Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baron Frankenstein pod falešnou identitou pracuje jako lékař v blázinci. Toto místo však využívá pouze jako zástěrku pro své nelegální experimenty s oživováním mrtvé tkáně. Do blázince je zavřen mladík, který byl odsouzen za stejné experimenty, jakými se zabývá Baron. Stává se jeho asistentem a společně s němou dívkou Sarah pokračují v Baronově práci. (liquido26)

(více)

Recenze (23)

obitus 

všechny recenze uživatele

V zaverecnem dile Hammerovske Frankenstein sagy nalezame barona jako praktikujiciho lekare v sanatoriu pro dusevne chore. Skryva se zde pod "vynalezavym" nickem Dr. Victor a jeho pravou identitu znaji krom reditele sanatoria pouze dva asistenti, Dr. Helder a divka Sarah. FATMFH (fuj) predstavuje Hammerovsky prumer, nejvice me mrzela prakticky naprosta absence exterieru, at uz umelych, nebo prirozenych. Vpodstate cely dej se odehrava ve trech mistnostech, nastesti zestarly, ale stale skvely Peter Cushing skoro nesleze z obrazu a nehrozi tak zachvaty nudy. Vice nez obvykle je tu patrna absence vyrazneho zenskeho prvku, prestoze Sarah je splnenym snem kazdeho muze - je krasna a nema. Film je mimo jine zajimavy i dost otevrenym pristupem k zobrazovani nechutnosti a skutecnosti, ze jde o vubec posledni praci fenomenalniho Terence Fishera. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Poslední část z Hammerovské série o baronu Frankensteinovi a jeho zrůdných experimentech. Zpočátku jsem se strachoval z toho, že kvůli mladému doktůrkovi bude Frankenstein tentokrát upozaděn, naštěstí se brzy veškeré obavy rozplynuly, jelikož je to naštěstí stále Peter Cushing, který táhne film na svých bedrech. Jak už zmínil obitus, škoda je těch exteriérů, co tu dostaly mizivý prostor pouze na začátku, pak už je to samá kobka a laboratoř. Důležitým faktem ale je, že dojde konečně i na pěknou dávku gore, o čemž si ostatní díly mohly nechat zdát. Sedmdesátá léta se krve nebála, a tak i jeho tvůrci nechtěli zůstat pozadu. Maska umělého monstra se vskutku povedla a její osud nečekaně vzbuzuje emoce. Režisér Fisher se tedy rozloučil se sérií a svou kariérou obstojně, jen co je pravda. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mlha, hřbitov, otevřený hrob a lupič mrtvol. Slibný začátek se postupně promění v poněkud slabší zakončení série o šíleném baronovi. Příběh je situován do blázince, který jakoby vypadl z povídky E.A.Poa Metoda doktora Téra a profesora Péra. Alespoň ředitel se zdá dosti šílený a o dvou hlavních zřízencích raději ani nemluvě... Film se výrazněji rozjede až s objevením monstra (za zvuků děsuplné hudby), avšak nic překvapivého nenabídne. Pravda, řezání hlavy i hrátky s mozkem jsou již v plném záběru, o nějakém vylepšení se ale mluvit nedá. Celkově nejde o propadák, v rámci hammerovské produkce se však jedná jen o průměr... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Mohlo sa to síce skončiť aj horšie (ešte stále mám v čerstvých spomienkach ubíjajúci Frankenstein Must Be Destroyed), no monštrum, ktoré vyzerá ako mutant gorily a drevorubača je aj tak dosť veľké wtf. Navyše Peter Cushing má čudné blonďavé vlasy a celkovo už je len tieňom svojich výkonov zo začiatku série. Narozdiel od universalovskej série mi s výnimkou Evil of Frankenstein hammerovská séria vôbec neprirástla k srdcu. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Slušné, i když už opravdu minimálně inovativní zakončení frankensteinské série studia Hammer. Potěšil mě návrat Petera Cushinga do hlavní role a zajímavé bylo i prostředí blázince, kde se baron ukrývá (tento díl velmi připomíná Edgara Allana Poea a jeho Metodu doktora Téra a profesora Péra). Ovšem vzhled titulního „monstra z pekla“ už je hodně vzdálený původním frankensteinským monstrům. Možná to byl záměr, ale já se nemohl ubránit dojmu, že sleduji spíše chlupatého mimozemšťana z filmu Robot monster. S naprostým klidem můžu ze série doporučit první dva filmy. Ostatní už jsou na uváženou hororových fanoušků, tento rozhodně neurazí. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Hammer. K celé hammerovské sérii o Frankensteinovi lze říci totéž jako o jeho posledním filmu: závěr už byl lehce utahaný, unavený a zestárlý jako fenomenální Peter Cushing. Od epického souboje geniálního vědce s lidstvem a celou přírodou se vše přesunulo ke komornímu střetu dvou myslí ve dvou místnostech. Zápletka se začala opakovat, s ní i jednotlivé scény a téměř i jednotlivé dialogy, scenáristům asi už docházel dech. Jenomže: máme tu výborné postavy (vedle Cushinga tentokrát i sympatický asistent a rozkošná Madeline Smithová - sice se neodhalila jako ve Vampire Lovers, ale chválabohu je němá, což vzhledem k jejímu hlasu je obrovské plus), vtipné neandrtálské monstrum a rychle ubíhající děj, který sice je fádní (časem ze scény kromě hlavních čtyř figur zmizí úplně všichni, jako kdyby v žádném blázinci ani nebyli, mají naprostou volnost), ale není čas si toho všimnout. Jako bonus je tu na tuto sérii nezvykle hodně krve a krásně neuzavřený konec. A tak jestli baron Frankenstein neumřel, experimentuje dodnes. A tak to má být. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

"The Monster deserves pity" řekl manžel autorky Frankensteina P.B. Shelley a tento díl se v tomto směru alespoň pro mě nejvíce přiblížil knižní předloze, protože mi profesora matematiky uvězněného v těle monstra mi opravdu líto bylo. Chladnokrevný, sebevědomý a arogantní Peter Cushing okrádá ředitele blázince o alkohol a vlastně je tím, kdo blázinec vede:-)) Vůči takovémuslizkému tvorovi jako byl ředitel působila jeho arogance více než sympaticky. Při jeho větě "I am not a murderer" jsem se musel trochu pousmát při vzpomínce, jak ve Frankenstein Must Be Destroyed seká hlavu náhodného kolemjdoucího srpem. Tento díl patřil k těm lepším ve Frankensteinovské sérii a rozhodně to bylo důstojné rozloučení s celou sérií. Také se jedná o poslední film, který režíroval Terence Fisher. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Námet a prostredie ponúkalo potenciál na množstvo akčných a strašidelných scén. Túto možnosť ale snímok akosi nevyužil. Namiesto toho tu máme veľa dlhých a občas aj zbytočných dialogových sekvencií, ktoré viac nudia ako zaujmú svojim obsahom. Občas tu prebleskne pár klasických ´´hammerovských´´ záberov, je ich však málo a len uistia v tom, že toto dielo mohlo byť niečim viac ako tým, čím je. Priemerom. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Videl som skoro všetky Frankensteinovky od Hammera a preto príbeh je všedný a troška aj fádny,bez znakov originality.P.Cushing už trocha zostarol ale z hereckých kvalít mu to neubralo.Ale tu mu sekundovali aj sympatický herci.Tento krát tu neboli zaujímave kulisy,lebo dej sa odohrával prevažne v troch izbách aj ich interiér bol veľmi skromní..Len v tomto diele bola častejšie nuda.Musím uznať že maska toho Opičieho monštra bola slušná. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Tak zatímco předchozí díl evidentně nikoho (snad s vyjímkou střihače a kameramana) nebavil, včetně mé maličkosti, zde se tato obskurní série zakončuje (byť k mé nespokojenosti chybí řádný konec) v docela nápaditém (pokud pomineme toho zjevného Poea) duchu, kde na poměry této série, najdeme slušné množství krve a vnitřních orgánů, mezi nimiž nechybí oči ve sklenici z nichž jedno vás sleduje, kamkoli se pohnete, oči mimo sklenici na podlaze, mozek ve sklenici a následně i též mozek na podlaze a snad jsem i v závěrečné sequenci identifikoval játra, ale jist si tím tedy nejsem. Hl. chlupáč aka Yetti z Blázince (kterého hraje pův. Darth Vader) byl srandovní (ty jeho tlusté rty, by mu záviděla i Angelina Jolie) a přesto svým smutným způsobem...děsivý. Velmi excentrický ředitel onoho ústavu pro národní zdraví, připomínal Michaela Gambona, zatímco II. zženštile vypadající blonďáček (dnešní ´´menšiny´´ by z něj v okamihu učinili svou modlu) mi tak silně ewokoval mladinkého Jirku Korna z Honza Málem Králem, že to posunulo tento film, na zcela novou úroveň mimosmyslového vnímání. Plus za zajímavou pěknou panenku Sarah ´Anděl´ Klaussovou, jejíž papínek jest oním ředitelem, který ji prý znásilnil a ona tak 99% děje, nemluví, i když je věrnou pomocnicí dr. Viktora (za 3 roky podepíše rozkaz k popravě princezny Leii a bude se na jistém ostrově snažiti neúspěšně znovu spacifikovati jemu přidělenou jednotku německých vojáků, kteří operují pod vodou) a ani nehne brvou, při tom všem, čeho je svědkem. Ta má pro strach uděláno. Když tedy budu bilancovati, jedná se až na 1 díl, o vcelku záživnou, byť dle mého zároveň zcela irelevantní sérii, kterou při vší té radosti z rozcupování díla Mary Shelleyové na kusy, Cormanův Poeovský cyklus s přehledem a vcelku bez větší námahy, zadupává do země. Ze které, jak víme z těchto filmů, jsou často vykopávána lidská těla za pochybnými účely. Zajímalo by mě....pokud je i zbytek Hammerovských H filmů takovéto ´´quallity´´ jako tato série, tak jeho pověst zatím považuji za poněkud přemrštěnou. Na 2.str. je fascinující, že 1.nemrcouchový díl musel očividně vydělati nehorázné peníze, když to někomu stálo za tak dlouhou ságu, jejíž nejzajímavější díly jsou ty, které aspoň nějak, navazují na předchozí. Tak trochu závidím těm, kteří (ať to považují za qulity pleasure či ne) mají komplet doma a opakovaně si ho pouštějí. Což si u sebe nedovedu vůbec představiti. Viděl jsem, slyšel jsem, odškrtnul jsem. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Frankenstein and the Monster from Hell“ je poslední instancí na cestě téhle série u studia Hammer a je to rozloučení tak nějak typické. Série se za celou dobu v podstatě nikam nevyvinula, ale dařilo se vytvářet pořád nová monstra. V tomhle případě i monstrum zajímavé v podání Davida Prowse, který si zahrál, alespoň postavou, Darth Vadera. Snímek se ale spíše koupe v průměru tohoto tématu. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Seriózní zakončení celé série, sice si říkám proč dávat mozek sebevraha do těla člověka obludných rozměrů a síly, jsou i lepší možnosti a určitě by mohli potom spolu lépe komunikovat :-), ale celkově nějaké větší výtky nemám. A samotný konec potěšil. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Velmi dobre zakoncenie od Hammeru tejto frankensteinovskej serie. Chybaju exteriery, inovacie, ale strasidelna atmosfera funguje velmi dobre, Peter Cushing opat zvladal rolu. Potesia dialogy a kulisy, ale ako som spominal, chybaju exteriery, preto nemozem ist vyssie ako 76 % ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Poslední díl ze série Hammer, kdy se baron Frankenstein usídlil, kde jinde než v blázinci. Jeho genetické bádání pokračuje a nyní zkoumá oživování mrtvé tkáně.... I zde předvádí Peter Cushing své neuvěřitelné kreace. 80% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

V závěrečném díle se baron Frankenstein zdánlivě uchýlil do ústraní a vede klidní spořádaný život jako (neoficiální) ředitel blázince. Ale jeho nový asistent brzy poznává, že Frankenstein se nikdy nezmění a brzy spolu s ním a němou služkou vytváří nové monstrum. Samotné monstrum (vypelichaná opice) je sice k smíchu, ale Cushing je stále skvostný a i celkem nudnou, komorní podívanou bez problémů utáhne až k řádně krvavýmu finále a pomrknutí na diváka (příště...). Nijak objevné, ale důstojné zakončení série. ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Pre posledného Hammerovského Frankensteina sa po jednej absencii vracia Peter Cushing. Mladý rebelujúci vedec je vyhlásený za šialenca a poslaný do blázinca, ktorý však inkognito vedie jeho idol barón Frankenstein a ten ho miesto internácie urobí svojim pomocníkom. Zbytok je klasika, Victor upláca z kusov chovancov Yettiho a ten sa nakoniec odtrhne z reťaze. Vzhľadom na dobu v ktorej sa dej odohráva sa dá akceptovať že doktor barón stále zanovito verí že ak prišije chlpatému ozembuchovi ruky umelca a voperuje mozog matematika dostane dokonalú bytosť, aj keď je výsledkom vždy len hnusná sračka. Je to ako v Pekárovom Cisárovi kde sa ten maník pokúša rozbiť atóm olova, len musí prísť na to ako do toho správne tresnúť. Rozdiel oproti predošlým filmom je že tentoraz uvidíme vyberanie mozgov v nekompromisne priamom zábere, ktorý neuhne až kým nie je hotovo. Samotmé monštrum však nevyzerá že je z pekla ako skôr z brazílskeho karnevalu. Úprimne, spočiatku som si hovoril že toto nemohli ani v roku 74 myslieť vážne, gorila v nohaviciach a s ksichtom ako zmutovaná Marilyn Monroe s obrovskými gumenými perami je dosť silný tabak. Ale nejako som si na neho zvykol a jeho degenerácia z nešťastného experimentu v nepríčetného psychopata vraždiaceho rozbitými fľaškami bola solídne spracovaná aj napriek jeho nehybnému opičiemu ksichtu. V závere potom Frankenstein iba sucho poznamená že to bol svojim spôsobom úspech a nabudúce to bude lepšie. Takýto cynicky otvorený záver sa mi zdá paradoxne ako dobrý bod pre ukončenie série, takže za mňa fajn. ()

Reklama

Reklama