Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Informátor je ukážkovým príkladom špecifického hongkonského žánru, tzv. „cop soap-opera“. Jeho poznávacím znakom sú dynamické akčné sekvencie (povinné zastúpenie v nich majú automobilové naháňačky, prestrelky a kontaktné súboje), prostredníctvom ktorých sa definujú aj väčšinou morálne nejednoznačné hlavné postavy príbehu. Policajný inšpektor Lee hľadá nového informátora, ktorý by mu na základe získaných informácií pomohol dolapiť zlodeja šperkov Tai Pinga. Jeho voľba padne na mladého, z väzenia čerstvo prepusteného delikventa s prezývkou „Duch“, ktorý má z minulosti kontakty na Pingovu skupinu. Duch jeho ponuku najprv odmietne, Lee má však v zálohe ponuky, ktoré sa neodmietajú. Každá minca má však dve strany a cena za zradu býva obyčajne privysoká. Informátor úspešne kĺbi dramatické línie so spektakulárnou a drsnou akciou. Svojím spracovaním je esenciou nielen súčasnej tvorby samotného režiséra, ale aj celého, divácky obľúbeného subžánru policajného akčného trileru. (Art Film Fest)

(více)

Recenze (22)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Až moc vrstev, až moc velké snahy dát každé postavě a každému detailu příběhu nádech promyšlenosti, osudovosti a emoční hloubky. Informátor na první pohled působí jako jednoduchý film, ale rozvětvením osudů a skoro až "velkolepými" plány tvůrce je jeho výsledná podoba působí nedořečeně a prvky nesourodě. V neposlední řadě je tu trochu televizní vzhled a okamžiky, podobající se spíše kopii Rychle a zběsile než netradičně pojaté infiltrační kriminálce. To označení "cop soap-opera" z obsahu filmu, ať je sebeabsurdnější a možná ani není pravdivé, ale sedí k filmu dokonale. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Beast Stalker bol uspech, ktory mozno zaskocil aj samotneho rezisera. Fire of Conscience bol pokusom nadviazat na uspech v tradicnom ponimani "vsetkeho viac", co prispelo k vynikajucim akcnym scenam, ovsem pribeh bol preplneny vela postavami a stracal koherenciu vdaka viacerym nadbytocnym dejovym kluckam a predpovedatelnosti pribehu. Stool Pigeon je Danteho uspesnym navratom k silnym strankam Beast Stalkera, nielen pre angazovanie toho isteho ustredneho hereckeho dua a scenaristu, ale i pre kocenpciu celeho filmu. A hoc samotny pribeh, resp. jeho vyustenie je predpovedatelne (mozno i vdaka skutocnosti, ze ide o film spolufinancovany mainland Cinou, vdaka comu vsetky hlavne charaktery musia prist k zasluzenemu koncu), jednotlive dielce casti obsahuju vsetko potrebne v kvalitnom prevedeni - akcne sekvencie, ktore ku koncu nadobudaju na surovosti, zivelnosti, dravosti a spinavosti (i ked technika vynechavania frame-ov v scenach automobilovych nahanaciek zamrzi), prepracovane charaktery, ktore i vdaka dobrym hereckym vykonom pred divakom postupne zraju, resp. sa vyvijaju s pribehom (okrem ineho zaoberajucim sa tematom slubu vs zrady), a vybornu hudbu, kde hlavne trubkove solo zarucene spolahlivo buduje atmosferu beznadeje a oparu nezvratitelneho marazmu (ono, prave trubka takuto atmosferu uz uspesne budovala v americkych gangster dramach v 70´s - 80´s). Stool Pigeon nebrnka na socialne struny ako Beast Stalker, ale zazitok z jeho sledovania bol pre mna o kusok viac intenzivenjsi. 90%. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Dante Lam opakovaně potvrzuje pozici předního žánrového mistra soudobého hongkongského filmu, jehož filmy jsou sice podřízené normám čínského trhu, ale současně oslovují hongkongské publikum výraznými lokálními motivy a silným sepjetím s městským prostředím. Lam tedy zastoupil místo po Johnniem Toovi a Derekovi Yee, kterým sice před pěti deseti lety nesahal po kotníky, ale posléze Lam našel svůj styl a jmenovaní velikáni se naopak ve vidině početného publika vykašlali na kvality a lokální appeal svých děl. "The Stool Pigeon" podobně jako "Fire of Conscience" rozvíjí moralistní příběh o zločincích a policistech, kteří překročili své pravomoci; tentokrát podložený tématem důvěry a zrady, které vytváří napětí mezi postavami. Vyprávění stejnou měrou fascinuje a současně zanechává lehkou pachuť kvůli schematičnosti podřízené nárokům čínského trhu na jednoznačné soudy nad postavami. Podobně i akční sekvence sice na jednu stranu berou dech řemeslnou bravurou, dravě živelným stylem, nápaditou inscenací (famózní automobilová honička a bravurní závěrečná sekvence v nepoužívané škole) i plynulým provázáním atrakcí s charakterizací postav a poháněním konfliktů. Ale přes veškerou dokonalost vyvolává také trochu zármutek nad tím, že už se zřejmě nikdy nevrátí akce zlatých let Hongkongu tepající bezprstředností a přirozeným napětím, jež vycházely z natáčení přímo uprostřed kolemjdoucích. Město už je jen kulisa a ne přímo dějiště, byť tento fakt Lam dovedně maskuje až nevídaně hladkým vyprávěním. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Drsná tak trochu infiltrační kriminálka, kde nehraje moc velkou roli, kdo koho chytí nebo usvědčí, ale spíš jsou tu důležitý osudy jednotlivách postav, což na jednu stranu sice dá divákovi šanci se o těch postavách něco dozvědět a třeba jim fandit, ale na druhou stranu tu ale pak trochu chybí nějakej výraznější bod, kam by měl film celkově směřovat a je jen rozmělněnej do příběhů, který se propojujou ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zástupce moderně pojatého východoasijského kriminálního filmu, který ukazuje současnou tvář čínské popkultury. Pokud jde o řemeslnou stránku, nemám připomínek. Podobný snímek by mohl klidně vzniknout v americkém studiu s prakticky stejným výsledkem. Akční scény jsou nasnímané bravurně, v tom problém nevidím. Zato ten prokletý východoasijský sklon k melodramatičnosti výběrem sentimentálního hudebního motivu počínaje a slzičkami na kriminalistově tváři konče, tak s tím už problém mám, a to zásadní. Celkový dojem: 45 %. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý kriminálny thriller od Dante Lama. Má dosť dobrý príbeh o inšpektorovi, ktorý sa dozvie, že v meste chystá lúpežnú akciu nebezpečná zločinecká organizácia a keďže rovnako ako celé oddelenie aj on využíva prácu informátorov, pričom jeho posledného to takmer stálo život, rozhodne sa získať na svoju stranu mladíka, ktorý nedávno vyšiel z väzenia a s organizáciou sa ešte z minulosti pozná. Ten nutne potrebuje peniaze pre svoju sestru a tak to predsa len prijme, pričom sa stane šoférom, no v práci informátora hrozí nebezpečie na každom kroku a čoskoro si to začne uvedomovať. Spracovanie nie je zlé, ale dalo sa z toho získať aj viac. Najviac ma mrzí, že práve kriminálna línia nie je dostatočne zaujímavá a tak mi bolo úplne jedno, ako zločinecká organizácia nakoniec dopadne, rovnako aj potenciál práce informátora mi neprišiel dostatočne využitý, toto mi prišlo až na pár scén len také nevýrazné. No celkom to zachraňujú výborné postavy aj s ich osobnými líniami, ktoré kľudne mohli mať aj viac priestoru, keďže všetky ma zaujali, obzvlášť minulosť inšpektora, páči sa mi vzťah medzi informátorom a členkou organizácie, prípadne inšpektorom a jeho bývalým informátorom a občas sa nájde nejaká skutočne vydarená sekvencia, obzvlášť naháňačka s políciou, behom ktorej hrá vianočná pieseň je perfektná. Takže hlavne kvôli postavám sa na to po celý čas bez problémov pozerá a pár scén sa mi veľmi páčilo, ale inak mi to väčšinu času prišlo skôr len priemerné, čo ma mrzí. Čo sa týka akcie, nájde sa tu viacero akčných sekvencií typických pre tento typ filmu, takže hlavne rôzne naháňačky a občas padne aj pár úderov, prípadne výstrelov a síce ani jedna akčná scéna ma celkovo až tak moc nezaujala, teda až na tú spomínanú s políciou, ale aspoň všetky sú kvalitne natočené a celkom slušne zvládnuté. S hereckým obsadením som dosť spokojný, Nick Cheung v úlohe inšpektora, Nicholas Tse ako informátor, zaujímavé ženské postavy, len mohli mať viac priestoru, bavil ma aj bývalý informátor, sklamaním sú jedine záporáci, neprišli mi moc výrazní. Réžia a technická stránka sú celkom slušné, Dante Lam je schopný režisér a to vidno aj tu, hlavne na vizuálnej stránke. Takže keby tá kriminálna línia bola zaujímavejšia, určite by som dal aj lepšie hodnotenie, ale aj takto sa na to pozerá dobre, keďže kladov je tu dosť. 64% ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Akce 8/10/// +drsné prostředí, nekompromisní akce až za hranice pudu sebezáchovy, napětí, emoce -znad jen, že mi to kazí iluzi, že v Hong Kongu je taky hezky/// Asijská akční škola je pro mě zatím neprobádané území. I proto oceňuji, že jsem tomuto filmu porozuměl a stal se zároveň pro mě dostatečně poutavým. Možná, že narazím i na lepší filmy, ale tento pro začátek nebyl vůbec špatnej. Škoda, že jsem ještě neměl víc prostoru poznat některé postavy. Mimochodem zaujala mě tu Lunmwi Kwai, seděla by jí nějaká větší akční role./// Celkem 76%/// ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Dante Lam opět přináší drsnou kriminálku, kde si Nick Cheung pro změnu zahraje poldu, nikoliv záporáka. Zápletka o používání informátorů policií a mnohdy jejich neradostném osudu je výživná. Postavy vás celkem chytí a i jejich motivy jednání. Jen mi to přišlo až nějak moc prvoplánově tragické. Akční scény paráda, ale na můj vkus to postrádalo solidní závěr, gradace napětí hezky zvládnutá, dobrý hudební podkres i kamera. Na druhou stranu s odstupem musím říci, že dát tomu jen 3 hvězdy by byla nespravedlnost, Dante Lam je totiž v čele žánrového peletonu, pomáhá razit směr, ostatní mu jsou většinou v patách, jiní nevidí ani jeho záda. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Nuda a to dost brutální! A ještě k tomu skoro dvě hodiny! Celé je to takové uloudané a nespasí to ani osudy lidí, jejichž prostřednictvím se snaží hrát na city. Tady to nefunguje a všichni ti číňani mi byli ukradení. 10% ()

=woody= 

všechny recenze uživatele

Hezkou filmovou noc přeji. Snímku Informátor se nedá odepřít jedna věc, a to je gradace. :-) Ze začátku hrozilo, že přepnu program, pak se začaly trošku vykreslovat postavy, a na závěr, my, co jsme vydrželi do konce, byli jsme odměněni vynikající masakrózní bitkou - od kamery, přes prostředí, až po průběh boje jednou z nejlepších, jaké jsem v poslední době viděl! Ta ovšem nezachrání celý film. Od čtvrté hvězdy mě navíc odrazuje příšerný dabing. :-( Mějte se filmově, Woo. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Jeden nosný prípad, inšpektor Lee, ktorý je uzlom v sieti vztahov, sám zaseknutý medzi ľudskou a profesionálnou stránkou povolania, poznačený najmä následkami snahy odčiniť svoje predchádzajúce omyly, čo akosi nie a nie viesť k niečomu preňho zmysluplnému. Pohybujúci sa v polosvete nasýtenom postavami, ktoré by na šachovnici niesli rôzne odtiene šedej a je len otázkou osobnej voľby, či sa priblížia bielej, či jej protipolu. Fortuna sa ale rozhodla v tomto prípade byť parádne vrtkavá, a nešetrí nikoho, nehodlá nechať nikoho s čistým štítom. Pekne drsné, old school trúbkové, s cynicky ladeným humorom (sem-tam), no najmä návykové svojou atmosférou, príbehom a silou postáv. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Nevim ,jak je to možný,ale nějak sem se nudil.Prostě tohle nebylo to pravý vořechový.Nemělo to vůbec tempo.40%. ()

Sonnik 

všechny recenze uživatele

Hodně temná a velice zručně natočená tragédie s luxusním židličkovým finále. Příběhově trošku strádá, ale perfektní herci to zachraňují. Další palec nahoru do Asie, tentokráte do Honk Kongu! ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

No, tohle byl zase zážitek, první polovinu filmu si říkam, fajn tohle bude průměrná akční film o policejních informátorech, tohle téma však není již příliš originální, ale celkem se na to dalo koukat. V druhé polovině začíná film pěkně gradovat a závěrečné masakrální finále je prostě bombastické, do toho si přidejme tragické osudy všech hlavních postav, jak Nicholase Tse tak i Kwai Lunmei či Nicka Cheunga. Výborný snímek, který má nádherně tragický konec s perfektním obsazením. Za mě 90 %. ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Drsná infiltrační kriminálka, které nejde v první řadě o dopadení padoucha, ačkoliv je tomu děj podřízen, ale o zobrazení osudů jednotlivých postav a jejich souputníků. Špinavé, drsné prostředí Hongkongu, syrové násilí, dobré herecké obsazení a výkony, a skvělá nostalgická hudba, jak ze starých francouzských kriminálek (trubka). Ačkoliv se Nicholas Tse umí pěkně ohánět, nečekejte akční film a vymakané souboje, zde se nebojuje, ale zabíjí. Závěr je docela slušný maso. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Distributorskej popisek samozřejmě přehání a žádný divoký automobilový honičky a přestřelky se nekonaj. Ale stejně se na to dalo koukat i přesto, že asijskou kinematografii moc nevyhledávám. Ve skutečnosti jde o kriminálku s prvkama thrilleru a akčního filmu. Docela se povedlo místama vytvořit slušnou atmosféru, hlavně co se týče bezmoci hlavního hrdiny (informátora). Co jsem nepochopil, byla romantická dějová linka týkající se policejního inspektora, která mi přišla uplně zbytečná. Nicméně na určitou odlišnost a neuchopitelnost čínskejch flimů už jsem si vcelku zvyk. Třetí silnější hvězda jde za povedenou a krvavou závěrečnou bitku. ()

Reklama

Reklama