Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1911. Profesor Marie Joseph Esperandieu, odborník na starý Egypt, koná experimenty na základě své knihy o posmrtném životě. Nešťastnou náhodou se mu podaří oživit pterodaktyla, který se po 135 milionech let vyklube z vejce v Přírodovědném muzeu a uletí. Pterodaktylus napadne taxi s bývalým prefektem Raymondem Poitrenaudem, který si veze tanečnici ze šantánu. Taxi skončí v Seině. Nazítří je tisk plný zpráv o prefektovi a tanečnici i o obřím ptákovi. Vyšetřováním případu je pověřen potřeštěný inspektor Léonce Caponi, velký milovník jídla. V té době se prostořeká a svérázná cestovatelka a spisovatelka Adéla Blanc-Sec vydává do Egypta k vykopávkám. Chce uzdravit svou sestru dvojče Agátu, která je už několik let v kómatu. Při tenisu jí jehlice z kloboučku probodla lebku. Adéla hledá mumii Patmosise, největšího lékaře starého Egypta a osobního ošetřovatele faraona Ramsese II. Chce ho oživit podle Esperandieuovy knihy. Je zadržena jako vykrádačka hrobů a odsouzena k smrti. Před zastřelením se jí podaří uniknout a po dobrodružných peripetiích se s mumií vrátí domů do Paříže. Profesor Esperandieu naláká ve svém bytě pravěkého ptáka na maso. Přichází k němu Caponi a k svačině si dá vajíčko. Pterodaktylus zvyklý chránit svá vejce, je napadne, zdemoluje celý byt a uletí. Caponi nechá Esperandieua zavřít do vězení. Adéla si v novinách přečte, že je Esperandieu odsouzen k trestu smrti a rozhodne se ho v přestrojení z vězení opakovaně dostat. Nepodaří se jí to. Do Paříže je povolán z Afriky slavný lovec šelem Justin de Saint-Hubert, aby pterodaktyla zneškodnil. Šílený lovec však nadělá víc problémů než užitku. Mezitím profesor Ménard a vědec z botanické zahrady Andrej Zborowski, který je do Adély zamilovaný, objeví v muzeu zbytky vejce pterodaktyla. Zborowski v botanické zahradě naláká pterodaktyla na sezení na zbytcích skořápky jeho vejce. Adéla si ptáka ochočí a osedlá ho. Odletí na něm k popravišti, kde vyrvou Esperandieua ze spárů smrti. Lovec šelem však pterodaktyla zastřelí. Umírá i profesor Esperandieu, který s ním byl spojen. Adéla dopraví profesora rychle do svého bytu. Esperandieu z posledních sil probudí mumii Patmosise a umírá... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (236)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Nemůžu za to, je to legrační !! A po pěti tisíci letech se přeci můžu trochu pobavit, ne ?!" - "Jenže tohle není humor !! To je laciný vtip !!" ;) V momentě, kdy se na plátně objevuje mumie, kterou Adéle mylně pokládá za faraonova osobního lékaře, mě tahle Bessonova vpravdě béčková rádoby taškařice začíná opravdu bavit a všímám si dokonce pár vtipných replik i scének, přičemž ty úplně finální s Titanicem a odkazem na pyramidu před budovou Louvru bych označil za geniální, což však už nemůže můj dojem z Tajemství mumie příliš zlepšit, protože do titulků zbývá slabých dvacet minut a předně předcházející děj opravdu vyznívá jako laciný vtip, a jeden tak nedokáže uvěřit, že právě toto "veledílo" je spojeno se jménem francouzského šílence, v tom dobrém smyslu slova, Luca Bessona !! Stejně jako Besson mě tentokrát zklamal dokonce i Eric Serra a jeho soundtrack, ačkoliv ani ten by při vší snaze s tímto propadákem nic nezmohl !! ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ačkoli mě obecně všechny dobrodružné filmy à la Indiana Jones k smrti nudí, zrovna tento u mě zafungoval dokonale. Můj oblíbenec Luc Besson nezklamal - "Tajemství mumie" je skvělá historická komedie plná výtečného humoru a nápaditého děje, u níž jsem se dobře bavil. Louise Bourgoin je své roli naprosto okouzlující a strašně mě bavilo na ni koukat - její temperamentní herectví a maximální nasazení je hlavní devizou této pohodové podívané. U mě osobně maximální spokojenost až nadšení - a silné 4 hvězdy. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Milovníci klidné gentlemanské Francie nebo rozvláčně cestopisného Julese Verneho asi nervózně brumlají pod vousy, ale já slečně Blanc-Sec přišel na chuť už ve chvíli, kdy zamávala svému vydavateli a odjela rušit mrtvé do Egypta. Rozverně, dětinsky, nevyrovnaně. Ale tak troufale a neotřele, že nejde odolat. 70% pro zjednodušené jonesovské dobrodružství přinášející nostalgický úsměv. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Ako je toto vôbec možné? Ako to, že je Besson vôbec schopný spáchať takýto paskvil?! Prepáčte, ak niekoho urazím, no je vôbec zázrak, že som obišiel možnosť odpad. Už po prvých 20 minútach som sa ťukal do hlavy, neveriacky hľadel na obrazovku televízora a každých desať minút kontroloval, kedy sa to utrpenie už skončí! Čo mal vôbec tento nestráviteľný experiment byť? Zlátanina Múmie a Indiana Jonesa v prostredí francúzskeho Paríža s prehnitým scenárom a vôbec o ničom spracovaní? Dodnes nechápem, ako som to vôbec vydržal dopozerať. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Kdyby se Luc Besson nedržel tak doslovně vizuálu podle komiksu, mohlo to být o dost lepší. Švihlý příběh s parodickou hrdinkou-dobrodružkou, která s neochvějnou drzostí prochází pouští i vřavou města a neohlíží se na žádné konvence, jde si vždy za svým. Jenomže, komiksové obrázky ho svázaly až příliš. A já, jako divačka, jsem si pak nemohla užít tu bláznivou jízdu s pterodaktylem, mumiemi a jednou spící Růženkou. Neustále mě rušil nepříjemný vzhled mnohých protagonistů, kteří byli namaskovaní, jak kdyby vypadli z muzea hrůz, nebo přinejmenším z muzea voskových figurín. SOUHRN: V některých případech není dobré být věrný. Aspoň, když používáte jiné médium. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v Egyptě ve městě Káhira a ve Francii v Paříži. (Terva)
  • V 11. minutě je záběr na zcela odhalenou velkou egyptskou Sfingu, která ale byla úplně vykopána až v roce 1925 a děj filmu se odehrává v roce 1911. (Petsuchos)
  • Pôvodný komiks, na základe ktorého vznikol aj film, bol v roku 1976 súčasťou obrázkovej prílohy novín SudQuest. O pár mesiacov sa z diela vykľul samostatný hodnotný komiks. (Greenpeacak)

Reklama

Reklama