Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bouře, Shakespearova hra převedená do moderní filmové verze, v níž Prospero, v originále muž, zde žena, vládnoucí živlům a původně i vládnoucí italskému Milánu, byla svržena z trůnu a se svojí tříletou dcerkou byla vyslána v bárce na moře zemřít nebo se už aspoň nikdy nevrátit. Prospero se ale usadila na dalekém, takřka pustém ostrově, kde si podmanila svým uměním a knihami duchy a netvory, kteří jí slouží.
Po dvanácti letech života a výchovy dcerky na ostrově přichází čas na zúčtování s těmi, kteří ji svoji lačností po moci a zradami zasáhli do života - s neapolským králem a jeho synem, královým bratrem, rádcem a v neposlední řadě samotným Prospeřiným bratrem. Ti všichni se právě plaví nedaleko ostrova, když je zastihne mocná bouře. (MartinezZ)

(více)

Recenze (39)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle Taymor fakt moc nevyslo. Zrejme adaptace nejaky Shakespearovo hry, ale netusim jaky, jenze ve vysledku tu mame pustej ostrov a po nem se motaj ruzny particky. V podstate tu jen tak bezcilne bloumaj, pronasi dlouhy dialogy o nicem, nic moc se nedeje a celej pribeh je jen o tom, jak chce dat baba dohromady dva mlady slechtice. Jediny, co to vytrhuje z naprostyho opruzu je audiovizualni stranka, hudba je paradni a je desna skoda, ze je ji tak malo a triky, ackoliv ani zdaleka dokonaly, tak je na ne proste radost koukat a treba spaleni lodi nebo vypusteni pekelnejch psu je pastva pro oci. Herci to moc nevytrhnou, sice nejsou vylozene spatny, ale ani nemaj v podstate moc co hrat. Celkove lepsi 2*. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Julie Taymor se vrací tam, kde mě naprosto rozsekala geniálním Titem. Nevychází jí to tak dobře. Ovšem rozhodně nejde o takovou hrůzu, jak bych podle přijetí čekal. Když člověk pochopí její stylizaci - tedy plně zachovaná divadelnost, kdy je vlastně filmovými prostředky sehrána divadelní inscenace, tak ten kýč, přehrávání a nesourodost začnou dávat smysl. Skutečně nejde o takový nářez jako u Tita a hlavně CGI zážitek skutečně kazí, jinak jde ale o jedinečný film. Už jen kvůli skvělé Helen Mirren. A stěžovat si na děj? Na kritiku Shakespeara si fakt netroufám. 3 a 1/2 hvězdy. Dolů to táhne právě onen počítačový kýč. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Obrovské očekávání, ale požitek žádný. Tento film je od začátku do konce neskutečná nuda a příběh absolutně o ničem. Děj se kolísá, jednu chvilku jsem přemýšlel o zvýšení a o chvilku déle zase o snížení. Nakonec jsem rozhodl, že mě nezaujalo absolutně nic a zítra nebudu vědět co v Tempest bylo. Jelikož je v názvu fantasy, tak jsem očekával víc a ještě když trailer působil velmi sympaticky. Škoda Taymor není špatná režisérka, ale toto se nepovedlo... 2/10 = 25% ()

iamek odpad!

všechny recenze uživatele

Proč se sakra Helen Mirren podepisuje pod takovým paskvilem ? The tempest jsem asi ve 3/4 musel vypnout a snažil jsem se co nejrychleji zapomenout. Krajina je nádherná, kamera perfektní a plná krásných obrazů. Bohužel zpracování je naprosto tragické. On už ani námět nezní příliš lákavě. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Ouch, tak tohle nevyšlo. Postavy pobíhají bez ladu a skladu po ostrově a pronášejí z kontextu vytržené repliky z knihy? Nemám nic proti Taymorové, její filmy většinou kolísaly vypravěčsky, ale zato dokázaly okouzlit nádherným vizuálem a perfektní hudbou (zde spíše narážím na Across the Universe). Zfilmovaná "Bouře" ale nemá žádný řád, selhává jako film, tak jako "surreálný experiment", laciný audiovizuál je zde jakoby navíc. Rád bych věděl, zda by mi někdo, kdo nečetl knihu, vůbec řekl, o čem to bylo. Přesný případ vznešeného rádobyuměleckého filmu, který je uvozen jen tím, že postavy mluví ve verších. Ani beztak neví o čem a divil bych se, kdyby to věděla i sama režisérka, která napsala scénář. The Tempest je přesně ten případ adaptace, při které se hodí napsat klišé "Shakespeare se obrací v hrobě". ()

Flakotaso odpad!

všechny recenze uživatele

Opravdu nechápu, proč má někdo potřebu točit takovou diletantní blbost. Režisérka si myslí, že když vezme slovo Shakespeare, tuny divadelních dialogů, kýčovitý vizuál a hnusné kostýmy kde se mísí naprosto moderní věci s historickými, tak se může nazývat velkou umělkyní. Opravdu nenávidím, když si někdo hraje na umělce jenom tím, že hodí Shakespeara do moderny, větší klišé aby člověk pohledal. Taymorová zaspala dobu a kritika jí to díkybohu dala sežrat. Odporný kýč. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Což o to, The Tempest má potenciál skutečně obrovský... Bohužel však selhává v naprosto základních aspektech. Že je původní Shakespearovo dílo upraveno (a ne málo) mě osobně vadí nejméně - absence atmosféry je podle mě problémem mnohem zásadnějším. Zrovna tak polovičatý přístup tvůrců - jak mám The Tempest já, jako divák, vnímat? Vážně? Odlehčeně?... I kabátek má tento film podivný - chvílemi je vizuál takřka dechberoucí, chvílemi jsou zase digitální taškařice tak laciné, až to bije do očí. Co ovšem považuji za největší negativum tohoto snímku je nuda, pomalu nastupující a nesmírně ubíjející nuda, která prostupuje většinu už tak dost přetažené stopáže. A to potom už ani tradičně výborná Helen Mirren nemá co zachraňovat. Škoda, obrovská škoda. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Upřímně, ke mě se film dostal jako fantasy romantické drama. Po dost dlouhou chvíli jsem ale tápal, jestli to tvůrci myslí vážně. Zpočátku mi to skutečně přišlo jako adaptace nějaké divadelní hry (dialogy a chování postav), ale celé to působilo neskutečně divně i na rádoby moderní "umění" a pokus o nějaký umělecko-artový snímek. Místy mi vadilo příliš dlouhé okecávání zřejmého, na druhou stranu jsem se kochal kamerou, prostředím, kulisami, efekty a celkově obrazy, které by se leckdy hodily i jako obraz na zeď. Herci se svých rolí zhostili chvályhodně dobře, ale ačkoliv je minulost vyprávěna v průběhu příběhu, pořád mi tam chybělo nějaké "pozadí", proč přesně se ten a onen chovají přesně takto. Asi jako kdybyste natočili desetidílný seriál a poté jen z šesti dílů sestříhali film - něco tam chybělo. A tak jsem takřka dvouhodinovou podívanou končil s dost rozporuplnými pocity. ~~~ Tedy až do části mezi koncem filmu a závěrečnými titulky, kdy jsem se díky "vsuvce" od tkimitkiy (Díky za titulky!) dozvěděl drobnost, že "Prospero" jest Shakespearovým alteregem. Shakespear! No teprve TEĎ dostal celý film smysl. Tady žádný obsah sepsán není a nikam jinam jsem se nedíval, nechajíc se překvapit, co se z filmu vyklube. Proto ty sáhodlouhé dialogy, proto ta "chuť" zfilmované divadelní hry, no bodejť. Vědět tohle před začátkem filmu, bral bych ho trochu jinak, když jsem čekal FANTASY, podobné těm, co šly do kin v nedávné minulosti. Shakespear je to :) ~~~ Ještě mám film sice v hlavě, ale prozatím dávám za 3* (Tak málo? No, koukám-li na zdejší hodnocení, tak tak málo zas ne.), ale rozhodně se na film kouknu ještě jednou a tímto si tedy vyhrazuji právo na změnu hodnocení. ~~~ PS: Poster se taky povedl :) ()

René.girl 

všechny recenze uživatele

Musím pochválit skvěle zpracovaný trailer - zaujme, ale strašně lže!!Vím přesně, co ja na tomhle filmu špatně - jazyk. Ač se Shakespeare pyšní nádhernými dialogy a monology, v dnešní době natočit film podle Shakespeara se zachováním jazyka je tak trochu sebevražda, protože je to prostě nuda a nikdo tomu pořádně nerozumí. Takže buď musíte stříhat a zkracovat nebo modernizovat. To film neudělal a vymstilo se mu to. I tak si, ale přeci jen nějaké body zaslouží a to například za nádherné kostými, hudba a příjemné herecké výkony. 55% ()

buchli 

všechny recenze uživatele

Bouře se těžko zfilmovává. Jednak je děj tak nějak rozptýlený po celém ostrově, takže musíte neustále přeskakovat mezi jednotlivými liniemi a postavami, jednak proto, že si jako divák těžko vytváříte sympatie k postavám - všechny (kromě Mirandy a Ferdinanda, kteří jsou tak naivňoučcí, až to bolí - díky, WS) vidíme snad jen ve špatném světle, a pokud se tam někde objeví něco pozitivního, stejně na to není dost času. Také se nemůžete ubránit pocitu, že by si to zasloužilo epičtější adaptaci... i když tahle se opravdu snaží. Hudba má pár dobrých momentů, Ariel je sympatický (a míň zneklidňující než to mimino s děsivým hlasem v Prospero's Books) a herci jsou tradičně dobří (hlavně Helen Mirren, nepřekvapivě, a opilecké duo Alfreda Moliny a Russela Branda - i když ten jen hraje zase to samé; Djimon Honsou trochu zklamal - jeho Kaliban je prostě přesně takový, jak by se čekalo, nic víc, nic míň), jak už to u Shakespearovských adaptací bývá. Taky musím říct, že mi Prospero jako žena dává z nějakého důvodu větší smysl... ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a jiný film než jsem zvyklá, ale dialogy jsou typický Shakespeare, je to hodně bohaté na efekty. Při zpěvu Ariela jsem se cítila trochu depresivně a i film má trochu zajímavou depresivní náladu, ale rozhodně to stojí za vidění, jen to musíte pochopit a opravdu se soustředit. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Fascinující mnohotematický Shakespeare, který naplňuje svůj titul a je vizuální bouři. Připouštím, že triky v některých chvílích ztrácí balanc a z příjemné nadsázky se mění v pouze špatné CGI, stejně tak lze naříkat nad komediální rovinou či nešťastným obsazením role "Romea", ale Helen Mirren, Ben Whishaw i Julie Taymor nás svým mišmašem drtí mocně. ()

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Odlišnost v pojetí, to je to o co tu jde. Celý film byl tak trochu jiný a tohle zajímavé fantasy mě nechalo stále přemýšlet co přijde. Nejde o nejúchvatnější dílo, ale mě zaujalo. ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Co je v tomto případě platný úžasný vizuál a kostýmy, když jsou ti skvělí herci jen figurkami na šachovnici, které deklamují Shakespearovy verše a v dlouhých "dramatických samomluvách" působí spíš jako blázni, než filmové postavy? ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Bouře je jeden z nejhezčích a mých nejoblíbenějších Shakespearů, který v této hře uspořádal vskutku mimořádně fantastické divadlo. Právě Bouře si určitě adaptaci v podobném stylu, jako je tenhle film, určitě zaslouží. Tenhle film mě vizuálně absolutně dostal, efekty jsou naprosto luxusní, po téhle stránce je to fakt totální žranice, neměl jsem s tím sebemenší problém a absolutně mě to nadchlo. Po herecké stránce je taky vše v pořádku (kraluje zejména Helen Mirren, v tomto zpracování je Prospero žena). Režie taky výborná. Pravdou ale je, že ten film je opravdu těžko stravitelný a já ho lehce nadhodnocuji právě tím, jak úžasně ve výsledku vypadá. Místy se to dost vleče, ale ta celková vizuální podoba a herci všechno plně vynahrazují. Fantasy, která zaujme, ale je to možná spíš pro zkušenější a lehce náročnější diváky, u téhle Bouře si totiž asi moc nezarelaxujete. 75%. ()

MsUtahraptor 

všechny recenze uživatele

Bouře je tak trochu zvláštní hra sama o sobě, toto zfilmování tomu dá krásně vyniknout. Čistá shakespearovská fantasie, veršovaná pohádka. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Napodruhé se Taymor se Shakespearem fatálně minula...Vedle nezapomenutelného Tita působí Bouře jako chudý příbuzný odehraný ochotníky na tripu v předvečer Woodstocku...Nepomáhají ani její herečtí oblíbenci či nové oskarové posily...Až na několik výjimek chybí opojné a dráždivé obrazy, kterými nás režisérka okouzlovala v předchozích filmech...Vyprávění roztříštěné a bez síly... ()

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama