Reklama

Reklama

Tucker & Dale vs. Zlo

  • Česko Tucker a Dale vs. Zlo (více)
Trailer

Parta mladistvých intelektuálů podniká cestu z města. Příslib bezelstné zábavy v lůně neposkvrněné horské přírody ale nebude mít dlouhého trvání. Na samotě u lesa studentská kvítka narazí na individua podezřelého vzezření, kterým sláma čouhá nejen z bot. Žoviální burani Tucker a Dale si přitom též chtějí pouze užít volný čas: dát do kupy starou chatu, postavit kadibudku, ulovit pár ryb, a naopak vypít větší než menší množství piv. Bude však stačit jediné nedorozumění a požár bude na střeše, nejedna končetina se uřeže, drtička na dřevo vytryskne v krvavé sprše a konec bude jedné mládeže… Přímočará, ale zábavná parodie, získala mezinárodní renomé na řadě festivalů (SXSW, Fantasia, Sundance), českému publiku byla představena při příležitosti 45. ročníku MFF Karlovy Vary (2010). Kanadsko-americký snímek udělá radost především znalcům žánrové kinematografie. Tucker & Dale vs. Zlo se nápaditě strefuje do spousty hororových klišé z oblasti slasheru („vyvražďovaček“) a hixploitation (či hick flicks – filmy o křupanech). Na jednu stranu film přehnaně zvýrazňuje ustálené motivy (mj. hrozivé „Jiné“ v podobě zanedbaných vidláků), na stranu druhou komediální horor výsměšně napodobuje scény z ikonických děl (namátkou: Sežráni zaživa, Texaský masakr motorovou pilou, Predátor, Smrtelné zlo, Pátek třináctého, Fargo či Záhada Blair Witch), aby posléze vše obrátil na ruby a nastavil zrcadlo nám samým, když vyprávění šibalsky podřízne větev pod stereotypním rozdělením: kultivované město versus nebezpečný venkov. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (813)

kingik 

všechny recenze uživatele

Nad filmem jsem se nakonec smiloval, ale věřte, že by nebyl problém napálit mu odpad. Název jako "Slasher Movie", by mu seděl víc, než zbytečně dlouhý originální název. Dva dobrosrdeční burani se nastěhují do chatky v lesích, kterou před 20 lety obývali psychopatičtí vrazi, kteří zde zmasakrovali skupinku studentů. Smůla je v tom, že nedaleko od chatky se utábořila parta mladých lidí a stačí, aby jedna z dívek využila služeb zdejšího jezera pro noční koupání a nešťastnou náhodou ve vodě ztratila vědomí. Burani ve snaze jí poskytnout pomoc, ji odnesou do své chatky, a nedorozumění je na světě. Její zbylí kamarádi je od té chvíle považují za sadistické maniaky, kteří chtějí dívce ublížit. Vše ještě spolehlivě přiživí řada dalších a velmi stupidních náhod, kdy vše nasvědčuje tomu, že dva vidláci mají opravdu vražedné úmysly. Bohužel, režisér Eli Craig režíruje dost mizerně a samo o sobě je dost odvážné troufnout si parodovat zaběhané stereotypy slasherů, zvláště když nejste tak zdatným režisérem, který dokáže přesvědčit, že na to má. Originální námět utáhne v dobrém tempu asi prvních 30 minut, a pak jako by došly nápady, film se začne brát až vážně a nejednou se objeví trapné vyznění nějaké potencionálně dobré scény. Alan Tudyk a Tyler Labine v rolích vidláků to chtějí hrát na sympatické losery, a tohle se daří lépe druhému jmenovanému, který vypadá jako brácha Jacka Blacka, ovšem bez jeho pověstného živelného podání gagů. Ostatně gagů je ve filmu jen hrstka, film tak nějak funguje napůl, protože má dost jalové dialogy, zabití, ke kterým dochází vlivem absurdních nešťastných náhod, jsou natočena zhola průměrně, mladí herci otřesně přehrávají, až to hezké ani vtipné není a jejich opravdu hloupé chování bylo tak teatrálně podané, že mně to přišlo komické. Katrina Bowden se svým princeznovským vzhledem také nehrála nijak zázračně. Jak už jsem psal v úvodu, neměl bych jediný problém dát filmu odpad, protože dobrou parodii si představuji zatraceně propracovanou a napěchovanou funkčními gagy. Jenže nějak se mně tohoto dílka zželelo, ačkoliv jsem se u filmu skoro vůbec nebavil, tak jsem žasl nad tím, že o téhle ryzí pitomosti může někdo hovořit v superlativech. Dávám slaboučkých 40% a velmi se za ně stydím. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Tucker & Dale vs Evil na mňa zapôsobil až nečakane dobre. Zrejme to bude tou témou, ktosú som si postupom času v hororovom žánry obľúbil najviac. Už len tučnučký Tyler Labine ako Dale je úplne zlatý, keď ide zbaliť kočku z mesta s kosou v ruke. To Alan Tudyk je už v takýchto úlohách proste neprekonateľný (A Knights Tale, Death at a Funeral) s tým jeho nasrano nešťastným ksichtom. To už som mal fakt dosť keď to začalo pomali vyzerať ako nezvratný osud, keď Tucker nabehol nešťastný s tým, že teenagery podnikajú neustále samovražedné útoky na ich pozemku. Proste úlohy dobra a zla z klasickéj vyvdlákovskej vyvražďovačky prehodené a Eli Craig komediálny tyming má v malíčku. Malé prekvapenie u ktorého som sa bavil viac ako pri ktorejkoľvek zombiekomédii z poslednej doby (Zombieland, Doghouse, Dead Snow, Shaun of the Dead) či My Name is Bruce. ()

Reklama

Nin 

všechny recenze uživatele

Hororová komedie postavená na vtipné premise, že strašidelní vidláci jsou tu ve skutečnosti roztomilí nekňubové, ale kvůli různým náhodám si typičtí američtí vysokoškoláci na výletě myslí, že to jsou krvežíznivá monstra. A těch náhod je fakt hodně, takže už se jedná skoro o grotesku. Děj je dost předvídatelný, ale kupodivu je zábavný, i když ke konci už je to přeci jen trochu na jedno brdo. Pohodová odpočinkovka o mílích vidlácích a teenagerech, co jsou omylem masakrováni. (7/10) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

K natočení dobré parodie žánrového filmu potřebujete nadhled, důkladnou znalost žánru, výborné herce a především schopnost natočit lepší žánrovku, než z jaké si okatě střílíte. První dva předpoklady jsou splněny, další nikoliv. Průměrní herci (z šedi vyčnívá pouze Alan Tudyk) snaživě přehrávají až za hranu absurdity a filmový štáb je přesvědčený, že základním předpokladem úspěšné parodie je vybavit postavy davovou demencí, takže studenti amerických univerzit předvádí IQ houpacího koně. Tucker a Dale sice není (vyloženě) trapný a nevkusný film, ale zároveň ani dobrý - přinejmenším ve srovnání s tím, jak pozitivní ohlasy dokázal svého času u svého publika vyvolat. Kdyby Eli Craig nestavěl na všudypřítomné hlouposti, ale měl odvahu natočit příslušné gagy a ztřeštěné situace "na vážno", ze zábavnosti by to nic neubralo a výsledný dojem by byl daleko lepší. Celkový dojem: 40 %. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě oceňuji ten nápad vysmát se ohraným hororovým klišé, ale ve výsledku mi přišlo, že ten film vlastně není o nic lepší, než filmy, z kterých si utahuje, protože zatímco oni aspoň nabízí více či méně přiznanou porci pokleslé zábavy, kterou člověk v rámci žánru očekává, tak zde se mu dostane vlastně toho samého (máme se smát tomu, že někdo "komicky" zemře), ale s tím rozdílem, že je to zábava servírovaná z jakési povýšenecké pozice, která kritizuje nepsané žánrové předsudky a předkládá nám k uvěření, že vidlák je člověk jako my, a z toho důvodu má nárok na milostnou přízeň atraktivní blondýny, s čímž mám prostě zásadní problém. Navíc mi ten film zas jako taková řachanda nepřišel, místy jsem se u toho dost nudil, a hlavně to u mě zabilo krajně nesympatické obsazení a nevalné herecké výkony. Takže za sebe říkám, že si svoje "předsudky" vůči vidlákům milerád ponechám dál, a že si příště radši pustím nějakou žánrovou klasiku než tuhle pseudohumanistickou parodii od buranského tvůrce, který si jejím natočením chtěl cosi kompenzovat. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (11)

  • Počet mrtvých: 12. (ČSFD)
  • Dale (Tyler Labine) v jedné scéně radí Chuckovi (Travis Nelson), který drží šerifův revolver, aby před výstřelem nejprve odjistil pojistku, kterou však tato zbraň nemá. (Dr Lizal)
  • Vo filme môžeme nájsť niekoľko odkazov na známe horory či iné filmy. Tak napríklad potom, ako Tucker (Alan Tudyk) prereže peň stromu, v ktorom sídlia včely, uteká s motorovou pílou nad hlavou, a prenasleduje jedného z teenagerov, ako tomu bolo vo filme The Texas Chain Saw Massacre (1974). V scéne, kde po záchrane psa uteká Tucker (Alan Tudyk) pred teenagermi, sa zamaskuje pri spadnutom strome blatom a lístím, ako Arnold Schwarzenegger vo filme Predátor (1987). Teenageri ho však následne chytia a zavesia dolu hlavou tak, ako to robil skutočný predátor v uvedenom filme. (Lukoh)

Reklama

Reklama