě rozhovory s Vargem kterej rozhodně neni vyobrazenej jako nějakej magor jak zde pár lidí píše, právě naopak si svoje názory celkem obstojně hájí. Tenhle žánr to v začátcích neměl vůbec lehký a hrálo mu do noty hlavně štěstí (Fenrizovo překvapení nad vysokou prodejností A Blaze in the Northern Sky to dokazuje) a bez těch všech vražd, spálenejch kostelů a corpse paintu by se to prostě neobešlo. Patří to k tomu. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument odhalující vznik a okolnosti norského black metalu, z úst těch, kteří ho tvořili. Není to jen o hudbě, ale to kolem je s tím prostě navždy spjato. Nevím jestli je to dobře nebo ne. Ale black metal mě vždycky přitahoval právě tou autenticitou, takže to tak asi má být. Nejtemnější hudební odvětví. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Americký dokument o norském blackmetalu, kontroverzním hudebním subžánru, jež se vyznačuje maximálně rychlým, energickým tempem, výraznými hudebními přechody a vývojem skladeb, nelidským vokály, inspirací ve starých severských mýtech, temnotě, antikřesťanstvím či často satanismu a nespoutanou, nenapodobitelnou energií. Dokument se zabývá zejména vznikem tohoto hnutí na počátku 90. let v Norsku a zaměřuje se v největší míře na výpovědi Fenrize z Darkthrone a Varga Vikernesse, snad nejkontroverznější osobu spojovanou s norským blackmetalem, toho času ve výkonu trestu za vraždu. Jeho názory a činy ponechám bez komentáře, pozorovat však tohoto hudebního génia velmi zajímavým způsobem vyprávějícího o svých pohnutkách ke svým činům, byl opravdu zážitek. Jeho projekt Burzum dle mého názoru přivedl blackmetal k dokonalosti, jeho zvuk a dávka energie a emocí jsou naprosto jedinečné a zejména rané skladby pokládám za kultovní. Kromě těchto dvou blackmetalových osobností jsou v menší míře v dokumentu zastoupeni i další vynikající hudebníci - Hellhammer (Mayhem), Frost (Satyricon) nebo Abbas (Immortal). Snímek se poměrně podrobně věnuje nechvalně proslulé historii kapely Mayhem, jež vznikla už v roce 1984 a vytvořila styl blackmetalu. S podivem lze sledovat, že současně, kdy v Norsku zuřila antikřesťanská revoluce, během níž bylo spáleno mnoho starých dřevěných kostelů, norské bleckmetalové hnutí sílilo a vznikaly ta nejlepší, v mnohých případem dosud nepřekonaná hudební díla. Dokument je doplněn hudebními úryvky kapel, o nichž je řeč a jež dodávají snímku na atmosféře. Jako obdivovatel a milovník nejen norského blackmetalu nemám jinou možnost hodnocení nežli maximální, přesto bych možná ještě více dílo ocenil, kdyby se věnovalo více hudbě, např. více záběrů z živých vystoupení dotazovaných interpretů. ()

gazogazo 

všechny recenze uživatele

Hodně velkej zmatek, kterej nevím jestli měl odtrhnout underground, ale pěkně mě sral. A dost zajímavý pohled do Norska. A do stylu kterej snad nikdo v reálu neposlouchá ne? Bazeranti se zánětem karpalniho tunelu ()

Lumberjack 

všechny recenze uživatele

Metal poslouchám a sem tam i BM, takže jsem si tímto rozšířil své obzory co se týká počátku blackového metalu... Kvalitní dokument... ()

Rawar 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o Black Metalu, scény s Fenrizem zbožňuji a člověk se tam dozví parádní špeky o kterých by se jen tak nedozvěděl. Hail True Black Metal !!! ()

kaspar 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zatím nejpovedenější dokument o norské black metalové scéně, co jsem viděl. Velmi kvalitní, snaha o několik pohledů. Rozhodně vrcholem jsou rozhovory s Vargem a závěrečná Frostova "performance" (rozesmály mě ty vyděšené a znechucené pohledy lidí, co ho sledovaly). Byl jsem rád, že i naprosto enigmatická postava Dead z Mayhem dostala svůj kousek času, protože to byl právě on, kdo silně ovlivnil myšlenkovou strukturu celého (původně) underground hnutí. No a teď si snad pustit Jesus´ Tod od Burzum ... ()

jos_sep 

všechny recenze uživatele

Určitě to nejlepší, co bylo o norském black metalu natočeno. Pro zasvěcené tam asi moc nových informací nebude, ale líbí se mi, jakým způsobem je to podáno. Po prvním shlédnutí mě vadila ta část s Frostem. Říkal jsem si: "Tohle už není black metal, už to není o tom, o čem black metal zpočátku byl. Je to jen divadýlko." Pak mi došlo, že snad režisér chtěl ten kontrast ukázat. Na jedné straně underground s Fenrizem, který vypadá jako troska a vzpomíná na ty hrozný nahrávky na audio kazety, na druhé straně už zmiňovaný Frost, výstavy a vernisáže. Povinnost pro všechny fanoušky norskýho bm. Norsko bývala krásná země. A Fenriz a Varg jsou prostě největší frajeři! ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument o black metalu v Norsku. Nábojnice tedy prý Deadovi poslal Varg a ne Euronymous. Mohlo to být o něco zajímavěji natočeno, ale jinak k tomu nemám nic. ()

Homerking 

všechny recenze uživatele

Dokument o počátcích norského black metalu které se odehrály na konci 80. a na začátku 90. let, o všech faktech, lžích a mylných představách které ho obklopují. Until the Light Takes Us splnilo moje očekávání nad míru, obsahuje spoustu poznatků o Vargu Vikernesovi za což jsem jako posluchač Burzumu velice rád, a byly zde skvěle popsány tehdejší požáry kostelů a situace okolo kapel Mayhem a Burzum. ()

WolfIssen 

všechny recenze uživatele

Black Metal je jedním z mých oblíbených hudebních stylů (ne-li ten nejvíce oblíbený). O těchto skutečnostech jsem nesčetněkrát četl, slyšel a různě se kdysi po nich pídil, proto jsem rád, že vzniklo tohle dokumentární dílo, které mi sice moc nového neřeklo, ale veliké pozitivum vidím v ucelení věcí a zboření všerůzných fám a nesmyslů, které kolem norského Black Metalu často kroužily. ()

31alegria 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejlepší dokument o black metalu s nejvýraznějšími osobami blackové scény. Mohu doporučit každému, kdo se zajíma o black metal. ()

petite fille 

všechny recenze uživatele

napriek tomu, že môj záujem o túto scénu je len čisto akademický (nikdy som nebola fanúšičkou black metalu), musím tento dokument oceniť ako skutočne majstrovsky sfilmované a miestami až mrazivé svedectvo o podstate žánru, vrátane vyvrátenia niektorých zafixovaných predsudkov (napr. onen domnelý satanizmus). dojmy zo snímky rezonovali niekoľko dní. silné. ()

Reklama

Reklama