Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový britský thriller pojednává o osmičlenné skupině lidí, kteří musí zodpovědět otázku v osmdesáti minutovém časovém limitu. Překvapení kandidáti zjišťují, že na jejich papírech není napsána žádná otázka, čímž se situace dosti komplikuje. Prostory, ve kterých se film odehrává, jsou velmi skromné, a thriller tak umožňuje divákům nahlédnout hlouběji do psychiky postav. Je zřejmá inspirace filmovou sérií SAW. (goodnic)

(více)

Recenze (243)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Na filmy s podobným námětem se vždy velmi těším a málokdy mě vyloženě zklamou, neboť alespoň část stopáže dokáže zajímavé téma využít snad každý z nich. Nejinak tomu bylo u Examu, první půlhodinku jsem se vyloženě bavil - postavy se chovaly, tak jak bych se v podobné situaci asi choval i já, jejich nápady měly hlavu a patu. Pak se to však zlomilo a film se vydal po strašně vykonstruované cestičce, jen proto aby měl blíže k thrilleru než k zábavnému dramatu. Geniální thriller s propracovanou psychologií postav? Možná tak prvních 30 minut, dál ani omylem. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $390,000║ na minimálnom priestore dosť nápadité /60%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tak tu máme subžánr jednomístnostních/prostorových thrillerů, které mají modulovat modely změn psychiky malé skupinky lidí vystavené nějaké mezní situaci. Potud v pořádku. Celovečerní debut Stuarta Hazeldinea však spíše moduluje takové chování, které se odchyluje od toho, čemu můžeme říkat reálné. Takovýhle typ filmu má smysl pouze v případě, když si divák může říci - ano, takhle nějak by se to mohlo stát...a jak bych se na místě hrdinů asi choval já? Stuart Hazeldine je možná nadaný režisér, ale napříště by se měl zbavit nutkání adaptovat své scénáře. Po (při troše shovívavosti) slibném a originálním začátku se totiž jeho scénář zvrhne do naprostého konstruktu, přičemž věrohodný je snad jen fakt, že herci mluví anglicky. :-) Režisér a samozvaný scénárista se přitom ale zjevně inspiroval v legendárním Stanfordském vězeňském experimentu, na který však narouboval tolik svého, že se pak v jednom snímku potká postmoderní Albert Schweizer s postavami z Lost, navíc to celé vypadá spíše jako Hranice nemožného. Jestliže chcete fungující drama daného subžánru, pak bych doporučoval strhující Telefonní budku, anebo thriller Pohřbený. Možná je to tím, že tam je v uzavřeném prostoru hrdina zcela sám. Anebo tím, že jejich scénáře nenapsal Stuart Hazeldine... ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Prvních 40 minut velmi nadprůměrná podívaná, poté už film klouže do průměru a příliš zajímavé věci nenabídne. Mohlo to být drsnější, inteligentnější a celkově více intenzivnější. Naštěstí jsem se nenudil, ale na 4* to není. 60% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nečekala jsem, že budu mít možnost vidět další moc zajímavej kousek z klaustorofobického prostředí, který možná mnohé zklamal, ale mě rozhodně ne. Nekonalo se žádné odbíhání uvařit si třeba kafe a podobně, jak mě to výběrové řízení chytlo a nepustilo až do konce. A přitom bylo docela předvídatelný, že při množství osmi adeptů musí nutně dojít k určité selekci a to bylo právě to, na co jsem vždycky čekala a jaký to bude způsob, co každého jednotlivce vyřadí. A to nemluvím o té otázce, která po celou dobu poletovala ve vzduchu a byla tím hlavním vyřazovacím činitelem. Taková komorní psychologická Rubikova kostička s kterou si celou dobu pohráváte, abyste ve výsledku byli spokojení, když to do sebe v závěru bezvadně zapadne. 80% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

„Zachránila jsem ti život.- Každý někdy udělá chybu.“ Tak kterýpak z kravaťáků, spěchajících po ránu na výběrový řízení, asi tušil, že bude v uzavřeným prostoru rozbíjet zářivky, zapalovat ohně či mučit konkurenty? Já tedy ne a patrně proto jsem si to dost užil. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

8 kandidátov, 1 miestnosť, 80 minút, 1 neznáma otázka. V jednoduchosti je často krása. Nápad s typologicky odlišnými ľudmi v jednej miestnosti síce nie je úplne nový ale spracovaním obstojí. Scenár diváka spočiatku necháva tápať a až s pribúdajúcim časom odhaľuje viac nielen o kandidátoch, ale aj o o spoločnosti, ktorá tento test pripravila, či okolistom prostredí v ktorom sa film odohráva. Postupné stupňovanie napätia tak funguje a hoci záveru chýba väčšia údernosť, zároveň je sympatické, že nehrá vyložene na efekt. Hlbšie zamyslenie nad samotným konceptom dokonca do istej miery odôvodňuje aj správanie postáv a posúva túto minimalistickú psychologickú konverzačku niekde inde.70% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Variace na KOSTKU posunutá od hororu k thrilleru. Další charakterově pestrá skupina s všehoschopnými alfa samci i mimoni vržená do uzavřeného prostoru, která si místo s rovnicemi hraje hlavně se světly (až je to trochu legrační) a celý film si pak hraje s psychologií skupiny i jednotlivce. Není to špatné, ale kdovíjak strhující taky ne. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Když spojíte námět vycházející z výborné španělské Metody, skupinku zdánlivě kultivovaně vypadajících lidí, o nichž však vůbec nic nevíme a která se stejně tak dobře mohla o něco dříve ocitnout ve výtahu v hororu Devil, "barevná" krycí jména hlavních postav odvozená z Gaunerů a hudbu podobně laděnou té z Telefonní budky, vyjde Vám značně tísnivý minimalistický (psycho)thriller odehrávající se mezi čtyřmi stěnami, s bravurně vystavěnou atmosférou, důmyslně propracovaným scénářem a příběhem, který je nebývale smysluplný a logický. Vše do sebe zapadá, následující akce potvrzuje předchozí a předchozí nevyvrací následující. V celém snímku jsem snad nenašla jediné slabé místo, ani nenastal okamžik nepochopení, nebo dojem, že věci do sebe nezapadají, jsou zmatené či nepravděpodobné. Závěr není sice nijak šokující, ale příjemně překvapivý a tím tak jen potvrzuje to, že tato Exam nehrála vůbec na prvoplánovost, kde spousta diváků jistě očekává nějaký zdrcující konečný zvrat či mrazivou pointu, nýbrž přirozeně navazuje na celý předchozí děj a logicky tak potvrzuje vše, co se v něm událo. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Neříkám, že jsem nějak trpěl, ale podobné pokusy o nalezení úspěšného formátu ne nepodobnému Saw mě zrovna neberou. A je jedno, zda to znamená ztrátu některé z končetin nebo nabodnutí na cosi ostrého, prostě je tu zase skupina lidí, kteří se dopředu neznají, přesto musí spojit síly, aby něčeho dosáhli. Tentokrát jde o to, aby uspěli v poslední fázi testu, protože pokud nepřežijí jejich výběr, nepřežijí ani v tomhle zaměstnání. Jen na vítěze nakonec čeká pracovní smlouva. Je mi jedno, zda tvůrci hráli na diváka dvojitou nebo trojitou hru, případně si připravili nějakou pointu navíc. Mám za to, že si spíš sami podráželi nohy, nehledě na to, že samotné postavy mi byly docela nesympatické a herecky nevýrazné. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Osem uchádzačov o zamestnanie prichádza na výberové konanie, v ktorom je záverečnou fázou test, ktorý zabezpečí ten správny výber vhodného kandidáta. Táto skúška je však diametrálne odlišná, s akou sa každý jeden zo zúčastnených doposiaľ stretol. Kto bude víťaz a kto porazený? Niekedy mám pocit, že je lepšie vzhliadnuť jeden dobrý thriller, ako päť priemerných hororov. Tentokrát sa to však nepotvrdilo. Myšlienka "Exam" je výborná, film zaujal pomerne rýchlo, napriek pomalému tempu nijak mimoriadne nenudí, no presto všetko nedokázal zasiahnuť tak, ako som očakával. Ako keby bol bez chuti, nevýrazný, bez zásahu do emócií. A to sa skrátka neodpúšťa .. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Mám rád zapeklité filmy a tento se odehrává i na malém prostoru, takže co víc si přát. Do posledního momentu nevíme, na čem vlastně jsme. Opravdu poutavý mystery thriller. Film, na který má člověk po nějakém čase opět chuť (viděno již opakovaně). 75% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Víc než Saw mi to připomínalo Cube. Ale tímto parádním kouskem to bylo jen ovoněné, skutečná kvalita chybí. Jde o značně pitomý pokus na úrovni ročníkové práce netalentovaných trumpet z nějaké slovenské, popř. moravské rádoby akády, která se mocímermo snaží dotáhnout se na FAMU, ale chybí lidi, prachy, nápad, prostě všechno. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Jak už je psáno v obsahu, tak inspirace ze Saw je víc než dost a proto mě film zajímal. Děj není špatný, ale pořádně vyvrcholí až ve skvělém závěru, kde jsem chvilku netušil o co jde... 6/10 = 60% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Takhle by měla vypadat výběrová řízení v ČR! Né žádné pitové dvacetileté pipky, hrající si na managerky - ale pěkně boj až na krev. Kostka meet Ďábel meet spousta jiných jednomístnostních dramat a je to fajn koukatelné - ikdyž lepší by to bylo bez špetky filosofovoání a o 15 minut kratší. 70%. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Povedený nízkorozpočtový light thriller, který doporučuju všem nezaměstnaným na kterékoli všední dopoledne. Pobavíte se a nebudete se cítit lajdácky! :) Pardon, ne nezaměstnaným, ale práci hledajícím...... A já jdu nažhavenej na Metodu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi podarený thriller. Dejová linka je veľmi zaujímavá a pútavá. Možno sa niekomu bude zdať, že čo už len môže byť zaujímavé na klaustrofobickom prostredí a výberovom konaní. Popravde ani ja som si pred filmom nevedel predstaviť, že čo také len ten režisér vymyslí a ako sa bude dej vyvíjať. A musím konštatovať, že je úžasné, čo všetko ľudia dokážu vymyslieť a čím upútať a tí talentovanejší aj z mála dokážu vyťažiť veľa. Moje obavy sa nepotvrdili a nuda vážne nehrozila. Dej ma vtiahol hneď od prvej minúty a čo bolo príjemné, prinútil ma premýšľať, pretože som dlho nemohol prísť na to, čo znamenal ten prázdny papier a ako to riešiť. Proste toto bola námetová a scenárová bomba. 85/100 ()

Reklama

Reklama