Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letos na podzim si připomínáme půlstoletí od vzniku jednoho z nejslavnějších pražských divadel malých forem - Semaforu. Česká televize připravuje k tomuto výročí několik premiérových pořadů, ale také nabídne dva unikáty. Podařilo se jí totiž získat a zrekonstruovat dva záznamy semaforských představení z šedesátých let. Náhodu, díky které se záznamy dochovaly, popisuje Jiří Suchý: "Tenkrát v šedesátých létech se divadlu Semafor otevřely brány televizního studia a bylo nám dopřáno natáčet zábavné programy. Ty pak, o něco později, byly zlikvidovány, protože jsem se stal nežádoucím. Ostatně jsem nebyl jediný, jehož práce šla jaksi do stoupy, a jsem pyšný na to, že stejný osud potkal i Jana Wericha s Miroslavem Horníčkem. Jejich Baladu z hadrů a Těžkou Barboru vytáhl prý kdosi z popelnice - já měl zase štěstí, že neznámý dobrodinec stačil alespoň několik záznamů překopírovat na vlastní VHS a ty mi poslal. Jemu můžeme být vděčni za to, že si dnes můžeme připomenout pořady, jako je naše televizní Benefice, nebo alespoň jeden dochovaný díl z jedenáctidílného seriálu Plakala panna, plakala." "Oba původní záznamy byly pořízeny v roce 1965. Když je v polovině devadesátých Jiří Suchý předal České televizi, zjistilo se, že jsou z technických důvodů zcela nevysílatelné," popisuje další osudy dramaturgyně Alena Berková. Tehdy se zdálo, že sice televize získala záznamy s velkou dokumentační a historickou hodnotou, ale technicky nevysílatelné. "Naštěstí technika pokročila natolik kupředu, že dnes nabízí úplně jiné možnosti. Oba záznamy jsme rekonstruovali a po 44 letech je konečně můžeme nabídnout divákům," říká Alena Berková. Obě Benefice režíroval tehdy mladý nadějný Ivo Paukert, pozdější legenda televizních zábavných pořadů. Vedle evergreenů, jako je dnes už zlidovělá písnička "Co jsem měl dnes k obědu", zazní v Beneficích i mnohé další písničky v podání Jiřího Suchého, Jiřího Šlitra a dalších tehdejších semaforských hvězd a hvězdiček: Milana Drobného, Heleny Blehárové, Magdy Křížkové, Hany Pazeltové aj. Na Benefici S + Š se diváci mohou těšit 29. a 30. 10. v rámci Archivních návratů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

otík 

všechny recenze uživatele

Mluvené slovo Šlitra bylo vždy báječně ujeté a vtipné, Suchý k tomu dobře nahrával, v tomto pořadu však většinu času uzmuly písničky Zuzany Vrbové, Magdy Křížkové (malá holčička), Heleny Blehárové a Hany Pazeltové, a nutno říct, že nic moc. Žádná super známá, která by za srdce brala. Ke konci už tak trochu nuda. Každopádně dobrý černobílý pořad z nejhlubší archivní sbírky. PS: K poslechu hrál Orchestr Ferdinanda Havlíka. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Radost i s přihlédnutím k mizerné technické kvalitě...viz obsah jak k záznamu došlo...🤔 Hana Pacltová zpěvačka nikde jsem nenašel žádné info... ---------------------------Dobrý večer všichni, kteří ste tak chytře zapnuli své televizory právě momentě když jsem se vám objevil na obrazovce. Zahajují druhý pořád našeho seriálu. No a už nevím vo čem mluvim.To jsem celej já, já když nevím co mám říct tak mlčím. Já jsem ještě ze starý školy, když nevím tak mlčím .To já už jako dítě jsem za to dostával honoráře, ano od sestřenic.To já tehdá měl oči všude a to bylo vo čem mlčet. Mlčím jako hrob, jako hrob, to mě taky dokonce vykopali, z pohostinství, to byla hlína.I kříž nade mnou udělali. Ale Já mlčím jako hrob.------------------------------ ()

Reklama

Reklama