Reklama

Reklama

Přísně tajný proces Třetí říše - Operace Valkýra

  • Západní Německo Geheime Reichssache (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

V srpnu 1944 vydal Hitler příkaz, aby soudní proces s „muži z 20. července“ byl natáčen skrytými kamerami. Nacisté si však uvědomili, že účinek jejich propagandy je zcela opačný. Goebbels tyto dokumenty označil za „říšské tajemství“ a nařídil jejich zničení. Jedna kopie filmu přesto zkáze unikla. Společnost CHRONOS-FILM ji nalezla v zahraničí a po 35 letech mlčení bude nyní toto „říšské tajemství“ odhaleno veřejnosti. Film popisuje několik pokusů o atentát na Hitlera: od bomby nastražené v mnichovské pivnici Bürgerbräukeller až po Stauffenbergův bombový atentát ve Vlčím doupěti. Hlavní hnací silou filmu zůstává teatrální soudní proces před Lidovým soudem, tichá důstojnost obžalovaných, nervy drásající výkřiky soudce Freislera. Slov se mu nedostává pouze jedinkrát, když von Haeften popisuje Vůdce jako vykonavatele zla, jenž se zapíše do dějin. Film končí slovy dopisu na rozloučenou, který napsal pastor Delp: „Jednou naše smrt dovolí lidem žíti lepší a šťastnější život.“ (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

karlos-rio 

všechny recenze uživatele

tak předem to není film ale dokument, celé to bylo zbytečně roztahané a zdlouhávé, škoda že nezůstalo jen u samotného soudního procesu plus nějaké komentáře, ()

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře ¨upravený¨ dokument, který se nezaobírá jen soudní síní s dirigujícím psychopatem Freislerem. Ikdyž jde v podstatě o soudní proces skryté kamery, celek je rozvětven do dalších sfér z Třetí Říše. Co se týče kamery za zmínku určitě stojí i letecký pohled nad zpustošeným Německem s prologem, které bylo doslova rozdrceno na prach... ()

sator odpad!

všechny recenze uživatele

Fraška... Freisler by neuvěřitelný hovado, už vím odkud Urválek čerpal insipiraci.... Ráno 3. února 1945, Freisler řídil sobotní zasedání lidového soudu, když bombardéry vzdušných sil Spojených států napadly Berlín , vedl o B-17 USAAF Lt. plukovník Robert Rosenthal . [22] Vláda a nacistické stranické stavby byly hit, včetně Reich kancléřství , Gestapo ředitelství, kancléřství strany a soud lidí. Slyšel-li sirény, narychlo přerušil soud a nařídil, aby vězni před ním byli odvezeni do úkrytu s náletem, ale před odjezdem zůstali na místě, aby shromáždili soubory. Náhlý přímý zásah na budovu soudu v 11:08 [23]způsobil částečný vnitřní kolaps, s Freisler být rozdrcen sloupem zdiva a zabit zatímco ještě v soudní síni. [24] Mezi spisy patřil Fabian von Schlabrendorff , člen Plot 20. července, který byl v ten den v procesu a čelil exekuci. [25] Freislerovo tělo se nacházelo pod sutinami, které stále svíralo soubory, které zastavil, aby je získal. [6] Rozdílný účet říkal, že Freisler “byl zabit fragmentem bomby zatímco snaží se uniknout od jeho soudu soudu k útoku úkrytu vzduchu,” a “krvácel k smrti na chodníku u soudu lidí u Bellevuestrasse 15 v Berlíně” \ t . Fabian von Schlabrendorff "stál poblíž Freisleru, když se druhý setkal s jeho koncem". [6]Freislerova smrt zachránila Schlabrendorffa, který se po válce stal soudcem Ústavního soudu Spolkové republiky Německo ( Bundesverfassungsgericht ). Další verze Freisler smrti říká, že on byl zabit britskou bombou, která prošla stropem jeho soudní síně, zatímco on zkoušel dvě ženy, kdo přežil výbuch. [ https://www.fronta.cz/kalendar/proces-s-atentatniky-na-hitlera ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Příliš mnoho můžů zapletených do operace Valkýra bylo popraveno, včetně spousty jejich příbuzných, aby bylo možné dnes objektivně posoudit celé pozadí operace, ale i její cíle, zejména, jak by pokračoval vývoj v Německu po smrti Hitlera a po zbavení moci nacistických špiček. ()

Reklama

Reklama