Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Termín “zvláštní vztahy” poprvé použil britský premiér Winston Churchill a popsal jím výjimečně těsné politické, diplomatické, kulturní a historické vztahy mezi Velkou Británií a Spojenými státy. Některá transatlantická spojenectví minulosti bývala intenzivnější a osobnější než jiná. Mezi nejznámější spojence své doby patřili Winston Churchill s Franklinem Rooseveltem nebo Margaret Thatcherová s Ronaldem Reaganem. Film ZVLÁŠTNÍ VZTAHY zkoumá vztahy dvou mocných mužů nedávné historie – Tonyho Blaira a Billa Clintona, jejichž spojenectví, předurčené podobnými politickými postoji, bylo umocněno osobními sympatiemi, jež přerostly v přátelství. Tony Blair i Bill Clinton se na politické mapě pohybovali nalevo od středu, byli hnáni podobnými politickými ambicemi i společnou vírou v lepší budoucnost. Celý svět se zájmem sledoval, jak charismatický prezident vzal pod svá ochranná křídla méně zkušeného ministerského předsedu a učil ho tahat za zákulisní nitky. Rozkol ve zvláštním vztahu vyvolala až krize v Kosovu, kdy se Blairovo volání po radikálním zásahu střetlo s Clintonovým pragmatickým přístupem a prokázalo se, že v jádru jsou oba muži značně rozdílní. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

bassator 

všechny recenze uživatele

Je příjemné vidět politický film v takové přijatelné stopáži. Zbytečně neroztahované, rychlý spád, ničím extra nešponované. Jako mě moc neříkající žánr se mi toto dílko i líbilo a jako o politiku se nezajímající člověk jsem si udělal větší představu o tom jak to před pár lety v tý Americe skutečně vypadalo... - 29. 8. 2012 - 60% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Především se mě nelíbilo celkový vyzněný obou státníků, Clintona jsem nikdy neměl moc v lásce, ostatně jako každýho demokrata a jediný co jsem mu zde věřil bylo to arogatní chování, jinak nějaký rady a vize co tam poskytoval Tony Blairovi, no nevím, na mě Tony Blair působil už od začátku jako 100x vyzrálejší politik než Clinton po jednom volebním období ve funkci prezidenta. Druhá věc, že by Tony Blair byl tak vysranej z Clintona prakticky z pár jeho blábolů ? Samotný děj nabývá na dramatičnosti až ve své druhé půlce, když se začne řešit válka v bývalé Jugoslávii, do tý doby to bylo jenom takový brindání mlíčka. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Světe, div se, ale ono jde vážně natočit nudný film o vztahu Blaira a Clintona, ke všemu s herci jako Sheen a Quaid ... Tleskám s nechápajícím výrazem. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Snímek o přátelství, které vytvořila, upevnila, ohrozila a nakonec znovu potvrdila vrcholná globální politika. Super. Zvláštní vztahy mě ohromně bavily, a teď nemám na mysli momenty, kdy mě napadalo, že by byla sranda natočit podobnou věc o Miloši Zemanovi a Václav Klausovi. Skvěle zahráno (Sheen-Quaid) i ohudebněno (Desplat). ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch lepších amerických politických filmů, který má velmi sympatické herecké obsazení.. 6/10 = 60% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Paradoxne Bill Clinton pôsobí mierumilovnejšie a trochu sympatickejšie ako Dennis Quaid, čoho výsledkom je, že Quaidovi uveríme politickú úlohu viac, ako samotnému prezidentovi. Sheen a Davis potom jednoducho SÚ Blair a Hillary. Asi trochu zjednodušujúcejšia, ale na televízny film napínavá verzia udalostí ohľadom juhoslovanskej vojny. Záver ma vyslovene potešil, keďže mlčky reagoval na udalosti nasledujúce. Je to zvláštna filmová reč, ktorá ráta s divákovou informovanosťou ohľadom nedávnej minulosti, ktorá je naopak pre postavy neznáma blízka budúcnosť. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Tak jsem na to dneska přepnula náhodou, když už film běžel. I povídám manželovi. To je Quaid? Ten vypadá jako Clinton. A ono jo. No a jelikož ho mám ráda (tedy Quaida), tož jsem to nechala běžet. Maskéři odvedli opravdu dobrou práci, protože jsem neměla problém jednotlivé politiky identifikovat. Politika jako taková mě nebere, i když ji kouskem oka sleduju a kouskem ucha poslouchám. Stejně tomu bylo i s tímhle filmem, jako kulisa k práci na PC to docela šlo. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Konverzačná dráma stojaca na dialógoch a hereckých výkonoch víťazí hlavne zaujímavým vývojom vzťahu ústrednej dvojice a jeho ešte zaujímavejším zavŕšením. Pekne pri zemi sa tu všetci držali a stvorili film, ktorý nie je len o priateľstve dvoch vodcov, ale aj o priateľstve všeobecne. Čo je fajn! ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

29.1.2011 ~ Aneb jak to bylo na politické scéně mezi Billem Clintonem a Tony Blairem... ~ ...byla to nuda. Bill měl královské sklony, on byl ten chytrý a mocný a zanedlouho mu nějaká kurvička z Bílého domu tuhle představu vykouřila nejen z hlavy, a Tony byl uťápnutý anglický pudlík, co si za Billem chodil pro rady a lezl mu do zadku tak dlouho, až to Billa přestalo bavit, což Tonyho nakrklo a "po politicku" podrazil Billovi nohy. ~ Upřimně, politika mě nezajímá, stačí ji sledovat chvíli a je vám k pláči i na zvracení zároveň. A to mluvím o té naší politice, ta zahraniční je na tom ještě hůř, hlavně co se mého zájmu týče. Díky tomu tak vlastně film pro mě o ničem nebyl, pouhé dlouhé žvástání o vztazích k tomu a onomu a tamtomu a tak a jinak a vyšlo z toho, že jestli je tohle alespoň trochu podle pravdy, je na tom planeta a hlavně Británie s USA ještě hůř, než si mnozí myslí. ~ Tony si tu snaží udělat politické jméno na pomoci Balkánu, ačkoliv ho to zas tak moc nezajímá, ale sám to nezvládne, potřebuje Billa a to za každou cenu. A tak pokud se nezajímáte o politiku, nemarněte tímhle čas. ()

Tirion 

všechny recenze uživatele

Miluju politická dramata. Tenhle film sice rozhodně nedosahuje kvalit např. Duelu Frost vs. Nixon, ale i tak se jedná o velmi dobře napsanou i zahranou věc. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Nejvíce mě bavila část, kde se řešila nevěra Billa Clintona, hlavně proto, že to ukázala něco z osobního života Hillary a Billa, to pro mě z filmu bylo nejzajímavější, jinak zbytek je jen nudná politika a i když se trochu o politiku zajímám, tak tohle už bylo moc utahané a až moc obsáhlé. Chtělo by to, aby režisér ve filmu rozvinul to přátelství/nepřátelství mezi Tonym a Billem, ale koukat se na to dalo. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

68. Zlatý Glóbus za rok 2010 - nominace (2) - Nejlepší herec v minisérii / TV filmu - Dennis Quaid, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Hope Davis ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Podobny pripad ako prednedavnom videny Churchillov : V srdci burky. Konverzacna politicka drama, ktora vsak nedokaze behom tych 90 minut ani nahodou obsiahnut vztah dvoch ludi, ktori aspon naoko udavaju smerovanie nasho sveta. Ak by to bolo komplexnejsie, preciznejsie, teda aj vyrazne dlhsie, predpokladam, ze by to bolo markantne lepsie. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento film je o Tonym Blairovi a jeho pracovnom vzťahu s Billom Clintonom počas Blairových rokov ako britského premiéra. Tento politický film sa môže dostať do pasce, že sa stane propagandou, ale film nič také nepociťuje. Zobrazuje vzájomnú podporu medzi lídrami oboch krajín. Je to pútavý príbeh, ktorý je pozoruhodne vyrozprávaný a zahraný. 7/10 ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Zajímavá exkurze do kuchyně vrcholové politiky, kde ochutnáme příjemně odlehčený pohled na spojenectví a přátelství dvou vlivných mužů nedávné minulosti. A že to nebyla jen nepřetržitá idylka, to zjistíte sami. Herci ukazují solidní dávku svého nadání a podporují tak pozitivní vyznění celého snímku. Mě zaujala dramatická linka ohledně situace v Kosovu a její precizně podaná gradace. Na čtyři hvězdy to asi není, ale o nadprůměru hovořit neváhám. 70 % Oblíbená část- Blairova debata s manželkou a poradci v letadle ohledně nevěry ()

Reklama

Reklama