Reklama

Reklama

František Kupka - Symfonik barev a malíř kosmu

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní / Životopisný
Česko, 2008, 32 min

Obsahy(1)

Český a zároveň světový malíř František Kupka (1871-1975) mládí strávil v Opavě, studoval AVU v Praze, odstěhoval se do Vídně, od roku 1906 tvořil v Paříži. Jak píše jedna chytrá kniha: Mnohokrát opustil to, v čem dosáhl mistrovství: byl satirickým kreslířem, ilustrátorem, symbolistou, postimpresionistou a především pojmem nefigurativní malby a průkopníkem abstraktního umění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Toto není dokument, ale uširvoucí a očirvoucí slátanina. Kdo je od přírody vybaven jemnějším způsobem vnímání a má Kupkovy obrazy rád, udělá lépe, když se tomuto filmu vyhne. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Typický příklad zakázkového dokumentu, jakých jsou k vidění na ČT2 desítky a tedy i toho, jak by se dokumenty neměly dělat. Nicneříkající ilustrační záběry a nesouvisející lacině obrazotvorná onanie v kombinaci s typickou snahou smrtelně zdramatizovat každou scénu (viz. nervydrásající kostelní varhany jako hudební podkres) a nejednotným, nezaníceným voiceoverem jsou důvodem, proč se o díle jednoho z nejzajímavějších českých malířů dozvíte minimum. (23. Finále Plzeň - 22.4.10) ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Dokument získal na Mezinárodním filmovém festivalu evropského umění Arts&film 2010 v Telči 1. cenu v kategorii Výtvarné umění ve všech oblastech a oborech. Šestého ročníku se zúčastnilo 32 zemí z Evropy s 283 filmy. Soutěžilo se v pěti kategoriích: 1. Výtvarné umění ve všech oblastech a oborech 2. Architektura a design, lidové umění 3. Hudba, dramatické umění, film a literatura 4. Film Future 3000 5. Multimedia ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama