Reklama

Reklama

Expres na západ

(TV film)
  • USA The Sunset Limited
Psychologický / Drama
USA, 2011, 87 min

VOD (1)

V tomto dramatu z produkce HBO září Samuel L. Jackson a Tommy Lee Jones. Příběh zkoumá debatu o víře a ateismu, životě a nihilismu, vykoupení a sebevraždě. Nenechte si ujít strhující film z pera uznávaného autora Cormaca McCarthyho. Toto spalující drama z pera držitele Pulitzeroy ceny, Cormaca McCarthyho (Tahle země není pro starý) bravurně mísí humor a patos při zkoumání vztahu mezi cizími lidmi, kteří se setkávají v zoufalé situaci. Vše se odehrává v jednom newyorském bytě. Dva velmi odlišní muži – hluboce věřící bývalý trestanec (Samuel L. Jackson), jenž zmaří pokus o sebevraždu bílému asociálovi, který je profesorem na univerzitě (Tommy Lee Jones). Zoufalý profesor se pokusil skočit pod vlak metra. Zatímco jeden se snaží navázat pouto na racionální, duchovní a emocionální úrovni, druhý se noří hlouběji do svého těžce vybudovaného zoufalství. Uzavřeni ve filozofické debatě se oba snaží vášnivě hájit své životní krédo a přesvědčit toho druhého o své pravdě. (HBO Europe)

(více)

Recenze (198)

warrenur 

všechny recenze uživatele

Zaujimavy film, v jednom zchatralom byte s dvoma starcami, roznej farby pleti, s roznym nazorom na svet. Jeden predklada argumenty tomu druhemu, aby ho odhovoril od samovrazdy. Ten druhy mu metodicky vyklada na stol dovody, preco o tento svet nestoji a samovrazda je jedinym vychodiskom z beznadeje. Je to velmi, ale velmi ukecane a musel som sa mimoriadne sustredit na ten dazd myslienok, nazorov, pribehov a argumentov Samuela a Tommyho. Po technickej a hereckej stranke dokonale. Obsahovo uz menej, film ma dost vycerpal. Je to zvlastne, treba vidiet, aby ste si spravili nazor. Tunajsie komenty k tomu v tomto pripade nedopomozu. ()

REP_ReZeNT 

všechny recenze uživatele

Abych se přiznal, až do poslední chvilky jsem netušil, o čem bude tento snímek bude vyprávět. Celý příběh - dá li se to nazvat příběhem - možná spíše dialog, se odehrává v jedné místnosti, u jednoho stolu. Vzájemná konverzace Samuel L. Jacksona a Tommy Lee Jones byla úžasná, od první chvíle mi to nedalo a s každou minutou jsem poslouchal bedlivěji, pozornost a plná soustředěnost je důležitá už od první minuty, protože každé slovo má svůj skrytý význam. Dokonalé spojení slov a myšlenek vás nutí neustále přemýšlet a přehodnocovat názory a tímto způsobem se dostanete až k samotnému závěru. "Expres na západ" je vlastně dialogem na téma život, je to o víře a její síle a o ceně života jako takového. V dialogu se proti sobě staví vynikající Samuel L. Jackson - zastánce víry, který na mne chvílema působil jako sám bůh a také Tommy Lee Jones, ateista a člověk, který chce spáchat sebevraždu. Scénář byl opravdu ohromující, jen jsem žasnul, bylo to takové slovíčkaření, chytání za slova a neustále filozofování nad velkými i nevelkými věcmi. "Zeptám se Vás jinak, máte rád baseball?" "Expres na západ" je dalším unikátním filmem, pro mne nezaředitelný do žádné kategorie, ale jedinečný a v první řadě originální. V tomto případě bych se rozhodně nebál nálepky produkce HBO. _______________________________________________________________________________________________________________________________________ "Když jste uplně v koncích, přiznáte si porážku a jste zoufalej tak v tomdle stavu čapnete jakési cosi, co nemá smysl ani hmoutnou povahu a vy se toho pevně držíte a lpíte na svým drahým životě.. popsal jsem to dobre?" "I Takhle se to dá říct." "To nedává smysl." Když jsme před chvílí spolu mluvili, říkal jste že smysl nedává vůbec nic, myslim dějiny světa a tak podobně. "No to nedává .. ve větším měřitku, ale to co mi vyprávíte není názor na stav věcí, ale na jednu věc a je to nesmyslný." "Co kdyby k Vám Ježíš promluvil?" "Haha, dokážete si to představit?" "Ne nedokážu, ale já nevím." "Já nejsem tak cnostnej." "Ne profesore, takhle to přece není, nemusíte být přeci cnostnej, jen musite být potichu. Já .. za našeho pána nemůžu mluvit, ale podle mý zkušenosti promluví ke každýmu, kdo bude naslouchat.. proč byste měl být cnostnej." "Kdybych zaslechl boží hlas, nechal bych se rychle odvézt na kliniku jak jste navrhoval." "A kdyby jeho slova dávala smysl?" "To je úplne jedno, šílenství je šílenství." "Je jedno jestli dává smysl?" "Ne." "Tak o takovédle primárnosti jsem v živote neslyšel. "Šel jsem vlastní cestou. Ich kann nicht avers." "Jak to mluvíte?" "Německy." "Vy umíte německy?" "Ani ne, trochu, je to citát." "NĚMCUM TO ZROVNA MOC NEPOMOHLO, ŽE NE." ()

Fridecka 

všechny recenze uživatele

Komorní konverzační drama, které si vystačí se dvěma skvělými a zkušenými herci. Ateistu a věřícího bývalého trestance náhoda svede dohromady. Ateista řeší či spíše jižm á vyřešenou otázku života a smrti. Věřící se ho snaží "přivést zpět". Snaží se ho s pomocí své víry, svých zkušeností a příběhů ze života přimět, aby od svých záměrů upustil. Oba se poté dostávají do slovních přestřelek s bohatou výměnou názorů. Avšak po celou dobu rozhovoru oba zůstávají na své lodi, pevně zaťatí se drží svého přesvědčení. A rozhovor končí se stejným skórem jako začal. Oba muži se zase rozcházejí. Věřící zůstává v pochybnostech, že selhal, že nepomohl, ale kdo ví? Zda snad nezasel semínko pochybností? To se každopádně nedozvíme. Neznáme pokračování příběhu. Námětem filmu je jen a pouze konverzace, kde prověření a kvalitní herci zúročí své herecké umění. Bylo příjemné vidět dílo televizně zpracované, ikdyž lépe by se vyjímalo na divadelní scéně. ()

septic 

všechny recenze uživatele

Zatvrzelost Jonesova charakteru dodává celému filmu ten správný náboj, ale to vůbec nezaplátuje absenci napětí a jakékoli ucelenosti dialogů. Závěrečné uvědomění tak jen dělá tu požadovanou tečku za filmem a neplní žádnou jinou roli. Co mě ale zarazilo nejvíc, že snad nikdy u žádného filmu mi tak nevadila hudba jako u Sunset Limited. 51% ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

"Vy mi říkáte, že chci Boží lásku. Já ji ale nechci. Možná chci odpuštění, ale není koho o něj požádat." Vzhledem k ukecenosti obou protagonistů doporučuji shlédnout spíše, když nejste příliš unaveni, protože se může stát, že nebudete pořádně stíhat vnímat jejich dialogy. Jinak to však byla k mému překvapení velmi slušná podívaná. Normálně mě tlachání o bohu nebaví a unavuje (proto jsem taky zvažoval, jestli se na to nakonec vůbec kouknu). Tady ho ale za prvé tolik nebylo a za druhé to bylo podáno způsobem, který snad nemůže nikoho urazit. Celkově byla zajímavá konfrontace pesimista vs. věčný optimista. Moc se mi líbil "pesimistický" proslov, co měl Tommy Lee Jones v samotném závěru snímku. Samuel L. Jackson zase dokázal, že ještě opravdu umí hrát. Dokázal bych si ale představit ještě zajímavější dialogy (resp. témata), které bych tu rád slyšel, takže nedám pět hvězd, ale čtyři silnější. ()

Vorima 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobré, i když jako divadelní hra to je určitě mnohem lepší. Jak už tu padlo, tak jediné co tomu chybí je buď lepší práce s hudbou(případně zvuky v pozadí) nebo s tichem. ()

darkreider 

všechny recenze uživatele

Ťažko hodnotiť, ale z polohy kedy mi film má zamávať myšlienkami to funguje veľmi dobre. Keď človek začne moc premýšľať, tak dá za pravdu obom vždy podľa uhlu pohľadu. Z filmového hľadiska to má slabšie miesta a nedrží pozornosť plných 90 minút, ale v sumári je to tak špecifický film, že bez možnosti to inteligentne podložiť hodnotím ako ťažký nadpriemer. ()

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách poutavější než podobný Carnage. Stopáž je tak akorát, finále struhující, konverzačka mezitím nenudí. Ke konci už sice nikdo z nich neví, jak by si sednul a o co by se opřel, aby v tom byla alespoň nějaká "akce", ale to se dalo čekat, když máte k dispozici jen dva herce, kteří mají předepsaná striktně existenciální témata a je jim kolem padesátky. To se vám prostě manévrovací prostor sníží...je to o ničem a zároveň o všem a kupodivo to - nevadí. ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

Konverzační lahůdka, především prvních 20 minut :-) Potom se točíme trochu v kole :-( ale na ty dva skauty se nejde ani pořádně zlobit. Vynikající český dabing - skutečně poklona. Filozoficky úsměvný závěr rád odpouštím ;-) ()

Forty- 

všechny recenze uživatele

Výborné dialógy aj herecké výkony, ale po filmovej stránke to nič viac neponúka. Neviem či je zmysluplné filmovať novely tohto typu. ()

agrimon 

všechny recenze uživatele

Zmysel života je a bude vždy aktuálnou témou. Tento film by som hodnotil čo sa týka obsahu na 5 hviezd, ale vzhľadom na to, že film je aj o vizuálnej stránke a celá hodina a pol sa odohráva v jednej miestnosti, spôsobilo, že musím znížiť hodnotenie. Samuela L. Jacksona mam rád a v tomto kúsku určite nesklamal, pozrieť sa to určite oplatí - no určite nie po 3 pivách :D ()

VelkyResli 

všechny recenze uživatele

V celku minimalistické pojetí celého filmu (jedna místnost, dva lidé) zde vůbec není na škodu, naopak - tohle je herecký "majstrštyk" jako sele. Samuel a Tommy jedou a předvádějí skutečnou virtuozitu. Je pravda, že občas film trošku zaškobrtne nebo ztratí trochu tempa, jako celek je ovšem perfektní. Tommyho závěrečná řeč je pak třešničkou na dortu. ()

quip 

všechny recenze uživatele

Hmm, ale ano, přihodím na tohle smetiště lidských existencí čekajících na popravu, tohle "čsfd", i svůj pohled na film. Tyhlety dramaticky nepříliš obvyklé počiny mám rád, autoři se tak můžou soustředit na to co a jak chtějí předat pro ně důležitou zprávu. Sunset Limited je ale film (hra) o ničem. Cormac McCarthy sice krásně ukazuje, že umí splétat slova do kouzelných celků, ale nic zajímavého jimi neříká. Konverzace mezi postavami je natolik banální, že ji zajímavá forma prostě zachránit nedokáže. ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Výborný psychologický snímek z produkce HBO. Ani ve snu by mě nenapadlo, že může být tak poutavý film, který se odehrává na jednom místě a pouze se dvěma herci. Ale je to pozoruhodná podívaná. Skvělé představení, které rozehrávají užasní Samuel L. Jackson a Tommy Lee Jones. Je zajímavé sledovat tento rozhovor dvou mužů, kde každý stojí na své straně barikády a neustoupí ani o krok. Od začátku až skoro do konce se mi zdálo, že Jackson (pan Černý) přeci jen o něco herecky převyšuje svého kolegu, ale poslední monolog pana Bíleho mě naprosto uzemnil. Budu se muset podívat ještě párkrát, abych přesně pochopil a porozuměl všem myšlenkám vloženým do tohoto snímku. ()

Demonic189 

všechny recenze uživatele

Dve preverené herecké esá vo výbornej konverzačke o viere, živote a podobne. Pri tejto rozumnej stopáži ma to ozaj celkom bavilo. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Dva muži a jedna miestnosť plná myšlienok, teórií, viery a faktov. Život, smrť, Boh a prázdnota. Jeden zachráni druhého na vlakovom nástupišti predtým, než sa hodí pod vlak, pretože na tomto svete nevidí zmysel v ničom. Jeho záchranca sa mu snaží vierou vysvetliť, že svet funguje na iných princípoch, než na žiadnych. Púšťajú sa tak do diskusie, ktorá nebudete ľahkým každodenným chlebíčkom ani pre jedného z nich. A veruže nie je ľahkým každodenným chlebíčkom ani pre diváka, ktorý sa rozhodne si tento film pozrieť. Už dopredu treba poznamenať, že film odohrávajúci sa v jednej miestnosti hraný dvoma hercami bude pôsobiť veľmi komorne a možno až divadelne tiesnivo, ale k samotného námetu pasuje viac než dobre. Takisto je pozoruhodné to, že do tak malého filmu boli obsadení tak veľkí herci. "Malého" samozrejme v úvodzovkách, pretože myšlienky, ktorú tu odznievajú len tak v hocijakom inom filme nebudete mať možnosť počuť. Postaviť proti sebe presvedčeného kresťana a zarytého ateistu, chystajúceho sa spáchať samovraždu a nechať ich hodinu a pol diskutovať o tak ťažkých témach, že to mozog stíha ledva spracovávať, je výzva, na ktorú by ste sa ako diváci mali značne pripraviť. Na jej konci totižto možno stratíte aj posledné zvyšky nádeje, prebývajúcej vo vás v tomto zdeptanom, skazenom, zničenom a zatratenom svete. Monológ Tommyho Lee Jonesa na konci filmu je silná káva aj pre niekoho ako som ja. Pre niekoho, kto obľubuje ťažké filmy plné ťažkých myšlienok o živote. Na toto sa ale pripraviť nedá, rozhodne jeden z najlepších filmových výstupov, aké kinematografia ponúka. Len škoda, že som to podobne nemal s celým filmom. Dlhú dobu som sa totižto nedokázal naladiť na tú správnu vlnu, aby som si ho začať náležite užívať, čo sa v konečnom dôsledku aj odráža na mojom hodnotení. The Sunset Limited je ale filmom, ktorý stojí za to si pozrieť. Nevídaná komorná dráma s hviezdnym obsadením a výborným námetom pojednávajúcim o viere a ateizme na úrovni, s ktorou sa divák nestretáva v každom filme. K jeho zhliadnutiu si však treba pripraviť poriadnu dávku nervov, ktoré možno na jeho konci budú pokrčené a zahodené v "kýbli". ()

LenaPond 

všechny recenze uživatele

"This shadow of the axe hangs over every joy." Neskutečně náročný dialog dvou lidí s naprosto odlišným pohledem na svět. Po shlédnutí filmu mám v hlavě spoustu myšlenek a pořádně nevím, jak s nimi naložit. Dnes se mi bude hodně těžko usínat... ()

lumi3r3 

všechny recenze uživatele

Mne to velice sadlo. Obsah aj forma bez výtky. Dokonalý koktail sviežej nádeje čierneho konvertitu nahlodanej skepsou argumentujúceho profesora. Boj svetonázorových protikladov z môjho pohľadu končí remízou. Napriek rozdielnemu náhľadu na život sa obaja navzájom hlboko chápali. Prvý film, čo ma primäl kúpiť si knižnú predlohu. ()

Šňůra 

všechny recenze uživatele

Úžasná konverzačka, kdy téměř 90 minut jen sledujeme filosofickou debatu mezi dvěma muži v podání Samuela L. Jacksona a Tommyho Lee Jonese. Debatu, ve které každý z nich hájí svůj postoj, svou pravdu a své životní krédo a snaží se o tom přesvědčit toho druhého. Moc pěkný zážitek. ()

Související novinky

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

13.06.2023

Uznávaný spisovatel, scenárista a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Cormac McCarthy zemřel ve věku 89 let. Smutnou zprávu potvrdil jeho syn John McCarthy. Slavný autor měl na svědomí tak zásadní… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

Reklama

Reklama