Reklama

Reklama

Eddie Vedder – Water on the Road

  • USA Eddie Vedder: Water on the Road
všechny plakáty

Obsahy(1)

Výjimečná atmosféra a jedno z nejlepších „unplugged" vystoupení. Frontman slavných Pearl Jam si v sólových projektech nezadá s kvalitou své domovské kapely. Už je to více než pětadvacet let, kdy poprvé zpíval před publikem v klubu. Vlastně to bylo trochu k pousmání. Ten dlouhovlasý kluk ve flanelové košili lítal po pódiu, jako stižený tarantismem, ale tak se styděl, že zpíval otočený k davu zády. Do mikrofonu vykřičel svoje pocity.... a jeho vrstevníci mu rozuměli. Vousatá historka, jelikož Eddie Vedder a „jeho" Pearl Jam jsou už dávno stadionovou kapelou. Jedno z nejpopulárnějších uskupení přeživších z devadesátých let. Ovinuti zvláštní gloriolou poctivých a k fanouškům naprosto férových muzikantů. Doposud vydali deset studiových alb, šest živáků a sedm kompilací. Jejich frontman Eddie Vedder dvě sólovky – Into the Wild a Ukulele songs.
Především Into the Wild má zajímavý podtext. Vedder skládal na základě hrubého střihu stejnojmenného film. Jde tedy o soundtrack. Eddie Vedder se psaní na zakázku zhostil znamenitě. Už během skládání si pochvaloval svobodu i důvěru od režiséra /Sean Penn/ a prý se dokázal absolutně vcítit do prožitků Chrise McCandlesse. Kdo byl Chris McCandless? Skutečná postava. Mladý muž, výborný student, který ukázal prostředník pohodlnému životu a stal se tulákem. V divočině, konkrétně na Aljašce, vyčerpaný a hladový zahynul.
Eddie Vedder hned v úvodu koncertu na mladého dobrodruha zavzpomíná. Jak jinak si vysvětlit poznámku: "Tohle není můj sólový experiment, spíš modlitba"
Vedderovo koncertování je pohlazením po duši. S Pearl Jam, soudě podle posledního alba Lightning Bolt, si dokáže pořád vykasat rukávy, ale ve svých soukromých projektech mění rockovou energii v melancholii folk-rockových balad. Opravdu znamenitý koncert. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Eddie za pět, trochu mu to ale kazí režisér. Nevím, co je to za debilní zvyk přerušovat koncerty, atmosféra tak jde místy trochu do kopru. Nemluvě o problémech jednoho kameramana s rámováním. Taky škoda, že nezazní víc věcí z Ukulele Songs. Jinak ale nefalšovaná očistná kůra. Těším se ohromně na Pearl Jam Twenty. ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Eddie Vedder + kytara = skvělý zážitek a ačkoliv bych měl pár připomínek ke zpracování tohoto záznamu, Water on the Road mi za těch několik přehrání přirostla opravdu k srdci, takže za plný počet... ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Dvou hodinový statický záběr na Eddieho koncert by byl mnohonásobně lepší. Bezdůvodně prokrácený a nelineární záznam koncertu, který se spíš než o zprostředkování výjimečné atmosféry a Eddieho charismatu, snaží oboje uvedené zničit. Samozřejmě marně, ale to jen z toho důvodu, že se to zničit nedá. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Eddie by znel fantasticky, hoci by recitoval revíziu kanalizačných prác z juhokórejského Pjongčangu. Hoci je tento záznam z vystúpenia veľmi biedne zostrihaný a nasnímaný, hlavný aktér si ide stále svoju profihru. Je to krása, keď divák vidí, ako sa interpret baví a užíva si to. Ako som kdesi čítal, it couldnt be any Vedder than this. ()

annihilation 

všechny recenze uživatele

Přestavte si velmi povedený koncert Eddieho Veddera s příměsí nějakých těch záběrů jak z kontaktu s fanoušky, tak i míst, kde tráví svůj volný čas a podle mě i bere spousty inspirace. K slyšení jsou písně hlavně ze soundtracku k Into the wild, ale i z Ukulele songs a možná zazní i nějaká od Pearl jam. I po dvaceti letech tvorby má pořád spousty nápadů – je hold poznat, když hudbu tvoří někdo, kdo jí nade vše miluje. Je to i možná způsob, jak pochopit jeho vyzrání, i když možná místy zahlédnete, že přes všechno to vyspění a seberealizaci, je to pořád ten stejný stydlivý, často zamračený a talentovaný muž, jakým byl před dvaceti lety, když začínal svojí hudební kariéru. Je to jen náhoda, že kdysi za Kurtem Cobainem byla na koncertu umístěna také křídla? :) ()

KanjiVital 

všechny recenze uživatele

Něco málo přes hodinu nefalšovaného lidského pohlazení po duši. I bonusy rozhodně stojí za shlédnutí, protože Eddie se s velkou grácií (sobě vlastní) pustil do Dylanovské "All Along the Watchtower" a beatlesácké (McCartnyovské) "Blackbird" z legendárního "Bílého alba", a to je potom třešnička na dortu, jak má být! Pokud hledáte definici pojmu POHODA, tak vězte, že narazíte na toto vystoupení. God Bless Eddie and Pearl Jam! ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Vedder je dokonalý v tom ohledu, že umí být vtipný, má úžasný hlas na zpěv... no i když to bude znít tupě, tak celkově jeho existence v hudebním průmyslu má hodně velkej smysl. Eddie v "záznamu" odvádí perfektní práci. Hraje písně, které společně, ať už od Pearl Jam a nebo jiných interpretů jako třeba Boba Dylana, tvoří neopakovatelnou atmosféru. Je fakt, že zřejmě by "film" měl lepší atmosféru, kdyby nebyla přerušovaná pauzami, které měli působit nějakým způsobem poeticky, ale spíše to kazilo atmosféru. Taky malým trnem v oku byl fakt, že Eddie mluvil s diváky a byl slyšet velký prd a poté kytara zněla jako by ji zapojily do padesáti beden. Sice chyby, ale nedokáže to zkazit dokonalou atmosféru tohoto kousku. ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Historky Eddieho Veddera jsou stejně poutavé, jako jeho hudba a zpěv. Ten chlap je předurčen k tomu bavit lidi a daří se mu to už dlouhé roky. Water on the Road není koncertní film, spíš si myslím, že si Eddie nechal natočit tento dokument, aby se mohl podívat, jak vypadá jeho tehdy solový projekt a jestli v něm má pokračovat. Vypadá skvěle, proto v něm pokračuj, Eddie a někdy s ním přijeď do Prahy, taky tu máme krásná malá divadla... ()

bidja 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že záznam je proložený nějakou jinou akcí protože kromě sebemrskačských duší není možno vydržet tesklivě uhrančivý projev Eddieho Veddera prošpikovaný zádumčivým textem v celém čase. Nejlepší "unplugged" vystoupení bych to nazval pouze v případech opravdového vystoupení bez proudu, ale nic z "unplugged" nebylo "unplugged" a tak nejlepším bezproudovým vystoupením jsou stále jen nekonečné "táborákové" akce kde se napodobovalo co se dalo. ()

Hermanka 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že zcela souhlasím s uživatelem Darkslider, kteý komentoval přede mnou. Tudíž se nebudu opakovat. Neuvěřitelně krásné vystoupení Eddieho Veddera, při kterém se tají dech. Když už jsem si myslela, že žádné vystoupení nebo hudební počin mě neposadí na zadek, povedlo se. Dvd obsahuje opravdu skvostný bonus. annihilation: myslíš křídla anděla na in utero? ()

Darkslider 

všechny recenze uživatele

Konečně další z mála super akustickej koncertů. Vedder zraje s věkem jako víno. Rok od roku se mi alba Pearl Jam líbí víc a víc, protože se do nich přidávají songy typu Unthought Known nebo Come Back, přestože skalní fanoušci grungeových Pearl Jam jim to mají spíše za zlé. Soundtrack k filmu Into the Wild a album Ukulele Songs jsou výborným doplněním toho, jak dává Eddie na povrch svoje vnitřní pocity a přiznává, že přece jen z mladého grungeového chuligána vyrostl v chlapa s velkým hudebním rozhledem. Pravda, že mohl Eddie přidat trochu víc písní z Ukulele Songs, ale i tak má koncert úžasnou atmosféru a ne každému se prostě zvuk ukulele líbí. Škoda, že se takových koncertů u nás v republice asi nikdy nedočkáme. Milovníkům podobných akustických koncertů doporučuji např: http://www.csfd.cz/film/264181-foo-fighters-skin-and-bones/ ()

Paserak 

všechny recenze uživatele

Pohlazení po duši. Nevím jak to jinak nazvat. Ten člověk, rozumějte Eddie Vedder, prostě působí hrozně mile. Každá rocknrollová hvězda je taky jen člověk a Eddie tomu ten lidský rozměr dává. Nevím kolikrát už jsem to DVD viděl, ale veřte nebo ne...vždycky mě překvapí něco čeho jsem si nevšiml. Děkuji pánubohu že mi Pearl Jam i Eddieho Veddera poslal do cesty. Bude to znít jako klišé když řeknu, že jsem díky tomu lepším člověkem? ()

Ratman 

všechny recenze uživatele

Pohlazení po duši. Eddie je vynikající zpěvák, miluju ho jak sólově, tak s Pearl Jam. Jen škoda těch prostřihů, rozbily jinak dokonalý akustický zážitek. ()

Reklama

Reklama