Reklama

Reklama

Epizody(6)

The Prisoner („Vězeň“), remake slavného britského kultovního seriálu z roku 1967, sleduje osudy Michaela (James Caviezel - Hrabě Monte Cristo, Déjà-Vu), muže, který se po odchodu z práce se z nevysvětlitelných důvodů ocitá uvězněný na místě zvaném The Village, kde lidé nemají jména, pouze čísla. Michael (nyní „Šestka“) se snaží uchovat si svou identitu a zaplétá se do souboje mozků s Dvojkou, vůdcem The Village, kterého ztvárnil Ian McKellen (Pán prstenů, X-man). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Originál jsem neviděl, ale podle letmého přečtení obsahu, je to hodně podobné, ale autoři remaku šli trochu jinou cestou. Asi už tajní agenti nejsou tak žhavím zbožím, takže tu máme analytika. James Caviezel není vůbec špatný, na Ian McKellena pochopitelně ztrácí a mě osobně se líbila doktorka Ruth Wilson (313). Ta její pusa a nos i celý obličej působí rozverně :). Pointa není vůbec špatná a jde v podstatě zjednodušit do jedné věty, ale rozjezd Prisonera byl příliš pomalý. Stylizace především ve Vesnici neměla chybu a přeskakování mezi "světy" bylo správně psychadelické. I po konci tu zůstalo pár detailů nezodpovězených, ale autoři viditelně chtěli pouze šest dílů svého malého experimentu. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

-"That's a bit philosophical... for a Thursday." Ach jo. Po přečtení konceptu jsem skákala radostí, protože to vypadalo přesně jako nějaká divnověc, na které si budu ujíždět a kterou se budu snažit replikovat v pohádkách, které si vykládám před spaním. Stačilo ovšem pár úvodních minut, aby mi bylo jasno, že tady se žádný objev století neodehraje. Obecně mě rozčílilo to, jak odtažitým způsobem je celá látka pojatá. Ne že bych měla něco proti odtažitosti jako konceptu, odtažitost by mohla být moje druhé jméno, ale tady je to ta rádoby "cool odtažitost", těkání z objektu na objekt, efektní a nikoliv efektivní záběry, povrchní krása a žádný styl. Celá série má dohromady 270 minut a tak 60% z toho představují záběry pobíhání po poušti, které reálně nemají žádný obsah a jsou v pravdě nicneříkající. Takhle se přece nelze vypořádat s psychologií a emocemi, pokud veškerá hra je o psychologii a emocích. Naopak obrazy, které oproti zbytku mají nějaký potenciál, jsou formálně stejně odbyty a nemají tak šanci nějak vyznít nebo zanechat nějaký dojem. Pro mě to byly tyto: vražda milence, pád děvčátka do díry, rozhovor nad cigaretkou. Tři velmi krátké sekvence na šest dílů. A všimněte si, že žádná z nich neobsahuje hlavního hrdinu, protože James Caviezel je král panáků a jeho gumový obličej je příliš gumový i na televizní produkci. Nevěřím mu ani jeho počáteční stav, když se probudí na poušti, natož jakoukoliv proměnu, jakou měl během své odysey údajně projít. Ruth Wilson je moje oblíbenkyně už z doby Jane Eyrové a je pravda, že její závěrečné slzičky mi snad i daly pocit uspokojení po shlédnutí celku, ale i tak musím říct, že je to všechno hrubě nedostačující. Nemám dojem, že bych viděla něco, s čím bych se ztotožnila a co by mohlo s mým světem zatočit (což by dobré umělecké dílo mělo udělat). Takhle to vyznívá jako otočená verze písničky "I'm an alien. I'm a legal alien. I'm an Englishman in New York." ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zatím těžko hodnotit, po čtyřech dílech. Ale už od začátku jsem si říkal, proč se tvůrci tohohle remaku vzdali těch nejlepších věcí, které dělaly původního Prisonera tak dobrým. Zahodili z jedné strany moře a nahradili vše písečnou pouští. Á, tady asi někdo viděl druhý Transformers. Vzdali se kouzla vesnice - unifikované domky mi připomínají letní tábor. Vzdali se vesnice samotné - to, co vidíme, je maloměsto. Vzdali se pojízdných vozítek a nahradili je skutečnými auty-taxi. Vztahy jsou druhá věc, připomínají spíš nějaké Beverly Hills 90210. Prozatím zklamání. EDIT: Ok, dostali mě. Je to úplně jinak, ale má to svou atmosféru, a dokonce i mírně psychedelickou jako originál, i ty mexický reálie a hudba jsou nakonec velmi dobře zvolené. Ale stejně je to hodně chudší brácha. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

SVETOVÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: AMC = 15.11.2009 + ČESKÁ DVD PREMIÉRA: MIDO FILM = ?.?.201? - tak na tento remake si dám "majzla". (7.11.2009) Po prvých dvoch epizódach cítim značné sklamanie. Osobne som čakal, že remake nebude príliš psychedelický, ale skôr kontinuálny v rámci klasickej narácie. Navyše tvorcovia naplánovali konečný počet epizód, takže by som predpokladal akýsi úvod - jadro - záver. Inak exteriéry sú vynikajúce, herecké výkony v rámci možností uchádzajúce, tvorcovia dokonca ponechali aj strážne "balóny" (s čím som teda v rámci inovácie nepočítal), ale absolútne sa vykašľali na príbeh a jeho gradáciu. Zatiaľ teda NUDA. (16.11.2009) ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Na úvod bych měl zmínit, že původní "kultovní" seriál z roku 1967 neznám. To by však nemělo vadit, snad naopak k tomu mohu přistupovat bez předsudků. Bohužel ani to nepomohlo. The Prisoner mohl být parádní "head-fuck" jako z pera Davida Lynche nebo hluboký mysteriózní seriál, ale výsledek zůstal někde v půli. Spousta motivů je jen naznačena v rychlosti, což by nevadilo - má to spád a přidává to na tajemnosti a osobitosti, ale na druhou stranu některé aspekty jsou tak důkladně opakovány a řešeny, až by i Steve z 90210 po dvoudílovém řešení roztržené tkaničky naznačil, že takhle teda ne. Celkově ze slibného začátku seriál klesá víc a víc, až dospěje k celkem nezajímavému vyvrcholení a závěru, který, ač by měl, nenabádá vůbec k zamyšlení. Co bych vyzdvihnul jsou herecké výkony, na seriál určitě nadstandardní. I technické zpracování je na dobré úrovni. Celkově však spíše zklamání... ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Jsem měl z počátku obavy, přeci jen remake a Amerika v roli koproducenta, ale po poslední části musím uznat, že tohle se povedlo. Scény mezi Dvojkou (skvělý Ian McKellen) a Šestkou (James Caviezel) si rozhodně držely těsně za kvalitou původního seriálu. Jsem rád nakonec, že se tvůrci nedrželi tolik předlohy (a to že Dvojku hrál jen jeden člověk považuju v kontextu seriálu za velice dobrý tah) o to překvapivější se konec jevil. Bravo, kdyby byla většina remaků aspoň z půlky tak dobrá. Nejlepší díl: 1x05 - Schizoid ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

U mě nad očekávání. Hodnocení trošku vytáhla odvaha tvůrců se dneska pustit do takovéhleho psychadelického pokusu, když nejbližší podobnou věcí je Lost a to je sice napínavá, ale prakticky pouze mysteriźní telenovela. Pomalu bych se odvážil říct, že od Twin Peaks tu něco takovéhlo nebylo (nebo si aspoň nemůžu teď vzpomenout). Určitě to nesedne každému (Lychofilové k tomu budou mít nejspíše blíže). Hned od začátku nemáte práru, co se děje. V hlavně vám naskakuje spojitost s Matrixem či právě Twin Peaks. Sice je to ve výsledku jednoduchá myšlenka, která by stačila na obyčejný film, ale mě to bavilo díky formě. V prostředku je pár dílů, které nás moc nikam neposunou, ale ukazují živote ve Vesnici. Na konci to všechno zapadne a že je to pěkný konec. Caviezel příjemně překvapil, pěkná doktorka. McKellen by samozřejmě utáhl cokoliv sám. I zbytek hraje dobře. K tomu výborná hudba spojená s kamerou. Nemluvě o nádherném prostředí Vesnice. Na pět to asi není, možná časem snížím, ale zatím nadšení. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Začátek seriálu mě nadchl - mysteriózní psychedelická zápletka společně s vizuálně dokonale úchylnou Village mě neuvěřitelně bavila. Pomalejší tempo působilo napínavě a já čekala, že se to celé od určitého okamžiku "rozjede" a některé nejasné věci se s postupujícím dějem osvětlí a zapadnou do sebe. Bohužel jak seriál postupoval, stával se čím dál více psychedelickým a surrealistickým, a já tápala sále stejně jako na začátku. Nedá se tomu upřít dokonalá atmosféra a velmi dobré herecké výkony (zejména duo McKellen-Caviezel), které mě i přes né úplné pochopení u tohoto počinu udržely do samotného konce. Ač nakonec nedám více jak 3*, jsem ráda, že jsem viděla - stálo to za to. ()

Kletusak 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpůsobivějších seriálu jaké jsem kdy viděl. Občas jsem se v ději ztrácel, ale fantastický McKellen všemu dává korunu. ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Som tak trochu na vážkach, či nedať viac ako 3*, ale nedám. Pretože rozjazd bol strašne pomalý a nie som zrovna najväčší fanúšik týchto surrealistických psycho haluzí. Najlepší na seriáli bol ten koniec - taký osudovo ironický. Samozrejme, veľmi sa mi páčilo obsadenie - Jim Caviezel ako predstaviteľ ľudskosti a šľachetnosti a zláštne prekrásna 313. O Ianovi McKellenovi som počula, že by mohol čítať telefónny zoznam a bolo by to super, čiže u toho už tradične:-) Celkovo však kvalita seriálu leží v dialógoch, najmä medzi 2 a 6. I'm human. I have a thousand flaws. I break down, I get up, I don't get up. I get lost. I make the same mistakes over and over. I have scars and wounds. Sometimes when I can't bear them anymore, I drink. You can't fix me. You can't any of us. You can't make us perfect. ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

765 je zamilovaný do 23-30. 23-56 je těhotná s 46-59. 913 měl románek s 23-30, takže 765 žárlí na 23-30. To je samozřejmě sranda, ale pokud chcete Prisonera zvládnout a kompletně pochopit - bude to ještě o trošku složitější :) Tehle seriál mě dostal. Vůbec mě netrápí, že to nedosahuje cílů u lidí, kteří znají původní verzi a hledali víc. Já jsem se podíval na něco, co mělo dle stručného obsahu skvělý náboj a při sledování sem jenom seděl na prdeli a v polovině prvního dílu už jsem začal pátrat po pokračování - protože je to dle mýho názoru fantasticky natočený, psychologicky vymakaný a dějově (samozřejmě vzdávám úctu původní verzi z roku 67) dokonalý - alespon teda na můj vkus. Proč srážím z max. hodnocení? Seriál balancuje na mezi pochopitelnosti a občas bylo té psychózy vážně nadbytek a vymykalo se to kontrole. ()

tlkounev 

všechny recenze uživatele

Prisoner není opravdu pro každého. Jedná se o těžkou látku a občas je problém držet s příběhem krok a neztratit se. Pokud se Vám podaří po prvních dvou dílech pochopit účel vesnice jako takové, tak budete nadmíru nadšeni. Psychologie hraje v seriálu podstatnou roli, nešetří se s ní a servíruje se nadmíru. To, co tušíte a nebo hádáte, vám je odkrýváno postupně a nebo je převráceno naruby. Dva rozhodně není tím, kým se zdá být. Vztahy ostatních lidí jsou zvláštním způsobem pochroumány a jejich chování se zdá být jednotvárné až na pár výjimek, které se účastní děje, velmi tragického pro všechny. ()

PAVEK 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál a jakožto milovník kvalitní seriálové produkce mohu konstatovat, že to je jeden z nejdivnějších seriálů, co jsem kdy viděl. Poznamenávám ale, že "divný" nemyslím jakožto pejorativní výraz, nýbrž právě naopak. Seriál má výbornou atmosféru. Na rozdíl od jiných mysteriózních seriálů je unikátní jak ve své divnosti, je to prostě psycho, tak v tom, že zde nejde o to hledat odpovědi na nějaké záhady - tady je to úplně obrácené. Vy (hlavní postava) jste ti divní, pokud Vám (mu) přijde, že něco není v pořádku. Naopak, vše je jak má být. Je to trochu jiná rovina, ale je to lepší než naklást milion záhad a poté je nevysvětlit. Původní sérii Prisonera z šedesátých let jsem zatím neviděl, ale hned jak dokoukám tento remake, tak se na něj vrhnu. ()

biskin 

všechny recenze uživatele

První 4 díly jsem cítil, že mi uniká nějaká větší dějová linie nebo pointa. 5. díl dostál svého názvu a byl skutečně schizoidní. Závěrečný díl se to docela pěkně rozuzlilo a dalo jednotlivý části dohromady. I přesto jsem asi všechno nepochopil úplně, ale celkové hodnocení je nad průměrem - asi tak slabší 4* ()

Marsello 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že som to pozrel len a len kvôli môjmu milovanému "Gandalfovi". Nuž ale od prvej chvíle som sa tešil, až zazriem poslednú sekundu poslednej epizódy. Bolo to nudné tápanie. ()

Hopkins 

všechny recenze uživatele

A máme tady hodnocení :-) Začnu hereckým obsazením a to se naprosto a dokonale povedlo pak tady máme Village a to se taky povedlo po vzhledové stránce krásné městečko ale pak tu máme děj a to je mírně problém snažil jsem se najít to nejvhodnější slovo pro ten guláš , který ve všech 6 částech zažijete . Je to podle mě moc překombinované logicky nelogické a když už se vám zdá že chápete smysl toho či onoho činu ukáže se že to vlastně logiku nemá. Ve finále tomuto seriálu dávám jen tři hvězdičky a to přesto že spousta věcí v seriálu byla povedená tři silné hvězdy ale ta čtvrtá je moc moc slabounká. Snad jen závěrem že na tento seriál se opravdu nedá koukat jako na od dechovku ale je potřeba se na to soustředit. ()

EllinkaD 

všechny recenze uživatele

Jsem sice zatím teprve u 4.dílu, ale líbí se mi to... Původní verzi jsem sice neviděla, ale podle mého se tahle povedla - zajímavý seriál a zvláštní příběh ...A nejen kvůli mé oblíbenkyni Ruth Wilson :o) Jsem opravdu zvědavá na konec ... ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Nie je to nevyhnutne lepšie ani horšie spracovanie základného námetu z pôvodného seriálu. Je to skrátka len iné spracovanie, s niekoľkými jasnými homážami na originál. Obsadenie musím pochváliť, najmä britskú časť. Spoiler: Najväčšou nevýhodou je, že pravá podstata The Village v tejto verzii je v podstate Inception, nejaký ten rok pred premiérou Nolanovho filmu. O to väčšou, že záver nie je napísaný až tak dobre, ako niektoré silnejšie časti jednotlivých šiestich epizód. ()

Reklama

Reklama