Reklama

Reklama

Film Rio je příběhem vzácného papouška jménem Blu, který žije na malém městě se svoji paničkou Lindou, s níž tvoří nerozlučnou dvojku. Linda ho před léty zachránila před pašeráky, kteří ho ještě jako papouščí miminko ulovili uprostřed brazilského pralesa a odvezli do zasněžené Minessoty. Blu se kvůli tomu sice nikdy nenaučil létat, ale v bezpečí a pohodlí Lindina domova se natolik zabydlel, že pro něj není problém uvařit kávu, připravit snídani, vyčistit si zuby nebo posloužit Lindě jako její osobní budík. Když jednoho dne Linda a Blu zjistí, že Blu není posledním papouškem svého druhu na světě, jak si až doposud mysleli, neváhají a vydají se na cestu do exotické Brazílie za papoušicí Perlou, která žije v samotném srdci Rio de Janeira. Krátce po jejich setkání jsou ale Blu a Perla uneseni skupinou obchodníků se zvířaty. Za pomoci chytré a životem na ulici zocelené Perly a partičky upovídaných městských ptáků se jim sice podaří uprchnout, ale vyhráno rozhodně nemají. Dokáže Blu s pomocí nových přátel najít odvahu, aby se naučil létat, zmařil plány únoscům, kteří jsou jim stále v patách, a vrátil se zpět ke své milované paniččce Lindě? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (537)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Spousta samby, krásně naanimované Rio a pár dobrých akčních scén z jeho ulic a z průvodu karnevalu... A to je asi tak všechno, co tenhle film nabízí. Příběh je předvídatelný i pro pětileté dítě, přitom spousta scén je zaměřena spíš na výrazně odrostlejší publikum. Hudba Johna Powella je fajn, ale velmi často ji přerušují mizerné, nevýrazné popové písničky, které jsou většinou jako pěst na oko, "muzikálová" čísla se to filmu ani trochu nehodí a už vůbec se taková "hudba"! nehodí k tomu krásnému atmosférickému Riu. Kde je všechna samba a latinskoamerická divokost? 50%. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

To bylo chvílemi tak barevné, že i duhový život hippies vedle toho vypadá nudně černobíle. Co se modelingu (tedy vlastně animace) týče, tam to bylo precizní od A až do B, chci říci do Z. Karneval vypadal naprosto fantasticky věrohodně, akorát že moc času nezabral - klidně mohl mít pár minut navíc na úkor některých písniček a toho slintajícího psa. Celkově shrnuto, takový lepší průměr. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Stejně tak jako hodně těch, co to tu viděli, mě film prostě nezaujal. U animáku mě ty postavy musí chytit a když nechytnou, tak je to v hajzlu. Rio je tak animák, který mě vůbec nebavil. Po dlouhé době jsem měl na nějakej chuť a on nakonec za nic moc nestojí. Škoda. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $90miliónovTržby USA $143,619,809Tržby Celosvetovo $487,519,809Tržby za predaj Blu-ray v USA $36,099,540 //počet predaných kusov 1,899,109Tržby za predaj DVD v USA $70,358,983 //počet predaných kusov 5,291,365║ Samozrejme nejde o nič prevratné, jedná sa len o letnú oddychovku, ktorá miestami príjemne vizuálom zasadeným do Ria pohladí, videl len v Českom jazyku, teším sa na Slovenskú verziu tá mi určite o niečo viac ulahodí. /70%/ ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Ak ma zaujme myslienka/pribeh, postavy aj s prenesenim ludskych elementov nie su charakterovo ploche a funguju aj vtipne momenty, animak si vacsinou riadne uzijem. Pribeh/myslienka Ria ma uplne minula, nezaujimave postavicky a vydarenych vtipov mohlo byt tiez viac. 5/10. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TAKŽE, PŘIJEL JSI NA KARNEVAL?“...,,NE, JSEM TU KVŮLI JEDNÉ DÍVCE“...... /// Tyler Blu Ganderson – poslední samec svýho druhu! Není jako ostatní – sice se šťourá v zobáku, někdy čurá do koupadla pro ptáky, ale hlavně: ,,JO, NEUMÍM LÍTAT!“ Animák o tom, co se stane, když papouška z Minnesoty (s jeho nastávající) unesou v Riu (v čase karnevalu) strašlivý zloději ptáků a on se dostane do džungle (atd., atd.) je (jestli to tu už někdo nenapsal) – (překvapení!!!) – kurevsky BAREVNEJ! Snad proto mi ani nevadí, že (oproti metalu) zní každá písnička naprosto stejně (Tico. Taco. Ja. Ja. Ja. - Tico. Taco. Ja. Ja. Ja.). Nechápu, co proti němu máte? Tenhle ,,tokací“ animák je pro děti a (jak vidím) pobaví i infantilní dospělí. Jasan, tvrďáci jdou na chameleona. Ale to se potom nedozvěděj, že ti co neumí lítat jsou pštrosi (jsem teda pštros?). MILUJU TĚ RIO! – no to asi extra ne, ale jinak pohoda! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Říkají, že mám oblíbenýho ptáka. 2.) Nevím, že 2 obarvený slepice, párek modrých papoušků Ara nenahradí . 3.) Zjistím, proč nemám svěřit opicím práci pro ptáky. 4.) Thx za titule Hogwarts. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ** AKCE * NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Aj Karamba......... Veľmi pekný a milý príbeh v ktorom mi však trocha prekážalo muzikálové prevedenie.............Soundtrack John Powell: 1. Real in Rio - The Rio Singers ,2. Let Me Take You to Rio (Blu's Arrival) - Ester Dean/Carlinhos Brown ,3. Mas Que Nada - Sergio Mendes/Gracinha Leporace ,4. Hot Wings (I Wanna Party) - will.i.am & Jamie Foxx ,5. Pretty Bird - Jemaine Clement ,6. Fly Love - Jamie Foxx ,7. Telling the World - Taio Cruz ,8. Funky Monkey - Siedah Garrett/Carlinhos Brown/Mikael Mutti/Davi Vieira ,9. Take You to Rio - Ester Dean ,10. Balanco Carioca - Mikael Mutti ,11. Sapo Cai - Carlinhos Brown/Mikael Mutti ,12. Samba De Orly - Bebel Gilberto ,13. Valsa Carioca - Sergio Mendes , ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ja nevim no. Vsechno se zda bejt v poradku. Na animak obstojnej a predvidatelnej pribeh. Sem tam nejaka chytlava pisnicka, sympaticky postavy, dobry dabingovy obsazeni a povedena animace. Obcas dojde i na nejakou tu akci a prostredi karnevalu v Riu neni moc okoukany. Ale i kdyz ma film jen 90 minut a v sviznym tempu utika, proste me to nedokazalo vylozene strhnout. Jasne, sem tam sem se zasmal, docela sem se bavil a nenudil, ale na vic nez 3* mi to neprijde. ()

monolog odpad!

všechny recenze uživatele

Neznám jiný film, na který by se líp hodilo označení "Ptákovina!" nebo "Datlovina!" V základě mi přišlo humorný a zbytečný, že autoři prostředí Rio de Janeira kreslili a animovali, místo aby ho přímo natočili a vložili do něj animované postavy jako v Aladarovi (přinejmenším to mohli udělat při panoramatických přeletech a pohledech). A to je vlastně jediná věc, která mi přišla humorná. Když to je nakreslený, tak to vypadá potom trošku moc uměle a nepřirozeně a vzduchoprázdně, trochu jako takový ty starý 3D pohlednice, na který se muselo šilhat, aby člověk viděl trojrozměrnej efekt. Postavy i děj snímku jsou hodně předvídatelné a v základě pokud se nechce člověk dívat jen na další barevnou 3D míchanici, tak tento film pro něj nemá význam. Nesympatičtí hrdinové a odporný originální dabing (nevím, koho napadlo, že Eisenberg má příjemný hlas), nuda a šeď a dokonce ani ty humorné figurky v tomto filmu nejsou vtipné, ale spíš divné... Je poznat, že tvůrci si myslí, kdovíjaká to není královská zábava, jenže pro mě jako diváka to bylo utrpení a mučení. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Obvykle neučím ptáky létat, ale modrý švihák Blu by evidentně potřeboval zrychlit přesuny, když pěškobusem ani pomocí MHD se v Riu nedá bezpečně prchat. Jelikož však mé létácí schopnosti zatím marně vzdorují gravitaci, tak nebudu vyučovat ani tentokrát. Ke spokojenosti mi prostě musí stačit fighty ptáků s opicemi, intelektuální nadřazenost buldoka nad zloději či prostá papouščí romantika a to jsem všechno dostal. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Pěkný a barevný film s povedenou animací a hudbou. Jednotlivé postavy (alespoň ty ptačí) jsou velice roztomilé a líbivé. Děj sice není nic moc, ale pohled na nádherné Rio de Janerio to tak nějak vyrovnává. Originální karnevalové scény jsou pastvou pro oči. Na konci nechybí trocha romantiky..pěkné, ikdyž nijak výjimečné. 3,5* ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Suverénně nejslabší počin studia Blue Sky. Animačně krajně nevyvážený (scenérie jsou úchvatné, několik málo charakterů taktéž, valná část modelů, renderů i textur je ale přinejmenším odfláknutá) a navrch naprosto selhávající v jakémkoliv zaměření na cílového diváka. Veškerá komika vychází z burleskního padání, fackování a řvaní, popř. tancování, humor jako takový ale neexistuje a až příliš často se zde brnká na velmi dospělou notu, což na druhou stranu ale nekoresponduje s totálně přízemní korektností. Ve výsledku nemastný, neslaný a nijak extra odsýpající animák, v němž mezi skutečné klady patří vlastně jen skvělý Eisenberg a, jako vždy, špičková hudba Johna Powella. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Úžasné dobrodružství nelétavého papouška aneb jak ňouma poznal svět. Z toho filmu mám dojem, že si tvůrci a jejich sponzoři sedli kolem jednoho velkého stolu a řekli si, že je třeba vymyslet, o kterém zvířátku bude letošní animák. Pak někdo přišel s tím, že když to udělají 3D, bude ideální papoušek, protože papoušci letájí a padají a jsou pestrobarevní. Přiště třeba vytvoří animák s hrabáčem protože je prostě bizardní. Jedna z vedlejších postav bude blb (aby byla sranda) a hlavně půjde o lásku. Na pozadí se dá nějaké alegorické dobrodružství a bude zaděláno na tuctový animák. A přesně to se stalo i s filmem Rio. Navíc hlavní postavu okorunovali nevýrazným dabingem Jesse Eisenberga. A ještě mi to přišlo, že pro děcka to byl film příliš náročný a místy i dost krutý. Snad pro mládež od deseti let výš, otázka ovšem zůstává, zda v tomto věku vezmou zavděk animáku o ztraceném papouškovi. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na cestě po Rio de Janeiru - bez hlasu Jirky Bartošky a se Sochou Krista Spasitele vybělenou pravidelnou dávkou ptačího trusu.. Ornitologické promo k blížícímu se MS ve fotbale (schválně si všimněte, kolikrát je v záběru ten kulatý nesmysl), jenž je pro děti svou hravou jednoduchostí naprosto ideální. Proto mě zaráží místní kritické výkřiky typu:„...celkové vyznění je hodně pro děti.“, či:„Předvídatelné.“ Až budou chtít tvůrci natočit animovaný film pro potetované pupkáče z motorkářského gangu, nebo důchodce žijící v přesvědčení, že 3D je nový švýcarský preparát na klouby, tak to myslím poznáme.. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Don Rhymer, Joshua Sternin, Sam Harper / Story by Carlos Saldanha, Earl Richey Jones, Todd R. Jones | Hudba: John Powell | Produkcia: Bruce Anderson, John C. Donkin | Distribúcia: 20th Century Fox | Štúdio: Blue Sky Studios | Rozpočet: 90 miliónov $ | Tržba: 485,343,202 $ || Zábavné postavičky, príjemný príbeh, podarené spevácky-tanečné čísla. Z priemeru sa Rio vyzdvyhuje svojou schopnosťou nebrať sa smrteľne vážne. 76% | Blu-Ray, THX, HU DTS | ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale nejroztomilejší a nejhezčí mi přišla úvodní hudební scéna, kdy byl Blu ještě malé miminko. Od té doby dojde přesně k tomu, co člověk čeká, jen je ta banální zápletka o papouškovi, který by se měl naučit létat a který by měl získat lásku svého srdce, natažená na hodinu a půl. Pár vtipů, hezká grafika a příjemný anglický dabing tohle nezachrání, tedy rozhodně ne, pokud je vám víc jak deset let. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Příběh se snaží býti vtipným a občas se mu to i daří, ale jinak tak trošku nudaa. Nicméně rytmy ohnivé samby mi rozproudily krev a rozpohybovaly má madla lásky. To zas jo, to já můžu. Animace taky bezva, takže za tři. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Místy RIO strašně ztrácí na tempu a některé vedlejší postavičky jsou dost otravné. Papouch Eisenberg a papoušice Hathawayová jsou každopádně skvěle obsazení. Z Blua je ten šprt slyšet na sto honů. Příběh je ale tuctový a ničím nepřekvapí, aspoň že Powell se hudebně docela vyřádil. ()

Související novinky

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

Reklama

Reklama