Reklama

Reklama

Ztracen ve vesmíru

  • USA Love
Trailer

Vizuálně dokonalá podívaná! Jeden z nejvydařenějších sci-fi filmů roku 2011 se zabývá základní lidskou potřebou kontaktu a bezmeznou touhou po přežití. Po ztrátě kontaktu se Zemí uvízne kosmonaut Lee Miller osamocený na mezinárodní vesmírné stanici na oběžné dráze. Systémy podpory života postupně slábnou a Lee musí čím dál tím víc bojovat o svůj zdravý rozum a také o vlastní život. Jeho svět se uzavírá do klaustrofobické osamělé existence, až jednou učiní na palubě zvláštní objev... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (236)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ryzí pocitovka. Pokud jste lační po nějaké sci-fi akci, rychle si dejte odchod. Pokud čekáte pěkný, oku lahodící devadesátiminutový videoklip, tak taky zapomeňte... Love je - jak už tu někteří správně podotkli - taková ta pocitově-filosoficko-meditativní věc alá Kubrick, Malick (a možná Tarkovského Stalker) - nebo lépe řečeno pokus o něco takového. Ono to přes všechnu svou řemeslnou a atmosférickou působivost totiž působí taky trochu "nedomr(d)le". Nicméně i tak Love hodnotím hodně kladně, v závěru (už vyloženě očividná inspirace 2001) mi naběhly i ty legendární zimomravky - přičemž nutno dodat, že hlavně v důsledku hudby A&A. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Klaustrofobie je hlavní znak tohoto filmu. A dobře, že není zrovna extra dlouhý. Trošičku mi připomínal podobný film Moon. Atmosférou, hudebním podkladem, průběhem. Hodně zajímavá a originální jednohubka ze světa sci-fi, zpracována podle mě nejlépe, jak to jenom může jít. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jsem okouzlen nebo znuděn? Příjemně překvapen nebo pohoršen počtem inspiračními zdrojů? Je to scifi nebo jen "nástroj, na vytažení syrového faktu hloubky našich emocionálních potřeb"? Reklama na Angels & Airwaves nebo reklama na nezávislou scénu a její nekonečné možnosti? Do týdne repete, abych se rozhodl:). ()

tron 

všechny recenze uživatele

Po absurdnom (a značne nečakanom) úvode z Občianskej vojny sa to preklopí do sci-fi, bohužiaľ však nie do HOROROVÉHO sci-fi (ako som neviem prečo čakal). Ale to je môj problém. Čo už je problém tvorcov? Jednoznačne scenár. Dej z vesmírnej stanice sa totiž prelína s WTF scénami, kedy napríklad počujeme čudného rozprávača, tárajúceho dve na tri a vidíme pozemský život. Prípadne pred kamerou sedí starší chlapík v kraťasoch a rozpráva o tom, ako raz so synom išiel autom, zrazu ich predbehlo vlastné koleso (vy si z toho robíte srandu, ale u nás v meste koluje legenda o týpkovi, ktorý brzdil na svetelnej križovatke a predbehlo ho vlastné koleso a následne mu zostal v rukách volant) a len zázrakom auto zišlo z cesty a nikomu sa nič nestalo. Keď som tieto absurdné scény videl, bolo mi jasné, že sa na konci dočkám šokujúceho rozuzlenia. Ale skutočne sme sa ho dočkali? Neviem, priznám sa, že som ho nepochopil. Štyri palce dole. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Zajímavý vesmírný art film. Po úvodní sekvenci, při níž Vás možná napadne, co to má vlastně co společného s dějem, který jste si zde přečetli, se seznámíme s hlavním hrdinou. Lee Miller je znuděný pracovník NASA, který jako jediný obývá kosmickou stanici kdesi ve vesmíru. Gunner Wright mi přišel docela nevýrazný a "kvalita" jeho výrazového přednesu mi přišla srovnatelná třeba s Benem Affleckem. Alespoň, že jeho herecké kvality byly o mnoho lepší:) Závěrečných zhruba dvacet minut opravdu stojí za to. Ta vizuálně dokonalá výprava časem a prostorem, snová halucinace, či snad neuchopitelná realita jiné dimenze výrazně připomínala mistrovský epos Stanleyho Kubricka, 2001: Vesmírná odysea. A úchvatná hudba Angels & Airwaves, která se nesla celým příběhem, dodávala tomuto zvláštnímu snímku specifickou atmosféru. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to veľmi zaujímavá sci-fi dráma. Má dosť dobrý príbeh o astronautovi, ktorý pracuje sám na medzinárodnej vesmírnej stanici a čaká na návrat domov, ale kvôli neznámym udalostiam so Zemou stratí kontakt a tak mu zostáva len čakať a dúfať v záchranu, ale časom si uvedomuje zvláštne veci. So spracovaním som nadmieru spokojný, po zaujímavom úvode z čias občianskej vojny sa už dej zameria na samotného astronauta, jeho stratu kontaktu, vyrovnávanie sa s nečakanou situáciou, ale aj novým poznatkom a stále sa na to dobre pozerá, čiastočne to pôsobí to ako taká nová verzia Vesmírnej odysey, či už podobne ladeným úvodom, ale aj inými spoločnými prvkami, ale proti tomu nič nemám, aj tak sa film zameral na niečo úplne iné, síce v strednej časti film má aj pár trochu hluchých miest, ale kvôli vhodne zvolenej dĺžke to ani nemá kedy nudiť, hlavne, že je to veľmi zaujímavé, miestami aj originálne a navyše pritom treba aj premýšľať, nič sa tu úplne nevysvetlí, takže si ani nie som istý, či som tomu správne pochopil, ale svoju teóriu mám a tá sa mi aj dosť páči. Herecké obsadenie je na tom dobre, celý film stojí len na hlavnej postave, keďže mimo úvodu sa tu prakticky ani nikto iný nenachádza a s ním nemám žiadny problém. Réžia a technická stránka sú výborné, vidno, že aj s takýmto minimálnym rozpočtom sa dá natočiť plnohodnotný film a aj v tomto, väčšinou nákladnejšom žánri, perfektný vizuál, mnoho skvelých vesmírnych záberov, či už tých prirodzených, alebo aj viac sci-fi ladených, teda obzvlášť tie v závere, vizuálne je to skutočne zážitok. A k tomu ešte tá výborná hudba. Som veľmi spokojný, netvrdím, že je to nejaký dokonalý film, ale scenár, hlavný hrdina a aj audiovizuál ma rozhodne zaujali a to na dosť vysokej úrovni. Určite je to omnoho hodnotnejší predstaviteľ žánru, ako prakticky všetky americké vysokorozpočtové sci-fi filmy za posledné roky a zaujal ma viac, ako nedávny Moon. Ale nie som si úplne istý hodnotením, za čo môže hlavne to, že neviem, či som tomu pochopil správne, ale spokojný som viac než dostatočne. 77% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ztracen ve vesmíru je rozhodně působivé dílko - po audiovizuální stránce mu nemám co vytknout, po stránce herecké taky ne... Snad mohlo být více poutavé a méně uspávající (celý film jsem viděl asi až na čtvrtý pokus). V závěru jsem byl rád, že do sebe (téměř) všechno zapadlo a zmatek, ve který se během uplynulé hodiny děj proměnil, se nakonec ustálil. Hlavní myšlenka je dobrá (týká se originálního názvu snímku) a dovoluji si s ní souhlasit. Všechna ta srovnání s Kubrickem jsou vlastně hrozně nespravedlivá... Ale co dělat, když si o ně tvůrci tak okatě koledují, že? Tři a polovička. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Kozmonaut vo vesmíre, ktorého prenasledujú vidiny z čas vojny Severu proti Juhu. A šak dobre, a šak čoby nie. Nuž ale, čo ma malo vtiahnuť do deja? Lebo beriem, že toto je skutočne rýdza pocitovka, ako Jakubko z Brna píše, akurát že keď Vás emócia minie, budete mať dojem, že ste vyslovene zabili hodinu a pól svojho života. U mňa na na štvrť ceste a možno aj menej .. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tom Delonge a spol. si chtěli natočit film a moc jim to nevyšlo. Jistě, po vizuální stránce je to výborné a na všechny ty zpomalené záběry se kouká hezky zvláště, když k tomu hudba Angels & Airwaves výborně sedne. Jenže to je tak všechno, co se dá na tomhle filmu pochválit, protože po citové a myšlenkové stránce mě tento film vůbec neoslovil a všechny ty psychoscény jednoho astronauta šli naprosto mimo mě a díky pomalému tempu jsem měl co dělat, abych neusnul. Je sice vidět, že Eubank s Delongem mají rádi Vesmírnou odysseu a podobné filmy, ale jen láska k těmto filmům a cit k vizuálu někdy prostě nestačí. Celý to tak spíš vypadá jako nesestříhaný videoklip, který se neúspěšně snaží něco sdělit. 40% ()

petero 

všechny recenze uživatele

Sci-fi chill out dráma a poriadne pocitová záležitosť z dokonalého prepojenia obrazu a zvuku. Alternatíva: "Moon", "Sunshine", "The Fountain". ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Potenciál, srdce na dlani, pravda, odvaha, vykrádačka Vesmírné Odysey... Tento "film" se pyšní mnoha přívlastky. Na jednu stranu je Tom DeLonge nezaměnitelným hudebníkem, talentovaným textařem a tedy obstojným scénáristou (pokud jednou napíše výpravnou fantasy, může to Steven Erikson zabalit), na tu druhou by se asi neměl příliš angažovat do kultury filmu. Nic ve zlém - vznikalo to léta a dívat se na to klidně dá... zzZzZzZzzzZ... ehm, pardon, kde jsem to-. Jo. Epická vesmírná nuda plná chytrých monologů o životě s výborným soundrackem. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Úvod nejedného diváka zaskočí vojnovým úvodom z občianskej vojny Sever proti Juhu. Nachvíľu som zapochyboval či som omylom nespustil iný film...Možno som mal, pretože tento filmový experiment pôsobí ťažkopádnym dojmom. Obrovské množstvo nič nehovoriacich monológov kombinuje s dosť nezáživným dejom zabudnutého kozmonauta. On sám sa nudí, nevie čo zo sebou a divák musí navyše zvládať aj tie prázdne reči. Čo sa vlastne stalo sa dozvedáme po 60 -tich minútach! a to do konca filmu ostáva niečo vyše 20 minút...Prečítal som si dej a vravel som si, že príbeh osamelého kozmonauta by mohol byť pre mňa. Bohužiaľ nie, taký Moon bol podstatne lepší. Slabé tri hviezdy. 50%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Velmi pekne natocena, ale na svoju vahovu kategoriu az prilis ambiciozna variacia na Vesmirnu odyseu. Nie som z toho nijako odvareny, ale myslim, ze za pokus to stoji. 7/10 ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Moc dobře zpracované.. taková komerčně slabší "Odyssea". Ale hlvaní hrdina přesvědčivý a prostředí té stanice ISS dost stísňující. Mám z toho dobrý pocit. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Meditativní obrazová podívaná mající blízko k 2001:vesmírná odyssea. Výborně zvolená je hudba, která připomene tu Vangelise, tam Zeď od Pink Floyd, čemuž napomáhají rovněž válečné výjevy. Kubrick začal v pravěku, Eubank v občanské válce Severu proti Jihu. Z hledání smyslu života a touze po kontaktu se stává film určený k snění a přemítání. Hlavní hrdina je jako Robinson, který však marně čeká na Pátka. Nejkrásnější je závěr. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Pěkná, zajímavá i když ne vždy pro mne myšlenkově stravitelná podívaná. Hodně mi to přípomína Vesmírnou odysseu 2001, popřípadě Moon. Některé věci mi tu chyběly a některé přebývaly. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Nalil jsem si sklenku, pěkně se uvelebil, pustil si dvd a kochal se a užíval si. Pěkně jsem si meditoval a rozjímal, když náhle přišla žena z mejdanu a bylo po parádě. Musím to dát znovu, nějak mi utekla poslední třetina filmu. Snad nebudu zklamaný ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Sorry kámo, něco se nám tu zvrtlo a nebudeme tě moci dostat hned tak dolů! '' --- Dokonalý vizuál s výbornou kamerou a skvěle zvolenou hudbou není bohužel schopen utáhnout těch 90 minut děje. A ono se tam toho neděje až tak moc. Zápletka dobrá i schýza obyvatele lodi, který pozvolna začíná tušit, že je v pěkném průseru... čarokrásné záběry na modrou matičku Zemi s aurou kolem se vám časem začnou těžce hnusit s vědomím, že by jste chtěli strašně moc zpátky, ale nemáte možnost jak a čím se tam dostat... Z klaustrofobie vesmírné stanice s blikajícími panely počítačů, točících se lopatek ventilátorů a jednotlivých decků je možný jen jeden únik. Definitivní. Tím je opuštění lodi ven ve skafandru - do otevřeného prostoru.S pozvolně vzrůstající nudou a vztekem opuštěného astronauta na ISS jsem i já měl obdobné pocity. Přiznávám, film jsem viděl na 2x ač to nomálně nedělám. Po první části jsem cítil po celodenním shonu únavu a nechtěl jsem si ale film zkazit nedejbože dřímotou. Dnes jsem dal odpočatý druhých 45 min. Ihned jsem se chytil v ději i včerejších pocitech, jenže ejhle... za chvilku jsem zase začal zívat. A to už jsem tušil, že někde je něco špatně. Děj se tak vleče, že pak náhle předkládaná množství vjemů a pocitů nemají šanci pronikat tak hluboko, jak by si asi tvůrci přáli. Chvilkama mi to připomínalo jak zmiňovanou Odyseu, tak i Thin Red Line a Strom života. Jednoznačně to dělala ta kamera i předkládané obrazy... Takže tomu ještě dám šanci a někdy na to kouknu znovu, třeba se mi to zalíbí víc...nebo vnitřně pochytím víc ( a že je tam co chytat :-) ! . Tři stránky z knihy. * * * ()

Související novinky

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Mladý tvůrce prozkoumá svět pod námi

Mladý tvůrce prozkoumá svět pod námi

05.10.2014

Režisér a scenárista William Eubank dokázal se svými dvěma nízkorozpočtovými sci-fi filmy – Love a novinkou The Signal - zaujmout diváky i kritiky na festivalech, navíc dokázal vykouzlit dost muziky… (více)

Reklama

Reklama