Reklama

Reklama

La Vida Loca

Španělsko / Mexiko / Francie, 2008, 90 min

Obsahy(1)

Říká se jim Maras. Tyto gangy, vybudované po vzoru gangů z Los Angeles, šíří hrůzu a teror v celé Střední Americe. Obraz všedního života členů nevidetelné armády na předměstí San Salvadoru. Nová světová pohroma, která slepým násilím ničí demokratické principy a odsuzuje na smrt mladou generaci zbavenou jakékoliv naděje na budoucnost. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (50)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Sugestivní, syrové, přímo na tělo a bez pokusu nějak situaci hodnotit. Ona se nejlépe hodnotí sama. Plus vynikající hudební složka. Nedivím se, že tvůrce zaplatil krví – míra blízkosti k životu Mary je smrtící. Vřele doporučeno zejména těm, kteří mají alespoň rámcové znalosti. Vřele doporučeno kombinovat s Fukunagovým Sin Nombre. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MARAS – KRUTÉ GANGY, KTERÉ VZNIKLY V IMIGRANCKÝCH GHETTECH V USA. DOKUMENTARISTA CH. POVEDA NATÁČEL MEZI ČLENY GANGU NA PŘEDMĚSTÍ SAN SALVADORU 16 MĚSÍCŮ..…“ /// Lidi, jejichž jediný zážitky se skládaj z toho, jak po někom ,,šli“, jak ,,šel“ někdo po nich a kdo nemá votapatovanou aspoň ¾ těla, ten jakoby nežil. Zákony ulice a neustálej válečnej stav. Srdceryvný projevy u rakví a nevím, co si jako mám vod toho pohledu do soukromý slibovat. Nějak mi nepřijde, že tím (Poveda) naráží na kořeny pouličního násilí. Spíš si myslím, že právo na spravedlivej proces a na život se přeceňuje. Ovšem ONI nejsou můj problém (aspoň kurva doufám, že je nenapadne sednout na kajak a …). Dokument se nezaobírá ani tak kriminalitou, jako situací několika lidí kolem gangu (a kolem čeho jinýho? Tam jsou všichni Gogo. Vlastně Mara…), lehce ukáže práci policie, mrknem k doktorovi, navštívíme kurátorku, vyslechnem pár (možná víc) myšlenkovejch pochodů…, ale spíš jen tak nějak všeobecně mapuje dění kolem členů Mara 18. Trochu jsem se vzdělal, ale spíš víc nasral. ,,BŮH OPATRUJ TVOJI DUŠI“ … (a co kdyby jste do těch rakví šli všichni!) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Vobčas si během kérování zabékám. 2.) Apanteos, domov můj (druhej). /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já jsem asi naivní, ale většinou jsem si myslela, že filmy, které se týkaly, či týkají gangů, jsou trochu přehrávané, aby to přitáhlo širokou diváckou oblast. Jak hluboce jsem se mýlila, skutečnost je daleko hrůznější a mě z toho jen mrazí po celém těle a jsem vděčná za Čechy i se vším tím politickým atd. bahnem. Přemýšlím, jestli existuje vůbec nějaký pozitivní film o čemkoliv ze Salvadoru, ze země, kde denně zemře 12 lidí násilnou smrtí............ ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála dokumentů při kterém vám jeho aktéři umírají téměř před hledáčkem objektivu a hvizd kulek a pohřby, jsou zde denním chlebem. Chudoba a strach jsou jedny z hlavních důvodů proč mladí lidé vstupují do gangů, od kterých se už jen těžce oprošťuje a cena za život je zde vysoká. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

K plnému porozumění situace, kterou La Vida Loca svým divákům předkládá, je nutné znát aspoň základní fakta ohledně nedávné historie a současnosti Salvadoru. Před 20 lety tam skončila 13 let trvající občanská válka mezi krajně pravicovou vojenskou diktaturou a levicovými guerillami vedená z obou stran s mimořádnou houževnatostí a krutostí, ve které pochopitelně daleko nejvíc trpělo civilní obyvatelstvo. Pro latinskou Ameriku už tak typická masová emigrace do Spojených států z hospodářských důvodů byla podpořena hromadným útěkem před nájezdy eskader smrti, bombardováním a všeobecným násilím. V USA měli latinoameričané tradičně těžce podřadné postavení a aby obstáli v konkurenci levné námezdní síly, začali se po vzoru místních gangů sdružovat do podobných spolků. Když po uzavření mírové smlouvy a pádu diktatury pominula ze strany amerických úřadů nutnost aspoň navenek tolerovat uprchlíky, nastala jejich deportace zpátky do Salvadoru, kde byla mizerná naděje na slušnější život, zato tam bylo spousta zbraní a úřady včetně policie na mnohem horší úrovni než v USA. Gangy získaly ještě větší brutalitu a v krátké době se Salvador stal zemí, která vytrvale soutěží o první místo v počtu vražd na obyvatele. Dovolím si připomenout, že vzhledem k počtu obyvatel a zejména k údaji o 12 mrtvých denně, kteří zahynou v gangsterských střetech, jde v konečném součtu o mnohem větší počet obětí než v leckteré z válek nižší intenzity, které pravidelně zaplňují prostor v médiích a vyvolávají vášnivé reakce. Nic proti Heleně Třeštíkové a jejím časosběrným dokumentům, ale tohle je přece jen mnohem údernější, syrovější a mrazivější. Navíc je jasné, že při natáčení šlo denně o kejhák, což se nakonec smrtí režiséra potvrdilo. Celý dokument podtrhuje hudební podmalba gangsterským rapem. Hodně silný zážitek. Celkový dojem: 95 %. Poveda nepotřeboval prakticky žádný komentář, všechno stačí zachytit a podat filmová kamera. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dokument o zbožných pekařích se zálibami jako jsou výchova dětí, tetování, aktivity v resocializačních programech či návštěvy pohřbů, neskonale trpících útlakem ze strany systému, policie a smrti. Taky jsem viděl řidiče autobusů, zdravotní sestry, koronery, prodavače či kněze a ti všichni vypadali, že ten útlak není tak hrozný a smrt je nechávala celkem v klidu. Nepříliš všímavý divák by mohl nabýt dojmu, že péct v Salvadoru housky není zrovna jednoduché.. Každý svého štěstí strůjcem je sice otřepaná fráze, ale zatraceně pravdivá.. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Drsný dokument o salvadorských gangoch, nekompromisne a bez zľutovania hodiaci vás do prostredia, v ktorom si nikto nemôže byť istý, či práve nie je na rade. A nehovorím o rade na obed v McDonald´s. Ktovie, akoby výsledok vyzeral, keby bol ešte Poveda nažive. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je to sám život před kamerou a je drsný tak, až člověku přechází zrak. A hlavně si říkám, že se tady máme dost fajn, když nám po ulicích neběhají takhle frustrované děti, které si od počátků puberty hrají se zbraněmi a jsou nuceny dospět s poslední kapkou mléka na bradě. Oficiální prameny sice tvrdí, že Poveda zemřel rukou gangsterů, ale moc bych se nedivila, kdyby ho za proslov mladíka v pekárně nechala odstranit vláda. Ta kritika vládních projektů byla ostřejší všech břitev světa. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Určite by ma nenapadlo pozrieť si túto dokumentárnu snímku, nebyť gudaulinovho upozornenia. Z hraných filmov, ktoré sa aspoň vzdialene venujú tejto problematike som videl iba Mesto bohov a Elitné komando. Toto je však dokument a nie umelcova predstava. A má okrem výrazných predností v autentickosti aj limity, za prekročenie jedného z nich režisér doplatil vlastným životom. Film ma nechal chladným, pretože necítim najmenšiu empatiu voči ľuďom, ktorí sa príslušnosťou ku gangom vracajú do časov kmeňovej organizácie spoločnosti. Okrem toho mi prekážalo (ale to je aj prípad Krstného otca a iných superhitov), že 90 % dokumentu je venované bežnému životu a iba okrajovo sú tam znázornené vraždy, výpalníctvo, krádeže, lúpeže, bitky a pod., ktoré sú podstatou fungovania gangu. Chápem, že to nie je možné nakrútiť, ale mohlo to byť zvýraznené aspoň vo výpovediach alebo formou komentára. Takto sa vytvára dojem takmer idylického ľudského spoločenstva, kde z času na čas príde niekto o život. Preto iba tri hviezdičky, všetky za osobné nasadenie režiséra. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ač velmi rád cestuji, tak Salvador s největší pravděpodobností rád vynechám. Tahle Středoamerická země toho sice nemá moc co nabídnout, ale i těch pár zajímavých míst nestojí za váš život. Vraždy, násilí, vysoká kriminalita, chudoba – to je tam v takové míře, že vás to od návštěvy odradí už dopředu. Tento dokument ukazuje život v chudinských čtvrtích, kde jsou války gangů a boj o holé přežití na každodenním pořádku. Policie, armáda a hlavně zdravotníci a pohřební služba mají plné ruce práce. Režisér nám chtěl ukázat, že všechno má dvě tváře, ale sám za to zaplatil životem. Spousta aktérů před kamerou během natáčení zemře, nebo sami někoho zabijí. Do vězení jdou i matky malých dětí, které zase pro změnu kradou, když zrovna nepečou v místní pekárně, nebo nekojí děcka před kamerou. Většina z nich potetovaných po celém těle (hlavně na tom ksichtu se mi to vůbec nelíbilo), k násilí jsou všichni vedení již od malých děcek, inu nepěkný dokument z reálného prostředí s reálnými lidmi… ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Drsniacky obal dokumentu a dej vlastne len o prežívaní tamojších ľudí, ktorí sa správali ako opice. Vidno, že tieto stredoamerické krajiny sú preľudnené. Zdravotníctvo na zlej úrovni, otrasne slabé školstvo, ľudia žijúci v akýchsi getách a mestečkách, kde každý má potrebu niekam patriť a keďže sú tu najčastejšie gangy s históriou, tak je to u nich. Ženy len rodia, muži sa starajú len o boj o drogy a medzi gangami. Ten pomstí zavraždením toho, ten zas toho a tak to ide ako začarovaný kruh, kde ľudí hádžu do vriec a potom za plaču a vyhrážok do preplnených cintorínov. Človek by si myslel, že v takej krásnej prírode si budú robiť karnevaly, že si tam budú pestovať jedlo po vlastnom, keďže inde vo svete sa uniformovaným poľnohospodárstvom s použitím genetických modifikácii a chemikálií zmenilo do nebezpečných rozmerov, že sa budú kúpať v mori, študovať, hrať futbal, proste užívať života, no nie. Všade je ten nezmyselný hon za peniazmi, nehnuteľnosťami a majetkom alebo uznaním od ľudí, ktorí by mali chcieť skôr vaše uznanie alebo žiadne. Ísť dobrovoľne niekam, kde je vaše prijatie spojené s tým, že vás na zemi skope parta mladíkov, to je duševne choré, zaostalosť týchto ľudí pochopíte, škoda len, že sa nepodarilo niečo viac a to režiséra nakoniec aj zabili. Život, ktorý nikam nevedie, plný namachlených škrát a potetovaných panáčikov, ktorých osudy akoby dopredu určili, škoda že tých kňazov toľko nepočúvajú. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Příběh o lidech v zemi, kde je všechno špatně. Bez pokusů soudit lidi, ale s jasným odsouzením násilí, hlouposti a systému oko za oko. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Hezký a chytrý holky končí s pomalovaným ksichtíkem a zpívají na pohřbech "kamarádů". Když jsme na základce chodili tajně kouřit a na střední pili vodku v parku a občas kouřili trávu, byl to trochu jiný typ "chytil se špatný party" než v San Salvadoru. ()

kusper 

všechny recenze uživatele

12. FFF Velmi sugestivní studie poměrů ve střední Americe. Jeden velký pohřeb. (Můj uplně první první komentář a hodnocení =D ) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mozna, ze nekdy ve dvaceti, kdyz jsem si jeste myslel, ze zmenim svet... Bych tento dokument ocenil vice. Ale tak nejak uz nemam potrebu soucitit s kdejakym vagabundem z druheho konce planety. Ale o Salvadoru se toho u nas moc nepromita, takze film vitam. Jen ve mne upevnil pocit, ze tam bych nejel ani zadarmo. ()

monsieur 

všechny recenze uživatele

Je to jako, když se probudíte do zcela jiného světa přesto je nutno existenci špíny a hnusu vzít na vědomí. Jak vidno, žijeme v rozdílných realitách. Jsem rád, že žiju právě zde. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Exkurze do salvádorské bídy. Docela dost se tam akcentuje křesťanská pomoc. Přece jen to chtělo průvodní komentář (základní info o ganzích atd.). Z druhé strany některé obrazy opravdu komentář nepotřebují...71%. ()

Reklama

Reklama