Reklama

Reklama

Expres na západ

(TV film)
  • USA The Sunset Limited
Psychologický / Drama
USA, 2011, 87 min

VOD (1)

V tomto dramatu z produkce HBO září Samuel L. Jackson a Tommy Lee Jones. Příběh zkoumá debatu o víře a ateismu, životě a nihilismu, vykoupení a sebevraždě. Nenechte si ujít strhující film z pera uznávaného autora Cormaca McCarthyho. Toto spalující drama z pera držitele Pulitzeroy ceny, Cormaca McCarthyho (Tahle země není pro starý) bravurně mísí humor a patos při zkoumání vztahu mezi cizími lidmi, kteří se setkávají v zoufalé situaci. Vše se odehrává v jednom newyorském bytě. Dva velmi odlišní muži – hluboce věřící bývalý trestanec (Samuel L. Jackson), jenž zmaří pokus o sebevraždu bílému asociálovi, který je profesorem na univerzitě (Tommy Lee Jones). Zoufalý profesor se pokusil skočit pod vlak metra. Zatímco jeden se snaží navázat pouto na racionální, duchovní a emocionální úrovni, druhý se noří hlouběji do svého těžce vybudovaného zoufalství. Uzavřeni ve filozofické debatě se oba snaží vášnivě hájit své životní krédo a přesvědčit toho druhého o své pravdě. (HBO Europe)

(více)

Recenze (198)

Dale 

všechny recenze uživatele

Aby dokázal byť film, ktorý je založený čisto na konverzácii dvoch postáv, dobrý a zaujať, musí disponovať veľmi kvalitným a inteligentným scenárom. Tento film má ale doslova majstrovský scenár, kedy sa musí divák zamýšľať nad každým argumentom jednej či druhej postavy a vôbec nezáleží na tom, nakoľko s ich životnými postojmi súhlasí. A extra veľká poklona Samuelovi L. Jacksonovi, pretože jeho herecký výkon je neskutočný. MASTERPIECE ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Mám veľmi rád filmy v uzavretom priestore. Je ich už množstvo a tento je o to lepší, že sa tu vedie diskusia medzi pobožným a zarytým ateistom. Ak by som si mal vybrať, jednoznačne by som sa priklonil na stranu Tommy Lee Jonesa. Čo ma teší viac je fakt, že on sám to režíroval. To čo Tommy vo filme rozprával by som si dal vyryť na náhrobný kameň. Nie som v žiadnom prípadne samovrah, ale so všetkým som súhlasil. Ak by mal po smrti nasledovať život v nebi, v ktorom by nebolo možné umrieť, asi by som sa zbláznil. Ďalšia dobrá poznámka je, že ak boh existuje, tak s toľkých možností ktoré mal, urobil práve takýto svet. Svet plný vojen, nenávisti, vrážd a samotný fakt, že ak nemáte peniaze, tak ste už dávno mŕtvy, len o tom ešte neviete. Úžasný film a ja sám by som mal ešte veľa nápadov a myšlienok, ktoré tí dvaja mohli prediskutovať. Film vôbec nebol dlhý a mňa nenudil. Klenot. ()

Reklama

woody 

všechny recenze uživatele

Epicness. Černý (Samuel L. Jackson) zachránil Bílého (Tommy Lee Jones) zpod kol vlaku a pozval ho k sobě do bytu. A tak tam sedí a mluví. Venku je deštivá noc a oni mluví o Bohu, o Víře, o vězení, o bezvýchodnosti i naději, temnotě i světlu, o všech těch věcech, nad kterými by člověk měl přemýšlet, kdyby si k nim kvůli nezáživným dílům klasiků neudělal podobnou averzi jako ke koprové omáčce z kantýny. Ale tady napsal scénář nejlepší americký romanopisec, pokračovatel Faulknera, Dostojevského a Becketta - Cormac McCarthy. Film u něhož jsem měl na konci zimomriavky. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Černá a bílá, konec a naděje, nicota a bratrství se sešly v jendom bytě. Cormac McCarthy sepsal skvělý dialog, jen by neškodilo, kdyby film nechal postavy častěji vypadnout z rozjetého a nekončícího proudu slov, které jsou tak těžké a závažné, až je s podivem, že ten "jednoduchej člověk, v jehož hlavě nikdy nevznikla jediná vlastní myšlenka a který čerpá jen z Bible," zvládá držet krok. Lee Jones jako režisér je uměřený, ve většině se film uskromní na klasický záběr a protizáběr, dokáže ale vystihnout, kdy zůstat pohledem na jednom a kdy následovat postavu, která se zvedne a s triumfem přednese poslední eso v celém rozhovoru, což bylo provedeno a zahráno způsobem, že jsem se po nějaké době s ustrnutím pohroužil do filmu. ()

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Tyhle konverzační filmy mám rád. Vždy diváka zapojí a nutí, aby si udělal taky svůj názor na dané téma. Jen škoda ž v tomto případě je hlavním tématem Bůh a víra v něj. To není zrovna můj šálek čaje, a proto jsem se několikrát v tom i ztrácel a nechápal význam. Herecky ale poctivě odvedená práce, byť herců, které zrovna moc nemusím. 70% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Film byl natočen podle rozhlasové hry známého amerického spisovatele Cormaca McCarthyho, který napsal mj. i knihu „Tahle země není pro starý“, podle které natočili v roce 2007 bratři Coenové stejnojmenný oscarový film. (ČSFD)
  • Okrem dvoch hlavných aktérov nie je v celom filme vidno nikoho iného. V úvode však možno zazrieť obrys postavy vodiča metra Sunset Limited. (Lukoh)
  • Celý film se odehrává v jedné místnosti, v níž byl také celý natočen. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

13.06.2023

Uznávaný spisovatel, scenárista a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Cormac McCarthy zemřel ve věku 89 let. Smutnou zprávu potvrdil jeho syn John McCarthy. Slavný autor měl na svědomí tak zásadní… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

Reklama

Reklama