Reklama

Reklama

Farmáře Franka Rosse zastřelí jeho najatý pomocník Tom Chaney kvůli dvěma zlatým destičkám, a uprchne do indiánské rezervace s dalším zločincem Nedem Pepperem, kde ho jen tak někdo nenajde. Po Frankovi zůstane vdova a tři děti. Jeho nejstarší dcera, čtrnáctiletá Mattie, to nehodlá nechat jen tak. Zajede do města a z peněz po otci si najme lovce hlav Roostera Cogburna, který je podle vyprávění ten nejlepší z nejlepších. Chce, aby byl Chaney postaven před soud a popraven. Na celou akci také hodlá osobně dohlížet. S tím však Rooster nesouhlasí a odjede. Rooster se domluví s texaským rangerem La Boeufem, který Chaneyho hledá kvůli vraždě senátora v Texasu. Mattie je však dožene a rozhodně se nehodlá vracet. Po několika dnech se Rooster a La Boeuf pohádají a Rooster zůstává s Mattie sám. Dozví se, že na Neda čekají v chatě v pustině dva muži. Jeden z nich je zraněný a Rooster chce informace o Nedovi. Zraněný muž chce vypovídat, ale druhý ho bodne do hrudi. Rooster ho bez milosti zastřelí. Z úkrytu sleduje chatu a vidí, že někdo přijíždí. Je to La Boeuf, ale má smůlu. V patách je mu Ned Pepper a jeho muži. Dojde k přestřelce, při které je La Boeuf zraněn, ale má štěstí, že vše viděl Rooster. Dojde k přestřelce, při které jsou dva Nedovi muži zabiti, ale ostatním se podaří uniknout. Skupina pokračuje v pátrání, ale pak se La Boeuf zase rozhodne odejít. Mattie zůstává s Roosterem. Když jde ráno k řece pro vodu, ocitne se tváří v tvář Chaneymu, který ji chce napadnout. Mattie má otcův revolver, ale neumí s ním moc zacházet, přesto se jí podaří Chaneyho zranit a zavolat Roostera na pomoc. Ale Chaney není sám, je tam i Ned a jeho lidé. Ti přesvědčí Roostera, aby odjel a nechal Mattie, jinak ji zabijí. Ned s bandou odjíždí a ponechávají Mattie s Chaneym, který ztratil koně. Ned ho varuje, aby jí nic nedělal. Slibuje, že mu koně pošle. Mezitím se Rooster postaví Nedovi a jeho mužům. Dojde k přestřelce a Ned je vážně zraněný, ale živý. U Mattie se náhle objevuje La Boeuf, který Chaneyho zpacifikuje a z velké vzdálenosti Neda zastřelí. Když se pak s Mattie vrátí do Nedova tábora, Chaney už je zase vzhůru a udeří La Boeufa do hlavy, a ten ztrácí vědomí... (TV Prima)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 308)

Fr 

všechny recenze uživatele

LIDÉ NEVĚŘILI, ŽE MLADÉ DĚVČE OPUSTÍ DOMOV A VYRAZÍ V ZIMĚ POMSTÍT OTCOVU SMRT. ALE STALO SE TO..... /// Dcera nebožtíka Franka Rosse ji má. (Kuráž samozřejmě). Není to ubohé dítě a nevypadá ani jako uplakaný truchlící potomek. Spíš je to někdo, kdo hledá chlápka, kterej jí má taky. OPRAVDOVOU. (Kuráž, samozřejmě...). A dokáže zblbnout kvůli malý holce..... Super pocit z toho, jak si J.Bridges svoji roli užívá (a vlastně ta holka taky) dlouho převažuje unylé (že by westernové?) tempo. Vlastně tu už o nic jinýho nejde, jen o herce a westernovou atmosféru. Původní film neznám a dlouho jsem žádnej western neviděl, možná i proto dávám (lehce) nadprůměrné hodnocení. A samozřejmě i za to, že ji měli! Všichni! (Kuráž. Opravdovou!) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se na území Choctawů a potřebuji cestovní rychlokurz. 2.) Nevím proč po mě můj děda - starej zálesák – furt chce ,,indiánskej pepř“. 3.) Vlakem do Yumy už jsem jel, tak proč (pro změnu) neosedlat koně? /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Původní film neznám, tudíž nemůžu soudit, zda ony (mé zvrhlé duši velmi sympatické) černohumorné scény pocházejí z pera bratří Coenů, vyzdvihnu tedy namísto nich hlavně krásnou kameru (scény z dálky jsou úchvatné), soundtrack, který již teď sháním, a výborné herecké výkony, ze kterých mi na dlouhou dobu utkví v hlavě minimálně netradiční změna mluvy u Jeffa Bridgese. ()

Reklama

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Příliš chytlavě, klišovitě rozehraný příběh v příliš hladkém a bezbolestném provedení. Myslela bych, že Coenovic kluci jsou už dost staří i ještě dost rozjívení, aby si tradiční westernové zadání vtipně a chytře ztížili. Napadalo mě, jestli by dokázali zařídit, aby jim stejný příběh tak spolehlivě šlapal, kdyby řekněme hlavní hrdinka byla třeba tlustá a ošklivá a nebo mnohem lépe: dětská, dětská se vším všudy, co to obnáší a čím se může situace komplikovat. Realisticky dětská. Myslím, že by to při své bravuře a talentu zvládli a film by žánru cizorodým a přitom ve vyrávění ústrojným prvkem získal nějaké skutečné dramatické napětí, důvod vteřinu za vteřinou napjatě sledovat každé zachvění v ději, takhle je to jen odtažitá a neosobní, byť řemeslně precizní žánrovka, stylistické cvičení. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

hoci som sa snazila, film ma proste nechal absolutne chladnou, dokonca zo mna na dve hodinky urobil ladovu kralovnu. Nebola som velmi nadsena ani z vykonov, ani zo scenara, ale to uz v mojom pripade u bratov Coenovcov tak byva... Kazdopadne sa musim trosku odosobnit a filmu uznavam jeho kvality, ktore rozhodne ma, ale tento psik brechal u zlej brany. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Opravdová nuda. Coenovci a jejich styl se mi nikdy nelíbil, ale aby dokázali navodit perfektní atmosféru starého západu, která tady dlouho nebyla, vytvořili skvělé kulisy, připravili kvalitní herce a nakonec ze všeho udělali zdlouhavou pohádku pro děti, to jsem nečekal ani v nejhorších snech. 110 minut vaty, ve které na sebe strhává veškerou pozornost enormně nesympatická a nehezká čtrnáctka aka pistolnice a ochlasta Bridges, který přestane bavit po úvodní scéně. Scénář tak neuvěřitelně prázdný, že i speciál Walkera Texase Rangera ze starého západu nabídne větší promyšlenost. Totálně zabitý potenciál s pěti výstřely, chyběl už jen Limonádový Joe a trocha mléka pro všechny zúčastněné. Ta emancipovaná pizda na konci tomu dává korunu! 45% ()

Galerie (82)

Zajímavosti (105)

  • Mattie (Hailee Steinfeld) a jej kôň sú úplne suchí hneď po preplávaní rieky. Rovnaká chyba sa vyskytuje aj v pôvodnom filme. (Pat.Ko)
  • Roger Ebert vo svojej recenzii filmu Zmätky v Arizone (1987) kritizoval používanie umelých manierizmov v dialógu bratov Coenovcov. Ako príklad filmu, v ktorom podobné archaické frázy skutočne fungovali, uviedol pôvodnú verziu Maršal (1969). Táto verzia True Grit bola posledným filmom bratov Coenovcov, ktorý Ebert recenzoval, a dal jej pozitívne hodnotenie s 3,5 hviezdičkami zo 4 možných. (Pat.Ko)

Související novinky

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (více)

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

28.09.2014

Úspěch Opravdové kuráže bratrů Coenů a Nespoutaného Djanga Quentina Tarantina oživil popularitu westernů a blíží se hned několik zajímavých projektů. U Pistolnice Jane nikdo moc netuší zda se… (více)

Reklama

Reklama